Svenska kultbilar på den klassiska dagen

En hel SAAB-bildning kommer att finnas på 6. September i den historiska Rosenfelder Altstadt förväntas. Förutom alla andra klassiska bilar i motoriseringshistoria presenterar fansen av det svenska kultmärket också ett bilutbud från fjärran norr vid ett vintagebilmötet. Vidsträckta kontakter av Rosenfelder Oldie-vänner gjorde projektet möjligt.

Klassisk dag Rosenfeld
Klassisk dag Rosenfeld

Dess sportiga bild karaktäriserar varumärket SAAB. De framgångsrika rallyförare från Skandinavien, med sina smidiga framhjulsdrift oslagbara på snö, is och grus, är det tack vare. Så Erik Carlsson segrade också 1962 och 1963 med spektakulära körstil på den berömda Monte Carlo-rallyt: en stor man i en liten SAAB 96, en giftig trecylindrig tvåtaktsmotor. I likhet med Volkswagen Beetle, Citroen anka, puckel-Volvo, PORSCHE 911 och andra formativa-slående modeller är bara SAAB 96 glömt kännetecken för det svenska märket. Emellertid tvåtaktsmotor från 1967 ersattes med en Ford V 4 fyrtaktsmotor med 90 PS. Som vanligt med SAAB, då var detta utvecklingsstadium tillfälligt. Så även med den tvåsitsiga små sportbil "SAAB Sonnet" med ljus plastchassi, faktiskt utformad för banan och anpassas till målgruppen sport sinnade kunder. Från denna modell, vilket sannolikt kommer att ses i Rosenfeld, finns idag endast ett fåtal exemplar.

Konstruktiva element från flygindustrin har också påverkat de aerodynamiska kroppsformer av SAAB Automobile. Inte förvånande med tanke på detta märke i början av 30er - lanserades år som flygplansfabrik: På den tiden den svenska regeringen uppmanas sammanslagning av grenade, små flygplanstillverkare i Sverige, och i synnerhet inom bygg rent svenskt stridsflygplan, förmodligen en order för dagen och erbjöd sig att försvaret. Bilindustrin ökade endast efter kriget ordentligt framsteg: UR-Saab i Trollhättan var 1947 presenterades. På paraden i SAABs historia fordon på 6. September i Rosenfeld kan vara nyfiken.

6 tankar om “Svenska kultbilar på den klassiska dagen"

 • blank

  Liten korrigering ...
  Den V4 hade (båda 1.5 HC (High Compression) samt 1.7 LC (Low Compression)) serienmäßi inte 90 65 men med Registerverfaser senare 68 hk.
  Rallybilarna i deras senaste expansionsfas hade upp till 100 hk mer ...

 • blank

  Tack Tom, det var vad jag letade efter

 • blank

  Hur kan du läsa äldre artiklar i den nya presentationen av bloggen? Jag har inte hittat arkivet någonstans. I en tidigare artikel om detta evenemang i Rosenfeld diskuterades en delmarknad i Balingen med adressen på delmarknaden. Hur kan jag hitta den här artikeln igen, eller kan någon berätta för mig när och när dessa delar marknadsför i Balingen?

 • blank

  Ett välpresenterat pressmeddelande!

  Även om du förgäves letar efter en anslutning till NEVS antar jag att Bergman & Co. läser med - trots allt fortsätter NEVS-webbplatsen att annonsera med SAAB-historien.

  Kära NEVS-företagsledare i Sverige, fortsättningen av SAAB-berättelsen med toppmoderna el- och hybridfordon väntar ivrigt över hela världen, särskilt av oss SAAB-entusiaster (allt tar alldeles för lång tid) - går äntligen igång !!!!!

Kommentarer är stängda.