Saabs långsiktiga rapport

På SAAB-bloggen har jag redan läst många spännande och underhållande historier. Som en långdistansförare i alla riktningar inom Europa skulle jag kalla min relation till ett fordon mer nykter och nyttaorienterad.

Saab 9-5 kromram
Saab 9-5 kromram

Trots detta slogan "SAAB - mer än en bil" träffar kärnan, varför jag kom till SAAB.
SAAB brukade vara speciell. Jag kände att varumärket var innovativt långt innan jag körde ett sådant fordon. Det var med sidokrockskyddsskydd och nivelleringsmotor "grön" och "säker", länge innan dessa ämnen var standard för andra tillverkare. Bilden var neutral och klasslös.

1993 Jag köpte den första SAAB 9000 2.0 i (131 PS, manuell växel utan turbo). Detta har fått en eftermonterad trädashboard, originalet har landat i barnkammaren med vår son att leka. Han har blivit ett fan av SAAB i en ömt ålder.

Jag körde denna SAAB utan problem upp till 283 000 km och sålde sedan den igen. Då ville jag inte längre betala kostnaden för ett fordon i denna klass och köpte 1998 en stationvagn från en tysk tillverkare. Detta fordon var väldigt bekvämt, men det lämnade ett mycket dåligt intryck i fråga om kvalitet, konsumerade för mycket bensin och olja och hade mycket irriterande defekter.

Därför bytte jag i september 2000 till en SAAB 9-5 2.3 LPT Combi med automat och 170 HP. Bilen var en demonstrationsbil med 20 000 km. Med 50 000 km ställdes SAAB i Hirsch till 225 hk och utrustade med Hirsch-fälgar eftersom prestandan med automatväxeln var för svag för mig.

Efter inställning kunde fordonet köras snabbt, säkert och stressfritt över långa sträckor och hålla sig bra med andra kraftfulla premiumfordon. Baserat på körprestanda antar jag att den garanterade prestandan har uppnåtts med säkerhet. Enligt hastighetsmätaren var över 250 km / h möjligt, men jag körde sällan det absoluta maximumet eftersom chassit och bromsarna i LPT-versionen faktiskt inte var dimensionerade för det. Särskilt i Tyskland kördes dock bilen ofta i> 200 km / h i timmar på natten.

2007 sålde jag den med en defekt turboladdare till en SAAB-fläkt med 255 000 km, som ersatte turbo och kontrollerade bilen och är tillbaka på vägen med den. På snö var bilen för stark och tung under tunga förhållanden trots vinterskiftet, prestandan var svår att kontrollera med automatväxeln, eftersom fordonet inte hade någon dragkontroll och inget lås. Under hela tiden behövde jag i genomsnitt 8.4 L bensin / 100 km, för att komma över 9 L var jag tvungen att köra över 180 km / h i Tyskland. Med en fyllning av 75L-tanken, i vilken 83 L kunde passa när den var helt fylld, kunde jag regelbundet köra mer än 900 km. Däcken varade 45 000 - 50 000 km, och trots framhjulsdrivningen var det ingen fråga om en däckätare. De första bromsbeläggarna byttes ut på 124 000 km, de andra dynorna och de första skivorna var 230 000 km. De bakre stötdämparna var en svag punkt: de måste bytas ut på 124 000 km. Vid 164 000 km ersattes dessa för andra gången på goodwill av SAAB. Krockkudslampan i instrumentbrädan har tänds upp tre gånger, verkstaden har fixat felet flera gånger och slutligen bytt ut ledningsnätet.

Efter 3-besöket skadades skadan, SAAB har 3 här. Besök på goodwill. En tjänst i garaget hade en kontroller ersatt på bekostnad av SAAB eftersom en tidig serie var felaktig.

Saab 9 5 I
Saab 9 5 I

Förutom underhåll behövde fordonet inte annat (var 2002 20 km fram till 000, därefter var 30 000 efteråt). Oljeförbrukningen var inte mätbar upp till 200 000 km och ökade sedan upp till cirka 1 liter per 15 000 km. Det har antagligen att göra med den defekta turboladdaren och de utökade serviceavstånden från 200 000 km. Om intervallerna hölls korrekt skulle Turbo antagligen ha hållit. Varför SAAB inte har löst denna felkonstruktion med oljeslammet och de korta serviceintervallerna så länge är fortfarande inte klart för mig idag.

SAABs välour säten var mycket bra trots sitt konservativa utseende och var inte slitna även efter lång användning.

2007 hade jag igen en 9-5 Combi, men fullt utrustad och köpte Aero-versionen med 260 hk, soltak och automatisk. Detta har ett mycket bättre chassi, mer direktstyrning och mycket bättre bromsar. Det verkar för mig att svagheterna i den första generationen i allmänhet har åtgärdats i samband med modellunderhåll. Risken för oljeslam eliminerades (äntligen !!) och en serviceintervalldisplay installerades. I praktiken har det varit intervaller på nästan 30 000 km. (Det gör en besparing på ca 6000 CHF på 250 000 km jämfört med föregångaren!) Ingenting skrallar. Instrumentpanelen ser lite billig ut på ytan, beslag har blivit en modernare klass.

Det här fordonet har nu snurrat runt 8 280 km efter goda åtta år och har aldrig släppt mig. Ungefär. 000 24 km av detta gjordes med den bifogade husvagnen (000 kg) i flera länder och över de schweiziska bergen. De främre bromsskivorna och bromsskivorna byttes ut på cirka 1300 233 km, de bakre är fortfarande från originalutrustningen. Bortsett från en defekt sensor för automatisk höjdjustering av Xenon-strålkastarna och en skingrande glidström, fanns inga fel.

Båda defekterna åtgärdades av SAAB-garaget på garanti. Motorn är torr och har aldrig behövt olja mellan serviceintervaller. 5-växlad automatisk växellåda Sensotronic är något trög, men orsakar inga problem och är också termiskt mycket väl säkrad för släpvagnsdrift. Dessutom installeras en oljekylare som standard. Växeloljan byttes på 110 000 och 230 00 km. Vid 247 000 km ändrades tändlådan efter ett felmeddelande.
För husvagnsoperationen har jag eftermonterat nivåkontrollen med Sachs Nivomaten tillbaka.

För det inbyggda navigationssystemet finns inga fler kartuppdateringar tillgängliga sedan 2010. Eftersom DVD-läsaren har gått defekt i 2012, och enheten har inget gränssnitt till en I-Pod, har jag ersatts av en Alpine INE-W925R. Enheten är ansluten till telefonen med åtkomst till kontakter och bussens system.

Ett fenomen är att bländaren kring enheten med den nya enheten inte längre är varm och bensinkonsumtionen har minskat mätbart. (1-2dl / 100km) Det kan bero på den inbyggda hårddisken på den nya enheten, som fungerar som ett SSD-kort på datorn.

Kryssreglaget har vid något tillfälle ställt in funktionen och bränslemätaren var väldigt felaktig. Båda kan repareras varken av verkstaden eller av elektrikeren. Med hjälp av Orio bytte verkstaden tanken och bränslepumpen inklusive flottören och mäta farthållaren utan att hitta ett fel.

En mekaniker utomlands (identifierad av SAAB-bloggen) tog sedan på elektriska problem och löst en del av det. Farthållaren fungerade inte på grund av en kabelbrytning i motorrummet och kunde repareras. Dessutom hittades en oxiderad trådsele och ersattes i de främre piggerierna, varför xenon-strålkastarna var i lägsta position.

Bränslemätaren är dock fortfarande felaktig. Ett test med ett bränslepumpliknande år från en 9-3 har resulterat i en perfekt fungerande bränslemätare. Tyvärr hade han inte en ny bränslepump eller en ersättare i lager. Bensinpumpen var därför efter att ha återvänt från min verkstad med hjälp av Orio fortfarande en 2. Tiderna ersätts, med samma resultat.

Orio säger efter mitt upprepade klagomål att jag borde kontakta SAAB-verkstaden, verkstaden säger att de har gjort allt, det finns uppenbarligen problem med de nya bensinpumparna. Jag spenderar inte mer tid här.

Förbrukningen är mellan knappt 7 liter vid konstant 100 på långa resor på motorvägen och 15-16 liter när du kör ett pass med en husvagn. På lägenheten krävs ca 11 - 13 lt / 100 km med den bifogade husvagnen. Den genomsnittliga förbrukningen är 8.1 liter. 235/45 däck i 17-serien varar 40 000 - 50 000 km.

Jämfört med produkterna i tävlingen ansiktslyftning med krom glasögon är en något föråldrad design, nuvarande fordon har automatisk växellåda med 6-8 program, direktinsprutning och andra funktioner inom multimedia. SAABs bild har också drabbats av GM och osäkerheten i det förflutna.

Eftersom sätena fortfarande är de bästa jag någonsin har haft för långa resor, är fordonet fortfarande mycket tillförlitligt och jag kan regelbundet köra cirka 1000 km på en tank bränsle, jag kommer nog att köra denna SAAB så länge som möjligt. Min vän litar på fordonet> 400 000 km. Det borde inte vara jag om han slutar, jag gör det möjligt. Han har redan nått mer än 2/3 av detta med nästan inga problem.

Allt som allt ett framgångsrikt fordon för människor som kan hantera en turbo och inte vill köra massproducerad.

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Thomas för hans Saab-historia! Har du också något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

10 tankar om “Saabs långsiktiga rapport"

 • blank

  Hej Thomas!
  På det stora hela kan jag bekräfta din upplevelse. Jag har samma aero bara som en sedan. Det kvalitativa intrycket i interiören är mycket värre än min föregångare (9-5 Aero Bj. 2001). Allt knarrar och spricker på något sätt, soltaket gör också konstiga ljud. Otroligt nog hade inte ”gubben” detta. Chassit och styrningen spricker som gamla ramverk. Enligt flera verkstäder är allt fixat (lager, bussningar, kopplingsstavar, ledsben, stötdämpare etc.) !! ??
  Jag kan också bekräfta din förbrukning. Jag kör i genomsnitt med 9,0 liter på 100 kilometer - men då ingen 250. Bromsarna är tyvärr underbelastade. De är snabbt överväldigade och skivorna förlåtas och gnuggar.
  Trots detta älskar vi våra Saabs, och hoppas att de kommer att hålla länge.

 • blank

  Jag har redan den vackra bilen (9-5 SC). Även samma 17 ″ fälgar ...

  Nu skulle jag vilja ha samma intervall och samma förbrukningsvärden som beskrivs i artikeln för både 9-5 ...

  • blank

   Förbrukningen motsvarar fakta och mäts enligt tankräkningarna i bokföringen, inte enligt displayen. Båda fordonen kördes nästan uteslutande på långväga linjer. Naturligtvis är konsumtionen motsvarande högre för blykropp, men är sällan högre än 9L i blandningen.

   Bara 140km / h för att köra igenom dagens trafiktäthet är ingenstans nästan möjligt, vilket gör att mixen är liten, om den är mellan X gånger 200 km / h driven.

   Med Aero är förbrukningen lite lägre från början än med LPT och har sjunkit något från 100 000 km. På korta resor är förbrukningen mellan 9 och 10 liter.

 • blank

  För mig har bränslemätaren nyligen spunnit. Morgon: Kvartum full, eftermiddag: Boka, under återvändan då någon gång fullkvarter igen. Eftersom DTE-annonsen har spunnit längs (från 180 km på 90 på eftermiddagen på 150 under returresa) antar jag ett fel i elektroniken.

  Men har reparerats av sig själv.

  • blank

   Jag slutade redan med vår 9-5 SC, även om DTE-skärmen visade 35 km ...

   • blank

    Tja, DTE är helt beroende av gaspedalens läge - det ska du aldrig lita på. Jag kom också ner till det området en gång. Jag stannade inte där, men man kunde redan se att två bensinpumpar bara kunde bygga upp lite tryck. Om du tar tankvolymen (72 liter) och den fyllda mängden (70 liter) som fasta punkter kan du beräkna vad som fortfarande var där inne ...

    Förresten har klockan en äckling, tydligen skyldig till tankformen. I intervallet över halvfullt är klockan långsammare än förbrukningen, mellan halv och fjärdedel fullare.

 • blank

  Wow! Bra rapport, bra skrivet. Tack!

 • blank

  Slutligen ett inlägg om den vackra 9-5er på den här sidan. Gärna mer av det! (Annars skriver jag)

  • blank

   Vi accepterar gärna erbjudandet ... 😉 Vi har inte 9-5 jag i bloggteamet, annars skulle det vara ett ämne oftare.

 • blank

  Jag vill bara säga ingenting, men jag har en känsla av att bara 9-5-stationsvagnen letas efter allt oftare. Jag menar nu sedan 2004 och kommer inte att ges.
  Ja, vi hade redan lite stress med honom, men nu rullar han bara perfekt.

  Det finns absolut ingen anledning att handla det.
  Det är alltid en trevlig känsla när du kan komma tillbaka till din 9-5 efter en kort bilresa med andra bilar / märken. 😉

Kommentarer är stängda.