Aeolus-projektet

Affärer är bra när alla har en fördel. Ibland måste du söka för att se fördelarna med varje parti. Dongfeng - NEVS-partnerskapet tillhör denna kategori och fick mig att tänka lite igår.

DSC_0331

Vad i helvete är avtalet med en industrigigant som Dongfeng med sina 176.000 300 anställda med en dvärg som NEVS med XNUMX anställda? Där vid första anblicken verkar fördelarna bara vara på NEVS-sidan ...

Tillgång till Dongfeng-återförsäljarnätverket i Kina, utvecklingsstöd, gemensamt inköp, tillgång till reservdelshyllan. Och vad levererar NEVS? NEVS meddelar inte exakt att de vill hjälpa Dongfeng med utvecklingen av marknader i Nordamerika och Europa; Kinesiska produkter ska uppföljas till europeiska standarder.

Öppenhet och öppenhet har aldrig varit en del av företagskulturen på NEVS, tvärtom. Att medvetet inte kalla saker vid namn, utelämna fakta, det är det vanliga tillvägagångssättet. Bloggaren Alfred Tian från Peking ger svar på de öppna frågorna. Först och främst de fördelar som NEVS drar av samarbetet i dess välgrundade åsikt. NEVS har ännu inte tillstånd för den kommande fabriken i Tianjin. De nuvarande lagarna gynnar tillverkare av plug-in hybridfordon och rent elektriska drivenheter, men det är inte en garanti, eftersom endast ett fåtal licenser ska utfärdas. Partnerskapet med Dongfeng säkerställer NEVS-support på plats och förbättrar möjligheterna.

Aeolus-projektet

Dongfeng Fengshen = Aeolus
Dongfeng Fengshen = Aeolus

NEVS hjälper kineserna till ett annat projekt. Lösningen heter Aeolus. Det lilla kända Dongfeng-bilmärket, som grundades år 2007, konkurrerar med inhemska etiketter som Red Flag of FAW, Xiali och Besturn, men utvecklar märkbart mer dämpad än konkurrenten. Produkterna är baserade på samarbete med Nissan och Citroen. Aeolus (Fengshen) S30 utvecklades med Citroen på grundval av Elysee och bär under modellunderhållet och införandet i PSA-bolaget under en tid också en fransk motor under huven.

En ny generation av Aeolus (Fengshen) kan baseras på en modifierad Phoenix-plattform och bära svenska gener.

Fram tills dess, på några år, kommer NEVS-ingenjörer att föra Aeolus-fordon till europeiska standarder och göra dem redo för den globala marknaden ... vilket på något sätt verkar vara en Trollhättan-tradition. Tidigare anpassades koreanska Opels och Korean Chevys för Europa. Geelys finns för närvarande på platsen för det tidigare Saab Powertrain-komplexet; nu följer Aeolus. Än så länge är allt bra. En fråga är löst, en annan kommer.

NEVS kommer också att hjälpa Dongfeng att bygga upp försäljningen av Aeolus-produkter i Europa och Nordamerika, inklusive kundservice. Vilket skulle vara ett gammalt ämne på bordet. NEVS har ingen erfarenhet av eftermarknad, har inget försäljningsnätverk - tvärtom! Service och reservdelsförsörjning för NEVS 9-3 har lagts ut på Orio AB. Finns det något svar? Inte från min sida.

Samarbetet med Dongfeng säkrar långsiktigt arbete för NEVS-ingenjörer och driver utvecklingen av företaget i Kina. NEVS har blivit lite mer solid på grund av samarbetet; Ytterligare jobb kommer att skapas i Trollhättan. Igår var en bra och lyckad dag för NEVS. Utan fråga.

Men…

Saab AB borde ha lite glädje i utvecklingen. Dongfeng är också i vapenbranschen och konkurrerar med svenskarna. Tidigare har missnöje redan uttryckt om det kommande samarbetet. Om åsikten inte har förändrats i grunden kommer viljan att släppa namnet Saab för användning igen att minska ytterligare på grund av den nära alliansen mellan NEVS och Dongfeng.

Ordet Saab i går gick inte till NEVS och Dongfengs mun. Så i slutändan frågan i rundan: Vad har allt detta fortfarande att göra med Saab?

Svar: Ingenting.

63 tankar om “Aeolus-projektet"

 • blank

  Tja, Dongfeng har precis blivit en partner utan att pengarna rinner. Ingen köper något från den andra eller ger pengar för nya produkter. Bara ”samarbete” som jag förstår det.
  En Tesla-motor med drivaggregat sitter i Mercedes B-klassen, Renault-motorn i Mercerdes Citan, SAAB har köpt motorer. Askkopparna i Golfen är från Audi. Audi-motorer är byggda i bland annat Ungern. Det känns som ett dussin bilhandlare har producerat Magna Steyr. Ferrari tillhör Fiat. WMF tillverkar helt i Kina. OCH? Det är den globala världen.
  NEVS saknar (endast) en annan investerare, en investerare. Väntar fortfarande på 2 år med varumärkeskiftet. Igår tittade jag på Tesla S i Hamburg. Jag saknar funktionen Nattpanel. Men annars är ett riktigt alternativ

  • blank

   En elbil, vare sig från Tesla, Saab eller någon annan, kan aldrig vara ett komplett alternativ för tillfället. Så länge du inte kan luta elektricitet lika lätt som bensin eller diesel kommer att stanna så. Särskilt om du tar namnet Saab i munnen. Vad är ofta associerat med Saab? Långtransport, resefordon. Om du vill bygga bilar måste du erbjuda eller kombinera båda teknikerna, som det är fallet med andra tillverkare som BMW, Daimler eller VW Group. Det gick också igår av pressen (inte bara i min dagstidning som jag kommenterade igår). Saab AB har tagit en klar position och vill inte släppa namnet på NEVS. Oavsett vad NEVS kommer att producera i framtiden kommer jag säkert inte att köpa en produkt från detta företag. Det har funnits några gravediggers som har tagit Saab bilar närmare slutet, men NEVS var den sista döden. NEVS hade chansen att måla om Saab och göra något av det, och de gjorde ingenting. Jag köper inte något från ett sådant företag. Det enda som NEVS har att göra med Saab är att de äger den tidigare Saab-fabriken.

   • blank

    Snabbt sagt, om elbilen. Jag är en stor förespråkare, men vi är faktiskt för tidiga. Jag har nu formulerat kravet ”trippel två” för mig själv, dvs att bilen ska kunna köra i 2 timmar i 2 km / h. Och han borde få dra 00 ton.

    Vi är fortfarande långt ifrån det. Med 200 hanterar Tesla S om 180 km, mindre än en timme. Min 9-5 TiD förbrukar cirka 200 liter per timme vid 28 och kommer sålunda med 70 liter i tanken så bra över 2 timmar långt.

 • blank

  Faktum är att det inte finns något sätt för NEVS förbi Saab, för hur kunde man arbeta och behålla arbetet utan egen produktion?
  Endast genom kontraktstillverkning är det osannolikt att det lyckas (och förutsättningen är att du någonsin har anförtrotts en tillverkare av NEVS-produktion)
  Eller vill du låta dessa Kina lådor springa av församlingen en dag i Th.

 • blank

  Att du använder bilden av hastighetsmätaren för ett sådant sorgligt ämne som jag har förberett så kärleksfullt. Jag är chockad över Tom.

 • blank

  Halloli Saabist-familjen. Så jag tror att NEVS helt enkelt aldrig ska nämnas i Saab-bloggen längre. För vad? Saab har med rätta beslutat när hon tog bort varumärkesrättigheterna från NEVS, varför, är uppenbart. Kineserna var exklusivt (som GM) endast intresserade av Saabs teknik och knowhow. Det var förutsebart att NEVS inte skulle kunna få något gjort (t.ex. Saab). Vänligen skriv inte mer om det. Det finns så vackra rapporter om Saabs historia. Till exempel rallyhistorier. Eller berättelser om fullständiga restaureringar osv. Varje gång jag läser bokstäverna NEVS någonstans, är jag (verkligen) sjuk, varför förstår. Vi alla. Jag skulle vara riktigt glad över de ovan nämnda berättelserna. Grüssli från Zürich

  • blank

   Inte en dålig uppfattning om denna NEVS-bojkott. Jag är också trött på vad som gör NEVS ur resterna av SAAB Automobile AB.

   • blank

    Idén är inte helt ny och har diskuterats ofta i bloggteamet. Vi har tänkt på sommaren sedan förra sommaren. Affärsplanen som presenteras av NEVS under hösten kommer troligen att fatta beslutet. Fram till dess tålamod och tolerans!

    • blank

     Ja, det är ingen nytta. NEVS: s öppna tankar är verkligen obehagligt, men som du skrev så vackert håller de arbetet sysselsatt. Och vad som händer med det skulle intressera mig - trots NEVS.

  • blank

   Tim säger om varumärkesrättigheter, som kanske inte är säkra. De ursprungliga kontrakten kommer antagligen från 70-åren (nanu) och har alla försvunnit.

    • blank

     Jag korrigerade det, det är bättre

 • blank

  Synd, synd! Jag hoppades verkligen så långt! Men nu, äta bra och verkligen över! Tom, tänk på Volvo igen! Det skulle vara bra!

  • blank

   Halloli Griffin08. Så personligen tror jag att det här är en Saab-blogg, och inte en annan bilmärkes. Det enda som är över är att det inte kommer att finnas några nya Saabs tillfälligt. Det betyder dock inte att du inte kan eller borde skriva något om Saab. Att bara byta till ett annat varumärke, bara för att det inte finns fler nya Saabs, anser jag det inte vara lämpligt som en hård Saab'ler.

   • blank

    Hej Markus! Visst att det här är en SAAB-blogg, ingen tvekan! Och vad bra, med enormt läsarantal och stort engagemang från bloggaren? Det finns inget annat sätt att förklara ”livligheten” i ett dött varumärkes blogg. Jag menar inte undvikande utan kompletterar.

    • blank

     Uuuuups, det borde inte vara ett frågetecken men en tjock en !!!

   • blank

    Vi kommer att få en nypa Volvo på bloggen under hösten, så planen. Men på ett rättvist sätt, om läsare gillar det kan vara mer ut av det. Vänta och överraska

    • blank

     Väldigt vacker! Alltid tro mot mottot ”Det är säkert att krascha med en Volvo. Om du sitter i en Saab ”😉

    • blank

     Jag gillar det ☺!

 • blank

  Om du har en känsla av verklighet är det tydligt att 300 eller 400 NEVS ingenjörer knappast är tillräckliga för att vara en seriös partner för Dongfeng. NEVS ska fixa det där Dongfeng misslyckas sedan 2007? Jag skrattar högt. 2000 eller 3000 ingenjörer, det skulle vara något, men så.

  NEVS är ett medelklassteknikföretag som drömmer om att bli rik genom Dongfeng.

  Beroendet på NEVS är farligt stort, vilket innebär att en överföring från Kina är över. Bergman berättade ttela i en intervju igår att de ska göra stora pengar nu. Victor Muller hade sitt huvud i molnen, det är sant. Men Bergman och hans tropp har ingen relation till verkligheten alls.

  • blank

   För brist på detaljer kan vi inte säga vad som händer nu. Kanske kommer Dongfeng att integrera de externa utvecklingsbyråerna tillbaka till NEVS. Kanske skickar de så mycket pengar som NEVS 2000-ingenjörer kan hyra? Allt är kvar att se.

   Men jag måste erkänna att det här inte låter som den stora knoppen som skulle starta om Saab.

   • blank

    Det finns inte bara Tom utan också Tim från Saabsunited. Och han skrev bara: ”Det som också är intressant är att många av mina vänner som tidigare varit högt rankade ingenjörer på SAAB är antingen i färd med att lämna sina jobb för att återvända till sina tidigare jobb i Trollhättan, eller har redan gått med i team på NEVS. "

    • blank

     Vi noterade redan rapporten om Saab-festivalen. Inget nytt.

    • blank

     Sedan har Tim sålt sin BMW och stängt sin BMW blogg och är tillbaka på SAAB? Eller har jag fel?

 • blank

  När jag såg bilden förväntade jag mig redan dåliga nyheter.
  Vad detta samarbete verkligen betyder kommer att bli tydligt. Dongfeng är uppenbarligen involverat över hela världen, men utan det stora genombrottet. Jag tror inte att det kommer från Trollhättan.
  Planerna för Tianjin är fortfarande i stjärnorna. Där slog det bara hårt igen och de första huvuden rullade - Nevs har redan snubblat över en kinesisk explosion.

 • blank

  Hi Tom,

  I den sista punkten nämns att Dongfeng inte nämnde ordet SAAB. Varför skulle de?

  Dongfeng vill uppnå bättre försäljning över hela världen med sin billiga järnväg - NEVS borde hjälpa till (åtminstone i Europa). Främst inom utvecklingen av det europeiska produktsortimentet (teknik, kvalitet + försäljning). De har förmodligen ingenting att göra med varumärket SAAB.

  Jag antar fortfarande att NEVS kommer att börja om med SAAB om dess egna ekonomiska situation förbättras - men på en annan nivå än Dongfeng med Aeolus.

  Varför ska SAAB AB göra något om högre nivåer av SAAB elektriska och hybridfordon? Tvärtom: Detta skulle till och med positivt påverka den allmänna medvetenheten / bilden av SAAB AB.

  Det är också viktigt att det bara handlar om samarbete och ingen övertagande har ägt rum - jag ser inga kontaktpunkter mellan Dongfengs försvarsdivision och SAAB AB.

  • blank

   Jag ska citera mig själv. "Ordet Saab i går gick inte till NEVS och Dongfengs mun". Saab-varumärket var inte en fråga eller utsikter för vare sig Dongfeng eller NEVS. Det är poängen. Om du litar på varumärket som framtiden kanske du tror att det åtminstone på NEVS borde vara värt en mening. Eller har jag fel?

   • blank

    Tja, det var nog inte igår först SAAB.

    NEVS har tidigare gjort flera tips om att - för att uttrycka det vardagligt - de fortfarande har något att göra med SAAB.

    Igår var det förmodligen bara om Dongfeng + NEVS när det gäller vidare samarbete. SAAB kommer förmodligen att vara på dagordningen senare vid NEVS.

    • blank

     Vi kommer att se. Skulle vara trevligt om jag har fel och du har rätt

   • blank

    Hej Tom, du har inte fel alls. Alla kineser vill bara dra ut knoff-hoff (eventuellt existerande) från marknaden för att förbättra sina egna produkter. Saab har och kommer inte längre att spela en roll. Eftersom Saab-tekniken och designen nu är ”lite nedtonad” vill människor i Kina bara ha en grundpelare i Europa och skumma bort kunskap med kort varsel. Allt samarbete mellan kinesiska och europeiska partner har varit en uppvärmning av gamla tekniker fram till i dag. Kineserna vill spara mycket utvecklingstid och pengar på grund av sitt engagemang. För den inhemska marknaden är det helt tillräckligt. I Europa tror jag inte att kinesiska bilar kommer att spela en roll. Vi kommer inte längre se bilar med Saab-bokstäver.

   • blank

    Få ord, men träffade till punkten. Nevs ägare är en mixer.

    Ulrich

 • blank

  Oh. Foxconn har en miljon arbetstagare och ändå kan de inte utveckla en iPhone.

 • blank

  Nu var inte så fruktansvärt pessimistisk. Dongfeng har bara gammal teknik. Till exempel bygger även på Peugeot 407. Är det en permanent lösning för världsmarknaden? NEVS utvecklar fortfarande en relativt modern plattform. Det kan nu äntligen gå vidare.

  Det är precis vad Dongfeng vill ha, tillgång till modern teknik och kompetenta ingenjörer. De har nu så många samarbeten att det inte går på en kohud. Förutom PSA också Nissan / Renault och Kia. Och? Allt bara delmontering i kinesiska fabriker, "kompetenspartnerna" kommer att vara noga med att inte berätta för människorna i Dongfeng mer än nödvändigt.

  NEVS är äntligen chansen för Dongfeng att få VET i bilsektorn. Detta gör det möjligt för dem att utveckla fordon för den kinesiska marknaden och för den globala.

  Jag har ingen aning om hur Dongfeng vill marknadsföra dem, med andra ord under vilket varumärke, men tänk två gånger ... Dongfeng? Feng vad? Nej Aeolus? uh ... Jag säger bara: det är allt Quoros, uh, nonsens.

  De industrialiserade länderna köper bilar från industriländer med kända varumärken. Låt oss se hur Borgward kommer in där.

 • blank

  Jag är glad att jag har "testat" och drivit alla Saabs under de senaste 20 åren. Nu kör jag en 1996 900 SE Series II cabriolet, som jag kommer att förvandla till en klassisk bil. Detta räddade mig från att behöva köpa en sådan kinesisk tennask. Herregud, vad har de gjort av vårt seriösa individualistiska fordon. Det är att gråta efter.

  • blank

   För att citera din namne: "Den 17.08 augusti är det över."

 • blank

  Varför hör du inte något från SAAB AB? De skulle behöva uttrycka sig långsamt ...

  • blank

   Bra fråga, för närvarande inget svar. Den rättsliga situationen verkar inte lika tydlig som förväntat, eftersom NEVS nu har lämnat återuppbyggnaden. Det finns, för att uttrycka det i ett nötskal, olika juridiska åsikter i Sverige om ämnet.

   • blank

    Svaret finns idag i affärssektionen i vår dagstidning "Der Teckbote". Ett aktuellt tillkännagivande från Saab AB trycks där, enligt vilket det inte har förhandlats några förhandlingsrättigheter med NEVS de senaste månaderna och inte kommer att äga rum i framtiden. Mathias Bergmann citeras i artikeln att de pågående förhandlingarna med Saab AB inte skulle lyckas. Teckbote är ett seriöst papper och förutom de årliga skämt den 1 april, som redaktörerna insisterar på, har jag ännu inte läst något i tidningen som inte var sant. Så om Saab AB säger att det inte finns fler förhandlingar kommer det att vara det. Men var snäll och ta bort Saab-bokstäverna från fabrikstaket, skyltar och framför allt från NEVS-hemsidan. NEVS är nu NEVS och Saab Automobile var en gång i tiden och koppla inte namnet med dessa kineser längre. Om du tar det på allvar bör det också kallas NEVC och inte NEVS.

 • blank

  Tack för den stora artikeln. Bilden är också topp. Junkyard stilleben.

  Vad jag har märkt har ingenting att göra med Saab (som Tom säger). Det fanns inget omnämnande av ett deltagande i NEVS av Dongfeng. Det är bara ett partnerskap. Så SAAB AB borde ha färre problem med det åtminstone vid denna punkt.

 • blank

  Tyvärr visar kranarna fel: Tempo, motorvarvtal, turbo och bränslenivå är noll för SAAB!

  • blank

   Är faktiskt valt medvetet. Slå märket mot väggen i hög hastighet ...

   • blank

    Hög hastighet? För mig ser det mer ut som dumpat i fred ... promenerar i diket.

    • blank

     Realistiskt var NEVS aldrig en automaker men en investerare som ville tjäna pengar på de ömma resterna av varumärket. Den industriella visionen saknades när som helst.
     Sett så, senast efter 1. I produktutvecklingsåret har även den största optimisten och SAAB-entusiaster insett att endast plan B och C är berättigade.

     • blank

      Helt korrekt. Så jag tycker att det är synd att NEVS till och med fick flytta in i Trollfabriken. För mig har platsen där riktigt innovativa svenska produkter tillverkats nu blivit en utpost för Kina. Det är synd att begrava de vackra traditionerna och minnena så här ...

 • blank

  🙁 min dag är över ... jag hoppades fortfarande att det på något sätt skulle fungera. Nu tar jag hand om mina två Saabs .. Saabine och Aero Vader ännu mer. Jag hoppas att företag som Orio inte kommer att ge upp oss! Det är bättre att aldrig höra namnet Saab i samband med de billiga lådorna igen. Lämna Saab i fred NEVS! Och ändra din webbplats ... chinacars.com skulle vara bra!

 • blank

  Det finns också en anledning till att vi går till Trollhattan i våra Saabs; museet. Att vi då i Trollhättan sörjer för många jobb kände bara positiva.
  Men du kan bara se Saabs i museet, och naturligtvis är de utanför det som drivs genom oss.

 • blank

  Jag gillade dina avslutningsord bäst, INGENTING har med SAAB att göra och den svenska regeringen har tappat en del av sitt DNA! Tyvärr…
  Låt oss hålla korsade fingrar över att Orio kommer att fortsätta att tillverka delar till SAAB under lång tid och vi kommer att ha möjlighet att köra dem! 🙂

  • blank

   Låt oss hålla våra fingrar korsade att Orio snart kommer att producera fler delar till Saabs och inte bara välja russinerna. 🙂

 • blank

  Detta kommer att leda jobb till Trollstad och kanske bygga DONGFENG-lådor där nästa år. Bra för staden men SAAB är historia. Är också bara bra, skulle inte läsa någonstans att en ny SAAB på en DONGFENG AEOLUS maränger, den absoluta super Gau!

  Killar, ta hand om din personal, vårda, smeka och bryr dig om dig. Vad bättre får du ingenstans mer!

 • blank

  Att ingen ny bil någonsin kommer att bära en Saab-logotyp, trängs redan av mina rosa glasögon.
  Nu tror jag det är bra, jag är rädd att det som finns kvar i Saab-DNA kanske inte passar in i dagens värld. de var fantastiska bilar, min 2 är fortfarande mycket roligt varje dag. så snart min 2009er 9-3 men tiden välsignar kommer troligen att behöva stå som en daglig bil något annorlunda framför dörren.
  Vad jag fortfarande inte förstår på NEVS är att ingen förstår att el inte bara kommer ut ur uttaget. Enligt min mening ser hållbarhet annorlunda ut (Stichwirt-kolkraftverk, kärnkraftverk, ...). inte alla länder är lika välsignade som Österrike att vi har tillräckligt med floder och vindkraftparker och inte behöver ett enda kärnkraftverk (men fortfarande har ett ;-).
  men det är verkligen likgiltigt för mig. Jag anser att det helt enkelt är viktigt för Trollhättan-regionen att någon bil kommer från produktionslinjen igen. oavsett vilken klistermärke som finns på den. oavsett vad som är under huven. Det viktigaste är jobb. Jag behöver inte köpa NEVS-sakerna ...

  • blank

   När du har stått på plats i den enorma knappast använda produktionshallen och sett det fria utrymmet däremellan, undrar du om det någonsin kommer att användas förnuftigt igen. Nevs, som ingenjörskontor, behöver inte detta och har inte råd att underhålla det länge. Dongfeng kan vara mer troligt, även om inga Saaber kommer ut. De människor som bor där borde önskas att det inte skulle finnas någon industriell ödemark. Och kanske kommer det att finnas bra bilar därifrån en dag eller inte. I slutändan köper jag inte en bil på grund av bokstäverna på den.

 • blank

  SAAB = modern klassiker från Sverige. Kom från en liten stad vid Göta kanal. Ingenjörstrollarna var smarta och ödmjuka, vilket var ofördelaktigt ... Vad var fördelen med SAAB: erna, livslängden, blir nu ett överlevnadsmönster ... 😉 Jag tänker ... 🙂
  NEVS: tickade av. Länge

  • blank

   Klass I sade, jag håller fullständigt med. Vi också kommer att fortsätta att bry sig så länge som möjligt, och det kommer att bli en lång tid. Jag hoppas bara att bloggarna inte drar pluggen nu 🙁

   • blank

    Det gör jag också Tja, båda av er. Försök att läsa den här bloggen varje dag och stanna till slutet av Saabist.

   • blank

    Du kan inte lova, allt kommer så småningom att komma till ett slut. Men så länge jag och laget kommer ihåg något om Saab, fortsätter bloggen

    • blank

     Hej!
     Det finns alltid något att rapportera om SAAB! "Det förflutna" har verkligen fortfarande några "mörka hörn" 😉 ... Jag / vi ser fram emot det! 🙂 Så SAAB stannar länge med fansen ....
     Endast när det inte finns något kvar, är varumärket SAAB riktigt dött.

    • blank

     Tack Tom, vi kommer vara lyckliga !!!!!

    • blank

     Att kunna läsa SAAB varje dag är mycket viktigt. Utan en blogg och den regelbundna administrationen av SAAB-litteraturen skulle SAAB-enheten vara mycket mindre kul

  • blank

   Bergsget; det kunde inte uttryckas! Och det är precis hur jag gör det!
   Hälsning Hans S.

 • blank

  Inget av det hade något att göra med Saab. Den som vet lite om kinesiska investeringar i Europa var tvungen att misstänka att de i bästa fall ville "köpa" knoff-hoff. Den europeiska bilmarknaden är den svåraste för Kina. Så det som nu har meddelats är också vettigt för kineserna. För många år sedan kallades jag här för pessimist och svart får, men tyvärr hade jag rätt. Saab som vi visste är en lång historia. Tyvärr. Och ingenting kommer att förändras om det. Så länge det fortfarande finns acceptabla Saab på marknaden kommer jag också att köra Saab. Men om tiden är över kommer ett varumärke in i huset som inte heller är en av masstillverkarna. Alternativ är t.ex. B. Jaguar, Teslar, Infinity eller något liknande.

 • blank

  NEVS och Plan B, en ren porslinlåda, kunde inte ha varit värre. Ingen mer önskan. Min SAAB är sen länge, det är bra. Hej NEVS!

 • blank

  För några månader sedan fanns information i tidningen ”Pitwalk” om Citroen C-Elysée, som används av Citroen i WTCC. Det är en billig sedan som Citroen har utvecklat speciellt för mindre volym, frankofonmarknader, särskilt i Kina och Nordafrika - i grund och botten utvecklingshjälp till bilar och sekundär återvinning av olika äldre små bilkomponenter. Om NEVS samarbetar med Dongfeng på grundval av denna modell kommer det troligen inte att påverka den europeiska marknaden. Citroen har inte heller vågat närma sig de sydeuropeiska marknadsområdena, som är öppna för billiga bilar.

  SAAB. * 10.06.1947. † 17.07.2015

Kommentarer är stängda.