NEVS kan använda SAAB-namnet igen

Just den här dagen Sir Isaac Newtons klassiska naturlagför varje åtgärd finns en lik och motsatt reaktion"Med", plus en social media-överreaktion". Jag antar att veckans storm är ett bra exempel.
Åtgärden var NEVS som meddelade partnerskap med Dongfeng på måndag och den sociala media-överreaktionen, vilken proklamation som SAAB-märket inte längre vill se på nya bilar. En ogrundad slutsats. Låt oss titta lite närmare på vad faktiskt hände.

En helt ny SAAB

Gamla nyheter
I februari var SAAB AB SAAB AB om användningen av SAABs varumärke och NEVS väsentligen anklagad för att ljuga (se min tidigare blogginlägg). Något som senare åtgärdades och det inte fanns några förhandlingar pågår vid den tiden hade de faktiskt pågått tidigare. Kontexten i februari vad NEVS gjorde vid omorganisationen och affärsplanen / rapporterade att det var ämne.

Dongfeng (inte) en överraskning
Den här veckans händelser i pressen tar tillbaka minnena för några månader sedan. Så på måndag samlades partnerskapet med Dongfeng av NEVS. Med tanke på att det inte finns något tvivel om att Dongfeng inte har tagit en ägarandel i NEVS, eller ännu bättre, har blivit majoritetsaktieägare en stark investeringsplan och betydande finansiering för de kommande åren. I huvudsak betyder det att andra partners utöver Dongfeng krävs för att möjliggöra "Plan A" för NEVS (dvs. utveckling, produktion och försäljning av nya premiumbilar under SAAB-varumärket). Så medan Dongfeng-partnerskapet definitivt har värde för båda sidor (se också Toms post på detta), det var inte det "stora tillkännagivandet" som många hade förväntat sig.

Verkligen en icke-fråga
Tydligen hörde NEVS aldrig ordet "SAAB" på presskonferensen om AFP och Swedish Radio för att kontrollera igen med SAAB AB för att förstå vad som händer. Samma uttalande som i februari kom tillbaka: "Det finns inga pågående förhandlingar" den här gången rubrikerna i media vände sig till "NEVS är förbjudet att använda SAAB-varumärket". Utländsk press tog det senare som "SAAB-bilar tillverkas längre" eller sämre.
Det är intressant att varken SAAB AB eller NEVS har gått bra på rekord i exakt hur situationen är. SAABs varumärke avbröts vid skrivningstillfället.
Så medan det ser ut som om rubriken från svensk radio är korrekt (dvs. "NEVS får inte använda SAAB-märket") är det gamla nyheterna. I själva verket gjorde regionala tidningen Ttela en uppföljning av både folket för SAAB AB och lagt till några intressanta detaljer.
Det viktigaste stycket från artikeln översätter enligt följande: "På torsdagsmorgonen rapporterade svensk radio att NEVS inte längre vill använda SAAB-varumärket. Men det här är inte baserat på ett nytt beslut som tagits. SAAB AB, enligt deras pressdirektör Sebastian Carlsson, är ett icke-problem för försvaret. -Vi ägnar inte någon energi på frågan och har inte fattat några beslut. Vi diskuterar flygplan och ubåtar och tar oss runt i vår verksamhet, säger han. NEVS vill någonsin kunna använda SAAB-varumärket igen i framtiden? -Det är verkligen en hypotetisk fråga och jag svarar inte på den typen av frågor."

Slutsats
SAAB-bilar har producerats i framtiden. Märket är inte dött. Med detta sagt vill det vara svårt för NEVS att återvinna användarrättigheterna? Förmodligen ja. Faktum är att min teori är att NEVS i en tidigare fas klart mottog riktlinjer, vägledning och / eller krav från SAAB AB under vilka förutsättningar de skulle kunna överväga att bevilja rättigheterna igen. NEVS kan inte inleda förhandlingar, eftersom alla förutsättningar för grunden för detta inte har uppfyllts ännu.
Så tills länge har kommit till slut har det blivit ett slöseri med tid (och förmodligen kontraproduktiv) för att spekulera på vad som kan hända i framtiden. Så jag hoppas att alla självutnämnda SAAB-fans kommer att börja måla doomscenarier på denna AFP och svenska radioartiklar. Baserat på vad jag har sett levererar NEVS faktiskt hittills, de har goda skäl att tro att den vision de utvecklar och producerar premiumbilar under SAAB-märket.
Så min slutsats är att NEVS kan använda SAAB-namnet igen, i framtiden. Låt oss bara hoppas att denna slutsats inte leder till en annan social media-överreaktion ...

24 tankar om "NEVS kan använda SAAB-namnet igen"

 • HAT AB ...

  ... för denna progressiva attityd. Ja, läsare kommer troligen att erbjudas två perspektiv. Håll det upp!

  Det vore önskvärt om media och politik skar en skiva när det gäller att hantera sociala frågor.

 • Det kan väl vara att Trollhattan planerat, konstruerad av Trollhattan Engineers, Oavsett vilket emblem som helst. Men inte annorlunda.

 • Tyvärr, men Saab är död. Men de flesta "Saab-fansen" skulle inte köpa något med ett Saab-emblem på huven, även om ägaren inte hade erfarenhet av att bygga bilar eller ens skulle den nya ägaren vara en snabbmatskedja "Saab" är skrivet på bilen.
  Xbox 360 Xbox 360 Xbox 360 Xbox 360 9 3 2014 1998 9 5. Redan i 9 kunde Saab bara utveckla en! ny modell (3-902). 9-3 var inte mer än en stor ansiktslyftning av 9. Efter utvecklingen av 5-9II har de inte fått nog att utveckla nya modeller. Först, med 4-XNUMXNG och XNUMX-XNUMXX var riktigt nya modeller i rörledningen.

 • Gav du bara in på en av suspensionerna, eller menade du "spänning", à la Hitchcock?

 • Tack Michel, jag tror att tiden kommer att visa:
  - om NEVS vill hitta en stark partner (Dongfeng är bara ett första steg för att tjäna pengar),
  - om NEVS vill utveckla några intressanta bilar, kanske e-bilar eller hybrider, som har hög kvalitet,
  - om NEVS sedan vill få rätt att använda varumärket SAAB

  Vi måste vänta i några år, kör samtidigt några andra märken som daglig förare.
  Om det finns en ny spännande bil från Trollhattan (inte Kina), kanske vi köper det igen.

 • Den första delen av din punkt jag håller med om. Detta är förmodligen vad något företag skulle säga.
  Den andra delen jag finner "kommer någonsin" att vara intressant. Hur vet du om jorden?
  Så som jag skrev i mitt inlägg är det uppenbart att villkoren för SAAB-märket inte uppfylls vid denna tidpunkt. Det är därför som "nyheterna" inte är nyheter. Om du har följt Mattias Bergmans offentliga uttalanden om NEVS-strategin, ser du att du tittar på säkra flera partnerskap: Industriella partners (för att dela utvecklingskostnader), teknikpartners och finansiella partners. Bergman pratade om "ketchup-effekten" på https://saabblog.net/2015/06/20/nevs-continuing-the-journey-to-make-a-difference/ Tianjin, SRIT, Teamun, Bank of China och nu Dongfeng. Bergman sa på måndag att de kommer att vara på presskonferensen att de är i rörelse. Så ja, situationen är svår och det har visat sig vara lätt att sätta alla bitar ihop, men papegojan är långt ifrån död.

 • Jag har helt enkelt en passion för SAAB. Jag har tillbringat flera år genom åren och gör det fortfarande. Jag har gradvis utvidgat mitt nätverk till SAAB-gruppen på flera nivåer och vid en vanlig Trollhättan-besökare. Jag jobbar inte för NEVS. En snabb LinkedIn-sökning borde enkelt bekräfta det.

 • För att göra en onödig lång historia kort: ägaren av SAAB-varumärket kommer att ge detta namn bara tillbaka för badging bilar med det om de (ägarna) är 100% säkra på att den framtida användaren av namnet Saab kommer att vara en professionell, ekonomisk frisk biltillverkare med en tydlig vision, uppdrag och roll. Som vi alla vet under tiden kommer varken NEVS eller DONGFENG någonsin att vara i den positionen och alla andra bilföretag som uppfyller kraven från Saab-ägarna har helt klart inget intresse av att använda Saab-märket. (För om de skulle ha haft intresse, skulle de ha meddelat det under tiden!) Det är dött. Period. Och vi ska inte spela den "döda papegojan" - scenen från Monty Python längre ...

 • Michel, hur är du involverad i NEVS? Arbetar du för dem på ett eller annat sätt?

 • Det är inte missnöjda kommentarer utan mer en realistisk bild av Saabs nuvarande tillstånd. Det har gått fyra år och de har fortfarande inget att visa. Så vad är de mönster de arbetar med? Visa oss åtminstone något. Men jag har gett upp efter berg-och-dal-turen det senaste 4 året.

  Det är ganska tydligt att de aldrig brydde sig om Saabs varumärke och bara var i det för den teknik och fabrik som de kunde få till ett lågt pris. NEVS gick bara genom konkurs och nu är Dongfeng delägare eller vad avtalet är. Att bygga en fabrik i Kina för att skapa elbilar intresserar mig inte alls. Det är uppenbart att det aldrig kommer att finnas en turbo ICE Saab till salu igen och Saab kommer bara att hamna som Rover eller Lancia. Men det är bara min åsikt och du kan ha din.

 • De är inte baserade på verklighet och faktiska fakta.
  Enligt min åsikt, NEVS "brydde sig aldrig om SAAB-varumärket". Om något, prata med någon på NEVS. Dessutom gick NEVS inte heller i konkurs och Dongfeng har inte tagits till ägande i NEVS.
  NEVS har varit från början (3 år sedan, inte 4 eller 6) att de skulle fokusera på elbilar (och deras företagsnamn) bära SAAB-emblemet. Om det skulle vara sant, är alla SAABs före 99 Turbo nu borta från listan och 9-3 har också utvecklats under GM-ägande.
  Som ni säger har alla rätt till sin egen åsikt.

 • Tack för kommentaren, PhiBo. SAWs varumärkesdiskussion som den förra är verkligen ett avtal om gemensam utveckling, inköp och marknadsföring. Tom förklarade detta bra i sitt "Aeolus-projekt" -post från tidigare i veckan. Om vi ​​tänker tillbaka på vad NEVS konsekvent kommunicerar kring sin strategi tror jag att Dongfeng först och främst är ett steg mot "plan B" (dvs. kontraktstillverkare för andra som använder klientens namn). I detta scenario är SAABs varumärke inte nödvändigt. Det är dock i "Plan A", scenariet NEVS arbetar för att utveckla, tillverka och marknadsföra premiumbilar under SAAB-varumärket. För att en plan att arbeta på en trovärdig partner måste säkras.

 • Frank- som ni vet, Saab Automobile AB gick i konkurs i december 2011. Jag vänder mig till NEVS och deras nuvarande och framtida användningen av varumärket SAAB.
  Jag skulle vilja förstå var dina till synes oförskämda kommentarer och slutsatser härrör från. Har du varit i Stallbacka i Trollhattan sedan juni 2012 när NEVS tog över? Har du pratat med NEVS? NEVS arbetar på? Jag vill bara förstå.

 • Allt som finns kvar av Saab Automobile är varumärket. Oavsett om NEVS / Dongfeng kan använda namnet eller inte, kommer bilarna fortfarande inte att vara Saab. För många dog Saab när Saab Automobile gick i konkurs och NEVS köpte varumärket. Önska bara att det var en viss avslutning för det verkliga Saab-varumärket. Jag hoppas verkligen att Saab AB inte tillåter användning av detta en gång stolta namn på framtida kinesiska elbilar.

 • Jag tror att det faktiskt utgör en uteslutning av användarrättigheterna för SAAB-varumärket. Det finns ingen förhandling - om Dong-Feng-NEVS hade rätt borde SAAB AB ha varit involverad redan. Det skulle ha kommenterats av SAAB AB, eller det skulle ha varit en "vi talar inte ut". Och i framtiden? Jag ser inget för vilket SAAB AB ska ge sitt namn. NEVS har inte planerat någonting, och den Dong Feng licensierade byggnaden av en Citroen-modell, som Citroen inte erbjuder på sina hemmamarknader i Europa, är knappast någonting man skulle vilja se på SAAB. Så, ett faktiskt uteslutande.

  -

  SAAB-varumärket i framtiden är ett sätt att utesluta NEVS från rätten att använda. SAAB AB har inte varit med i NEVS / Dong-Feng-förhandlingarna, vilket de haft om NEVS / Dong-Feng hade varit intresserad av användningen av varumärket. I så fall har kommentaren från SAAB AB varit en mycket berättande "Ingen kommentar". Vad gäller framtiden? Jag ser ingen produkt som SAAB AB anser vara värd att bära SAAB-signén. NEVS har inga planer för egen bilproduktion och har ingen licens.

 • Det är synd att varken SAAB AB eller NEVS klart säger vad som händer.
  De två företagen får inte det så att varje företags rykte tar skada (bäst exempel NEVS).

 • Det är verkligen svårt att hålla koll på. Det visar bara vad en röra Kuddel kring ämnet finns!

 • Hej Tom, jag har inget fel för att skriva detta. Tiden kommer att berätta hur det går vidare. Bortsett från det tycker jag att det är bra att flera synpunkter kan representeras i den här bloggen.
  Jag uppskattar fortfarande den nuvarande täckningen som finns här. Tack för det!

 • Artikeln är Michèls uppfattning, inte min. Min åsikt om situationen i NEVS Jag har diskuterat i detalj igår, där det finns inget att tillägga.

  Läsarna kanske kan uthärda två olika perspektiv på bloggen, precis som varje läsare kan uttrycka sin åsikt, så kan författarna.

 • Så det är dags att vänta igen, det finns fortfarande en liten chans.
  Och Tom har gått till den allmänna pressosäkerheten på limet.
  Saabblog.net är inte marknadsföringsavdelningen för NEVS.

 • Bra skrivet Michél. Och jag håller med om.

  Skål / Tom
  Saabtala

 • Tack för det uttalandet Michel. Även om jag måste säga att ditt rubrik är lite vilseledande också
  Jag håller helt med vad du säger. Jag förstår verkligen inte all den pessimism som finns här just nu. Jag kommer bara ihåg alla hurly-burly som skapades när sa att ANA skulle hoppa ut ur Saab-affären för ett par månader sedan. Samma med frågan om Saab-namnet enligt min mening. Låt NEVS leverera först och låt oss se vad de kommer på. Om det finns en övertygande och genomförbar affärsplan, skulle det göra något för SAAB AB att stå i vägen. Vilken typ av bild skulle de skapa med det?

Kommentarer är stängda.