NEVS kan använda SAAB-namnet igen

Just den här dagen Sir Isaac Newtons klassiska naturlagför varje åtgärd finns en lik och motsatt reaktion"Med", plus en social media-överreaktion". Jag antar att veckans storm är ett bra exempel.
Åtgärden var NEVS som meddelade partnerskap med Dongfeng på måndag och den sociala media-överreaktionen, vilken proklamation som SAAB-märket inte längre vill se på nya bilar. En ogrundad slutsats. Låt oss titta lite närmare på vad faktiskt hände.

En helt ny SAAB

Gamla nyheter
I februari var SAAB AB SAAB AB om användningen av SAABs varumärke och NEVS väsentligen anklagad för att ljuga (se min tidigare blogginlägg). Något som senare åtgärdades och det inte fanns några förhandlingar pågår vid den tiden hade de faktiskt pågått tidigare. Kontexten i februari vad NEVS gjorde vid omorganisationen och affärsplanen / rapporterade att det var ämne.

Dongfeng (inte) en överraskning
Veckans händelser i pressen ger minnena tillbaka från ett par månader sedan. Så på måndagen meddelades partnerskapet med Dongfeng av NEVS. Med tanke på konsekventa tidigare rykten som nämnde deras namn kom meddelandet inte som en överraskning, men det som var något förvånande (åtminstone för mig) var att Dongfeng inte har tagit en ägarandel i NEVS, eller ännu bättre, har blivit majoritetsägare en stark investeringsplan och betydande finansiering för de kommande åren. I grund och botten betyder detta att andra partners utöver Dongfeng är skyldiga att möjliggöra ”plan A” för NEVS (dvs. utveckling, produktion och försäljning av nya premiumbilar under varumärket SAAB). Så medan Dongfeng-partnerskapet definitivt har värde för båda sidor (se även Toms post på detta), det var inte det "stora tillkännagivandet" som många hade förväntat sig.

Verkligen en icke-fråga
Tydligen hörde NEVS aldrig ordet "SAAB" på presskonferensen om AFP och Swedish Radio för att kontrollera igen med SAAB AB för att förstå vad som händer. Samma uttalande som i februari kom tillbaka: "Det finns inga pågående förhandlingar" den här gången rubrikerna i media vände sig till "NEVS är förbjudet att använda SAAB-varumärket". Utländsk press tog det senare som "SAAB-bilar tillverkas längre" eller sämre.
Det är intressant att varken SAAB AB eller NEVS har gått bra på rekord i exakt hur situationen är. SAABs varumärke avbröts vid skrivningstillfället.
Så medan det ser ut som om rubriken från svensk radio är korrekt (dvs. "NEVS får inte använda SAAB-märket") är det gamla nyheterna. I själva verket gjorde regionala tidningen Ttela en uppföljning av både folket för SAAB AB och lagt till några intressanta detaljer.
Det viktigaste stycket från artikeln översätter enligt följande: "På torsdagsmorgonen rapporterade svensk radio att NEVS inte längre vill använda SAAB-varumärket. Men det här är inte baserat på ett nytt beslut som tagits. SAAB AB, enligt deras pressdirektör Sebastian Carlsson, är ett icke-problem för försvaret. -Vi ägnar inte någon energi på frågan och har inte fattat några beslut. Vi diskuterar flygplan och ubåtar och tar oss runt i vår verksamhet, säger han. NEVS vill någonsin kunna använda SAAB-varumärket igen i framtiden? -Det är verkligen en hypotetisk fråga och jag svarar inte på den typen av frågor."

Slutsats
Det finns inga faktiska nyheter om SAAB-varumärkesfrågan och det har inte fattats några beslut som förhindrar att nya SAAB-bilar produceras i framtiden. Varumärket är därför inte dött. Med detta sagt, blir det svårt för NEVS att återfå användningsrättigheterna? Troligtvis Ja. Faktum är att min teori är att NEVS i en tidigare fas tydligt har fått riktlinjer, vägledning och / eller krav från SAAB AB under vilka förhållanden de kan överväga att ge rättigheterna igen. NEVS är inte i stånd att starta förhandlingar ännu eftersom alla förutsättningar för grunden för detta ännu inte har uppfyllts.
Så tills länge har kommit till slut har det blivit ett slöseri med tid (och förmodligen kontraproduktiv) för att spekulera på vad som kan hända i framtiden. Så jag hoppas att alla självutnämnda SAAB-fans kommer att börja måla doomscenarier på denna AFP och svenska radioartiklar. Baserat på vad jag har sett levererar NEVS faktiskt hittills, de har goda skäl att tro att den vision de utvecklar och producerar premiumbilar under SAAB-märket.
Så min slutsats är att NEVS kan använda SAAB-namnet igen, i framtiden. Låt oss bara hoppas att denna slutsats inte leder till en annan social media-överreaktion ...

24 tankar om “NEVS kan använda SAAB-namnet igen"

 • blank

  Tyvärr, men Saab är död. Men uppenbarligen skulle några av "Saab-fansen" köpa allt med ett Saab-emblem på huven, även om ägaren inte har någon erfarenhet av att konstruera bilar eller till och med den nya ägaren skulle vara en snabbmatskedja ... det viktigaste är, någonstans namnet ”Saab” står på bilen.
  Det var galet att se hur vissa människor var glada när NEVS tillkännagav att de skulle släppa en ny ”youngtimer 9-3” 2014. Redan 1998 kunde Saab bara utveckla en! ny modell (9-5). 9-3 var inte mer än en enorm ansiktslyftning från 902. Efter utvecklingen av 9-3II hade de inte tillräckligt med pengar för att utveckla nya modeller. Först var 9-5NG och 9-4X riktigt nya modeller på gång.

  • blank

   Det kan väl vara att Trollhattan planerat, konstruerad av Trollhattan Engineers, Oavsett vilket emblem som helst. Men inte annorlunda.

 • blank

  För att göra en onödig lång historia kort: ägaren av SAAB-varumärket kommer bara att ge detta namn tillbaka för badgarbilar med det om de (ägarna) är 100% säkra på att den framtida användaren av namnet Saab kommer att vara en professionell, ekonomisk hälsosam biltillverkare med en tydlig vision, uppdrag och roll. Som vi alla vet under tiden kommer varken NEVS eller DONGFENG någonsin att vara i den positionen och alla andra bilföretag som uppfyller kraven från Saabs ägare har definitivt inget intresse av att använda Saab-märket. (För om de skulle ha haft intresse, skulle de ha meddelat det under tiden!) Det är dött. Period. Och vi borde inte spela den "döda papegojan" - scenen från Monty Python längre ...

  • blank

   Den första delen av din punkt jag håller med om. Detta är förmodligen vad något företag skulle säga.
   Den andra delen tycker jag att "kommer någonsin" att vara spännande. Hur vet du det på jorden?
   Som jag också skrev i mitt inlägg är det uppenbart att situationen visar att villkoren för att återfå varumärket SAAB inte är uppfyllda just nu. Det är därför ”nyheterna” inte är nyheter eftersom situationen är oförändrad jämfört med februari. Om du har följt Mattias Bergmans offentliga uttalanden kring NEVS-strategin, vet du att det finns ett försök att säkra flera partnerskap: Industripartners (att dela utvecklingskostnader med), tekniska partner och finansiella partner. Bergman pratade om "ketchupeffekten" den http://saabblog.net/2015/06/20/nevs-continuing-the-journey-to-make-a-difference/ och de har därefter levererat detta löfte med tillkännagivandena runt Tianjin, SRIT, Teamsun, Bank of China och nu Dongfeng. Bergman nämnde på måndagen den här veckan vid presskonferensen att fler partnerskap är i färd med att offentliggöras inom kort. Så ja, situationen är utmanande och det har visat sig vara långt ifrån lätt att sätta ihop alla bitarna, men papegojan är långt ifrån död.

   • blank

    Tack Michel, jag tror att tiden kommer att visa:
    - om NEVS hittar en stark partner (Dongfeng är bara ett första steg för att tjäna pengar),
    - om NEVS kommer att utveckla några intressanta bilar, kanske e-bilar eller hybrider, som har hög kvalitet,
    - om NEVS får rätt att använda varumärket SAAB

    Vi måste vänta i några år, kör samtidigt några andra märken som daglig förare.
    Om det finns en ny spännande bil från Trollhattan (inte Kina), kanske vi köper det igen.

 • blank

  Allt som finns kvar av Saab Automobile är varumärket. Oavsett om NEVS / Dongfeng kan använda namnet eller inte, kommer bilarna fortfarande inte att vara Saab. För många dog Saab när Saab Automobile gick i konkurs och NEVS köpte varumärket. Önskar bara att det var någon stängning för det riktiga Saab-varumärket. Jag hoppas verkligen att Saab AB inte tillåter användning av detta en gång stolta namn på framtida kinesiska elbilar.

  • blank

   Frank- som ni vet, Saab Automobile AB gick i konkurs i december 2011. Jag vänder mig till NEVS och deras nuvarande och framtida användningen av varumärket SAAB.
   Jag skulle vilja förstå var dina till synes missnöjda kommentarer och slutsatser härstammar. Har du varit i Stallbacka-anläggningarna i Trollhättan själv sedan juni 2012 när NEVS tog över? Har du pratat direkt med någon av personalen på NEVS? Har du sett någon av designerna för de nya bilarna som NEVS arbetar med? Jag vill bara förstå.

  • blank

   De är inte missnöjda kommentarer utan mer en realistisk bild av Saabs nuvarande tillstånd. Det har gått fyra år och de har fortfarande inget att visa. Så vad är designen de jobbar med? Visa åtminstone något. Men jag har gett upp efter berg-och dalbanan de senaste 4 åren.

   Det är ganska tydligt att de aldrig riktigt brydde sig om Saabs varumärke och bara var i det för tekniken och fabriken som de kunde skaffa till ett lågt pris. NEVS gick precis genom konkurs och nu är Dongfeng delägare eller vad avtalet är. Att bygga en fabrik i Kina för att tillverka elbilar intresserar mig inte alls. Det är uppenbart att det aldrig kommer att finnas någon turbo ICE Saab till salu igen och Saab hamnar bara som Rover eller Lancia. Men det är bara min åsikt och du kan få din.

   • blank

    Jag förstår inte hur kommentarer kan kallas realistiska om de inte bygger på verkligheten och faktiska fakta.
    Enligt min åsikt kan ingenting vara längre ifrån sanningen att NEVS ”aldrig brydde sig om varumärket SAAB”. Prata med någon på NEVS om något. Dessutom gick NEVS inte heller i konkurs och Dongfeng har inte tagit en ägarandel i NEVS.
    NEVS har sagt från början (för 3 år sedan, inte 4 eller 6) att de skulle fokusera på elfordon (därav deras företagsnamn) men det betyder inte att bilar utan förbränningsmotor och turbo inte stolt kan bär SAAB-emblemet. Om det skulle vara sant är alla SAAB: er före 99 Turbo nu av listan och de elektriska versionerna av 9-3 utvecklades för år sedan under GM-ägande också.
    Som du säger har alla rätt till sin egen åsikt men låt oss försöka hålla den faktabaserad.

   • blank

    Michel, hur är du involverad i NEVS? Arbetar du för dem på ett eller annat sätt?

    • blank

     Jag har helt enkelt en stark passion för SAAB. Jag har ägt flera genom åren och gör det fortfarande. Jag har gradvis utökat mitt nätverk i SAAB-samhället på flera nivåer och är en vanlig Trollhättan-besökare. Jag jobbar inte för NEVS. En snabb LinkedIn-sökning bör enkelt bekräfta det.

 • blank

  Jag tror att det faktiskt innebär att man undantar användningsrättigheterna för varumärket SAAB. Det finns inga förhandlingar - om Dong-Feng-NEVS hade varit på höger borde SAAB AB ha varit inblandat nu. Det skulle förmodligen ha kommenterats av SAAB AB, eller så skulle det ha varit ett ”Vi kommenterar inte det”. Och i framtiden? Jag ser inget för vilket SAAB AB ska ge sitt namn. NEVS har inte planerat något, och Dong Feng-licensierade byggnader av en Citroen-modell, som Citroen inte ens erbjuder på sina hemmamarknader i Europa, är knappast något som man skulle vilja se på SAAB. Så, ett faktiskt utslagning.

  -

  Jag tror faktiskt att detta är på väg mot att utesluta NEVS från rätten att använda varumärket SAAB i framtiden. SAAB AB har inte varit en del av NEVS / Dong-Feng-förhandlingarna, vilket de borde ha varit, om NEVS / Dong-Feng hade varit intresserad av att använda varumärket. I så fall skulle kommentaren från SAAB AB ha varit en mycket talande ”Ingen kommentar”. När det gäller framtiden? Jag ser ingen produktlinje som SAAB AB anser vara värd att bära SAAB-signet. NEVS har inga planer för egen bilproduktion till hands, och en licensierad Dong-Feng-modell baserad på en Citroen-modell som Citroen inte ens marknadsför på sina basmarknader är knappast något som SAAB skulle vilja säljas som SAAB.

  • blank

   Tack för kommentaren, PhiBo. Jag tror att vi måste skilja Dongfeng-partnerskapsmeddelandet från SAAB: s varumärkesdiskussion, eftersom det förra verkligen är ett avtal om gemensam utveckling, inköp och marknadsföring. Tom förklarade detta väl i sitt "Aeolus-projekt" inlägg från tidigare denna vecka. Om vi ​​tänker tillbaka på vad NEVS konsekvent har kommunicerat kring sin strategi, tror jag att Dongfeng först och främst är ett steg mot ”plan B” (dvs. kontraktstillverkare för andra som använder kundernas varumärke). I detta scenario är SAAB-varumärket inte nödvändigt. Det är dock i "Plan A", scenariot NEVS arbetar mot att utveckla, tillverka och marknadsföra premiumbilar under varumärket SAAB. För att Plan A ska fungera måste en trovärdig partner säkras först innan förhandlingarna kan startas om användningen av varumärke.

 • blank

  Det är synd att varken SAAB AB eller NEVS klart säger vad som händer.
  De två företagen får inte det så att varje företags rykte tar skada (bäst exempel NEVS).

 • blank

  Det är verkligen svårt att hålla koll på. Det visar bara vad en röra Kuddel kring ämnet finns!

 • blank

  Hej Tom, jag har inget fel för att skriva detta. Tiden kommer att berätta hur det går vidare. Bortsett från det tycker jag att det är bra att flera synpunkter kan representeras i den här bloggen.
  Jag uppskattar fortfarande den nuvarande täckningen som finns här. Tack för det!

 • blank

  Så det är dags att vänta igen, det finns fortfarande en liten chans.
  Och Tom har gått till den allmänna pressosäkerheten på limet.
  Saabblog.net är inte marknadsföringsavdelningen för NEVS.

  • blank

   Artikeln är Michèls uppfattning, inte min. Min åsikt om situationen i NEVS Jag har diskuterat i detalj igår, där det finns inget att tillägga.

   Läsarna kanske kan uthärda två olika perspektiv på bloggen, precis som varje läsare kan uttrycka sin åsikt, så kan författarna.

    • blank

     Har en av avstängningarna precis gett dig, eller menade du "spänning", à la Hitchcock? 😉

   • blank

    HATTAR AV …

    ... för denna progressiva attityd. Ja, du kommer antagligen kunna erbjuda läsarna två olika perspektiv. Fortsätt så!

    Det vore önskvärt om media och politik skar en skiva när det gäller att hantera sociala frågor.

 • blank

  Bra skrivet Michél. Och jag håller med om.

  Skål / Tom
  Saabtala

 • blank

  Tack för det uttalandet Michel. Även om jag måste säga att ditt rubrik är lite vilseledande också
  Jag håller helt med vad du säger. Jag förstår verkligen inte all pessimism som finns här just nu. Jag kommer bara ihåg allt det häftiga som skapades när SU uppgav att ANA skulle hoppa ur Saabs verksamhet för ett par månader sedan. Samma sak med frågan om Saab-namnet enligt min mening. Låt NEVS leverera först och låt oss se vad de kommer på. Om det finns en övertygande och livskraftig affärsplan skulle det inte vara vettigt för SAAB AB att stå i vägen. Vilken typ av bild skulle de skapa med det?

Kommentarer är stängda.