Om fans och drömbilar

De senaste dagarna har den mörka sidan av makten varit ett ämne på vår webbplats. Stallbacka spelar Kina-kortet, förändringsstämning, utvandring; frågan om det byggs bra bilar några kilometer nerför Göta Älv. För ett ögonblick verkade det som om Saab-världen är på väg mot undergång. Men så är inte fallet!

Saab Drömbill: 9-5 NG Pilots Wanted 2014

De är fortfarande kvar, det otänkbara, stolta Saab-samhället! Den ljusa sidan av kraften. För dem är Saab en del av deras liv och en del av den dagliga bilkulturen. Du kör din Saab mycket medvetet, underhåller bilarna från Trollhättan. Oavsett vilken leasingbox grannen kör med - han kan inte göra mål. Varför också? Eftersom vi kör Saab ...

En liten ögonblicksbild av vad som hände i förra veckan när det gäller Saab på fläktbasen.

Rostskydd!

Ett viktigt, men inte mycket trevligt ämne, om du vill köra Saab på lång sikt, är rostförebyggande. Nästan alla våra Saabs har fått en omfattande åtgärd, och vi känner till två läsare på bloggen som också tog detta steg förra veckan. Varje in Kiel och i Bamberg. Bamberg Saab-kunden skulle inte ha haft en något längre resa ...

Som känt är Saab hemma på långa resor, inget sätt är för långt när det gäller våra exceptionella fordon från Västra Götland. Ändå var denna resa särskilt lång eftersom denna Saab 9-3 Cabriolet normalt kör på spanska vägar. Tyvärr bryr Saab-verkstäderna sig knappast om värdena och rostskyddet.

Efter att ha blivit medveten om bloggen gick semesterturen i år via vackra Schweiz till Oberfranken. Några dagar av frankisk gästfrihet i Bamberg - under vilken tid cabriolet kunde njuta av omfattande rostskydd och tätning av kaviteter. Från Spanien till Franken ... på grund av 9-3! Om det inte är en Saab Spirit ...

Medan Saab 9-3 Cabriolet från Spanien fick sitt rostskydd i Bamberg, förbereddes en Saab 9-5 V6 XWD i Kiel. Det tillhör en Hamburg Saab-vän. Han skrev ett mail med följande uttalande:

”... Jag vill inte köra VOLVO eller Jaguar efter Saab 9-5 NG-eran. Men kanske har vi tur och 9-5 kommer att hålla särskilt länge. För den "långa uthålligheten" har jag äntligen tagit till mig det du redan har bakom dig:

En intensiv bevarande av slagfartyget .... För tillfället kan jag därför bara köra med fönstret öppet tills stanken i det inre har klarnat. Men vad gör du inte för att skydda din skatt från eventuell korrosion ... "

Två Saab, en 9-5 NG och en Saab 9-3 Cabriolet. Två drömbilar från Trollhättan. Där den sista Saab 9-5 generationen verkar vara i första hand av önskningar.

Drömbil Saab 9-5 NG

Från Schweiz kom också den senaste veckan, posten till en läsare som vill sälja sin mycket snygga Saab 9000. Inte för att han vänder ryggen på Saab, men för att han vill lägga en 9-5 NG i garaget. Den sista stora sedan från Saab är drömbilen till många fans av högsta kvalitet.

En dröm som är sällsynt, dyr och inte alltid realiserbar. Priserna för mindre välutrustade modeller med mycket hög körsträcka faller. Men eftertraktade varianter är fortfarande dyra.

Vad ligger i saken. En enkel beräkning: Endast 11.280-bitar byggdes. Vilket är nästan ingenting. Halv hade förmodligen gått till Nordamerika, en betydande del fick ratten på fel sida. Vad som var kvar för Sverige och övriga Europa var kanske uppskattat 3 eller 4.000 fordon. Halva av dem stannade i Sverige, resten delas av övriga Europa. Om vi ​​subtraherar de magra varianterna, som inte är efterfrågade, förklarar detta situationen.

Om 11.280 112.800 exemplar hade producerats istället för 9 5 ... skulle situationen vara annorlunda. Men så kommer XNUMX-XNUMX att förbli vad det är. .. sällsynt, dyrt, iögonfallande och, som den sista Saab, en drömbil - förmodligen det mest individuella sättet att köra en modern bil ”Made by Trollhättan”. Våra köpråd på bloggen, indelat i Del 1 och Del 2, kommer från året 2014. Det är fortfarande giltigt, men med tillägget att bra kopior tenderade att bli dyrare sedan artikeln visade sig.

Vardagliga bilar - dåligt underhållna och med hög körsträcka - kommer att försvinna under de närmaste åren. Beståndet krymper. Det som återstår är fordon i händerna på entusiaster. Saabs som är omhändertagna och älskade. Det kommer alltid att finnas människor som är entusiastiska över märket, som ser en Saab som mer än en bil. Mer än någonsin: Saab är det som ligger vid vår dörr.

15 tankar om “Om fans och drömbilar"

 • blank

  Åh, jag är glad att ha säkrat en av de sista 2012NG 95 i februari! Och eftersom jag kan använda flera fordon (3 Saab, 2 Lancia och 911er) har min TiD bara 30000 km på den vackra humpen, Heck självklart menar jag! Jag tror att den här bilen kommer att ge mig nöje för länge! Hälsningar från CH, Hans

 • blank

  Det finns flera sätt att ge en bil en rostförebyggande behandling. Det bästa jag har hört och sett är i Zweibrücken / Pfalz. Innan hela bilen släckt, så allt inklusive motor och överföring ect. borttagen från återförsäljaren i sin verkstad. Då blåses kroppen med is under högt tryck i Zweibrücken, så allt kommer ner till plattan ner. Sedan basecoats och den ursprungliga färgen som gjordes av tillverkaren, användes igen. Alla håligheter (dörrar, sidopaneler, etc.) får antingen Mike Sander-fett eller flytande film som saknas enligt kundens krav. Då handlar det hela om 24 timmar torkade. Bilen går sedan tillbaka till verkstaden som omfattas av en släpvagn, varpå motor, överföring etc. installeras. Hela är i relation till andra rostbehandlingar och för underhåll av värde, en dyr sak, speciellt om en långvarig original Saab-verkstad måste installera och ta bort alla delar.
  Det är också billigare så vitt jag vet. Då blåses och hålls endast kaviteterna, underkroppen och hjulbågarna / sidodelarna.

 • blank

  Detta har förmodligen också något att göra med kvaliteten på lacken och tillverkningen av fordonet.
  Jag ville nyligen sälja den med 276 000 km. Men när jag tittar på de nya alternativen går SAAB fortfarande ganska bra och det finns få skäl till en förändring. Jag fortsätter och fortsätter. Jag kan fortfarande lägga bort det med 400 000 km. Det finns redan en kortlista för efterträdaren. NEVS med den potentiellt kommande SAABYong-Dragon (Smiley) är inte där.

 • blank

  På min 9-5 Aero SC OG var det inget att göra på karosseriet och underkroppen. Kavitationsbehandling av en fackman har kostat 400 CH-Fränkli. Du kör sedan om 1-veckan med öppna fönster.

  • blank

   tur! Vi är saltvägsområde, det var (tyvärr) mer att göra.

 • blank

  Hej Tom.

  Tack för informationen. Hmmm, ui ... nu måste jag tänka på det ...

  Jag måste snart gå till den ”årliga inspektionen”. Då kan jag verkligen fråga om ett icke-bindande erbjudande ...

  • blank

   Om du inte kör årstid, men under hela året, då är det meningsfullt 🙂

   • blank

    Tja ... du vet hur jag kör X ... lite, men också för hela året.

    Det finns bara en annan större sak som jag också skulle vilja ha i Sverige ...
    Låt oss se vad som är viktigare för mig först ... "gimmick" eller "skydd" ... 😉

    • blank

     Jag skulle ha gjort det. Du vill köra "den" länge, det är sällsynt ...

 • blank

  Trevlig artikel. Trevliga bilar!

  Hmmm .. Jag har redan tänkt på "rostskydd".
  Jag skulle trots allt vilja köra mitt nuvarande ”Sverige” under lång tid framöver.

  Finns det några grova "ledtrådar" med vad man kan / måste förvänta sig när det gäller pris?

  • blank

   Är viktigt och priset beror på hur bra villkoret är, om rost måste avlägsnas, bilen grundas ner. Börja i min erfarenhet till 1000,00 €, kan vara mindre, men mer. Jag skulle ha ett individuellt erbjudande gjort lokalt.

  • blank

   hej mac 9-5. Beroende på var du gör det, ser priset säkert annorlunda ut. Det var min bekanta workshop på min 9-5 Aero MY 04. Priset var mer än okej! Det finns också ett pris långt under 500.

   • blank

    Visst är varianten av Tom mycket, mycket längre / utarbetad med slipen och allting.

    • blank

     Absolut. Ansträngning = pris. Vi hade vår senaste nya bil från Saab beredd i det första året av Ralf Muckelbauer. Priset var lägre än vad som nämndes här.

 • blank

  En artikel om bilar, mycket fördelaktig efter alla NEVS berättelser om de sista dagarna. BTW: 9-5 NG är fortfarande en av de trevligaste sedans någonsin 😉

Kommentarer är stängda.