Saab 9000 Anna Project (del 1)

7. April 2013. En söndag på våren, en lugn dag. I huvudstaden i 33-körningarna. Berlin Halvmarathon, i Montenegro är presidentval, på en webbplattform annonseras en Saab 9000-årsdag. 1. Hand, några kilometer, byt med soltak. Kan du motstå det? Intressant 9000er kommer vara sällsynt, Saab är precis vad jag letar efter.

Saab 9000 CSE, årsdag, 1998.
Saab 9000 CSE, årsdag, 1998.

Jag är inte ensam med min Saab-sökning, efterfrågan verkar enorm. Efter en telefonförfrågan får jag bara visningstiden i Mainz-området på kvällen, som den sista intresserade. Säljaren tror inte att Saab fortfarande kommer att finnas tillgänglig.

På sen eftermiddag börjar jag med en vän i Turbo X i riktning mot Mainz ... inte säker på om 9000 fortfarande är till salu. Vi känner oss bara som ett par kilometer turboflyg med TX; resan är målet, och om årsdagen redan är såld vill vi ta den sportig.

Överraskningen: den finns kvar när vi anländer, inte utan anledning. Vad jag inte visste vid den tiden var diskussionen om 9000 i ett forum. Jubileet hade rost på fönsterkarmen, och om du följer kommentarernas gång bör det vara dödsdom. Foristerna hade dock gjort ett perfekt jobb med att ge en falsk prestation. Helt överraskande ville ingen köpa Saab, som senare får namnet Anna.

Saab med brådskande nödsituation

Inventeringsplatsen är snabb. 9000 är försummad, älskad. Du kan känna bristen på vård i varje detalj. Den en gång så eleganta kroppen är full av konstigheter, repor, bucklor. Inget som kan poleras bort. Interiören är illa, oren och instrumentbrädan har någon form av hållare för något obestämbart. Lädret har tappat sin smidighet, sätena ser slitna ut, fordonet har en enorm underhållsunderskott. 40.000 100.000 kilometer med Saab Service, nästan XNUMX XNUMX med en oberoende verkstad som bara fick göra de viktigaste sakerna.

Ja, och sedan finns det den otäcka rost i fönsterramen ... På den positiva sidan är den låga körsträckan, mindre än 140.000 1 kilometer, en tydlig historia. Rökfritt, olycksfria, förstahandsägare, jubileumsutrustningen.

Medan jag står framför Saab och tänker på vilken dumhet som kan rulla mot mig, utvecklar saker och ting sin egen fart. Frågan om man ska köpa eller inte överraskande uppstår inte längre. Forumets kompetenta förberedelser har påverkat. Ägaren, irriterad av en dag med Saab-turism och misslyckade försäljningssamtal, vill nu bara bli av med Saab.

Priset hon kallar oss är mållöst. Vi kunde verkligen ha handlat. Men god uppfostran och artighet förbjuder det, jag tar det. 98 9000 byter händer. Var det smart?

9000 står på vackra 16 ″ fälgar med nya däck. Beloppet som lämnade min plånbok den kvällen motsvarar ungefär detta värde. Resten, bilen med rost på fönsterkarmen och den fantastiska underhållsunderskottet, ingår gratis.

Förutom fönsterkarmen verkar Saab dessutom vara helt rostfri. Ett intryck som kommer att bekräftas senare, förutom en liten fläck på reservhjulet finns det ingenting. Allvarligt frågade: köpt bra eller inte? Jag kommer att förutse svaret: Dåligt köpt!

Uppdrag Saab räddning

Men det finns ett uppdrag: att spara en Saab med vårdbehov innan du exporterar. Visa att du kan vända en fula, olovade anka till en vacker och önskvärd 9000er igen.

Det skulle vara frågan om hur frågan med rutan ska bedömas. Arbetet på kroppen är dyrt och du kan inte göra det själv. Men jag har redan köpt Saabs utan rost på fönsterkarmen. Den bruna pesten hittades på andra oväntade platser. På bakluckor, hjulhus, understell. Medan en rostig fönsterkarm verkar vara ett spöke accepteras andra rostperforeringar som naturfenomen. Dessutom ser vi bara hur det verkligen är med rostperforeringarna när rutan är ute. Och allt kan bara vara hälften så dåligt som det verkar ...

Vägen tillbaka, via autobanen, är snabbare än du tror ... och snabbare än bara 170 hk antyder. Jubileet följer lätt på Turbo X ... och det är precis där det grundläggande problemet för alla Saab 9000-enheter ligger oavsett hur mycket du försummar dem - de springer, springer, springer. Så länge det finns bränsle i tanken och motorn hittar en droppe olja är svenskarna oförstörbara.

Saab landar i vår hangar, kommer att glömmas för nu. De 16 tum fälgen med de nya däcken flyttar till en väns 9000er, jubileet är nu på gamla 15 ″ hjul. På något sätt kommer det alltid att finnas något de närmaste månaderna, det finns aldrig tid för Anna. 9000 rör sig långsamt bakåt in i hangaren tills den är i den sista positionen. Det dammar, rostna gnaggar glatt på fönsterramen, det ser inte bra ut. Saaben kommer att sova fram till sommaren 2014. Då blir saker rörande.

11 tankar om “Saab 9000 Anna Project (del 1)"

 • blank

  Jag trodde nästan det ... men ville inte skriva namnet 😉 Min 9k har fortfarande den första skivan och rost är inte ett problem även efter 18,5 år.

  • blank

   Det är poängen. Vår CS från 1993 har också den första skivan, ingen rost. Detaljer om arbetet i det vissa företaget följer i fortsättning

  • blank

   Jag hade också en 97 års jubileum, som den tidigare ägaren hade installerat en ny vindruta ungefär fyra år före min tid på Carglass - under tiden därefter var den ute i alla väder. Jag kunde inte hitta någon rost på ramen.
   Jag tror att filtutskott är farliga.

   • blank

    Bör inte bedömas som en fast räntesats. Det beror på det samvetsgranna arbetet i varje gren. Vid Anna-projektet var arbetsprestandan negativt.

 • blank

  Jag skulle kontrollera om 9k någonsin fått en ny vindruta. Felaktig installation är den vanligaste orsaken till rost vid denna punkt. Problemet med fönsterramen är att du behöver en kunnig coachbuilder så att du inte kan renovera ramen två år senare. På samma sätt kan du, när du installerar skivan, om den nybildade ramen oavsiktligt repas / skadas, du kan börja om från början. Ett hål i underjorden är en mycket mindre utmaning. Kan du någonsin göra det själv?

  • blank

   Du är på rätt väg 😉 ... 9k hade en ny skiva på C .. Gl .. fick. Installationen där är ansvarig för katastrofen.

 • blank

  Har ett liknande projekt på gång, en farfar Saab på året var inget gjort. Men första hand och tills han blev avstängd på grund av ålder var väl underhållen. Ansträngningen är värt det, tro mig! 9000 är en av de mest robusta bilarna i Trollingen, den bästa delen av den

 • blank

  Grattis till 9000 2.3 CSE! Det här blir en dröm!
  En SAAB till ”rimpriset” är ok, med detta låga antal kilometer! 🙂
  En SAAB, som du kan se i användning, är också OK, ska inte bli ett museumstycke ... och den första parkeringsplatsen kommer snabbare än planerat ... 🙁 Interiören kan "städas", så 1/1 så dåligt.
  Hängda platser vid 140 tusen km ??? Knappast troligt! Förutom: SAAB-ägare som är 30% eller mer överviktiga transporterades ... (Hur såg säljarna ??? 😉) Lädret kan verkligen ”renoveras” om orsaken inte längre är tillämplig.
  Jag hoppas på ett lyckligt positivt slut på berättelsen! SAAB borde vara en dröm! Må "Alp" -drömmen sparas ...
  Jag är nyfiken på hur historien fortsätter att utvecklas!

  • blank

   Historien kommer inte att sluta utan en mardröm ... Sätena är ämnet i nästa avsnitt, och även städning 😉 ... och naturligtvis mer ...

   • blank

    Spännande !!!

 • blank

  Det låter som mycket arbete och är modigt. Skulle jag ha vågat till 9000 under dessa förhållanden? Tro inte

Kommentarer är stängda.