Saab-kultur ...

Om e-postfrekvensen i min Saab-postlåda ökar är detta vanligtvis en indikator ... något går inte bra i Saab-världen; det finns saker som rör läsarna. Under de senaste dagarna fick jag många e-postmeddelanden, främst från Saabs chaufförer som aldrig hade haft kontakt med mig tidigare. Vad händer?

Saab kultur. Classic uppfyller 9-5 NG. Saab centrum Bamberg.
Saab kultur. Classic uppfyller 9-5 NG. Saab centrum Bamberg.

E-postmeddelandena har två saker gemensamt: investerarna i Trollhättan och Saab. Det finns läsare som är mindre intresserade av aktuella händelser i Sverige på bloggen. De uttrycker detta med e-post - en avsändare via en video med ett tydligt meddelande. Och det finns fans som bara bryr sig om Saab. Bilarna, varumärkets historia, den dagliga dosen av Saab som de oroar sig för. Du vill att bloggen ska fortsätta.

Jag tror att många avsändare har en mycket fin känsla för mitt humör. De känner att bloggare också kan ha en smärtpunkt ... och att smärtpunkten har uppnåtts. Men det har alltid varit smärtsamma kriser - Saab-berättelsen är full av dem. GM var inte smärtfri, Spyker var ett stort drama, kinesiska investerare fortsätter traditionen. Kortsiktig produktion, produktionsslut, tomma löften, sedan nya förhoppningar, nya partnerskap. Som en pendel som svänger en gång mot avgrunden, en gång mot framtiden. Hela programmet, något för alla, men inget för känsliga människor.

Jag gillar inte det och de flesta läsare tycker inte om det. Jag vill inte heller dölja att mitt liv förändras och att bloggen kommer att få mindre uppmärksamhet i framtiden. Vilket inte blir en fullständig reträtt. Framtiden kan innebära mer läsaraktör och nya författare. Men fånga Saabs flaggor? På grund av en oändlig serie av svenska ekonomiska kriminella berättelser?

Jag förstår läsarnas oro, men det kan inte vara en anledning. Från början handlade bloggen om det speciella, immateriella som gör Saab ... vad som skiljer varumärket med griffin från alla andra. Du kan säga Saab Spirit, en ganska upptagen term.

Men hur kan du annars uttrycka det när Saab-samtal börjar vid bensinpumpen eller en Saab-t-shirt gör att den andra personen kommer ut som en långvarig Saab-förare? Vilket leder då vanligtvis till varma samtal. Jag tror att Saab-kulturen skulle vara rätt ord. En kultur som är kosmopolitisk och tolerant ... nyfikenheten på det okända och tekniska avantgarde, glädjen över speciella saker.

Saab är något unikt och som uttrycks på många sätt. Den mötande Saab, vars förare lyfter handen i hälsningen, lappen under vindrutan som bjuder in dig till det regionala mötet. Fans som tålmodigt stöder andra vänner av märket när de köper en Saab och offrar sin helg för det. Sedan finns det de som aktivt stöder bloggen ... designers som arbetar utan beräkning ... Saab-partners som tålmodigt hjälper mig med alla tekniska frågor. Listan kan fortsätta ...

Detta är Saab-kultur som du knappast hittar i andra märken i denna form. En bit av svensk-europeisk biltradition; skydda - och värt att bevara. Man kan säga att det här är Saab 1.0 och traditionen sedan 1947. Det gamla märket från Trollhättan, som har gett världen turbo och många exceptionella bilar.

Vi är alla en del av det! Alla på sitt sätt. Oavsett Saab 99, 9000, 9-5 eller vad du än vill. Du kan känna igen Saab-förare av leendet i ansiktet, hur de behandlar varandra med respekt, solidariteten. Vi vet inte vad som kommer att hända i Sverige, där mycket förändras. Det handlar om pengar, det inneboende värdet av gjorda investeringar, politiska beslut och tekniköverföring. Mindre om Saabs kultur.

Men vi vet en sak säkert: Ett sexsiffrigt antal personer läser den här bloggen varje månad. Det är inte lite! De flesta av dem driver Saab, fortsätter att köpa Saab eller precis som varumärket. Vårt uppdrag är klart: hålla Saab vid liv, bevara Saabs kultur!

24 tankar om “Saab-kultur ..."

 • blank

  Bra saga! Kom precis tillbaka från en 2100 km resa genom Tyskland. Min 95 NG TiD gick bra och på de fria motorvägarna i D kunde jag läsa den ordentligt! Men jag stötte inte på en enda 95 NG på resan! Är det inte synd? En sådan hammarbil och ingen kör den ... .. men jag och några andra, de finns fortfarande, men var? Hälsningar från CH, Hans

 • blank

  Utan denna blogg skulle jag förmodligen redan ha sålt min SAAB för länge sedan.

  Detta kan hända förr eller senare, och ändå visar mitt inflytande på den här bilden hur inflytelserikt och viktigt bloggen är.

  Jag kan väl föreställa mig att de använda bilpriserna för SAABS skulle ha tumbled mycket starkare utan att andan höll hög här.

  Tack för detta bidrag till värdet bevarandet (eller till och med ökning i värde) av våra fordon.

  • blank

   Det är en stor komplimang! Tack för det!

 • blank

  En bra rapport, håll upp det, tack för det.

 • blank

  Hej Tom, håll upp det. Jag läste bloggen varje dag. Också vad NEVS gör eller inte gör du bör fortsätta och berätta i bloggen. Vi är redan vana vid det. Det är intressant ändå. Jag kör sedan 1994 Saab. Det kommer att vara så långt. Hälsningar Carsten från Berlin

 • blank

  Ja Tom, jag kan förstå det bra, på något sätt z. Ibland ångas och vi lever mer och mer med gamla bilar och gamla historier. Det betyder inte att det inte skulle vara intressant att läsa SAAB-grupprapporterna, tvärtom. Även våra gamla bilar är mer och mer sannolikt att förorsaka förvåning och sympati.
  Men redan på festivalen 2015 och promenad genom de föråldrade laboratorierna (i vilka tider bra bilar skapades) kände jag mig konstigt. Det var lite som en begravning - du vet inte riktigt när och i vilken omgång du kommer att se varandra igen ...

  Men det finns den hårda kärnan som fortsätter att odla sina skatter och det är jag vet att genom min dotter har en brunn knyts till unga fansamfund som redan ibland vågat blogga. De börjar ofta av en slump med en billig 900-II eller 93-I, vilket gör det mycket "kallare" på vägen än de flesta samtidiga och därmed smittade. De får inte bumpas i något fall med några unobjective Opelsprüchen från ett visst hörn i huvudet.

  Fan community kommer säkert att hanteras, men det behöver inte vara en nackdel. I alla fall fick jag lära känna trevliga människor på festivalturerna och kontakter gjordes.

 • blank

  Även om bara tre år Saab förare kan, behöver inte jag ansluta min förskrivning mig förbehållslöst. Det är ännu inte kommit till mig i min 40jährigen bilanvändning som mig efter de första kilometrarna, min första Saab (9-5 2.3 SE) följer är full av sig själv att nu 3 Saab är aktiva i min familj (9-3 I, 9-5 stationvagn och ovanstående). Och jag kommer alltid in i bilen med en lycklig känsla.
  Håll det upp, den här bloggen passar verkligen Saab-kulturen och det här skulle vara en hel del fattigare utan dig.

 • blank

  Hi Tom,

  det är faktiskt klart att bloggen kommer att få mindre uppmärksamhet från dig i framtiden - trots allt händer nästan ingenting i Trollhättan (åtminstone utåt).

  Hela saken kring den här superbloggen skulle naturligtvis bara förändras plötsligt om påfyllning kom från produktionslinjerna och denna påfyllning borde ha förtjänat att vara på bloggen här - så länge inget händer här kommer det att vara tyvärr stanna med den (förståeligt nog) något avsmalnade formen. Åtminstone bättre än helt utan dessa sidor!

  • blank

   Det har lite att göra med Trollhättan, och det finns tillräckligt med Saab-teman. Saab-världen är extremt levande när jag tittar på min brevlåda. Även om påfyllning skulle vara i sikte, skulle det vara en syn på några år att verkligen vad som är hos återförsäljaren.

 • blank

  Jag har kört Saab i mer än 20 år nu. Först en 900 konvertibel av första generationen, sedan en annan av 2. Samtidigt är det 4. Men de drivs vanligtvis av min fru i dagliga nödvändigheter.

  Jag föredrar min 9.5-stationsvagn. Tyvärr har en diesel (bensinmotorerna fallit bättre), men mer än 100.000 km / år är det mer ekonomiskt.

  Och sedan 2 år är jag den stolta ägaren till en 9.5 Aero Turbo 6 XWD.

  Det är synd att detta varumärke förstörs på grund av många felaktiga beslut hos GM och de delvis tvivelaktiga och inkompetenta efterföljarna.

  Jag har aldrig kunnat identifiera mig med ett sådant varumärke tidigare. Eftersom Saab är, som en av bloggarna skrev, "mer än en bil". Fordons försiktiga utseende var också precis min grej.

  Jag hoppas att den här bloggen fortfarande är bevarad.

 • blank

  Tack Tom för de klara orden. Det finns fortfarande tillräckligt med fans som fortsätter att stå vid Saab och stolta över vad i deras garage steht.Gerade har en förare av en bil frågade mig med ringarna efter att ha sett mina två bilar och mitt kabinett med alla typer av Saab igår, varför jag är så förtjust i Saab.
  Svaret gavs av en klistermärke i bakrutan "Saab mer än en bil"
  Det kommer alltid att vara så.
  Tom är sant mot oss !!!

  • blank

   Naturligtvis, utan Saab kommer det inte att fungera. Bloggarbetet kommer att minskas under de närmaste månaderna, då finns det också dagar utan Saab-artikeln.

 • blank

  Du kan också uttrycka det så: GM var 18 år med strategiska felbeslut, missförstånd och missade möjligheter på båda sidor. Spyker var höga planer utan ekonomisk substans. Det som kom efter det var SAAB-zombien - även om den var död, hålls vid liv av en investerare som fortfarande var tveksam för mig. Varför då? Det visar framtiden.

  Och ändå är SAAB en av de få tillverkarna, och förvisso den mest prisvärda, som fortfarande har något som kultur. Och jag ser fram emot att läsa om dem i framtiden också.

 • blank

  Hej Tom, också från mig uppriktigt tack för dina bra rapporter. Snälla sluta inte, utan bloggen, Saab-världen skulle inte vara densamma längre. Du är också en del av denna Saab-kultur och förhoppningsvis kommer det att vara så. Min 9-3I-konvertibel berättar mig med god försiktighet i framtiden, ett skratt i ansiktet!

 • blank

  Det är förståeligt när tecken på trötthet dyker upp. Som en långvarig SAAB-förare var jag också nyligen på väg att sälja min 95 Aero SC OG i toppskick. Det fanns tillräckligt många efterträdare i samma fordonssegment. Men ingen av dem fick den nödvändiga entusiasmen - massproducerade varor som står runt i varje hörn. Stänk och splurging har aldrig varit min grej. Jag har inte hittat SAAB understatement någonstans. Nu hålls SAAB och fortsätter att köra.
  Jag lade Tom i en lugn minut en rapport om x år av SAAB och mot 1 Mio Km.

  • blank

   Låter spännande ... Jag skulle gärna vilja läsa en rapport!

   • blank

    Okej, jag lägger bara in rapporten och några bilder i DropBox.

    • blank

     Super! Redan nedladdad. Tack!

  • blank

   Jag skulle vilja läsa en rapport om din 9-5 Sc og om underhållet! Låter väldigt spännande 🙂

 • blank

  Mycket fin formulerad, bra att läsa!

 • blank

  Mycket välskriven! Tack

 • blank

  Jag kan bara hålla med det !!!

 • blank

  Det är det !! Tack för det !! SAAB hälsningar Wolef

 • blank

  Rena gåsstötar Tom!

  Jag är ledsen att det inte längre är möjligt med SAAB. Jag önskar att dina rapporter aldrig slutar här eftersom jag läser varje inlägg här och är alltid glad när det finns nyheter från bloggen ..

  Vi måste ta hand om, älska och behålla de bilar vi har fit för framtiden! Jag är glad att köra SAAB!

  Tack för att du alltid bor hos oss 🙂

Kommentarer är stängda.