Aeolus-projektet

Affärer är bra när alla har en fördel. Ibland måste du söka för att se fördelarna med varje parti. Dongfeng - NEVS-partnerskapet tillhör denna kategori och fick mig att tänka lite igår.

DSC_0331

Vad i helvete är avtalet med en industrigigant som Dongfeng med sina 176.000 300 anställda med en dvärg som NEVS med XNUMX anställda? Där vid första anblicken verkar fördelarna bara vara på NEVS-sidan ...

Tillgång till Dongfeng-återförsäljarnätverket i Kina, utvecklingsstöd, gemensamt inköp, tillgång till reservdelshyllan. Och vad levererar NEVS? NEVS meddelar inte exakt att de vill hjälpa Dongfeng med utvecklingen av marknader i Nordamerika och Europa; Kinesiska produkter ska uppföljas till europeiska standarder.

Öppenhet och öppenhet har aldrig varit en del av företagskulturen på NEVS, tvärtom. Att medvetet inte kalla saker vid namn, utelämna fakta, det är det vanliga tillvägagångssättet. Bloggaren Alfred Tian från Peking ger svar på de öppna frågorna. Först och främst de fördelar som NEVS drar av samarbetet i dess välgrundade åsikt. NEVS har ännu inte tillstånd för den kommande fabriken i Tianjin. De nuvarande lagarna gynnar tillverkare av plug-in hybridfordon och rent elektriska drivenheter, men det är inte en garanti, eftersom endast ett fåtal licenser ska utfärdas. Partnerskapet med Dongfeng säkerställer NEVS-support på plats och förbättrar möjligheterna.

Aeolus-projektet

Dongfeng Fengshen = Aeolus
Dongfeng Fengshen = Aeolus

NEVS hjälper kineserna till ett annat projekt. Lösningen heter Aeolus. Det lilla kända Dongfeng-bilmärket, som grundades år 2007, konkurrerar med inhemska etiketter som Red Flag of FAW, Xiali och Besturn, men utvecklar märkbart mer dämpad än konkurrenten. Produkterna är baserade på samarbete med Nissan och Citroen. Aeolus (Fengshen) S30 utvecklades med Citroen på grundval av Elysee och bär under modellunderhållet och införandet i PSA-bolaget under en tid också en fransk motor under huven.

En ny generation av Aeolus (Fengshen) kan baseras på en modifierad Phoenix-plattform och bära svenska gener.

Fram tills dess, på några år, kommer NEVS-ingenjörer att föra Aeolus-fordon till europeiska standarder och göra dem redo för den globala marknaden ... vilket på något sätt verkar vara en Trollhättan-tradition. Tidigare anpassades koreanska Opels och Korean Chevys för Europa. Geelys finns för närvarande på platsen för det tidigare Saab Powertrain-komplexet; nu följer Aeolus. Än så länge är allt bra. En fråga är löst, en annan kommer.

NEVS kommer också att hjälpa Dongfeng att bygga upp försäljningen av Aeolus-produkter i Europa och Nordamerika, inklusive kundservice. Vilket skulle vara ett gammalt ämne på bordet. NEVS har ingen erfarenhet av eftermarknad, har inget försäljningsnätverk - tvärtom! Service och reservdelsförsörjning för NEVS 9-3 har lagts ut på Orio AB. Finns det något svar? Inte från min sida.

Samarbetet med Dongfeng säkrar långsiktigt arbete för NEVS-ingenjörer och driver utvecklingen av företaget i Kina. NEVS har blivit lite mer solid på grund av samarbetet; Ytterligare jobb kommer att skapas i Trollhättan. Igår var en bra och lyckad dag för NEVS. Utan fråga.

Men…

Saab AB borde ha lite glädje i utvecklingen. Dongfeng är också i vapenbranschen och konkurrerar med svenskarna. Tidigare har missnöje redan uttryckt om det kommande samarbetet. Om åsikten inte har förändrats i grunden kommer viljan att släppa namnet Saab för användning igen att minska ytterligare på grund av den nära alliansen mellan NEVS och Dongfeng.

Ordet Saab i går gick inte till NEVS och Dongfengs mun. Så i slutändan frågan i rundan: Vad har allt detta fortfarande att göra med Saab?

Svar: Ingenting.

63 tankar om “Aeolus-projektet"

 • Snabbt sagt, om elbilen. Jag är en stor förespråkare, men vi är faktiskt för tidiga. Jag har nu formulerat kravet ”trippel två” för mig själv, dvs att bilen ska kunna köra i 2 timmar i 2 km / h. Och han borde få dra 00 ton.

  Vi är fortfarande långt ifrån det. Med 200 hanterar Tesla S om 180 km, mindre än en timme. Min 9-5 TiD förbrukar cirka 200 liter per timme vid 28 och kommer sålunda med 70 liter i tanken så bra över 2 timmar långt.

 • Bergsget; det kunde inte uttryckas! Och det är precis hur jag gör det!
  Hälsning Hans S.

 • En elbil, vare sig från Tesla, Saab eller någon annan, kan aldrig vara ett komplett alternativ för tillfället. Så länge du inte kan luta elektricitet lika lätt som bensin eller diesel kommer att stanna så. Särskilt om du tar namnet Saab i munnen. Vad är ofta associerat med Saab? Långtransport, resefordon. Om du vill bygga bilar måste du erbjuda eller kombinera båda teknikerna, som det är fallet med andra tillverkare som BMW, Daimler eller VW Group. Det gick också igår av pressen (inte bara i min dagstidning som jag kommenterade igår). Saab AB har tagit en klar position och vill inte släppa namnet på NEVS. Oavsett vad NEVS kommer att producera i framtiden kommer jag säkert inte att köpa en produkt från detta företag. Det har funnits några gravediggers som har tagit Saab bilar närmare slutet, men NEVS var den sista döden. NEVS hade chansen att måla om Saab och göra något av det, och de gjorde ingenting. Jag köper inte något från ett sådant företag. Det enda som NEVS har att göra med Saab är att de äger den tidigare Saab-fabriken.

 • Ja, det är ingen nytta. NEVS: s öppna tankar är verkligen obehagligt, men som du skrev så vackert håller de arbetet sysselsatt. Och vad som händer med det skulle intressera mig - trots NEVS.

 • Jag gillar det ☺!

 • Tja, Dongfeng har precis blivit en partner utan att pengarna rinner. Ingen köper något från den andra eller ger pengar för nya produkter. Bara ”samarbete” som jag förstår det.
  En Tesla-motor med drivaggregat sitter i Mercedes B-klassen, Renault-motorn i Mercerdes Citan, SAAB har köpt motorer. Askkopparna i Golfen är från Audi. Audi-motorer är byggda i bland annat Ungern. Det känns som ett dussin bilhandlare har producerat Magna Steyr. Ferrari tillhör Fiat. WMF tillverkar helt i Kina. OCH? Det är den globala världen.
  NEVS saknar (endast) en annan investerare, en investerare. Väntar fortfarande på 2 år med varumärkeskiftet. Igår tittade jag på Tesla S i Hamburg. Jag saknar funktionen Nattpanel. Men annars är ett riktigt alternativ

 • Faktum är att det inte finns något sätt för NEVS förbi Saab, för hur kunde man arbeta och behålla arbetet utan egen produktion?
  Endast genom kontraktstillverkning är det osannolikt att det lyckas (och förutsättningen är att du någonsin har anförtrotts en tillverkare av NEVS-produktion)
  Eller vill du låta dessa Kina lådor springa av församlingen en dag i Th.

 • Sedan har Tim sålt sin BMW och stängt sin BMW blogg och är tillbaka på SAAB? Eller har jag fel?

 • Jag korrigerade det, det är bättre

 • Vi noterade redan rapporten om Saab-festivalen. Inget nytt.

 • Tim säger om varumärkesrättigheter, som kanske inte är säkra. De ursprungliga kontrakten kommer antagligen från 70-åren (nanu) och har alla försvunnit.

 • Väldigt vacker! Alltid tro mot mottot ”Det är säkert att krascha med en Volvo. Om du sitter i en Saab ”😉

Kommentarer är stängda.