SAAB. Förflutna. Present. Framtid?

Past ...
Över…

Saabs varumärke personligen var föga kända för mig tills jag själv köpte en. Till skillnad från många andra SAAB förare jag inte kommer från en "SAAB Dynasty", om något, mer av en Peugeot familj. Min far körde en efter två Peugeot-modeller (305, 405), som min farfar (504, 405) och så min första bil var ett lejon på gallret tills ett vildsvin förberett detta.

Det följde en period med att experimentera med hyrbilar, från tridenten till propellen till Ringbearer. Och så snart emnet att köpa en bil kom till väggen tänkte jag på att bli Löwendompteur eller pilot igen.

över

Intressant var inte en SAAB på denna lista, men en något gammal modell 406 från Peugeot. Det visade sig dock under provkörningen som åldersskada, med märkligt svagt bromssystem, men otrycklig dieselstörst. Det var tillräckligt för mig att ta en titt på den intilliggande SAAB-modellen 9-5. En 2.3 t från det första modellåret, med 175-hästkrafter, "små" turbo, full utrustning plus Brabus paket, som sedan genomfördes som en sällsynt variant på den tyska marknaden innan hänga upp Aero funktioner.

Provkörningen var först och främst - övertygande! Billigare än den faktiskt intressanta Peugeot, fast i SAAB trots sin då tio Lenze ännu mer fantastiska livsevärdar. Den felaktiga temperaturmätaren i klimamodulen bör åtgärdas innan du köper. Även SAABs stamtavla var imponerande: Trots sin ålder flyttade 53.000 km helt och hållet omsorg med samma återförsäljare. Enligt föraren information (snyggt fylld) en andra bil, som förklarade det utmärkta skicket inuti.

Köpbeslutet avtog snabbt. Tja, jag var tvungen att låna mycket av köpeskillingen, men det var underordnat. Mer intressant var reaktionen på namnet SAAB. Såsom ofta är fallet: Många fler har SAAB någonstans på glidbanan än det finns SAAB-förare. Som bekant av min mor från sin ungdom, som hade en SAAB redan mer än 30 år sedan (flyttad och är för närvarande endast för miles runt 9-5 (II)). Det var 9-3 cabriolet med hjort-tuning att min far hade en gång i veckan prov. Läkaren som talar entusiastiskt om sin första SAAB 99. SAAB ansluter, det är säkert. SAAB kan uppmuntra en konversation - och sällan hör du dåligt om SAAB.

Jag har vanligtvis bara bra saker att säga om min SAAB. På grund av den låga körsträckan är det mekaniskt fortfarande i utmärkt form, under de sex år som jag äger honom, var det bara att växlarna på framaxeln och en slang på servostyrningen skulle bytas ut. Problematiska är åldersbenägna delar, speciellt elektroniska: gasspjällspotentiometern styrenhet hos insprutningssystemet, SID - alla tre komponenter som anges inom de första två åren totala misslyckanden eller tecken på ålderdom. Annars gick ingenting ner för att ha på sig delar.

Även i olyckor var SAAB robust och lätt att reparera. En parkeringsplats kollision som står bredvid mig VW gav en 900 euro dyra repor i dörren, ledde mig till en liten nagel-sized Lackabschürfung som kan repareras med färg i den ursprungliga färgen, sandpapper och en färg mask från en stark plastpåse själv. Drastisk var en kollision för två år sedan, varefter jag döpt SAAB tillfälligt för hans silverlook "Clarence". Sedan dess har Brabus-paketet varit ofullständigt, eftersom honungskaketet inte längre skaffades, och har sedan dess ersatts med den vanliga louveredgrillen. Ändå kunde jag utföra alla reparationer själv, med undantag för det komprimerade motorhuvudets spänne och åtdragningen av den inpressade låshållaren.

Min SAAB har gett mig några intressanta möten - i april 2010 det är dags för de aktuella händelserna i Sverige - för SAAB Spyker Summit på en parkeringsplats i närheten av Saarbrücken, när jag (då en av de sju godkända i Tyskland Spyker sätt den första godkänd, en C8 SWB) och hans förare träffades. Nästa vecka arrangerade vi en bildsession av våra fordon, berättelsen publicerades på Saabsunited. Förresten, i augusti samma år, tog detta möte mig också en annan bilsällighet, en Bugatti-typ 35B.

föreliggande

153.000 km har täckt min SAAB närvarande i 6 år ägande jag har nästan dubbelt så mycket för att flytta honom eftersom han har flyttats till dess 10 levnadsår tidigare. Och jag måste säga, jag är fortfarande mycket nöjd. Jag känner mig så många SAAB-förare, bilen är tidlös, ingen av hans 16-år ser du på honom. Och till skillnad från så många andra saker SAAB leder mitt inte bekvämt liv som en söndag eller helg bil, men måste användas varje dag för att bevisa, även på vintern, när det tyst glider igenom där C-Klass wobbles har hans rumpa framför mig som om det fanns ett pris att vinna i Ententanz.

Hans dagliga uppdrag görs perfekt. Oavsett om det är transporten av cement påsar (jämnt från passagerarsätet i baksätet till bagageutrymmet fördelas) från fyrkantvirke (drivit bort från bagageutrymmet på instrumentbrädan) eller julgranar (på tvären i bålen, eller skjuts till över baksätet). 10 väskor bark mulch, staplade i bagageutrymmet.

För affärsresor är det fortfarande snabbt på väg med tre kollegor plus bagage, för chef och kamrat i den bakre finns de statliga vagnarna känsla med nedfällda mittarmstöd och mugghållare ausgefahrenem. Och beats av egenfrekvensen hos den självbärande kaross bär också den största chatterbox av kollega efter en kvarts timme på ett säkert och fridfull sömn.

Förutom allt detta var min SAAB - och fortfarande är - fortfarande en transporterad hemma. Oavsett var det hinverschlägt mig med honom, gjorde han säker på att jag kunde röra på ett tillförlitligt sätt var som helst, utan att behöva förlita sig på kollektivtrafiken okända städer eller okända körförmåga flyktiga kända kollegor. Som en kollega togs en gång bilförmån (en rumänsk tillverkare), klängde jag under hela resan för min plats tätt, som erbjöd varken stopp eller skydd från de oregelbundna verkande kroppsrörelser.

Framtid?

Finns det ett liv efter SAAB? Det här är en bra fråga som berör oss just nu, inspirerad av några artiklar på den här bloggen. Och trots alla positiva saker som jag har upplevt under de senaste åren, så låt min sista kärlek till min SAAB avkalla lite.

Kanske också för på våren gick jag åter på vilse och sedan dess, efter år av avhållsamhet och missnöje, har jag en gång satt i en Peugeot och provat det. Inte dåligt - vid första anblicken, när det gäller interiörorganisation som motsvarar min SAAB, sportigare (inte konstigt på 30 PS) och med starkare utseende på luften (på grund av reflexvisierartig up-folding HUDs). Samtidigt också snyggare, vilket inte är någon överraskning, på grund av materialvalet i SAAB-interiören typiskt för de sena 90-åren.

Om det kommer att bli ett liv efter SAAB är det fortfarande en öppen fråga. Kanske kommer SAAB i den stora tjänsten kostymen, omarbetas och rengörs noggrant, och kommer sedan som en söndagsbil i garaget. Kanske kommer det att bytas till en ny 9-5. Kanske måste grejen också ge upp lejonet.

Jag kan inte (ännu) ge ett svar på denna fråga. En sak är säker, och det kommer att förbli: de många mötena med mycket intressanta människor som min SAAB har lett till. Vilken Audi-förare kan säga det redan?

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Philipp för hans Saab-berättelse! Kommer han att stanna hos Saab, kommer han att byta märke? Jag är säker på att vi får reda på ... Har du något att berätta om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

14 tankar om “SAAB. Förflutna. Present. Framtid?"

 • blank

  Jag körde den med en 2,2-liters diesel med 205 hk ... så inget spår av för lite förskjutning. I sportläge, tryck på gaspedalen och accelerationen är enorm - människorna bakom försvinner bokstavligen i spegeln. Dessutom är Peugeot-dieslar nu också hållbara och erkända i hela branschen. Ford köper också, eller ibland erhållen, dess dieslar därifrån.

 • blank

  Ja, jag skulle också vilja säga ett "tack" till textförfattaren. Det är alltid trevligt att läsa upplevelser, minnen etc. om 9-5.
  För mig är Saab 9-5 konstruerad snyggt. Efter denna tid gillar jag fortfarande att resa med detta plan och kan inte skilja mig från det, även om det kör mot 300000 kilometer ljudbarriären.
  Ett ord om ditt lejon. I varje ny bil kan du känna något speciellt - särskilt känslan av att kunna bli den första ägaren. Men: Är det inte så med de nya Peugeots att den kubiska kapaciteten kontinuerligt minskas för att uppfylla utsläppsnormerna? Så snälla, du sparar kanske 50, - € årligen för att stödja vår stat. Är det verkligen värt det att köra en 1,6 liters motor som (troligen) är platt efter 150TKM eller åtminstone så i behov av reparation så att ditt leende fryser?
  Det vore trevligt om du fortfarande bestämmer för din 9-5. Det här korta mötet med likasinnade människor i trafiken, med ömsesidig handhälsning, lyckas fortfarande ge mig glädje.
  Glöm inte: Saab, mer än en bil!

 • blank

  En fin text och jag hoppas att du bor hos saab 🙂

  Min första SAAB var en 9-5 OG-vagn ... Jag har nu köpt en 9-5 NG och sörjt den gamla efteråt så jag fick en gammal 9-5 igen. Jag älskar det och det kör bara bra. Även om det är en diesel, går klassen.

 • blank

  Roligt nog är det också och särskilt den mindre "chica" interiören i SAAB: erna som passar mig så bra för varumärket ...

  Min 9-5 (årsmodell 08) ser inte så mycket annorlunda än min 9-3 (årsmodell 00) såg och kände på båda eller en filt mycket generna sina föregångare.

  Negativt utformade, de är därför inaktuella. Positivt utformad är det självständigt och tidlöst skandinaviskt design.

  Hur som helst, i många nya bilar av andra märken sätta mig med alla slags smycken fyllda och försökte desperat trimmas till värderade interiörer regelbundet en chock.

  • blank

   Hej herbert

   chic där, chic här - det som stör mig om interiören är till exempel det tunna aluminiumet som täcker vissa strömbrytare, att koldioxidoptiken nu ser illa ut och blåsa och instrumentbrädan faller av mot A-pelaren, vilket skapar ett gap som är svårt att rengöra.

   “Altbacken” är definitivt namnet på spelet för anläggningen, men det var stilen i slutet av 90 -talet när det gällde cockpitorganisation och material. Ingen smädning för designern, men någon gång kan det vara något nytt.

   • blank

    Det kan givetvis. Och vid något tillfälle måste det vara något nytt (och något annat).
    Vid någon tidpunkt finns det ingen väg runt det ...

    Och ändå upplever jag min cockpit annorlunda. tidlös, enkel, funktionell. Det är dock också fritt från kol, imiterat trä eller andra samtida, slitstarka och dysfunktionella faner ...

    • blank

     Det är samma sak med cockpit. Det är tidlöst och extremt snyggt. Som tjänstebil har jag ”lov” att använda olika märken om och om igen och det är ofta kramp när man ”drabbas av” massiva, helt överbelastade interiörer.
     Jag hoppas att min 9-3 varar länge eller åtminstone förhoppningsvis kommer det att bli bra använda de under några år.

     Hälsningar från Lusatia. Marco

     • blank

      Utan att vilja ta den externa varumärkesreklam till ytterligheter, det var därför interiören tilltalade mig under min "affär": snyggt och diskret som i SAAB. Varken skrymmande eller överbelastad, från en enda källa - faktiskt typiskt SAAB, bara mer modern.

 • blank

  Hej Phibo,

  vilket allvarligt problem inträffade vid det senaste workshopbesöket? Detta verkar till och med ha skrattrat kärleken eller SAAB-entusiasmen.

  SID & Co. har också förnyats i min 9-5 kombi och bilen är bara lite yngre i åldern (om än nästan 300 000 km) - men min entusiasm har ännu inte åsidosatts av något besök i verkstaden.

  • blank

   Hej detef

   det var inte en enda allvarlig karaktär, utan summan av alla små saker. Om motorhuvens gastryckfjädrar viker, är 120 euro borta, byte av kilrem ytterligare 150 euro, pollenfilter, ... Och så finns det sagoskatt.

   Jag är glad att alla reparationer gjordes och jag ser det som en förnuftig pengar, men egentligen vill jag göra något annat med min återbetalning, för att betala reparationsräkningar.

   • blank

    Eftersom du kan bli frustrerad, mycket tydlig. Men, kära PhiBo, om 9-5 repareras, är det tyst. Du skulle sakna 9-5 och bloggen. En nyfångad låda har inte lika mycket stil som 9-5.

    • blank

     Å andra sidan är en sak klar: SAAB är avbetalt, så det orsakar endast kostnader under flyttning. De åldrande utsatta elektroniska komponenterna byts nu ut. Därför är det just nu klart Plan A (att stanna i Muller-diktningen): Allmän översyn till söndagsbilen.

     Förutom räkningen "en" fanns det något annat. Jag håller mycket noggrant en loggbok över körda kilometer, bränsleförbrukning och andra kostnader. Och eftersom jag gör detta i form av en Excel -tabell, var det bara ett litet steg att lägga till teknologikostnaderna över tiden sedan jag köpte SAAB - och detta resulterade i ett antal som nu har överskridit inköpspriset. Och även om du tar bort reparationer orsakade av olyckor, kommer nästa tjänst att återställa detta kostnadsförhållande.

 • blank

  Jag kan bara understryka bedömningen av en 16-årig Saab. Min "äldsta" byggdes i maj 1999 och har nu 230000 XNUMX km under bältet och springer och springer ...
  Han har aldrig besvikit mig förutom de ovan beskrivna frågorna. Visuellt ser han fortfarande ung ut.
  Även om det redan finns några nyare Saabs hemma (inklusive 9-5 NG), vill jag definitivt inte lämna över det.

  • blank

   EA-regulatorn och gasreglaget verkar vara svaga punkter i modellen. När jag letade efter felet på Google hällde massor av identiska rapporter i relevanta SAAB-forum.

   Den med fjädrarna var en specialitet i Brabus-modellen och beror på det faktum att fjädrarna lindades med plastslangar för ljudreducering. Fukt kan sedan dra av mellan slang och vår, men inte flyga bort. Även livet har röstat, efter omkring 80.000 km har rostdjuren knäckt stålet.

   Och ja ... visuellt är det fortfarande ett iögonfallande 🙂 Annars skulle inte beslutet vara så svårt för mig ... 🙂

Kommentarer är stängda.