Saab 9000 Anna Project (del 4)

Gamla bilar är fascinerande. Saab 9000 är inget undantag. Han är ett barn i 80 år, mekaniken är fortfarande synlig och märkbar, den då ansåg extremt progressiva elektroniken berör nu antika och charmiga. Men: Allt är hanterbart, varje modul kan repareras på något sätt eller av någon.

Anna med Super Eros
Anna med Super Eros

Vem blir involverad i ett gammalt fordon, får mycket individualitet och stil. Att resa utan ånger måste först frigöra föremålet för fordonslust från defekter. Anna-projektet tar bort det mest grova underhållssystemet, ramen är fri från rost. Målaren har eliminerat de värsta quirksna, dörren och spoiler ser bra ut.

Jag besöker Kiel, inte på grund av Anna, men på grund av turnéberedningar för Saabfestivalen. Självklart använder jag tiden att köra min 9000er. Även om han inte är en ny bil - är förhoppningen om en ny leksak alltid bra. Anna, den fula, rostiga ankingen, är knappast igenkännlig! 9000er är på väg till en trevlig bil. Den nya 16 "Super Eros" gör 9000-utseendet 100% bättre. De är de vackraste fälgarna för denna Saab någonsin.

Röda nummer på det, till spåret! Återigen börjar en tidsresa ... Utmattade körsträngar byttes ut, chassit är nu i perfekt skick. Den som har glömt hur en 9000er kände som ny bil borde ta en titt på de uppskattade komponenterna som rekommenderas. 9000 var tätt utformad från fabriken, vilket fick en hel del kritik från handelspressen i 80er och 90 år Saab. Suspensionen är svår, obekväma. Vid den tiden kunde journalisterna inte ha vetat vad som skulle hända dem med missförstådd sportsmanship 2 årtionden senare. För att skära en lång historia kort rullar 9000 perfekt på vägen, och suspensionen ger den precision och återkoppling vi förväntar oss av en Saab.

Det är roligt! En 17 år gammal hatchback sedan känns som en ny bil. Mekaniken är i bästa skick, B234 med balansaxlarna är så silkeslen, som man trodde på Trollhättan vid den tiden. 9000 är en avslappnad bil - det bästa sättet att ta långa sträckor i en Saab-klassiker. Var går det München eller Stockholm? Vad, bara för att testa runt hörnet? 9000 är besviken.

Och omedelbart störa två saker entusiasmen. Full fart på motorvägen, Saab börjar, men inte riktigt. Kopplingen glider genom, hon tillkännager hennes bortgång. Måste det vara? Budgeten är redan överdragen, och nu ...

Och den automatiska luftens fläktmotor glider igen till sig själv. Han måste också bytas, det finns inget alternativ. Eftersom vi fortfarande har en inställningsåtgärd bör Anna få kopplingen från Aero. Priset är lika med den normala versionen, men bör utformas mer robust ... vilket inte kan vara fel.

Anna budgeten med de två oförutsedda föremålen är definitivt bortom någon planering. En obehaglig överraskning, och det blir inte det sista. Gamla bilar, om de försummade av ägaren som vår Saab, ta en viss vägtull. Du måste planera det, allt annat skulle vara naivt.

Det här är bara dåligt just nu eftersom du kan se framstegen. Men ännu inte slutet på vägen. Anna stannar i Kiel, för att gå på spår med en döende koppling är knappast förnuftig. Medan 9000 får sina reparationer, är det dags för en liten freestyle. Eftersom en Saab är en turbo är en boostmätare obligatorisk i varje cockpit. Eller?

Inget problem med den klassiska 900 och 9000, instrumenten har en modulär struktur och kan därför bytas individuellt. Anna tar turbonålen från en annan modellårgång, och ser redan panelen mycket saabiger.

Hittills så bra. I nästa kapitel ligger mer än 600 kilometer motorväg söderut på planen. Hemma på långa resor? Fortfarande, efter 17 år? Eller bara en irriterande gammal bil, vart vill man gå ut? Vi kommer att se.

11 tankar också "Saab 9000 Anna Project (del 4)"

 • Även om man har sjunkit gånger snabbt 3.000 € på ett sådant klassiskt, de är jordnötter jämfört med förlusten i värdet av 30-40% av det ursprungliga priset, som man bränner under de första två till tre år med köp av en ny bil ...

  • Absolut! Framför allt, om du gör det helt och hållet, har du 10 års vila och körglädje!

 • Hej Tom, jag vill ha ditt nästa inlägg och frågan - på långa resor hemma? - Förutse inte, men resultatet är tydligt. Precis som ni, jag har också vår 9000er årsdagen igen med intensiv hjälp av Mr Kreil - till vägen och utrullad hittills i år om 8500 km helt problemfritt (om du tar hudarna Central) - Autohaus Kreil i domstol. Den sista stora ritten 1200 km på 2 dagar. Helt enkelt vacker. Och först platserna ... men vi hade redan.

 • Varje 9000-bidrag väcker önskningar. Snälla stoppa det eller jag är svag ...

  Bilen är och förblir en höjdpunkt i företagets historia. placerar på sin tid måste man räkna honom säkert till de mest avancerade produktionsbilar - om inte som den mest övertygande övergripande paketet på dåvarande marknaden alls.

  På den tiden hade jag kort nöjet att ha en 94er Aero. Minnet sätter det instinktiva ordet på tungan med "g". Bilen är bara ... snäll.

  • Du måste vara stark. Del 5 och 6 är för närvarande i produktion. Vi låter Anna flyga ...

   • Förhoppningen om dessa rapporter ökar ....! Din 9000 ser bara så galen ut! Grattis!
    Under en provkörning av en SAAB 9000 CS under året smittades 1993 I av S-viruset

   • Flyga, ja det passar också.

    Redan på grund av de legendariska kulljusen. Eller för att han var den sista Saab med en relativt brant vindruta.

    Med de moderna bilarnas stora, stora format fönster märker jag om och om igen att du måste titta igenom mer smuts och / eller vatten. Confounders (inklusive insekter, små glittrande i solljuset stenskott etc.) samlas på ett större område, i en mindre fördelaktig vinkel och är ögat längre fram - kommer lättare i fokus och dra mer från.

    Den som någonsin har upplevt en 9000 i stor utsträckning har förmodligen bara två alternativ: sörja bilen bakom eller köpa en.

 • Också jag kan inte vänta, från 01.11. att köra min 9000er igen. Han var redan förberedd i förväg TÜV (bromsarna var förfallen).
  Nästa sommar är också "Scheibenrahmens" -operation. Men det är värt det, för min årsdag är annars perfekt, speciellt motor + växellåda arbetar också med 268 tkm 1a. Och körkomforten är verkligen oklanderlig - bättre som i "Presidential Sedan"!

 • Som alltid en bra artikel. Tack!
  Jag hoppas att vi fortfarande får bilder från inredningen.
  Jag undrar hur det kan se ut med turbonålen nu.

  Hälsningar Daniel

 • Hur märker du faktiskt om fönstret har rostat?
  Till exempel kan vita fläckar på kanten av glaset vara en indikation eller är det helt enkelt för att filmen kommer ut mellan glasrutorna?

  • Fläckarna kommer från limet, vilket är föremål för åldringsprocessen. Inte trevligt, men ofarligt. Om rostat kommer rosten att blomma. I det första skedet märker du det bara om du kontrollerar förseglingsgummiet mycket noggrant. Men även det är ingen garanti. Förresten finns det pengar specifikt för detta problem. De stoppar rosten och borde inte (antagligen) attackera rubbers.

Kommentarer är stängda.