Elektriska bilperspektiv

Elbilen har länge varit ett problem för Saab. Redan innan Victor Muller och NEVS ... Elektriska konvertiblar var på väg för provkörningar i Tyskland ... vad hände med dem? I Europa börjar ämnet EV egentligen inte från startblocken, i Kina rör sig något. En titt på Asien - i slutet av veckan.

Saab 9-3 e-Power Concept
Saab 9-3 e-Power Concept

BAIC & 9-3 EV

Elbilen i Tyskland - svår terräng. Kanske för att du inte vill ha det politiskt eller för att företag tjänar så bra pengar på gammal teknik som förbränningsmotorerna. De tyska leverantörerna reviderade sina mål för 2020 igår, en boom verkar långt borta.

I Kina lägger man stor vikt vid det elektroniska kortet - för partiet gillar det på det sättet. Produktionssiffrorna, låga under lång tid, klättrar med en imponerande hastighet. 72.711 240 plug-in-hybrider såldes i Kina under första halvåret, en ökning med 250%. Produktionen av rena elbilar ökade med 76.233% till XNUMX XNUMX enheter. Även om tillväxten skulle halveras under vart och ett av följande år: en fin marknad förfaller här.

BYD är marknadsledande inom elbilar (helelektrisk och plug-in hybrid) med 19.789 2015 enheter sålda under första halvåret 3. BAIC följer på tredje plats med 5.892 fordon; om du utesluter hybridmodellerna är BAIC nummer 1 för helelektriska drivenheter.

Bästsäljaren är 150 / 160 / 200 serien, EV ser ut som en Mercedes B-klass. Dessutom levererar tillverkaren också Elbil på Saab 9-5 Grundläggande ut - med 89 registreringar under första halvåret 2015 en väggblomma i statistiken.

Det som fortfarande saknas är en EV på Saab 9-3-basen. En studie visades på mässor, sedan dess är det tyst runt den elektriska medelklassen i BAIC.

BAIC e150 EV. Mest sålda EV-serien i Kina.
BAIC e150 EV. Mest sålda EV-serien i Kina.

På NEVS i Trollhättan kommer man att hoppas att det blir så. Om BAIC hade licensierat en elbil baserad på Saab 9-3 kan du ha problem med licensen för NEVS-derivatet. En upplevelse som Opel kunde göra tidigare när man försökte skaffa licenser för Kina och avvisades som ett annat GM-derivat.

Men NEVS, och jag hör sällan det, har samarbetat med Dongfeng för att få saker på rätt spår. Ryggraden i det nya partnerskapet bör bana väg för produktionslicensen och licens för NEVS 9-3 EV. Om du inte tillåter några grova misstag.

Tillväxtmarknaden EV?

300.000 18.4 "nya energifordon", rent elektriska och hybrider, kunde säljas i Kina i år. Lite på en marknad med 2014 miljoner nyregistreringar XNUMX, bara en liten bit av kakan. Icke desto mindre med en konsekvent politisk vilja och generös finansiering kan en spännande marknad uppstå med möjligheter för innovativa leverantörer. Hur snabbt det växer, hur stort det blir, är svårt att säga. EV-förutsägelser är lätt fel.

Renault-Nissans Carlos Ghosn förutspådde miljoner elektrifierade Renaults och Nissan för 2016 1.5. För närvarande är räknaren på 250.000-fordon. Eller Barack Obama. 1 miljoner elbilar ska resa i år i USA. Med sin förutsägelse från år 2011 var han grundligt fel. I januari var det 280.000.

Är de kinesiska svenskarna från Trollhättan med sina 9-3 EV och marknadslansering 2017 eller 18 på en konsolideringsmarknad på rätt plats vid rätt tidpunkt? NEVS bygger en anläggning för 200.000 14 enheter. GM meddelade en investering på 470 miljoner dollar i en ny ”grön” fabrik för 200.000 123 EV för 2016 dagar sedan. De inhemska tillverkarna följer också efter. Fisker, som batteritillverkaren AXNUMX strandsatta med kinesiska ägare, kommer också tillbaka på marknaden. XNUMX bör den första nya Fisker EV rullas av monteringslinjerna på den amerikanska anläggningen i Morenos Valley.

VVS från den nya NEVS-fabriken kommer att slå en välsorterad marknad. Tekniskt sett går du på andra sätt än Saab Automobile AB. De tidigare partnerna från Sverige är inte längre ombord, nya leverantörer ger den nödvändiga tekniken, förutom plattformen kommer allt att vara annorlunda.

Det finns inget fängslande varumärke för att komma igång; BAIC kan erbjuda konkurrerande teknik på en jämförbar plattform. En “Senova” 9-3 EV till ett aggressivt pris kan förstöra festen för NEVS. GM planerar också att placera 200.000 XNUMX enheter av nya energibilar på marknaden. Inledningen till deplacementkonkurrensen! Och kunden i Kina har blivit krävande ...

Det räknas innovativ teknik, smart programvara, bra design, nya idéer i försäljningen. Ett utmärkt pris / prestanda förhållande, märkbart lägre driftskostnader än konventionella enheter. Sedan blir den svenska-kinesiska EV-historien en succeshistorie.

16 tankar om “Elektriska bilperspektiv"

 • Den låga framgången för elbilar i Tyskland är troligen relaterad till högre körda hastigheter. Medan förbränningsmotorer arbetar mer effektivt vid högre hastigheter (t.ex. vid hög hastighet på motorvägen) och därmed "kompenserar" för en del av den extra förbrukningen som orsakas av luftmotstånd, är elmotorer alltid lika effektiva. Det betyder att om du kör 200 istället för 100, fyrdubblas strömförbrukningen ungefär.

  Kina har visserligen färre motorvägar och maxhastigheten är 120 km / h (enligt Wikipedia), som i USA.

  Innan en massfördelning av elbilen måste man först uppfatta mycket bättre batterier. ungefär 3-Fache energitäthet.

  • Varför inte börja med en hybrid med sträckförlängare (dvs. en liten förbränningsmotor). Därefter minimerar du det tröttsamma Akku- ämnet. Det fanns intressanta tillvägagångssätt från GM / Opel och BMW. Tyvärr är alla eskort för närvarande fruktansvärt fula gurkor (förutom Tesla och VW).

 • Då hoppas jag bara att NEVS lägger ner en ny konkurs inom en snar framtid,
  för med den kända Konstelation kommer DongFeng snart eller senare att hoppa av.
  Undrar hur länge kan NEVS hålla sig flytande?

  Nya Konkrus och kanske en ny ägare kommer från bensinindustrin …….

 • Min förutsägelse är att Dongfeng snart eller senare ska svala butiken. NEVS är för liten för att vara en seriös partner. De nya bilarna kommer att ha namnet SAEB eftersom den gamla inte kommer tillbaka. Se Rover vad är Roewe nu och ingen gris intresserad längre.
  SAEB-bolaget kommer då att smälta som Roewe på SAIC, vilket för övrigt var en statlig orderbunden fusion.

 • Jag saknar ämnet helt vid A ...! Både Nevs och elektromobilitet. Om Trollhättan blir överflödig för Nevs är det fantastiskt !! Låt dem sedan sälja arbetet snabbt! 😉

 • Om du vill vara i svart är det nästan hopplöst att satsa på Ev's…. även om de är tekniskt innovativa och av hög kvalitet.
  Är det också fallet med Tesla…. Toppfordon och fortfarande i rött ....

 • Vid närmare kontroll har NEVS inget annat val än att sätta på det kinesiska el-kortet. Namnet Saab är borta och därmed Europa och Amerika. Eftersom i Kina förmodligen är politiken på ČVs kan du säkert göra det med en bra produkt. Med den nya växten, när det kinesiska kortet sticks, blir Trollhättan föråldrade förr eller senare. Om elektromobilitet i Europa ska bli riktigt viktig inom en snar framtid, har ingen säkert väntat på NEVS och kinesiska produkter. Det finns andra företag som säkert kan erbjuda bra lösningar. Du kan säga att med Dongfeng har NEVS en stark partner på sidan, men det är bara en strategisk partner. Dongfeng är inte ekonomiskt involverad. Om saker inte går enligt planen är ett partnerskap inte värt mycket längre. Hur man kan vara med företaget hos Dongfeng aktieägare (PSA) och GM kunde se bra ut. Trots ekonomiskt deltagande var det snabbt andfådd. Å andra sidan måste du hålla PSA bra, som kan hålla den med GM från utan att få sig under hjulen. I Europa har dock NEVS inte längre en chans. Ingen behöver omdirigeras Kina-bilar och då är det mer än bra att Saab inte ligger på toppen av det.

 • Måste jag förstå Kinas strategi? Varför startar NEVS inte i Sverige med EV? Saab hade alltid gynnat den goda svenska bilden. Kommer NEVS att tjäna poäng med Made i Kina?
  De andra svenskarna kan göra bättre. ”Den svenska SUV”, Volvo XC60-kampanjen, säger allt.

  • Jag är inte säker, men är tekniken "redo för Sverige" än?
   Tesla fick en ganska bred sida i USA från John Broder, som testade Model S för New York Times. Det testades på USA: s östkust på vintern och konfronterades med räckviddsproblem. Detta problem försvann helt i Tesla-stödkaoset. Detta kaos visade sig på ett sådant sätt att det på väg till nästa "Supercharger" rekommenderades att variera hastigheten, ibland att köra snabbt i några minuter för att sedan sakta igen några minuter. Han kunde inte hitta Supercharger längre eftersom den var tänd i ett hörn av en stormarknadsparkeringsplats. Men det var bara kaosets spets.
   Det verkliga problemet var emellertid att intervallet hade kollapsat på grund av de kalla temperaturerna och han var därför brådskande att ladda.

   Men du behöver inte en Tesla att uppleva det, min vän som en familjebil (!) Förra sommaren på sommaren tog en Renault Zoe. Hans erfarenhet är att på vintern minskar intervallet med upp till 30%.

   Nu varken den amerikanska östkusten eller området längs den frankiska Saale har sådana vintrar som i (delar av) sverige. Och jag tror att det tar ännu längre tid för den batteridrivna elbilen att fungera bra i alla delar av världen.

   Men jag personligen har större förhoppningar om väteframdrivning. För mig har det flera fördelar. Å ena sidan kunde många bensinmotorer (i princip) eftermonteras, å andra sidan skulle bilar med elmotorer inte längre behöva släpa runt flera hundra kilo ”ballast”.
   Och tanktiderna skulle vara på en bärbar nivå.

   • Några korrigeringar:

    När det gäller rapporten från NYTimes / Broder: det var uppenbart ett avsiktligt bedrägeri - många av hans påståenden kunde lätt motbevisas.
    Mer här: http://insideevs.com/tesla-responds-to-ny-times-model-s-drive-broder-drove-in-circles-to-kill-range/

    När det gäller vinterens lämplighet: i Norge, ett land där vintern är mycket hårdare och längre än genomsnittet, var andelen elbilar i nyregistreringar från januari till augusti 2015 över 17%. Dessa bilar används inte bara på sommaren. För det första i registreringarna av elbilar under denna period var e-Golf, på andra plats Model S från Tesla, den senare används naturligtvis vanligtvis inte som en andra bil (den enda e-Golfägaren som jag känner personligen har detta Den enda familjebilen som används här i norra Norge - den ersatte en Volvo V70).

    ”Tankningstiderna” är åtminstone med Tesla-kompressorerna på en mycket uthärdlig nivå, tiden när laddningen är tillräckligt för att sträcka fötterna lite och ta en bit mat. Täckningen är ännu inte perfekt (t.ex. här i norra Norge), men det är mer än imponerande över hela Europa (http://www.teslamotors.com/supercharger).

    Vätgasdrift: Här pratar vi om elbilar, vars el genereras i en bränslecell från väte. Effektiviteten här ligger ungefär vid 50% av en batteridriven elbil, ett bensinstationsnätverk är inte ännu rudimentärt.

    Efter 3 månader och väl 9.000 elektriska kilometer Jag kan från min egen erfarenhet säga att jag gillar den stora majoriteten av förare av elbilar under några omständigheter vill se en återgång till Nitro och hoppas att tekniken även utanför Norge så snart som möjligt Förvärvet blir billigare.

    • Går inte Norge till nytta av Gulf Stream?

     • På kusten ja, i landet ganska mindre.

  • Visst skulle det vara den bättre strategin - för att generera betydande inkomster bör man dock också snabbt använda den så kallade ”2. Pillar ”+ Sveriges image för att vara där så att de andra EV-tillverkarna inte är alla framåt.

   Det blir mycket tydligt att tiden trycker på!

 • Egentligen har jag sagt mig tillbaka till det faktum att det förmodligen inte kommer att finnas någon ny Saab, och i så fall, om det kommer från NEVS, skulle de kunna uppnå ett strålande genialt slag att jag skulle köpa en bil från NEVS. Men ändå, även om du har mycket sorg i ditt hjärta, är du fortfarande intresserad av vad som händer i det tidigare Saabwerk. Jag är särskilt upphetsad över affärsplanen som kommer att presenteras under hösten, men vad som borde komma annat än Kina och EV. Jag måste dock säga att hela denna NEVS-berättelse fick mig att titta närmare på ämnet elektromobilitet. Jag behöver för närvarande 2 bilar eftersom min V6 dricker för mycket i staden och omgivningen. Å andra sidan är det fortfarande en speciell upplevelse när du reser över land och på längre resor. Min personliga slutsats är: En modern 9-3 stationvagn med plug-in hybrid och en korrekt dimensionerad förbränningsmotor till ett acceptabelt pris skulle vara exakt min sak. Jag skulle få något liknande från min vänliga Saab-återförsäljare i Stuttgart-området i form av en SUV. Men från en japansk tillverkare där jag inte ens är säker på hur jag stavar det korrekt, så sökningen fortsätter.

Kommentarer är stängda.