Saab pitstopp

Vad upplevde våra läsare med sina Saabs under helgen? Vår Saab 9000, Anna-projektet, gjorde ett pitstopp vid Saab Service Frankfurt på lördag. Eftersom 9000 inte fungerar som den ska, gjordes en tid med Gerard Ratzmann ...

Saab 9000 pitstopp i Frankfurt
Saab 9000 pitstopp i Frankfurt

Vid full acceleration har 9000-årsdagen tenderat att rycka i några dagar. Du behöver inte oroa dig! Som det är fallet med nya projekt tar det alltid en viss tid tills allt är 100% i ordning. Anledningen beror på bagateller - och ett resultat av operativ blindhet. Vakuumslangarna har ännu inte bytts ut ... de är 17 år gamla. En sak som alltid ska göras omedelbart med 9000. Slangarna är billiga per meter och samtidigt en populär felkälla när de är gamla och porösa.

Nya vakuumslangar löser problemet och de gamla turboslangarna är nästa på listan. Ett annat problem eliminerades också samtidigt. Centrallåset gör vad det vill, även om motsvarande modul har lödts om. Det fungerar i några dagar utan problem, då låtsas det vara dött. Saab Service Frankfurt har alltid nya ZV-komponenter som reviderats av ett specialföretag. 9000 är ett ämne som också blir alltmer populärt i Hessen, eftersom fler och fler Saab 9000 kommer till tjänst i Frankfurt. Modulen byts ut och det slutar den irriterande historien.

Nu har det antika centrallåset en förvånansvärt lång räckvidd ...

Saab Service Frankfurt är värt ett besök, om än bara på grund av bilarna som finns på gården. Och för att företagets filosofi är "ren Saab". Från Saab 96 V4 till en Saab 99 ladugård, Saab 900 och 9000, allt finns där. Moderna Saab 9-5 NG och en Saab 9-3 NEV kompletterar bilden ovan. Ren Saab - och Saab som en passion och affärsmodell.

För vårt Anna-projekt finns det fortfarande några bra och användbara råd om hur man optimerar Gerard Ratzmann. Nästa besök i Frankfurt är programmerat, berättelsen om Saab 9000 och Anna-projektet kommer att förbli en fråga. Innan jag avslöjar för mycket - del 2 av vår restaureringshistoria går online den här veckan.

Pit stop II

Swedish Touring Car Championship är i grunden en ren Volvo-show. Polestar-piloterna dominerar serien. Åtminstone nästan ... Polestar har nu blivit Cyan Racing, de två toppspelarna Thed Björk och Fredrik Ekblom står inför en osäker framtid.

Istället för tre Polestar Volvos kommer det bara att finnas två bilar i laget 2016, och en av de två platserna kommer att upptas av Sveriges prins Carl Philip Bernadotte.

STCC kör Solvalla. Bild: Cyan Racing
STCC kör Solvalla. Bild: Cyan Racing

Kanske var det en brist på motivation, kanske den stora ledningen i rankningen. Det näst sista datumet för STCC i Solvalla blev Saab-evenemanget. I den första tävlingen kom 2 Saab 9-3 STCC under den första 5. I andra raden gick platserna 2, 3 och 4 till vårt varumärke.

Bra, vi skulle ha velat se fler av dem under 2015 säsongen. Loppet är tillgängligt på SVT.

Kör 1 Solvalla - Top 5

1 Daniel Haglof Saab 9-3 26 varv
2 Richard Göransson Saab 9-3 + 2.241
3 Thed Bjork Volvo S60 + 12.191
4 Fredrik Larsson BMW SR + 13.097
5 Emma Kimiläinen Saab 9-3 + 30.816

Kör 2 Solvalla - Top 5

1 Fredrik Larsson BMW SR 26 varv
2 Daniel Haglof Saab 9-3 + 11.885
3 Richard Göransson Saab 9-3 + 14.155
4 Emma Kimiläinen Saab 9-3 + 14.674
5 Fredrik Ekblom Volvo S60 + 44.951

STCC 2015 - Topp 5 - betyg

1 Thed Bjork Volvo S60 311 poäng
2 Fredrik Ekblom Volvo S60 288 (-23)
3 Fredrik Larsson BMW SR 255 (-56)
4 Richard Göransson Saab 9 3 209 (-102)
5 Mattias Andersson Dacia SE 184 (-127)

 

7 tankar om “Saab pitstopp"

 • blank

  ... och i helgen vann Tom Blomqvist ett DTM-lopp. Stig Blomqvist måste ha varit lycklig.

 • blank

  Slangarna för vevhusventilationen var för mig förra året, då SAAB var 15 år. Men ryckningen började verkligen på returresan eftersom Trionic var tvungen att kalibrera sig själv - motorvarvtalet sjönk gång på gång till cirka 500 min ^ -1 när kopplingen kopplades ur. Och allt detta på kvällens rusningstid mellan Frankfurt och Mainz ...

 • blank

  Efter att min vän med blixten vid varje verkstadstidpunkt innebar att jag skulle sälja en Opel, bytte jag till den fria SAAB-skruvmejseln.
  Där är vår 9-3 den yngsta, massorna är 9000 och 900. Vi är mycket nöjda och fortsätter att SAAB med en bra känsla. Varje workshop är en SAAB-händelse och den gamla 9000 som en hyrbil är bara kul

 • blank

  Bara för säkerhet, det här är inte ett trollförsök, men en allvarlig fråga:

  I många år lyser vår 900-konvertibel motorns indikatorlampa (en gång inte in i en Saab-verkstad och han var redan botten).
  När vi tog med honom till Saab fick vi veta att en ny kontrolldel behövs, men det finns olika 3 och om det beställs nu, så kan det inte sägas, om den rätta kommer ... och det skulle inte bli någon tillbakadragning på elektroniska komponenter.
  Så eftersom vi inte hade någon önskan om ett lotteri med 800 Euro-partier (aka control part) och konvertibelen var ändå tredje bil, blev han avstängd.

  Nu frågan: Skulle lotteriet fortfarande blomma? Eller betyder det att vi beställer en gång med rätt skattedel?

  • blank

   Då har du bara fel verkstad. Kanske är hon inte upptagen med 900 längre?
   För flera år sedan blev jag hjälpt snabbt och mycket kompetent av Muckelbauer i Bamberg. Den nya regulatorn var inte ett problem och det var inte heller en lotteri som passar eller inte.

  • blank

   Kan du komma överens om att komma tillbaka när ytterligare 900 är i verkstaden och byta kontrollenheterna efter varandra på en försöksbasis? Så ett fel hittades i gruvan för 5 år sedan (tyvärr en månad efter att garantin upphört ...)

  • blank

   Fel svar på denna verkstad. De har ingen aning om Saab och speciellt 900 (901). Det fanns 3-serien inom de år då 901er byggdes, varav endast 2 fanns i cv, alla med 16 V-motorn med och utan turbo. Skillnaden i serien och i spec. i kupan var då å ena sidan handbromsen ändrats från fram till bak med ny bakaxel och införandet av förarens krockkudde. Vad kan också vara att du har en amerikansk modell? Det fanns också en annan version, men detta berodde bara på den andra belysningen i USA och mW var inte intresserad av motorens kontrolldel. Har du delnummer som finns på den gamla kontrolldelen? Sök sedan efter numret i Inet efteråt. Det finns 3-återförsäljare här i Tyskland, som är välfyllda och du kan sälja rätt del.

Kommentarer är stängda.