Min Saab-historia

För att vara ärlig hade jag aldrig något att göra med Saab-varumärket. För att vara mer ärlig var min enda kontakt med en Saab 900 I 1994 faktiskt ganska negativ, eftersom jag tyckte att designen var ganska bakåtriktad och inte kunde förstå varför min bekanta valde den här modellen och inte den nya 900 II hade bestämt. Lite visste jag ...

Saab berättelse om Markus
Saab berättelse om Markus

11 år senare påverkade denna erfarenhet fortfarande. Vid den tiden beordrade min arbetsgivare då att utbilda mina kollegor i vår engelska filial nära London i två eller två veckor. Under de första två veckorna hade jag en hyrbil att välja mellan en Saab 2-9 och en Rover 5. Jag valde Rover eftersom jag inte blev imponerad av designen på 75-9 igen, vilket vår sekreterare i Slough gjorde två gånger till som skeptisk efterfrågan och noterade bara med en skakning på huvudet. För den första helgen av vår vistelse åkte jag på en resa till Stonehenge med min kollega. Vi körde med ”hans” Saab 5-9, vilket naturligtvis han mer än gärna tog. Efter första stoppet bytte vi platser och jag körde Saab ...

Efter en halvtidshemsk semester kom frågan upp igen vilken hyrbil jag skulle vilja ha och den här gången låter jag knappast min kollega säga: ”Saab, naturligtvis!”.
"Ja, säkert!" Hon sa, "Men vilken?" ”Du står ute på parkeringsplatsen! Titta bara! ”. Jag gick ut och såg bredvid det tidigare spurned men sedan bestående intrycket 9-5, en Saab 2005-9 Aero 3. Wow!

Jag vet att den här initieringshistorien är atypisk, särskilt för hållbart saabifierade samtida. Men detta möte lämnade ett bestående intryck på mig. Jag har aldrig kört en sådan bil tidigare. Svensk design, subtilt klassiskt underkylt och detta otroliga tryck, trots automatväxeln ..., wow! På den sista dagen av min vistelse var jag tvungen att veta, att skjuta åt sidan oro för brittiska böter, jag var tvungen att påskynda denna otroliga bil! En hållbar upplevelse! Jag ville ta honom hem!

Hemma blev jag igen väntad av den tyska fältpersonalens hemlagning. En dag i slutet av året 2008 såg jag en 1-9 Sportcombi på A3 på Kamener Kreuz. Plötsligt kom minnena för tre år sedan ut igen. Och dessa baklyktor bör det vara!

Fram till dess borde två tyska företagsbilar, en sluta jobb och tre år gå. 2011 beslutade min arbetsgivare att likvidera mig själv, så utan en mobil bas behövde jag plötsligt billiga ersättare. Jag valde en, och det är faktiskt det andra uteslutningskriteriet för en typisk Saab-berättelse, Saab 900 II V6. Jag älskar fortfarande (och även om den inte är redo att köra) den här bilen idag, trots att jag försökte övertyga mig om något annat; och kommer så småningom att föra den tillbaka på gatan (eller en av hans nu sällsynta bröder ...).

Mitt första sätt en vecka efter köpet ledde mig direkt till en Saab Guru i Kamen för att kompensera för det förfallna tidbältebytet. Tyvärr blev jag cocky på vägen dit på A44 för en accelerationsduell med en 3-serie BMW, som jag tydligen vann först, men jag blev övertygad av ett plötsligt blinkande varningsljus beträffande kylvätska och den övertygande visningen av den aktuella kylvätsketemperaturen från att bryta av hela saken och lämna motorvägen så snart som möjligt. Tyvärr saknades en varningslampa för "Det finns inget kylvätska alls", så att när bilen lämnade motorvägen slutade motorn att fungera profylaktiskt.

Lång historia kort: Den ackumulerade underhållsreserven och den tidigare ägarens tekniska oförmåga hade gett min ”Sven” resten. Förutom en sprängd kylvätskeslang, en utbränd cylinderhuvudtätning och tack vare kylvätskan som inte är lämplig för aluminiumhuvuden, visade sig avsevärd korrosion på cylinderhuvudena, som bara kunde åtgärdas genom hård svetsning och planering.

Flera försök och mycket pengar för att få bilen tillbaka på väg, kom sedan före ett nytt jobb utan en bil. Och nu borde det äntligen vara dags. En detaljerad Internetforskning följdes av en resa till Bonn för att besöka två 9-3 (en sedan en Sportcombi).
Först limousinen: en något fet, förmodad ”premiumbilar” -handlare i en förort till Bonn. Här vänt en vit 9-3 limousin på oss. Som det snabbt visade sig, en grotta !, tidigare hyrbil i Rumänien (!), Med en tom tank och tomma dryckesflaskor med rumänsk inskription bakom sätena i det förment ”premium” showrummet. Frågan om en provkörning besvarades med: "Tyvärr är batteriet tomt, vi laddar det, men vi måste bara få en burk bränsle från bensinstationen." Vi tackade er och försökte säkert försöka komma tillbaka omedelbart ...

Den ytterligare vägen ledde oss till Automobile Kunert i Bonn. Den sa "hon". Min Svenja! Byggnadsår 2008, 1.9TTid Sportcombi, nypolerad, gråmetallisk, leasingavkastning, sommarfälgar från Brock i kroppsfärg, mindre än 60km och ett mer än rimligt pris, etc, etc, ...

Trots diesel är den korta testkörningen inställd omedelbart den kända Saab-känslan. Beslutet fattades snabbt! När vi rullade tillbaka på gården plockade nästa intresserade det yttre dörrhandtaget. När jag frågade honom om han också var intresserad av den här bilen var jag tyvärr tvungen att ge honom ett märkbart nedslående svar: "Jag är ledsen, du behöver inte testa den längre, jag ska köpa den nu!". Jag kan fortfarande se hans desperata uttryck i mitt ansikte idag och jag önskar att han också hade hittat sin Saab!

Vi har haft vår Svenja i fyra år nu och det är uppenbart att om den någonsin måste vika, bara för en annan Saab. Tyvärr kan jag inte bestämma om det är en 900 I, en 900 II V6, en Sonett eller snarare Turbo-X ...

Och så finns det Sven som vill köra igen ...

Eller en 99 ...?

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Markus för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

7 tankar om “Min Saab-historia"

 • En trevlig historia och på bilderna kan du se flygplan med Soest-registreringsskyltar - väldigt, väldigt starka!
  Hälsningar från distriktets pilgrimsfärdsställe

  • Tack och vänliga hälsningar tillbaka från Bad Rentnercity

 • Stor historia. Och få 900 II redo igen, de kommer bli riktigt sällsynta.

  • Tack för uppmuntran! Just nu står han torr och väntar på att jag ska få tid för honom ... 🙂

 • Neeltje Jans / Oosterschelde / NED? Hälsningar från Zeeland

  • Ja, det är på!
   Finns det i den första veckan i oktober igen (Den Osse).

Kommentarer är stängda.