Saabig ... KW34 / 15

I början av veckan riktades vår blick mot Kina, och på något sätt släppte inte öst oss. Strax före helgen svänger vi tillbaka till Asien. Det finns spännande saker: Saab-teknik är efterfrågad och firar framgång, Dongfeng vill ha Phoenix. Och det handlar om saker som kan göras bättre ...

BAIC BJ40. Snart med Saab Turbo-teknik.
BAIC BJ40. Snart med Saab Turbo-teknik.

BAIC & Saab

BAIC fortsätter att marknadsföra Saab turbo-teknik, säkerhet och nattpanelen. De berömda Saab-motorerna med Trionic hittar fler och fler modeller. Även i en rustik SUV som går under namnet BJ40 i Kina. Och eftersom originalet med namnet BJ40 faktiskt kommer från Toyota och inte från Kina, heter det X424 på andra marknader. Vad du inte behöver komma ihåg ...

Kina-BJ kommer snart som en lång version; Förutom den tidigare 2.4-litersen diesel bör 2 Saab turbo-motorer vara tillgängliga. Den avancerade versionen drivs av 2.3 liters turbo med 250 PS; Hittills har BAIC bara levererat en 240 PS-variant i sin sedan.

För tillverkaren från Peking var köpet av Saab-tekniken början på en framgångshistoria. "Made by China" fordon är trendiga, enligt South China Morning Post, medan de tidigare vinnarna har straffats av inhemska kunder i månader. Vad skulle ha hänt om Victor Muller hade tecknat Saabs försäljning till BAIC och inte hade avbrutit förhandlingarna?

Dongfeng & Saab

Vad vill Dongfeng från NEVS? Teknik, särskilt Phoenix-plattformen, säger NyTeknik. Rapporteras i förtid som färdig 2010 och väntar fortfarande på att vara färdig idag. Plattformar är branschhelgar som sällan delas. Men NEVS gillar att dela för att NEVS behöver pengar.

Nya Dongfeng “Aeolus” -modeller ska skapas på plattformen, och NEVS hoppas att kineserna kommer att betala för utvecklingsarbetet för att slutföra åldringsbasen. Då kan du erbjuda dina egna modeller på plattformen.

Saabs och Phoenix-kunskapen som aldrig kommer att flyga används redan av Volvo. Den flexibla CMA-plattformen bygger på den kunskap som Saabs ingenjörer har skaffat sig under Phoenix-projektet. Dessa har migrerat till Volvo, CMA-plattformen är ett vidareutvecklat derivat. Efterföljaren till den nuvarande Volvo V40 kommer att baseras på den, liksom många kommande Geely-modeller.

NEVS VD Bergman
NEVS VD Bergman

NEVS & Victor Muller-effekten

Det gick dåligt för NEVS den här veckan. På måndag gick VD Bergman på luften med NEVS & Dongfeng Liaison ... och fick avslag. Från "förbannar NEVS från bloggen"Genom att byta namn till"NEVC ” och "chinacars.com ” allt var där. Är vi otålig? Vad gick fel?

Återigen kunde det ha gjorts mer skickligt. Om Muller hade meddelat historien, hur skulle han ha presenterat nyheterna för fans och personal? Tyvärr var VM inte tillgängligt, han är för närvarande upptagen med batteriplan, men vi kan gissa hur hans tal skulle ha låtit:

"Vi meddelar genombrottet för Saab 2.0. Från idag utvecklar vi fordon för Dongfeng, den tredje största tillverkaren i Kina. Saab bilteknik för den globala marknaden ...

Vår kvalitetsförsegling "Engineered by Saab" finns på de mest innovativa fordon som säljs i Asien, Amerika och Europa. I slutet av decenniet kommer vi att vara teknikledande inom plugin-hybrider och elbilar ...

De förväntade mängderna, synergieffekter, licensavgifter säkra Saabs framtid. De gör Saab stark, oberoende och gratis ... Från och med 2018/19 kommer vi att lansera tre modellserier av den senaste Saab plug-in hybridgenerationen i snabb följd ..."

Victor Muller skulle förmodligen ha sålt framgången mycket mer vältaligt. Fans skulle ha älskat honom, anställda skulle ha älskat honom, för pressen skulle Saab - Dongfeng Coup ha varit ämnet i flera dagar.

Ingenting kom på NEVS. Statistiken från det svenska arbetsförmedlingen presenteras mer spännande än samarbetet NEVS - Dongfeng. Till och med nästa positiva nyhet, snart 500 NEVS-jobb för Trollhättan, förlorades.

Livet kan vara menigt, och Bergman är inte Muller. Med andra ord: inte alla förstår underhållning och marknadsföring i sig.

Sista frågan innan jag flyger in i helgen med Saab. Vad fan gjorde Bergman innan NEVS?

Svar: Vice VD för ett kommunikations- och marknadsföringsbyrå.

6 tankar om “Saabig ... KW34 / 15"

 • blank

  Ja, så skulle VM ha sålt hela grejen då korrekt för att dra pengar ut ur företaget och att köra för det.

 • blank

  Vice president ... Nu förstår du varför han inte kunde fortsätta arbeta där!

 • blank

  BAIC påminner mig mer om en enkel Land Rover-version. Vem gillar det ... men i morse läste jag redan att de tre stora tyska tillverkarna inte längre glöder för den kinesiska marknaden som de brukade vara. Går med Morning Post-rapporten.

  Tyvärr hade Victor Muller ingen kristallkula då ...

 • blank

  Är vi otacksamma? Vem kan berätta för mig vad vi bör vara tacksamma mot NEVS för ur en möjlig kunds synvinkel som vill beställa en solid, innovativ, bekväm, långväga och vardaglig ny bil som heter Saab från Trollhättan från den vänliga Saab-återförsäljaren som jag litar på. Vad har den här gruppen gjort under åren sedan förvärvet så att jag kunde förverkliga mitt projekt. Du kan bara vara otacksam om det fanns något att tacka dig för.

 • blank

  Jag hör budskapet bra, men jag saknar tro ......

 • blank

  Om du ser BAIC kan du vara omtänksam. Vad gör SAAB-tekniken, redan galen.

Kommentarer är stängda.