Saab-affinitet

Jag upptäckte min tillhörighet till SAAB när jag var 12 när min far köpte en Saab 1969 95. Ett år senare måste den andra bilen bytas ut, den här gången var den en av de första 2-dörrars 4-talet i Schweiz, med 99cc Triumph-motor.

Saab 9-3x
Saab 9-3x

Även då fascinerades jag av tekniken. Tändlås i mitten, sätt in backväxeln så att tändningsnyckeln kan tas bort och frihjulet fungerar. Efter några år följde 2. 95er resp. en 900i som en "familjevagn". Det var också den tid då Saab-förarna hälsade varandra med flaren. Idag har denna gest bortglömts!

Under årens ålder, som tonåring, kryssade du genom Europa med Interrail. Jag besökte bland annat Saabmuseet i Uusikaupunki i Finland - en höjdpunkt för mig då. Tyvärr stängdes produktionsanläggningen Saab-Valmet, precis intill, sommartid, idag ångrar jag inte att jag har stannat längre!

Efter att ha avslutat mina studier gav min pappa sin 8 åriga 900i, som jag återigen vårdade och vårdade för 4 år! 900is "åldrande" känsla ledde mig till att leta efter ett nyare fordon. Frågan om vilken typ av fordon det borde vara var klart för mig. Det måste vara en Saab igen!

Vad du kan transportera allt i sådan Kombicoupé är fantastiskt, tyglar, säng för 2, som ett dragfordon för att fälla träd ....

Också min fru kunde göra vänner snabbt med det pithy ljudet och turboen till 900er S. Tyvärr gick åren för fort och familjen blev större och större. Denna Saab hade också blivit gammal. Så jag skilde med ett tungt hjärta och sålde honom till Lettland, utan att ens tro att "Saab-berättelsen" skulle komma till ett slut.


En Zafira och en C3 var våra följeslagare de närmaste åren. När krisen i Saab-varumärket diskuterades, vaknade min Saab DNA igen och jag följde historien dagligen. När det fanns några krångel på C3 förra året var det klart för mig att om jag hittade en välbevarad Saab skulle jag slå. Som tur skulle ha det, hittade jag en sådan pärla på internet, med allt i det och vad ditt hjärta önskar, en 9-3X stationvagn! Min fru är också entusiastisk över den kraftfulla Turbo "T". Åter och igen kommer min fru att säga: "Har du redan sett denna Saab!"

De kedliga kedjorna på och av är således över! 9-3X känns rätt hemma på de vinteriga vägarna i Grisons-regionen! Köra Saab är kul, kör Saab är en passion!

Min dröm, ett besök på Saab-museet i Trollhättan kommer säkert att gå i uppfyllelse!

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Jost för hans Saab-berättelse! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!