Saabs över genomsnittet

En Saab är en säker bil, ingen fråga om det! Om du vill veta hur säkert du kan hitta svaret här. Folksam Sverige publicerade 2015-statistiken om fordonssäkerhet. Och även om det inte finns fler nya bilar under det femte året rankas Saabs säkrare än genomsnittet för alla fordon.

Saab 9-3 II. Minst 20% säkrare än genomsnittet.
Saab 9-3 II. Minst 20% säkrare än genomsnittet.

Svenskarna har testat och forskat för bilsäkerhetens räkning sedan 1983. Resultatet av Folksam Insurance är resultatet av billivets vardag. De är mer informativa än något krocktest. Folksam analyserar egendomsskador och personskador i förhållande till 254 fordon. Klassificeringen görs i 5 säkerhetsklasser. Nivå 5-bilar är minst 40% säkrare än genomsnittet, medan nivå 4 erbjuder minst 20% eller mer säkerhet. Rank 3 är för bilar med genomsnittlig säkerhet. Nivå 2-fordon får 20% och rankar 1 40% sämre än genomsnittet.

Trofén i år gick till det andra svenska varumärket, som bygger några kilometer ner på Götä Älv bilarna. Detta försvarade svensk ära mot resten av världen.

Saab-fordon är inte i toppklassgruppen, vars medlemmar måste vara minst 40% säkrare än någon annan bil. Det kan också bero på att Saab 9-5 NG och 9-4x inte visas i Folksam-ranking på grund av deras sällsynthet.

Saab 9-5, 9-3, 900 II

Den andra gruppen, som ligger över genomsnittet, inkluderar produkter som erbjuder mellan 20% och 39% mer säkerhet än genomsnittet. Dessutom ingår Saab 900 II, som kom på marknaden 1994, 9-3 I från 1998 till 2002, den nuvarande 9-3 generationen och den gamla 9-5. Det är anmärkningsvärt att äldre Saab 9-3 och 900 också presterar långt över genomsnittet. Bevis på hur mycket säkerhet som är förankrat i Saabs DNA och hur långt framåt Trollhättan var.

Och till sist, en lugnande känsla för dem som reser dagligen med en Saab 900 eller 9-3 den första serien. Säkerhet är inte en fråga om fordonets ålder; Saab Youngtimer kan vara säkrare än en yngre konkurrents fordon.

Saab 9000 & 900

Folksam leder också Saab 9000 i statistiken. 9000 är klassad som genomsnittlig säker. Dess bas är från början av 80-talet; Det finns ett överraskande antal bilar i sin klass som är betydligt yngre. Ett bra resultat - en förlängning av licensen för daglig användning.

Vi kommer till klassikern i Saab-sortimentet. Den första generationens Saab 900 gillar att ses som en mycket säker svensk bil på stamgästerna-möten - vilket det inte kan bero på dess ålder. Lövverk leder oss tillbaka till verkligheten. De första 900-talet landar i klass 1. De är 40% mindre säkra än genomsnittet.

Allt annat hade varit en överraskning, eftersom basen på 901 kommer från 60-talet från Saab 99. Och om resultatet inte var så, skulle 50 års säkerhetsforskning inte ha gjort någonting. Vilket inte skulle vara bra ... Så den första Saab 900-serien kvarstår som den är. En av de vackraste klassikerna från Trollhättan - en Saab med mycket karisma. Inget kul kan ta resultatet.

17 tankar om “Saabs över genomsnittet"

 • blank

  På 80-talet var bilförsäkringen i Schweiz billigare om du körde en Saab eller Mercedes-Benz. Detta var vad "Winterthur -försäkringen" erbjöd vid den tiden. (Idag heter det AXA-Winterhur). Volvo var inte en del av den här kampanjen vid den tiden. Jag är helt förvånad över att 902 var så säker. Enligt euro-NCAP var det en katastrof. Endast 9to3 var helt säker. Har 902 blivit upprörd när det gäller säkerhet? Hälsningar från Zürich

  • blank

   Ja, det har förbättrats grundligt. Uppgifterna från Folksam är "verkliga data" och baseras på olyckssituationen, oavsett NCAP och Co.

   • blank

    Hej Tom. Tack så mycket. Saab hade så kallade "olycksblackboxar" i Saabs på 70- och 80-talen, uteslutande i Norden, för verkliga olycksdata i Saab-olyckor. Saab blev mer och mer säker från data. Det är verkligen synd att Saab inte längre finns. Saab hade världens första 60-cirkeliga diagonala bromssystem på 2-talet. Hälsningar från Zürich, Markus9-3

 • blank

  Den första överraskningen för mig var att 9000 klarar sig bra från 85 och uppåt - trots allt har de första bilarna vid 30 års ålder klassisk status.

  Men 902 är den verkliga sensationen. När allt kommer omkring ligger golvskålen på Vectra A delvis under. Från detta har Saab ”trollat ​​fram” en bil som fortfarande är över genomsnittlig säker även efter mer än 20 år.
  För övrigt sorteras Vectra A av Folksam i 1-gruppen. Mer än 40% mindre säkra än resten.

  • blank

   och också mindre hållbart. Har redan i stor utsträckning försvunnit från gatorna. man undrar ju trots allt, vilka mjölkmaidsmän faktiskt köper sina bilar. I vilket fall som helst inkluderade jag också en analys av Dekra i köpbeslutet.

 • blank

  som skärs bort 901 värre möjligen också för att de är som i det här landet totalt i Sverige gamla 3 BMW eller Benz 190er av unga förare och verheitzt och när olyckorna bör utvärderas här som inte spelar en viktig roll.
  Den 902hat mot 9k redan mer några säkerhetsfunktioner, såsom Taverse mellan bakverk och personalutrymme, stabilt sidoskyddssystemet och krockkuddarna har utformats med bilen i samband och inte därefter genomförs som 9k.

  Men fortfarande lugnande för att vara på väg, säkerhetsfrågan var det som tog mig till SAAB!

 • blank

  Det här är väldigt intressanta resultat, 900 II är säkrare än 9000 - jag hade inte trott. Men i den dagliga jämförelsen märker jag alltid att till exempel bromsarna på 900 II griper mycket bättre än 9000. Så även där kan du se cirka 10 års vidareutveckling trots GM! En serie måste vara modig och lugn nu 😉.

  • blank

   Varför ska bromsarna vara ett säkerhetskriterium? Kanske på grund av ABS? För övrigt kan du bygga starkare bromsar på 9K samt 901er (som från 9K till MY 88).

 • blank

  För mig gäller detsamma: En Saab 901 är en av de säkraste bilarna som någonsin byggts, så länge kroppen är välskött. Jag överlevde tre allvarliga trafikolyckor vardera med en Saab 3. I den andra olyckan skulle jag inte ha haft någon chans att överleva i en tunn plåtlåda eftersom hela frontänden krossades i 901 km / h. Detsamma gällde den tredje, när en kupé med ringarna slog min 100 längst fram till vänster, också i 100 km / h. Min hade inga krockkuddar då ...

   • blank

    Min MY89 hade inga väskor i kontrast till andra som MY91 och framåt? och efterföljaren till 902 eller 9-3 ect .... Det är därför mitt "då"

 • blank

  SAAB: Säkrare än andra lådor

  • blank

   Super! 🙂

 • blank

  Trofén går till Volvo. Bara av nyfikenhet, hur avbröt vår 3 från södra Tyskland?

  • blank

   Jag tolkar listan "vid första ögonkastet" för BMW före Mercedes och som tredje fordonen med ringarna ... ;-)

 • blank

  Goda bilar blir aldrig föråldrade!

 • blank

  För att vara ärlig är jag inte förvånad (även av min egen erfarenhet) ... för några år sedan släpptes 900 igenom NCAP-testet och kom tillbaka med fyra stjärnor.

Kommentarer är stängda.