Elektriska bilperspektiv

Elbilen har länge varit ett problem för Saab. Även före Victor Muller och NEVS ... Elektriska konvertiblar var på provkörningar i Tyskland på vägen ... vad har blivit av dem? I Europa är ämnet EV inte riktigt av märket, något rör sig i Kina. En titt på Asien - för den försenade veckans början.

Saab 9-3 e-Power Concept
Saab 9-3 e-Power Concept

BAIC & 9-3 EV

Elbilen i Tyskland - svår terräng. Kanske för att du inte vill ha det politiskt eller för att företag tjänar så bra i gammal teknik som brännarna. De tyska leverantörerna har reviderat sina mål till 2020 igår, en boom verkar långt borta.

I Kina ligger tonvikten på el-kortet - eftersom festen tycker om det på så sätt. Produktionen siffror, lång tid låg, klättra med imponerande hastighet. 72.711-plug-in hybrider såldes i Kina under första halvåret, en ökning med 240%. Produktionen av rena elbilar ökade med 250% till 76.233-enheter. Även om tillväxten under de följande åren ska halveras i varje fall: Här mognas en bra marknad.

Marknadsledare inom EV-plattformen (allelektrisk och plug-in hybrid) är BYDs 19.789-försäljningsenheter under första hälften av 2015. På plats följer 3 BAIC med 5.892 fordon; Om vi ​​utesluter hybridmodellerna är BAIC numret 1 för allelektriska enheter.

Bästsäljaren är 150 / 160 / 200 serien, EV ser ut som en Mercedes B-klass. Dessutom levererar tillverkaren också Elbil på Saab 9-5 Base off - med 89 godkännanden i första halvåret 2015 en väggblomma i statistiken.

Det som fortfarande saknas är en EV på Saab 9-3-basen. En studie visades på mässor, sedan dess är det tyst runt den elektriska medelklassen i BAIC.

BAIC e150 EV. Mest sålda EV-serien i Kina.
BAIC e150 EV. Mest sålda EV-serien i Kina.

I NEVS i Trollhättan kommer hoppas att det förblir så. BAIC hade en elbil på Saab 9-3 basis När licens, kanske du har ett problem med licensen för NEVS derivatet. En erfarenhet som kan göra Opel i det förflutna när de strävade efter licenser för Kina och avvisades som en annan GM-derivat.

Men NEVS, och jag hör sällan det, har samarbetat med Dongfeng för att få saker på rätt spår. Ryggraden i det nya partnerskapet bör bana väg för produktionslicensen och licens för NEVS 9-3 EV. Om du inte tillåter några grova misstag.

Tillväxtmarknaden EV?

300.000 "New Energy Vehicles", allelektrisk och hybrid, kunde säljas i Kina i år. Lite på en marknad med 18.4 miljoner nya registreringar i 2014, bara en liten bit tårta. En konsekvent politisk vilja och generöst stöd kan dock skapa en spännande marknad med möjligheter för innovativa leverantörer. Hur fort växer han, hur lång han blir är svår att säga. Prognoser om EV är lite fel.

Renault-Nissans Carlos Ghosn förutspådde miljoner elektrifierade Renaults och Nissan för 2016 1.5. För närvarande är räknaren på 250.000-fordon. Eller Barack Obama. 1 miljoner elbilar ska resa i år i USA. Med sin förutsägelse från år 2011 var han grundligt fel. I januari var det 280.000.

Är de Trollhättan-baserade Kina-svenskar med sin 9-3 EV lansering 2017 eller 18 på rätt plats vid rätt tidpunkt på en konsolideringsmarknad? NEVS bygger en fabrik för 200.000-enheter, GM tillkännagav en investering på 14 miljoner dollar i en ny grön fabrik för 470 EVs före 200.000-dagar. De inhemska tillverkarna följer också kostym. Fisker, som batteriproducent A123 strandsatta på kinesiska ägare, kommer också tillbaka till marknaden. 2016 kommer att bli den första nya Fisker EV-körningen i USA-fabriken i Morenos Valley från bandet.

VVS från den nya NEVS-fabriken kommer att slå en välsorterad marknad. Tekniskt sett går du på andra sätt än Saab Automobile AB. De tidigare partnerna från Sverige är inte längre ombord, nya leverantörer ger den nödvändiga tekniken, förutom plattformen kommer allt att vara annorlunda.

För att starta saknar ett catchy varumärke; Konkurrerande teknik på en jämförbar plattform kan existera från BAIC. En "Senova" 9-3 EV till ett aggressivt pris kan förstöra partiet för NEVS. GM planerar också att placera 200.000-enheter av nya energiprodukter på marknaden. Prelude till cutthroat-tävlingen! Och kunden i Kina har blivit sofistikerad ...

Det räknas innovativ teknik, smart programvara, bra design, nya idéer i försäljningen. Ett utmärkt pris / prestanda förhållande, märkbart lägre driftskostnader än konventionella enheter. Sedan blir den svenska-kinesiska EV-historien en succeshistorie.

16 tankar om "Elektriska bilperspektiv"

 • Varför inte börja med en hybrid med sträckförlängare (dvs. en liten förbränningsmotor). Därefter minimerar du det tröttsamma Akku- ämnet. Det fanns intressanta tillvägagångssätt från GM / Opel och BMW. Tyvärr är alla eskort för närvarande fruktansvärt fula gurkor (förutom Tesla och VW).

 • På kusten ja, i landet ganska mindre.

 • Förmodligen den låga framgången med elbilar i Tyskland med högre hastigheter som drivs ihop. Medan förbränningsmotorer med högre hastigheter (till exempel höghastighets motorväg) också arbetar mer effektivt och därmed "kompenserar" för en del av den dra-relaterade överskottsförbrukningen, är elmotorerna alltid lika effektiva. Detta innebär att om du kör 200 istället för 100, fyras strömförbrukningen ungefär fyrdubblas.

  Kina har visserligen färre motorvägar och maxhastigheten är 120 km / h (enligt Wikipedia), som i USA.

  Innan en massfördelning av elbilen måste man först uppfatta mycket bättre batterier. ungefär 3-Fache energitäthet.

 • Går inte Norge till nytta av Gulf Stream?

 • Då hoppas jag bara att NEVS lägger ner en ny konkurs inom en snar framtid,
  för med den kända Konstelation kommer DongFeng snart eller senare att hoppa av.
  Undrar hur länge kan NEVS hålla sig flytande?

  Nytt koncept och kanske en ny ägare som kommer från bensinindustrin .......

 • Några korrigeringar:

  Till rapporten från NYTimes / Broder: det var uppenbart misslyckat - många av hans påståenden var lätt motsatta.
  Mer här: http://insideevs.com/tesla-responds-to-ny-times-model-s-drive-broder-drove-in-circles-to-kill-range/

  På vintern prestanda: i Norge, ett land där vintern är fortfarande betydligt hårdare och längre än genomsnittet, andelen elbilar berodde på nya registreringar från januari till augusti 2015 mer än 17%. Dessa bilar används inte bara på sommaren. var först i godkännanden av elbilar under samma period i e-Golf, andra, Model S från Tesla, är det senare givetvis inte (som andra bilar som används i de flesta fall den enda e-Golf ägare vet jag personligen har detta Här i norra Norge som den enda familjebilen som används - ersatte han en Volvo V70).

  "Tanktiderna" är åtminstone vid Tesla Superchargern på en mycket bärbar nivå, tiden då du laddar är bara tillräckligt för att representera lite av fötterna och lite att äta. Täckningen är ännu inte perfekt (t.ex. här i norra Norge), men mer än imponerande i hela Europa (http://www.teslamotors.com/supercharger).

  Vätgasdrift: Här pratar vi om elbilar, vars el genereras i en bränslecell från väte. Effektiviteten här ligger ungefär vid 50% av en batteridriven elbil, ett bensinstationsnätverk är inte ännu rudimentärt.

  Efter 3 månader och väl 9.000 elektriska kilometer Jag kan från min egen erfarenhet säga att jag gillar den stora majoriteten av förare av elbilar under några omständigheter vill se en återgång till Nitro och hoppas att tekniken även utanför Norge så snart som möjligt Förvärvet blir billigare.

 • Min förutsägelse är att Dongfeng snart eller senare ska svala butiken. NEVS är för liten för att vara en seriös partner. De nya bilarna kommer att ha namnet SAEB eftersom den gamla inte kommer tillbaka. Se Rover vad är Roewe nu och ingen gris intresserad längre.
  SAEB-bolaget kommer då att smälta som Roewe på SAIC, vilket för övrigt var en statlig orderbunden fusion.

 • Åh tack ... Jag borde läsa flera källor i framtiden 😀

 • Jag är helt över ämnet på A ... Både Nevs och Electromobility. Om Trollhättan är överflödigt för Nevs är det bra! Då borde de sälja arbetet snabbt! 😉

 • Om du vill skriva svarta nummer är det nästan hopplöst att satsa på Evs .... även om de är tekniskt innovativa och av hög kvalitet.
  Är också fallet med Tesla .... Toppbilar och fortfarande röda nummer ....

 • Vid närmare kontroll har NEVS inget annat val än att sätta på det kinesiska el-kortet. Namnet Saab är borta och därmed Europa och Amerika. Eftersom i Kina förmodligen är politiken på ČVs kan du säkert göra det med en bra produkt. Med den nya växten, när det kinesiska kortet sticks, blir Trollhättan föråldrade förr eller senare. Om elektromobilitet i Europa ska bli riktigt viktig inom en snar framtid, har ingen säkert väntat på NEVS och kinesiska produkter. Det finns andra företag som säkert kan erbjuda bra lösningar. Du kan säga att med Dongfeng har NEVS en stark partner på sidan, men det är bara en strategisk partner. Dongfeng är inte ekonomiskt involverad. Om saker inte går enligt planen är ett partnerskap inte värt mycket längre. Hur man kan vara med företaget hos Dongfeng aktieägare (PSA) och GM kunde se bra ut. Trots ekonomiskt deltagande var det snabbt andfådd. Å andra sidan måste du hålla PSA bra, som kan hålla den med GM från utan att få sig under hjulen. I Europa har dock NEVS inte längre en chans. Ingen behöver omdirigeras Kina-bilar och då är det mer än bra att Saab inte ligger på toppen av det.

 • Säkert skulle den bättre strategin vara - men för att komma till betydande inkomst borde du också i Kina-marknaden snabbt med den så kallade. "2. Mainstay "+ Sverige bild att vara på plats, så att andra EV-tillverkare inte är framme.

  Det blir mycket tydligt att tiden trycker på!

 • Jag är inte säker, men är tekniken redan "redo att gå"?
  Tesla blev ganska bred i USA från John Broder, som testar modell S för New York Times. Testet på vintern på den amerikanska östkusten och står inför problem med räckvidden. Detta problem var helt förlorat i Tesla support kaos. Detta kaos var sådant att han på väg till nästa "supercharger" med tanke på intervalloptimering bland annat rekommenderade att variera hastigheten, han skulle köra några minuter snabbt och sedan långsamt i några minuter. Därefter hittade han inte Supercharger, eftersom den var upplyst i ett hörn av en stormarknadsparkeringsplats. Men det var bara kaostopparna.
  Det verkliga problemet var emellertid att intervallet hade kollapsat på grund av de kalla temperaturerna och han var därför brådskande att ladda.

  Men du behöver inte en Tesla att uppleva det, min vän som en familjebil (!) Förra sommaren på sommaren tog en Renault Zoe. Hans erfarenhet är att på vintern minskar intervallet med upp till 30%.

  Nu varken den amerikanska östkusten eller området längs den frankiska Saale har sådana vintrar som i (delar av) sverige. Och jag tror att det tar ännu längre tid för den batteridrivna elbilen att fungera bra i alla delar av världen.

  Men personligen har jag fler förhoppningar om vätgasdriften. För mig har det flera fördelar. Å ena sidan (i princip) kunde många bensinmotorer eftermonteras, å andra sidan skulle det vara onödigt för bilar med elmotorer som slingrar runt flera hundra kilo ballast.
  Och tanktiderna skulle vara på en bärbar nivå.

 • Måste jag förstå Kinas strategi? Varför startar NEVS inte i Sverige med EV? Saab hade alltid gynnat den goda svenska bilden. Kommer NEVS att tjäna poäng med Made i Kina?
  De andra svenskarna kan göra det bättre. "Den svenska SUV", Volvo XC60-kampanjen, säger allt.

 • Egentligen har jag sagt mig tillbaka till det faktum att det förmodligen inte kommer att finnas någon ny Saab, och i så fall, om det kommer från NEVS, skulle de kunna uppnå ett strålande genialt slag att jag skulle köpa en bil från NEVS. Men ändå, även om du har mycket sorg i ditt hjärta, är du fortfarande intresserad av vad som händer i det tidigare Saabwerk. Jag är särskilt upphetsad över affärsplanen som kommer att presenteras under hösten, men vad som borde komma annat än Kina och EV. Jag måste dock säga att hela denna NEVS-berättelse fick mig att titta närmare på ämnet elektromobilitet. Jag behöver för närvarande 2 bilar eftersom min V6 dricker för mycket i staden och omgivningen. Å andra sidan är det fortfarande en speciell upplevelse när du reser över land och på längre resor. Min personliga slutsats är: En modern 9-3 stationvagn med plug-in hybrid och en korrekt dimensionerad förbränningsmotor till ett acceptabelt pris skulle vara exakt min sak. Jag skulle få något liknande från min vänliga Saab-återförsäljare i Stuttgart-området i form av en SUV. Men från en japansk tillverkare där jag inte ens är säker på hur jag stavar det korrekt, så sökningen fortsätter.

Kommentarer är stängda.