Saab 9000 Anna Project (del 3)

Det är djup vinter. Kiel ligger under en tjock snöre när Anna kommer dit. Det tog två dagar att transportera 9000 CSE-årsdagen i norr. Teamet runt Markus Lafrentz kommer ner till jobbet och skapar en lista över nödvändiga saker. Detta kommer också att bli ett test för Orio. Vad mer kan svenskarna leverera för Saab 9000?

Anna & Vinter. Välkommen till Kiel
Anna & Vinter. Välkommen till Kiel

Det bekräftar vår lista över nackdelar, och några små saker läggs till. Då uppstår frågan vad jag verkligen vill ha. Det finns alternativ - det frågar Kiel från ... vad jag gillar. Göra Saab-arbetet bra, ha kul med det under en tid eller ta itu med det solidt och långsiktigt. Eller, det tredje alternativet, gör ett fordon för en samling ut ur det. Alternativ 3 är utelämnat, jag bestämmer mig för varianternas orsak. Anna ska bli en kommande ung klassiker för vardagen, inte ett fordon som kommer på vägen endast i gott väder.

Målet är ett tillstånd, någonstans mellan 2 och 3. Trevligt, men tecken på användning kan och borde vara, 9000 är redan 17 år gammal och inga nya bilar längre. Den punkt som kommer att bestämma allt är fönstret i fönstret.

Rost på fönsterramen

Rost på fönsterramen är inte en naturlig händelse. Korsmärke, det är främst ett resultat av försumligt arbete. Vare sig Mercedes, Porsche, Volvo eller bara Saab. I vårt fall ligger felet med en känd kedja. Tyvärr är det vanligtvis så att deras underprestanda bara blir märkbar när bilen sedan länge har bytt hand. Detta påverkar ägare till unga timare och framtida klassiker. Ett offer: Anna-projektet. Hur brutalt en fungerade i fallet med våra Saabs, visar att en grossmotoriker har skurit i headliner när skivbyte. Du kan bara se det när den gamla skivan är ute; står i detta fall som ett negativt exempel för den här leverantören.

Hoppet att allt kan vara hälften så vild, krossar turbo-snabbt. Rammen är mer än bara smula. Det är faktiskt ett litet mirakel som skivan håller alls. Om 9000 hade stått i regnet oskyddad, hade vatten gått in. Rostan kunde ha menat exitusen, presenterar så dramatiskt staten.

Krisen. Projekt på kanten ...

Du kan inte svetsa något längre. Rammen - eller snarare dess fragment - måste gå ut. Det var (jag hoppas Orio läser) en gång en reparationssats för sådana fall. Detta har sedan länge blivit otillgängligt, en ny upplaga skulle vara önskvärt, och skulle spara många Saab 900 och 9000 från förtidig exit. En reproduktion bör inte vara magisk och meningsfull. Men för Anna är bra råd dyrt. Vad ska man göra?

Krisen är här. Skrapa Saab på grund av rosten på fönsterramen, eftersom svetsning inte kan göras längre? Har en reservdel gjord individuellt, vilket gör kampanjen ännu dyrare? Rivning? Markus Lafrentz ringer, jag måste bestämma mig. Anna som reservdelsbärare, föremål på Ebay? Allt på grund av den jävla rosten på fönsterramen? En skräck! Projektet är nära slutet i några minuter ...

I detta fall är tillfällighet hos oss - det finns en 9000er redo för slakt, som har en ram i rostfritt stål. Hindern är tagen. Kroppsbutiken i Kiel svetsar; En ny skiva från den ursprungliga tillverkaren kommer, för orsaker som är okända i Orios program, installeras senare. Krisen är utanför bordet!

Orio och reservdelar till Saab 9000

Låt oss prata om Orio och reservdelssituationen för Saab 9000. De goda nyheterna: Alla nödvändiga slitdelar är tillgängliga, billiga och av god kvalitet. Delar för upphängning och kropp, såsom dörrar, fenders, tailgates är också inga problem. Det är möjligt att hålla 9000 i daglig användning för att åtgärda olycksskador. Trevligt sätt!

Där det börjar falla, finns det andra delar. I stället för goda varor från Hella på Orio finns det bara strålkastare från tredje part, även i bakljuset. Bakre fascias, även av Hella och nästan alltid revet över åren, har slösats billigt på den svenska marknaden som CD-spelaren. Visste du inte i Nyköping att delarna används i det använda tillståndet på Ebay för en multipel?

Sverige har emellertid gett bort guld. En reproduktion av bakpaneler ... som fläkten för närvarande bara kan drömma om. Det är inte realistiskt. Nu är delarna inte längre leveransbara, oavsett hur mycket pengar du vill betala. (Jag vill tacka mina vänner i Sverige, som gav mig två bakskärmar och en CD-spelare.)

Andra lager är farligt låga och klarar inte bra. Allt mot bakgrunden som Saab fans över hela världen har upptäckt 9000 och restaureringar börjar. En titt på Facebook-grupperna på ämnet talar ett tydligt språk. I Tyskland är fortfarande några 1.000 av dessa fordon i bruk, älskvärdet ökar. Bör inte nya Saabs komma när som helst, vars leverans tar över Nyköping, då klassikerna kommer att bli en ytterst viktig pelare i företaget. Låt oss hoppas att anpassningen kommer att vara lämplig i framtiden.

Tillbaka till Anna. Nu går det till målaren. Han ska måla fönsterramen, fylla dungen i dörren och även ommåla. Han ser, och det är fördelen med vinterarbetet, det behövs åtgärd på spoilern bakom, vid förardörren. Han erbjuder extra arbete för lite pengar, jag håller med och Anna är på väg till att bli en vacker Saab.

Okej, 3. Del var dyrt och lämnade ett stort hål i bloggbudgeten. Det är redan klart att Anna är på väg, men kommer att kosta mer pengar än väntat. Bristerna från 100.000 km gratis verkstad utan Saab erfarenhet elimineras. Den enorma underhållsstocken är förbi, alla vätskor har förändrats.

För delarna har vi alltid föredragit originaldelar från Orio, även förlitat på den utlovade 3 årsgarantin. Leveranserna kom snabbt och tillförlitligt. Bara där det inte var möjligt annars tog vi till tredje part. I nästa del ritar jag ett interimssaldo och träffar Anna i Kiel. Och det handlar om saker som händer. Kommer allt att vara bra? Nej, Anna tar allt med henne. Verkligen dåliga överraskningar till exempel.

17 tankar om "Saab 9000 Anna Project (del 3)"

 • Intrycket är sant. Tyvärr finns det ingen Aschaffenburg mötesplats, som du kan ändra ... om du vill

  Saab Club Rhein Main anordnar ibland möten nära AB.

 • Jag har intrycket att du är från Aschaffenburg. Finns det en "MeetingPoint" för SAAB-förare i Aschaffenburg?

 • Kanske är Orio inte så långt ifrån dessa idéer. Det var det i Sverige "En Saab för Ida"Project. Tanken bakom det var att kunderna ger en gammal Saab till Orio och får en "ny bil" tillbaka. Ordet "restaurering" till Saab-specifikationen gjorde rundorna. Oavsett om projektet bedrivs eller inte är inte känt.

 • "Om du inte behöver en annan bil ..."

  Du säger det - tyvärr. Är på något sätt också min mardröm, att vid något tillfälle en väsentlig del slutar sin tjänst och SAAB är sedan "våldsamt förnedrad"

  Men där säger du det ... rätt! Tom kanske inte har nämnt resultatet, då skulle den här historien vara väldigt spännande. Å andra sidan har vi a) - hört på denna blogg redan tillräckligt spännande historier, med mindre positivt resultat och b) - läser berättelsen lättare med den välkända utgången i åtanke.

  I det avseendet - jag är nyfiken på hur saker kommer att fortsätta!

 • De flesta av dem har en grupp bakom dem. Men vad ägarna av vintage och youngtimer av Saabs skulle hellre "drömma" om skulle vara ett företag som Porsche, till exempel. Där återställs Porsche omfattande, du kan beställa delar som inte längre kan erhållas i frihandel. Om så är nödvändigt kommer de att reproduceras, t.ex. plåtdelar. Om det existerar är tidigare leverantörer som Bosch, Hella, etc. villiga att starta små satser i kvantiteter. Det kostar mycket pengar. Men om så är fallet, kan sådana bilar räddas från skräppressen, är eller skulle ägarna vara villiga att spendera mer pengar bara en gång, om därefter (förutom att slitdelarna ändå är att få) gånger några år vila. Det fanns också en reportage i en bilmagasin på TV.

 • Orio kommer att vara under press för att leverera bra antal och försöka bra, det verkar ibland att sälja aktierna snabbt. För reproduktioner behöver du då en minsta mängd .... Hade denna sommar i en försköningsåtgärd ganska väntat på en saknad helt ny del, även i Sverige inte tillgänglig. Så småningom kom det, men Orio hänvisade initialt endast formellt till den lokala Saab-tjänsten. Detta ökar inte nödvändigtvis förtroendet och får dig att tänka på om du vill lagra delar själv (de felaktiga efter Murphy) eller om du inte behöver någon annan bil trots allt ...
  Tillbaka till artikeln: även om du vet det bra slutet, är varje avsnitt spännande att läsa och frågan om hur det gick.

 • Bra inlägg Tom.

  Kommer snart min rapport från 9000er av faktiskt bara
  Ska vara andra bil och nu är hjärtets hjälte.
  9000er körning är kult !!

  Daniel

 • Så mycket för det legendariska sveriges stål

  För övrigt är min reservdels erfarenhet inte olik.

  Som med min 9-5 bröt fönsterhissaren upp, hade jag med intresse bara letat efter sidofönster - ingen indikation. Senare i olycksskadorna uppstod problem med strålkastare och torkarmotorn för strålkastarrengöringen. Sedan dess måste man verkligen betjäna delar från "tertiära källor". Men allt fungerar fortfarande, och det var lätt att installera. Ledningsnätet för servostyrning var den näst sista lediga. Och sist men inte minst användes vissa OEM- och tredje partsdelar.

  Allt som allt irriterande, om en reparation för brist på reservdelar inte kan utföras och något system är därför inte tillgängligt - även om det bara är en underordnad sak irriterande.

 • Välkommen till bloggen och hälsningarna i Strietwald ... Bloggen är för det mesta "Made by Aschaffenburg"

 • Anna var det mest extrema fallet i min 9000-historia på vindrutan. Så det behöver inte vara så illa. Jag håller mina fingrar korsade, håll dig uppdaterad!

 • ... på min aero9k har vindrutans ram blommat under en kort tid. Hoppas det är inte så illa. Restaureringen kan börja tidigt nästa år. Scheinbenwechsel är redan länge tillbaka och var då en Saab-verkstad ... i alla fall är han torr sedan de senaste 7-åren och luftades när han inte bara rörde sig i regnet.

 • Andra märken har företag i bakgrunden, möjligheterna är inte jämförbara med Orio. Vi får inte glömma vilken dal av tårar märket har gått igenom och under vilka omständigheter Orio var "född".
  När det gäller klassiker och yngreimers är det de svenska klubbarna utanför Orio, som i allt högre grad producerar reproduktioner i egen regi. Tyvärr för närvarande bara för medlemmar, har den svenska Saab 10.000 nya och begagnade delar som erbjuds. Kanske är det klassikernas framtid, kanske är tyska klubbar också efterfrågade?

 • Hej,

  Jag upptäckte SAAB-sidorna bara nyligen. Jag kör 4 nu. Saab (9-3 cabriolet) och har i vännen runt mer SAAB-chaufför i Aschaffenburg. Jag är glad över alla inlägg och hoppas kunna hitta mycket användbar information!

 • Mycket bra, och bra att Orioas olika svagheter är namnlösa. Skivor som fortfarande är från tillverkaren, men hanteras inte längre av Orio ... Det talar volymer. Frågan är om "Saab-fansen" är beredda att betala de obotliga ökade lagrings- och logistikkostnaderna, eller huruvida detta föredrar att billigt använda begagnade varor eller Kinas kvalitet (måste). Oavsett om fansen, som verkligen är villig att ta pengar i handen, är tillräckligt stor för att Orio ska flytta till mer engagemang eller fullständig omtanke, vågar jag i alla fall tvivla. Naturligtvis skulle det vara trevligt om reservdelsituationen var bättre. Men Saab är ett aktivt varumärke förbi. Därför försöker vi skapa nya affärsområden. Men Orio måste också vara tydligt att det delvis finns i handen för att bevara den gamla verksamheten. Så inmatningen måste komma från båda sidor. Saab-förare måste acceptera att Orio Saab-delarna är dyrare än jämförbara för andra existerande varumärken. Och Orio måste äntligen ta större risk och göra viktiga delar tillgängliga igen. Det behöver inte vara en rondell, men en tydlig signal skulle krävas för att avskräcka fattiga ägare (hur micht) från en försäljning. Ett andra problem är dock verkstäderna. Det finns färre och färre och de få är överfulla. Dessutom kan de inte längre beräkna rimligt mot bakgrunden av delarnas elände och även mot bakgrund av varierande kvalitet. Dessutom har de flesta Saab-kunder lite pengar i sina fickor. Många går till verkstaden endast när onlinforum inte längre hjälper och bilen slår till strejk. Det är också den tid då bilarna är till salu. Då är uttagning på programmet. Denna trend är för närvarande förekommande. Det hyses, vad sakerna håller. Eftersom ingenting växer längre. Så många delar finns tillgängliga, men bara låsta bort. Det är en elände att även bra tjänsteleverantörer som Lafrenz inte kan lösa på lång sikt. Så är vägen till den exotiska markerad. Tyvärr, med liten utsikter till långsiktig tillfredsställande drift. Eftersom en sak måste vara tydlig: Många Saab-fans - absolut inte alla - kommer att hänga sin "entusiasm" senast så snart underhållet blir för dyrt eller dyrt, eller om deras fordon trots reparationer inte längre har de egenskaper som det en gång hade.

  Jag önskar fortfarande Anna och hans ägare allt det bästa och mycket roligt. Jag ser fram emot nästa del av berättelsen.

 • Ja situationen reservdelar till 900er och 9000er Old-liknande klassiska bilar har blivit skrämmande. Särskilt på grund av (eller ens?) Auktionshus som Ebay. Exempel på mig för min 900er MY91 / 92 för frontgrillen i krom: det senaste året erbjöds i maj för bara 400.- euro på Ebay. Jag köpte från en Saab forumdeltagare, bland annat en svart grill som jag lämnade för ungefär 30.- euro och nästan 2 dagar mestadels handgjorda, lämnade nästan ser nya och hindra min Spezi när det gäller Saab 900 nästa besök. Eller tema Hella SW eller flashbacks. Jag kan också sjunga en sång där. det när TÜV relevanta delar som inte längre tillverkas är särskilt dålig. men tyvärr eftersom jag berömma andra märken som hade tagit försiktighetsåtgärder år sedan, så att även 40 år gamla modeller av märket, fortfarande få delar till rimliga priser. De köper ofta sådana modeller från de gamla ägarna innan de hamnar i skymningen och tar bort de delar som fortfarande fungerar och kan bearbetas ... När det gäller Saab skulle det vara brådskande och bättre än förväntat från någon ägare av ett sådant fordon hoppas antingen en donator eller (tyvärr) för att skrota hela, enbart på grund av vissa (eventuellt TÜV-relevant) är inte längre tillgänglig ....

 • Fruktansvärt, fönsterkarm ... Bra att bloggen genomtränger projektet. Anna blir en kult

 • ANA Jag gillar detta projekt väldigt mycket eftersom vi ”också” har det här projektet.
  Bara en skulle behöva ta hand om det eftersom den bruna pesten gnisslar på vår ...

  Och det dåliga arbetet på skivramen har gjort vårt företag i skivan bra när de byttes ut.

  Precis som bagageutrymmet när jag älskar workshops.

  Håll upp det med Ana

Kommentarer är stängda.