Saab - anti-stress

Att köra en Saab betyder att du kommer hem avslappnad ...

Torsdag 9: 30 klocka.

Allt är tillbaka på plats. Strumpan i 9-3 SC brimming. Barnen har tagit plats i baksätet. Sedan går det på A5 i riktning mot Frankfurt.

Saab 9-3 SC av Steffen
Saab 9-3 SC av Steffen

Ett spår jag hatade när det var min dagliga pendling att arbeta.
Saab accelererar bekvämt och helt oförberedd med sina 195 hk (hjortar) på gaspedalen och jag lägger mig i rätt bana. Kryssningsstyrning aktiveras vid cirka 130 km / h och vi "glider" dit.

Till vänster, Audis, BMWs, Opels och alla typer av pseudo-moderna SUV-karaktärer övertaget. På den första byggplatsen är de tillbaka i sikte. De som just hade passerat. Även på byggarbetsplatsen är farthållaren en välsignelse. Aktiveras vid ca 85 km / h, det leder oss genom den korta byggplatsen.

På höjden av Darmstadt blir vädret värre och från Frankfurt kommer det att vara över för knappt 50km i kraftigt regn. Med nästan 110 km / h glider vår Saab över trefilen A5, mestadels i mitten, ibland till höger, sällan på vänster körfält, vi letar efter vägen genom det grå väder.
Knappast någon föråldrad. På något sätt känner jag mig till att de blivit mindre. De ökända racersna, som tror att de har Guardian Angel ombord på grund av hjälpsystem.
Sedan börjar den kuperade vägen. Farthållaren är fortfarande aktiv mellan 125 och 135 km / h.

Själv behöver foten bromsa.

Med varje gripande manöver accelererar 9-3 uppåt i en nedstigning, med 160 maximalt tar jag min fot av gasen. Jag vill inte stressas. Det är särskilt vackert på backarna. Därför mästar turboen helt utan en hint av intryck. Det finns ingen ansträngning att notera.

På A7 mellan Göttingen och Kassel uppstår en oavsiktligt rolig situation.
Jag tillåter faktiskt mig själv att lämna rätt lane och skörda svängsignaler och blinkers av en japansk SUV. På ett avstånd av väl över 200 meter till fordonet bakom mig. Men bara ett ögonblick senare blir gapet större och större. Utan att ens ta gasfoten närmare. Rätt är fri, men en lastbil i sikte. Jag byter till höger och låt farthållaren minska hastigheten tillbaka till något runt 130 km / h. Den japanska SUV närmar sig igen.

Strax innan nästa truck byter jag spåret igen. Samma scenario som tidigare. Tydligen verkar föraren ha hyrdat vänstra körfältet. Vid nästa tillfälle lät han honom gå. Jag hade tillräckligt kul.

Han kör upp till nästa fordon och sätter på sin tursignal och ficklampa igen. Bara pinsamt, detta beteende.

Varje klättring på A7 sätter mig som en förare i ett slags ögonblick av lycka. De som var precis på vänster körfält trodde vara vägens hjältar, rensade dem och föll tillbaka på mitten och höger körfält, medan min 9-3, som fortfarande kör på ca 130 km / h, spelar och spelar Håller lugnet ganska lugnt. Du kan känna den trevliga och kraftfulla accelerationen.

Jag minns väl tider då det var annorlunda. Jag var tvungen att köra nerför berget med mycket fart efter varje stigning för att få mer reserv för nästa stigning. Det var olika tider - utan Saab Turbo.

Saab 9-3 av Steffen. Låg konsumtion
Saab 9-3 av Steffen. Låg konsumtion

15:10 - Ankomst.

Inte en dålig tid, med korta och två längre mellanrum.
Avslappnad, jag klättrar ut ur min Saab. Självklart kör 530 km motorväg på något sätt utmanande. Annars kör jag inte sådana vägar.

Men med det här fordonet anländer du mer avslappnad än med allt jag kört förut. En blick på bränslemätaren får mig att le. 8.3 liters förbrukning. Beviljas, Super Plus.

Köra Saab är mer än körande. Det är mitt mycket personliga anti-stress-program.
Du kan till och med tåla det när dottern frågar var 5: e minut: "Pappa, när är vi hemma?"

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Steffen för hans Saab-historia! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

11 tankar om “Saab - anti-stress"

 • blank

  Rubriken beskriver exakt vad som gör SAAB (er) och den subtila skillnaden för många andra märken. Efter en lång dag ser jag alltid fram emot att köra hem i SAAB, det kan inte vara tillräckligt länge - det är ren avkoppling.

 • blank

  Jag har sällan min SÄBE max. låt flyga ..., men åtnjöt dragkraften vid omkörning 😉! Denna snabba och säkra omkörning gjorde också min fru till en SAA-förare! 🙂 Vi har alltid haft den trevligaste konsumtionen på vägen till semestern. Vi var hemma på långa resor (över 500 km). Ankomst avslappnad inklusive! SAAB var utrustad med 2 personer och 2 cyklar på trailerkopplingen och var "full till randen" med redskap i 3 veckor. Semester i DK eller vid MeckPomms kust. Människor behöver mer och mer eftersom det inte finns någon “solgaranti” ... 😉!
  1. SAAB 9-3 Coupe 2.0 SE 185 PS Bj. 1998 med 7,8 liter. Min fru har rekordet….
  2. SAAB 9-3 Limo. AERO 205 PS Bj. 2002 med 7,9 Ltr. Håller också min fru med denna SAAB ...
  3. SAAB 9-3 SportKombi TTiD AERO 175 PS Bj. 2008 har min fru (naturligtvis) ”bränslerekordet” igen med 4,8 liter diesel. Så jag var ALDRIG tvungen att klaga till SAAB om bränsleförbrukningen! Jag fick bara bensinmotorn över 9 liter med svårighet !!! Och det med höga krav på BAB under åren 1998 till 2005! Förarna från Audis, BMW och liknande märken var vana vid betydligt högre förbrukning! 🙁
  Till och med "då" var SAAB hållbart i hanteringen av naturresurser ... :-)

  • blank

   Det stämmer!
   Det var alltid en av de viktigaste anledningarna för mig att köpa en Saab - "elasticiteten" vid snabb omkörning!
   Det är fortfarande viktigare för mig än den högsta möjliga ”topphastigheten”.
   Omkörning av lastbilar eller traktorer på landsvägar händer mig bara mycket oftare än att värma upp dem på en "tom" motorväg. 🙂

   Och 7-9l (se länk från ovan) Jag hittade en turbo-combi-automatisk bensinmotor från år 2002 egentligen inte så illa!
   Men 11-14l idag är - om du ska vara helt ärlig - inte längre riktigt ”i rätt tid”. 🙁

   • blank

    Men du har den underbara V6 under huven. Den gammaldags i positiv mening, men bara bra för bilens själ. Kör och njut, förbrukningen är länge bortglömd medan du fortfarande har ett leende på ditt ansikte

    • blank

     Moin Tom.
     Är rätt !!!
     Motorn är bara xxxx (det ”dåliga” ordet med g ...)! 🙂
     En helt avslappnad, tyst, stadig körning med en trevlig, mycket subtil “sonorös” brum i alla positioner och även tillräcklig och snabb kraft när det behövs! 🙂

     Tja ... och min bensinstitut gillar mig lite mer nu! 😉

 • blank

  Så min personliga rekord: 23.09.2012-9-5, Saab 2.3-7,8 100t på rutten Saarbrücken - Göttingen, förbrukning vid mål vid 130 l / XNUMX km. Upplevde det hela till stor del i XNUMX km / h.

  • blank

   Är 11 på grund av den törstiga Saab eller Bleyer Gasfoot?

   • blank

    🙂
    ... förmodligen mer tyngdens vikt, motor och prestanda.

    I staden har jag vanligtvis 13, sällan 14 🙁

    Min egen personliga vMax är vanligtvis runt 180 km / h (jag tycker vanligtvis att det är snabbare att vara avslappnad - inte på grund av Saab, utan snarare på grund av trafiken och några andra trafikanter).

    Tja ... jag visste om konsumtionen innan jag köpte den - så jag kan inte riktigt klaga nu. 🙁

 • blank

  Jag kommer från Kassel och bor nu i Frankfurt. Jag känner vägen väldigt bra och har kört den så ofta ...
  Många människor känner inte bara till berg och krabbor eftersom vissa till och med på vänster lane rum ..

  Jag tycker om att kryssa upp Pommer (den största sluttningen strax före Kassel) utan problem. Det är en dröm när turboen på 9000 skjuter fordonet och några andra roller nerför backen eftersom de är så långsamma.

  Köra Saab gör dig lycklig 🙂

  Hälsningar från Frankfurt

 • blank

  Så från min egen erfarenhet (vägen över Frankfurt till Göttingen, vet jag också): Efter en lång körning med SAAB liknar tröttheten när du lämnar sängen på morgonen. Med andra bilar ser det ut som den efter en lång dag på jobbet.

Kommentarer är stängda.