Saabig ... KW34 / 15

Vår blick riktades till Kina i början av veckan, och på något sätt lät inte öst oss gå. Strax före helgen svänger vi tillbaka till Asien. Det finns spännande saker: Saab-tekniken är efterfrågan och firar framgång, Dongfeng vill Phoenix. Och det handlar om saker som du kan göra bättre ...

BAIC BJ40. Snart med Saab Turbo-teknik.
BAIC BJ40. Snart med Saab Turbo-teknik.

BAIC & Saab

BAIC fortsätter att främja Saab Turbo-teknik, säkerhet och nattpanelen. De berömda Saab-motorerna med Trionic flyttar in i fler och fler modeller. Också i en rustik SUV som lyssnar i Kina till namnet BJ40. Och eftersom det ursprungliga namnet BJ40 faktiskt kommer från Toyota och inte från Kina, kallas det X424 på andra marknader. Vad du inte behöver komma ihåg ...

Kina-BJ kommer snart som en lång version; Förutom den tidigare 2.4-litersen diesel bör 2 Saab turbo-motorer vara tillgängliga. Den avancerade versionen drivs av 2.3 liters turbo med 250 PS; Hittills har BAIC bara levererat en 240 PS-variant i sin sedan.

För tillverkaren från Peking var inköp av Saab-teknik början på en succeshistorie. Fordon "Made by China" är enligt South China Morning Post i trenden, medan de tidigare vinnarna har straffats i månader av hemmakunderna. Vad skulle ha hänt om Victor Muller hade skrivit kontraktet för att sälja Saab till BAIC och inte hade slutat förhandlingarna?

Dongfeng & Saab

Vad Dongfeng vill ha från NEVS? Teknik, särskilt Phoenix-plattformen, säger NyTeknik. I år 2010 rapporterade för tidigt som färdigt, väntar det fortfarande idag för att slutföra. Plattformar är helgedomar i branschen som sällan delas. NEVS gillar att dela, eftersom NEVS behöver pengar.

Nya Dongfeng "Aeolus" -modeller ska byggas på plattformen, och NEVS hoppas att kineserna kommer att betala för utvecklingsarbetet för att slutföra åldringsbasen. Då kan du erbjuda dina egna modeller på plattformen.

Kunskapen från Saab och Phoenix, som aldrig kommer att flyga, använder redan Volvo. Den flexibla CMA-plattformen bygger på den kunskap som Saab-ingenjörer har förvärvat i Phoenix-projektet. Dessa har migrerats till Volvo, CMA-plattformen är ett derivat som utvecklats vidare. Efterföljaren av den nuvarande Volvo V40 kommer att baseras på den, liksom många kommande Geely-modeller.

NEVS VD Bergman
NEVS VD Bergman

NEVS & Victor Muller-effekten

Mies sprang det för NEVS den här veckan. På måndag gick VD Bergman i luften med NEVS & Dongfeng Liaison ... och fick ett avslag. Från "förbannar NEVS från bloggen"Om att byta namn på"NEVC " och "chinacars.com " allt var där. Är vi otålig? Vad gick fel?

Ännu en gång kunde du ha gjort bättre. Hadde Muller meddelat berättelsen, hur skulle han ha presenterat nyheterna för fansen och personalen? Tyvärr var VM inte tillgängligt, han är för närvarande upptagen med batteriplan, men vi kan gissa hur hans tal skulle ha låtit:

"Vi tillkännager genombrottet för Saab 2.0. Från idag utvecklar vi fordon för Dongfeng, den tredje största tillverkaren i Kina. Saab bilteknik för världsmarknaden ...

Vår kvalitetssegling "Engineered by Saab" kommer framöver att finnas på de mest innovativa bilarna som säljs i Asien, Amerika och Europa. I slutet av årtionden kommer vi att vara teknikledare i plug-in hybrider och elmotorer ...

De förväntade kvantiteterna, synergieffekterna, licenspengarna säkerställer Saabs framtid. De gör Saab starka, oberoende och fria ... Från 2018 / 19 lanserar vi tre modellserier av den senaste Saab plug-in hybridgenerationen på kort tid."

Förmodligen ännu mer vältaliga Victor Muller skulle ha sålt framgången. Fans skulle ha älskat honom, vördade medarbetare, för pressen hade Saab-Dongfeng-kupet varit föremål för dagar.

Vid NEVS kom inget över. Statistiken för den svenska arbetsförmedlingen presenteras mer spännande än samarbetet NEVS - Dongfeng. Även nästa positiva nyheter, snart 500 NEVS jobb för Trollhättan, fizzled.

Livet kan vara måttligt, och Bergman är inte Muller. Betydelse: Inte alla förstår underhållning och marknadsföring i sig själv.

Sista frågan, innan jag flyger med Saab till helgen. Vad i helvete gjorde Bergman före NEVS?

Svar: Vice VD för ett kommunikations- och marknadsföringsbyrå.

6 tankar om "Saabig ... KW34 / 15"

  • Ja, så skulle VM ha sålt hela grejen då korrekt för att dra pengar ut ur företaget och att köra för det.

  • Vice President ... Nu förstår du varför han inte kunde fortsätta jobba där!

  • BAIC påminner mig om en enklare stickad Land Rover-version. Vem gillar det ... men i morse har jag redan läst att de tre stora tyska tillverkarna inte glöder så mycket på den kinesiska marknaden, som de en gång gjorde. Passar morgonpostrapporten.

    Tyvärr hade Victor Muller inte en glasboll vid den tiden ...

  • Är vi otålig? Vem kan berätta för mig vad vi bör vara NEVS tacksam ur en potentiell kund som är nöjd åter en solid, innovativ, bekväma, långväga - vill beställa den vänliga Saab-handlare jag litar på och vardagliga använda ny bil kallad Saab Trollhättan. Vad har den här truppen gjort under åren sedan övertagandet att jag kunde inse min avsikt? Du kan bara vara otålig om det var något att tacka dig.

  • Jag hör budskapet bra, men jag saknar tron ​​......

  • Om du ser BAIC kan du vara omtänksam. Vad gör SAAB-tekniken, redan galen.

Kommentarer är stängda.