Saab 9000 Anna Project (del 3)

Det är djup vinter. Kiel ligger under en tjock snöre när Anna kommer dit. Det tog två dagar att transportera 9000 CSE-årsdagen i norr. Teamet runt Markus Lafrentz kommer ner till jobbet och skapar en lista över nödvändiga saker. Detta kommer också att bli ett test för Orio. Vad mer kan svenskarna leverera för Saab 9000?

Anna & Winter. Välkommen till Kiel
Anna & Winter. Välkommen till Kiel

Vår lista över brister är bekräftad, och det finns några små saker. Då uppstår frågan vad jag faktiskt vill ha. Det finns alternativ - det frågar Kiel från ... vad jag tycker är bra. Att få Saab igång billigt så att du kan ha kul med den under en tid, eller ta en gedigen, långsiktig strategi. Eller, det tredje alternativet, gör det till ett fordon för en insamling. Alternativ 3 är inte tillämpligt, jag väljer variant av förnuft. Anna ska vara en kommande ungdom för daglig användning, inte ett fordon som bara kommer ut på gatan när vädret är fint.

Målet är ett tillstånd, någonstans mellan 2 och 3. Trevligt, men tecken på användning kan och borde vara, 9000 är redan 17 år gammal och inga nya bilar längre. Den punkt som kommer att bestämma allt är fönstret i fönstret.

Rost på fönsterramen

Rost på fönsterkarmen är inte ett naturfenomen. I alla märken är det främst resultatet av slarvigt arbete. Vare sig Mercedes, Porsche, Volvo eller Saab. I vårt fall ligger felet hos en känd kedja. Tyvärr är det faktum att deras underprestanda vanligtvis bara märks efter att bilen för länge sedan har bytt händer. Ägare av youngtimers och framtida klassiker lider av detta. Ett offer: Anna-projektet. Hur brutalt arbetet utfördes i fallet med vår Saab framgår av det faktum att en grov bilist skar i huvudet när du byter fönstret. Du kan bara se att när den gamla rutan är ute; står i detta fall som ett negativt exempel för denna leverantör.

Förhoppningen om att allt kan vara hälften så vild är turbosnabbt. Ramen är mer än bara smulig. Det är faktiskt ett litet mirakel att skivan varar alls. Om 9000-enheten hade stått oskyddad i regnet skulle vatten ha trängt in. Rost kunde ha betydat döden, situationen är så dramatisk.

Krisen. Projekt på randen ...

Du kan inte svetsa någonting längre. Ramen - eller snarare dess fragment - måste komma ut. Det fanns en gång (jag hoppas att Orio kommer att läsa) ett reparationssats för sådana fall. Detta har inte varit tillgängligt på länge, en ny upplaga skulle vara önskvärd och skulle rädda många Saab 900 och 9000 från för tidig död. En reproduktion bör inte vara magisk och bör vara användbar. Men i Annas fall är goda råd kära. Vad ska man göra?

Krisen är där. Skrot Saab på grund av rost i fönsterramen, eftersom svetsning inte längre är möjlig? Har du gjort en reservdel separat, vilket gör kampanjen ännu dyrare? Annullering? Markus Lafrentz ringer, jag måste bestämma mig. Anna som reservdelar, individuella delar på Ebay? Allt på grund av den jävla rosten på fönsterramen? En skräck! Projektet håller på att avslutas i några minuter ...

I det här fallet är tillfället med oss ​​- det finns en 9000 redo för slakt, som har en rostfri ruta. Hinderet har rensats. Karosseributiken i Kiel svetsar; en ny skiva från den ursprungliga tillverkaren, inte längre en del av Orio-sortimentet av okända skäl, kommer att installeras senare. Krisen är över!

Orio och reservdelar till Saab 9000

Låt oss prata om Orio och reservdelssituationen för Saab 9000. De goda nyheterna: Alla nödvändiga slitdelar är tillgängliga, billiga och av god kvalitet. Delar för upphängning och kropp, såsom dörrar, fenders, tailgates är också inga problem. Det är möjligt att hålla 9000 i daglig användning för att åtgärda olycksskador. Trevligt sätt!

Där det börjar falla, finns det andra delar. I stället för goda varor från Hella på Orio finns det bara strålkastare från tredje part, även i bakljuset. Bakre fascias, även av Hella och nästan alltid revet över åren, har slösats billigt på den svenska marknaden som CD-spelaren. Visste du inte i Nyköping att delarna används i det använda tillståndet på Ebay för en multipel?

Hur som helst, Sverige gav guld bort. En reproduktion av bakpanelerna ... fläkten kan för närvarande bara drömma om. Det är inte realistiskt. Nu är delarna inte längre tillgängliga, oavsett hur mycket pengar du vill betala. (Jag vill ta tillfället i akt och tacka mina vänner i Sverige som skickade mig två bakpaneler och en CD-spelare.)

Andra lager är farligt låga och klarar inte bra. Allt mot bakgrunden som Saab fans över hela världen har upptäckt 9000 och restaureringar börjar. En titt på Facebook-grupperna på ämnet talar ett tydligt språk. I Tyskland är fortfarande några 1.000 av dessa fordon i bruk, älskvärdet ökar. Bör inte nya Saabs komma när som helst, vars leverans tar över Nyköping, då klassikerna kommer att bli en ytterst viktig pelare i företaget. Låt oss hoppas att anpassningen kommer att vara lämplig i framtiden.

Tillbaka till Anna. Nu är det upp till målaren. Han bör måla fönsterkarmen, fylla bucklan i dörren och även måla om. Han ser, och det är fördelen med vinterarbete, att det behövs åtgärder på spoilern, på baksidan, på förardörren. Han erbjuder tilläggsarbetet för lite pengar på eget initiativ, jag håller med och Anna är på väg att bli en vacker Saab.

Okej, 3. Del var dyrt och lämnade ett stort hål i bloggbudgeten. Det är redan klart att Anna är på väg, men kommer att kosta mer pengar än väntat. Bristerna från 100.000 km gratis verkstad utan Saab erfarenhet elimineras. Den enorma underhållsstocken är förbi, alla vätskor har förändrats.

När det gäller delar har vi alltid föredragit Orio-originaldelar, även i förtroende för den utlovade 3-årsgarantin. Leveranserna kom snabbt och pålitligt. Vi använde endast tredjepartsleverantörer där det annars inte var möjligt. I nästa del kommer jag att göra status och träffa Anna i Kiel. Och det handlar om saker som händer. Allt kommer att bli bra? Nej, Anna tar allt med sig. Riktigt dåliga överraskningar, till exempel.

17 tankar om “Saab 9000 Anna Project (del 3)"

 • blank

  Bra inlägg Tom.

  Kommer snart min rapport från 9000er av faktiskt bara
  Ska vara andra bil och nu är hjärtets hjälte.
  9000er körning är kult !!

  Daniel

 • blank

  Så mycket för det legendariska svenska stålet 🙂 Tja, under alla förhållanden kommer varje material att ge sig. Fukt och bristen på möjligheter att det ska fly igen - det ser snabbt ut så.

  För övrigt är min reservdels erfarenhet inte olik.

  När fönsterregulatorn bröt på min 9-5, var jag intresserad av att leta efter sidorutor - inget resultat. Senare under olycksskadorna uppstod problem med strålkastarens servomotor och vindrutetorkarmotorn för strålkastarrengöring. Delar från ”tertiära källor” måste verkligen användas. Men allt fungerar fortfarande och var enkelt att installera. Servostyrningens ledningsnät var den näst sista tillgängliga. Och vissa OEM- och tredjepartsdelar användes också vid den senaste tjänsten.

  Sammantaget är det väldigt irriterande när en reparation inte kan utföras på grund av brist på reservdelar och därför är något system inte tillgängligt - även om det bara är något underordnat.

  • blank

   Orio kommer att vara under press att leverera bra siffror och kan tyckas försöka, ibland, att sälja sitt lager snabbt. För reproduktioner behöver du förmodligen ett minimum antal bitar igen .... Under en försköningskampanj i sommar fick jag vänta ett tag på en saknad, ny del, inte heller tillgänglig i Sverige. Det kom någon gång, men Orio hänvisade ursprungligen bara till den lokala Saab-tjänsten på ett formellt sätt. Det ökar inte nödvändigtvis förtroendet och leder till överväganden om huruvida du själv ska ha delar i lager (enligt Murphy, de felaktiga) eller om du trots allt inte behöver en annan bil ...
   Tillbaka till artikeln: även om den goda änden är känd är varje avsnitt spännande att läsa och frågan hur det gick vidare.

   • blank

    "Om du inte behöver någon annan bil ..."

    Du säger det - tyvärr. Är det på något sätt min mardröm att någon gång en vital del kommer att avsluta sin tjänst och att SAAB då kommer att vara "tvångspensionerad" 🙂 🙁 Tja, låt oss inte hoppas det.

    Men där du nämner det ... det stämmer! Tom borde inte redan ha nämnt resultatet, då skulle den här historien bli riktigt spännande. Å andra sidan har vi a) - hört tillräckligt med spännande historier på den här bloggen, med ett mindre positivt resultat och b) - historien är lättare att läsa med det välbekanta bra resultatet i åtanke.

    I detta avseende - jag är glad att se hur det fortsätter!

 • blank

  ... på min aero9k har fönsterramen också blommat under en kort tid. Hoppas att det inte är så illa än. Restaureringen kan börja tidigast nästa år. Dummybytet var för länge sedan och då var det en Saab-verkstad ... åtminstone har det varit torrt och luftat under de senaste 7 åren om det inte rör sig i regnet.

  • blank

   Anna var det mest extrema fallet i min 9000-historia på vindrutan. Så det behöver inte vara så illa. Jag håller mina fingrar korsade, håll dig uppdaterad!

 • blank

  Hej,

  Jag upptäckte SAAB-sidorna bara nyligen. Jag kör 4 nu. Saab (9-3 cabriolet) och har i vännen runt mer SAAB-chaufför i Aschaffenburg. Jag är glad över alla inlägg och hoppas kunna hitta mycket användbar information!

  • blank

   Välkommen till bloggen och hälsningar till Strietwald ... Bloggen är till största delen "Gjord av Aschaffenburg" 😉

   • blank

    Jag har intrycket att du är från Aschaffenburg. Finns det ett “MeetingPoint” för SAAB-förare i Aschaffenburg?

    • blank

     Intrycket är korrekt. Tyvärr finns det ingen mötesplats i Aschaffenburg, som kan ändras ... om du gillar 😉

     Saab Club Rhein Main anordnar ibland möten nära AB.

 • blank

  Mycket bra, och bra att Orios olika svagheter får ständigt namn. Skivor som fortfarande finns tillgängliga från tillverkaren men inte längre finns tillgängliga från Orio ... Det talar mycket. Frågan är om "Saab-fansen" är redo att bära de ökade lagrings- och logistikkostnaderna som måste tas med i beräkningen, eller om de föredrar (eller måste) förlita sig på billiga, slitna, begagnade varor eller Kina-kvalitet. Jag vågar åtminstone tvivla på om fansen som verkligen är redo att ta pengarna är tillräckligt stora för att Orio ska bli mer involverad eller att ompröva helt. Naturligtvis skulle det vara trevligt om reservdelarsituationen var bättre. Men Saab hör till det förflutna som ett aktivt varumärke. Det är därför du försöker hitta nya affärsområden. Men Orio måste också vara medveten om att det delvis är upp till honom där att behålla det gamla affärsområdet. Så ingången måste komma från båda sidor. Saab-förare måste acceptera att Orio-Saab-delar är dyrare än jämförbara delar för andra märken som fortfarande finns. Och Orio måste äntligen ta fler risker och göra viktiga delar tillgängliga igen. Det behöver inte vara ett svepande slag, men en tydlig signal skulle behövas för att avskräcka oändliga ägare (som jag) från att sälja. Workshops är ett andra problem. Det blir färre och färre, och de få överskrids. Dessutom kan de inte längre beräkna förnuftigt mot bakgrunden av delarnas elände och även mot bakgrunden av fluktuerande kvalitet. Dessutom har de flesta Saab-kunder lite pengar i fickan. Många går bara till verkstaden när onlineforum inte längre hjälper och bilen strejker. Det är då bilarna kommer till försäljning. Då står uttagning på dagordningen. Denna trend är för närvarande vanlig. Det hamstras vad som krävs. För att ingenting växer tillbaka. Så många delar finns där, men låsta. Det är en elände som även bra tjänsteleverantörer som Lafrenz inte kan lösa på lång sikt. Så kartläggs vägen till det exotiska. Tyvärr med små utsikter till långsiktig tillfredsställande drift. Eftersom en sak måste vara tydlig: Många Saabs fans - absolut inte alla - kommer att ge upp sin "entusiasm" senast så snart underhållet blir för komplicerat eller dyrt, eller om deras fordon inte längre har de egenskaper det har trots reparationer en gång hade.

  Jag önskar fortfarande Anna och hans ägare allt det bästa och mycket roligt. Jag ser fram emot nästa del av berättelsen.

 • blank

  Ja, reservdelssituationen för 900 och 9000 gamla och youngtimers har blivit skrämmande. Speciellt på grund av (eller också?) Auktionshus som Ebay. Exempel från mig för min 900 MY91 / 92 för kylargrillen i krom: Den erbjöds på Ebay i maj för knappt 400 euro. Bland annat köpte jag en svart grill från en Saab-forumdeltagare, som jag fick se nästan ut som ny för cirka 30 euro och nästan 2 dagar, mestadels manuellt arbete, och fick min Saab 900 installerad vid mitt nästa besök. Eller ämnet Hella SW eller flashbacks. Jag kan sjunga en sång där också. Det blir särskilt dåligt när de TÜV-relevanta delarna inte längre tillverkas. Tyvärr, men jag berömmer andra märken som vidtagit försiktighetsåtgärder för flera år sedan så att även 40 år gamla modeller från märket fortfarande kan få delar till rimliga priser. De köper ofta sådana modeller från de gamla ägarna innan de hamnar i skräpgården och tar bort de delar som fortfarande fungerar och kan renoveras ... I fallet Saab skulle det vara brådskande och bättre än förväntat från någon ägare av ett sådant fordon att antingen hoppas på en givare eller (tyvärr) att skrota det hela bara för att en del (möjligen TÜV-relevant) inte längre är tillgänglig ....

  • blank

   Andra märken har företag i bakgrunden, möjligheterna är inte jämförbara med Orio. Vi får inte glömma vilken tårdal som varumärket gick igenom och under vilka omständigheter Orio ”föddes”.
   När det gäller klassiker & ungdomar finns det bortom Orio de svenska klubbarna, som alltmer gör sina egna reproduktioner. Tyvärr för närvarande endast för medlemmar har svenska Saab 10.000 XNUMX nya och begagnade delar som erbjuds. Kanske är detta klassikernas framtid, kanske de tyska klubbarna också är efterfrågade?

   • blank

    De flesta av dem har ett företag bakom sig. Men vad oldtimers och youngtimers av Saabs tenderar att "drömma om" skulle vara ett företag som det på Porsche. Där restaureras Porsches omfattande, delar kan beställas som inte längre kan erhållas från frihandeln. Om det behövs kommer de att reproduceras där, t.ex. plåtdelar. Om detta då finns är tidigare leverantörer som Bosch, Hella etc. redo att producera små serier i kvantiteter. Att något sådant kostar mycket pengar är klart. Men om sådana bilar kan räddas från skrotpressen är eller skulle ägarna vara villiga att spendera mer pengar om det efteråt (med undantag för slitdelar som kan fås ändå) finns några år av fred. Det fanns också en rapport i en biltidning på TV.

    • blank

     Orio kanske inte är så långt borta från dessa idéer. I Sverige fanns "En Saab för Ida"Projekt. Tanken bakom det var att kunderna skulle ge en gammal Saab till Orio och få tillbaka en "ny bil". Ordet ”restaurering” enligt Saabs specifikation gjorde rundorna. Tyvärr är det inte känt om projektet kommer att drivas vidare eller inte.

 • blank

  Hemskt, fönsterramen ... Det är fantastiskt att bloggen går igenom projektet. Anna blir en kult 😉

 • blank

  ANA Jag gillar det här projektet mycket eftersom vi "också" har det här projektet.
  Du måste bara ta hand om det för den bruna pesten gnagar också på vår ...

  Och det dåliga arbetet på skivramen har gjort vårt företag i skivan bra när de byttes ut.

  Precis som bagageutrymmet när jag älskar workshops.

  Håll upp det med Ana

Kommentarer är stängda.