Elektriska bilperspektiv

Elbilen har länge varit ett problem för Saab. Redan innan Victor Muller och NEVS ... Elektriska konvertiblar var på väg för provkörningar i Tyskland ... vad hände med dem? I Europa börjar ämnet EV egentligen inte från startblocken, i Kina rör sig något. En titt på Asien - i slutet av veckan.

Saab 9-3 e-Power Concept
Saab 9-3 e-Power Concept

BAIC & 9-3 EV

Elbilen i Tyskland - svår terräng. Kanske för att du inte vill ha det politiskt eller för att företag tjänar så bra pengar på gammal teknik som förbränningsmotorerna. De tyska leverantörerna reviderade sina mål för 2020 igår, en boom verkar långt borta.

I Kina lägger man stor vikt vid det elektroniska kortet - för partiet gillar det på det sättet. Produktionssiffrorna, låga under lång tid, klättrar med en imponerande hastighet. 72.711 240 plug-in-hybrider såldes i Kina under första halvåret, en ökning med 250%. Produktionen av rena elbilar ökade med 76.233% till XNUMX XNUMX enheter. Även om tillväxten skulle halveras under vart och ett av följande år: en fin marknad förfaller här.

BYD är marknadsledande inom elbilar (helelektrisk och plug-in hybrid) med 19.789 2015 enheter sålda under första halvåret 3. BAIC följer på tredje plats med 5.892 fordon; om du utesluter hybridmodellerna är BAIC nummer 1 för helelektriska drivenheter.

Bästsäljaren är 150 / 160 / 200 serien, EV ser ut som en Mercedes B-klass. Dessutom levererar tillverkaren också Elbil på Saab 9-5 Grundläggande ut - med 89 registreringar under första halvåret 2015 en väggblomma i statistiken.

Det som fortfarande saknas är en EV på Saab 9-3-basen. En studie visades på mässor, sedan dess är det tyst runt den elektriska medelklassen i BAIC.

BAIC e150 EV. Mest sålda EV-serien i Kina.
BAIC e150 EV. Mest sålda EV-serien i Kina.

På NEVS i Trollhättan kommer man att hoppas att det blir så. Om BAIC hade licensierat en elbil baserad på Saab 9-3 kan du ha problem med licensen för NEVS-derivatet. En upplevelse som Opel kunde göra tidigare när man försökte skaffa licenser för Kina och avvisades som ett annat GM-derivat.

Men NEVS, och jag hör sällan det, har samarbetat med Dongfeng för att få saker på rätt spår. Ryggraden i det nya partnerskapet bör bana väg för produktionslicensen och licens för NEVS 9-3 EV. Om du inte tillåter några grova misstag.

Tillväxtmarknaden EV?

300.000 18.4 nya energifordon, helelektriska och hybrida, skulle kunna säljas i Kina i år. Lite på en marknad med 2014 miljoner nyregistreringar under XNUMX, bara en liten bit av kakan. Men med konsekvent politisk vilja och generös finansiering kan en spännande marknad med möjligheter för innovativa leverantörer uppstå. Hur snabbt den kommer att växa, hur stor den blir, är svårt att säga. Det är lätt att gå fel med EV-förutsägelser.

Renault-Nissans Carlos Ghosn förutspådde miljoner elektrifierade Renaults och Nissan för 2016 1.5. För närvarande är räknaren på 250.000-fordon. Eller Barack Obama. 1 miljoner elbilar ska resa i år i USA. Med sin förutsägelse från år 2011 var han grundligt fel. I januari var det 280.000.

Är Kina-svenskarna från Trollhättan med sina 9-3 elbilar och marknadslansering 2017 eller 18 på rätt plats vid rätt tidpunkt i en konsoliderande marknad? NEVS bygger en fabrik för 200.000 14 enheter, GM tillkännagav en investering på 470 miljoner dollar i en ny "grön" fabrik för 200.000 123 elbilar för 2016 dagar sedan. Även inhemska tillverkare följer efter. Fisker, strandsatt av kinesiska ägare som batteritillverkaren AXNUMX, kommer också tillbaka till marknaden. De första nya Fisker elbilarna är planerade att rulla av löpande band vid den amerikanska fabriken i Morenos Valley XNUMX.

VVS från den nya NEVS-fabriken kommer att slå en välsorterad marknad. Tekniskt sett går du på andra sätt än Saab Automobile AB. De tidigare partnerna från Sverige är inte längre ombord, nya leverantörer ger den nödvändiga tekniken, förutom plattformen kommer allt att vara annorlunda.

Ett starkt varumärke saknas för att ta fart; konkurrerande teknik på en jämförbar plattform kan vara tillgänglig från BAIC. En "Senova" 9-3 EV till ett aggressivt pris kan förstöra festen för NEVS. GM planerar också att släppa ut 200.000 XNUMX enheter av nya energibilar på marknaden. Upptakten till mördande tävling! Och kunden i Kina har blivit krävande...

Det räknas innovativ teknik, smart programvara, bra design, nya idéer i försäljningen. Ett utmärkt pris / prestanda förhållande, märkbart lägre driftskostnader än konventionella enheter. Sedan blir den svenska-kinesiska EV-historien en succeshistorie.

16 tankar om “Elektriska bilperspektiv"

 • blank

  Elbilarnas låga framgång i Tyskland är troligen relaterad till de högre hastigheterna som körs. Medan förbränningsmotorer också fungerar mer effektivt i högre hastigheter (som när man kör fort på motorväg) och därmed "kompenserar" för en del av merförbrukningen som orsakas av luftmotstånd, är elmotorer alltid lika effektiva. Det betyder att om du kör 200 istället för 100 så fyrdubblas strömförbrukningen ungefär.

  Kina har visserligen färre motorvägar och maxhastigheten är 120 km / h (enligt Wikipedia), som i USA.

  Innan en massfördelning av elbilen måste man först uppfatta mycket bättre batterier. ungefär 3-Fache energitäthet.

  • blank

   Varför inte börja med en hybrid med sträckförlängare (dvs. en liten förbränningsmotor). Därefter minimerar du det tröttsamma Akku- ämnet. Det fanns intressanta tillvägagångssätt från GM / Opel och BMW. Tyvärr är alla eskort för närvarande fruktansvärt fula gurkor (förutom Tesla och VW).

 • blank

  Då hoppas jag bara att NEVS lägger ner en ny konkurs inom en snar framtid,
  för med den kända Konstelation kommer DongFeng snart eller senare att hoppa av.
  Undrar hur länge kan NEVS hålla sig flytande?

  Nya Konkrus och kanske en ny ägare kommer från bensinindustrin …….

 • blank

  Min förutsägelse är att Dongfeng snart eller senare ska svala butiken. NEVS är för liten för att vara en seriös partner. De nya bilarna kommer att ha namnet SAEB eftersom den gamla inte kommer tillbaka. Se Rover vad är Roewe nu och ingen gris intresserad längre.
  SAEB-bolaget kommer då att smälta som Roewe på SAIC, vilket för övrigt var en statlig orderbunden fusion.

 • blank

  Jag saknar ämnet helt vid A ...! Både Nevs och elektromobilitet. Om Trollhättan blir överflödig för Nevs är det fantastiskt !! Låt dem sedan sälja arbetet snabbt! 😉

 • blank

  Om du vill vara i svart är det nästan hopplöst att satsa på Ev's…. även om de är tekniskt innovativa och av hög kvalitet.
  Är det också fallet med Tesla…. Toppfordon och fortfarande i rött ....

 • blank

  Vid närmare kontroll har NEVS inget annat val än att sätta på det kinesiska el-kortet. Namnet Saab är borta och därmed Europa och Amerika. Eftersom i Kina förmodligen är politiken på ČVs kan du säkert göra det med en bra produkt. Med den nya växten, när det kinesiska kortet sticks, blir Trollhättan föråldrade förr eller senare. Om elektromobilitet i Europa ska bli riktigt viktig inom en snar framtid, har ingen säkert väntat på NEVS och kinesiska produkter. Det finns andra företag som säkert kan erbjuda bra lösningar. Du kan säga att med Dongfeng har NEVS en stark partner på sidan, men det är bara en strategisk partner. Dongfeng är inte ekonomiskt involverad. Om saker inte går enligt planen är ett partnerskap inte värt mycket längre. Hur man kan vara med företaget hos Dongfeng aktieägare (PSA) och GM kunde se bra ut. Trots ekonomiskt deltagande var det snabbt andfådd. Å andra sidan måste du hålla PSA bra, som kan hålla den med GM från utan att få sig under hjulen. I Europa har dock NEVS inte längre en chans. Ingen behöver omdirigeras Kina-bilar och då är det mer än bra att Saab inte ligger på toppen av det.

 • blank

  Måste jag förstå Kinas strategi? Varför startar NEVS inte i Sverige med EV? Saab hade alltid gynnat den goda svenska bilden. Kommer NEVS att tjäna poäng med Made i Kina?
  De andra svenskarna kan göra det bättre. ”Den svenska suven”, Volvo XC60-kampanjen säger allt.

  • blank

   Jag är inte säker, men är tekniken ”svensk redo” än?
   Tesla fick en ganska bred sida i USA av att John Broder testade Model S för New York Times. Testerna på vintern på USA:s östkust och ställdes inför räckviddsproblem. Detta problem försvann dock helt i Teslas supportkaos. Detta kaos yttrade sig på så sätt att han på väg till nästa "supercharger" rekommenderades att bland annat variera sin hastighet för att optimera räckvidden, han skulle köra fort i några minuter, sedan köra långsamt igen under några minuter. Han kunde sedan inte hitta kompressorn eftersom den var släckt i ett hörn av en stormarknadsparkering. Men det var bara kaostopparna.
   Det verkliga problemet var emellertid att intervallet hade kollapsat på grund av de kalla temperaturerna och han var därför brådskande att ladda.

   Men du behöver inte en Tesla att uppleva det, min vän som en familjebil (!) Förra sommaren på sommaren tog en Renault Zoe. Hans erfarenhet är att på vintern minskar intervallet med upp till 30%.

   Nu varken den amerikanska östkusten eller området längs den frankiska Saale har sådana vintrar som i (delar av) sverige. Och jag tror att det tar ännu längre tid för den batteridrivna elbilen att fungera bra i alla delar av världen.

   Men jag sätter personligen mer förhoppningar på vätgasdriften. För mig har det flera fördelar. Å ena sidan skulle många bensinmotorer (i princip) kunna konverteras, å andra sidan skulle bilar med elmotorer inte längre behöva släpa på flera hundra kilo ”ballast”.
   Och tanktiderna skulle vara på en bärbar nivå.

   • blank

    Några korrigeringar:

    När det gäller rapporten från NYTimes / Broder: det var uppenbart ett avsiktligt bedrägeri - många av hans påståenden kunde lätt motbevisas.
    Mer här: http://insideevs.com/tesla-responds-to-ny-times-model-s-drive-broder-drove-in-circles-to-kill-range/

    När det gäller vinterens lämplighet: i Norge, ett land där vintern är mycket hårdare och längre än genomsnittet, var andelen elbilar i nyregistreringar från januari till augusti 2015 över 17%. Dessa bilar används inte bara på sommaren. För det första i registreringarna av elbilar under denna period var e-Golf, på andra plats Model S från Tesla, den senare används naturligtvis vanligtvis inte som en andra bil (den enda e-Golfägaren som jag känner personligen har detta Den enda familjebilen som används här i norra Norge - den ersatte en Volvo V70).

    "Bänkningstiderna" ligger på en mycket dräglig nivå, åtminstone med kompressorerna från Tesla, den tid då laddningen precis räcker för att sträcka på fötterna och äta lite. Täckningen är ännu inte perfekt (t.ex. här i norra Norge), men mer än imponerande över hela Europa (http://www.teslamotors.com/supercharger).

    Vätgasdrift: Här pratar vi om elbilar, vars el genereras i en bränslecell från väte. Effektiviteten här ligger ungefär vid 50% av en batteridriven elbil, ett bensinstationsnätverk är inte ännu rudimentärt.

    Efter 3 månader och väl 9.000 elektriska kilometer Jag kan från min egen erfarenhet säga att jag gillar den stora majoriteten av förare av elbilar under några omständigheter vill se en återgång till Nitro och hoppas att tekniken även utanför Norge så snart som möjligt Förvärvet blir billigare.

    • blank

     Går inte Norge till nytta av Gulf Stream?

     • blank

      På kusten ja, i landet ganska mindre.

  • blank

   Skulle säkert vara den bättre strategin - men för att få betydande inkomster bör du då snabbt använda den så kallade "2. Stå ben” + Sverigebild att vara där så att de andra elbilstillverkarna inte ligger före.

   Det blir mycket tydligt att tiden trycker på!

 • blank

  Egentligen har jag sagt mig tillbaka till det faktum att det förmodligen inte kommer att finnas någon ny Saab, och i så fall, om det kommer från NEVS, skulle de kunna uppnå ett strålande genialt slag att jag skulle köpa en bil från NEVS. Men ändå, även om du har mycket sorg i ditt hjärta, är du fortfarande intresserad av vad som händer i det tidigare Saabwerk. Jag är särskilt upphetsad över affärsplanen som kommer att presenteras under hösten, men vad som borde komma annat än Kina och EV. Jag måste dock säga att hela denna NEVS-berättelse fick mig att titta närmare på ämnet elektromobilitet. Jag behöver för närvarande 2 bilar eftersom min V6 dricker för mycket i staden och omgivningen. Å andra sidan är det fortfarande en speciell upplevelse när du reser över land och på längre resor. Min personliga slutsats är: En modern 9-3 stationvagn med plug-in hybrid och en korrekt dimensionerad förbränningsmotor till ett acceptabelt pris skulle vara exakt min sak. Jag skulle få något liknande från min vänliga Saab-återförsäljare i Stuttgart-området i form av en SUV. Men från en japansk tillverkare där jag inte ens är säker på hur jag stavar det korrekt, så sökningen fortsätter.

Kommentarer är stängda.