Aeolus-projektet

Företagen är bra när alla parter har sin fördel. Ibland måste du söka för att se fördelarna med varje parti. Dongfeng-NEVS-partnerskapet hör hemma i denna kategori och gjorde mig lite ansträngande igår.

DSC_0331

Vad i helvete är överenskommelsen om en industrigigant som Dongfeng med sina 176.000-anställda med en dvärg som NEVS med 300-anställda? Där, vid första anblicken, verkar fördelarna bara på sidan av NEVS ...

Tillgång till Dongfeng återförsäljarnätverk i Kina, stöd till utveckling, gemensam inköp, handtaget till delhylsan. Och vad levererar NEVS? Med liten precision tillkännager NEVS sin önskan om att hjälpa Dongfeng att knacka på marknader i Nordamerika och Europa. Kinesiska produkter bör fås till europeisk standard.

Öppenhet och öppenhet har aldrig varit en del av företagskulturen vid NEVS, tvärtom. Att medvetet inte namnge saker, att lämna fakta ute, det är det vanliga förfarandet. Svar på de öppna frågorna lämnas av blogger Alfred Tian från Peking. Först och främst de fördelar som NEVS drar från sitt samarbete baserat på sin välgrundade åsikt. NEVS har ännu inte tillstånd för den kommande fabriken i Tianjin. De nuvarande lagarna gynnar tillverkare av plug-in hybridfordon och allelektriska enheter, men det är ingen garanti, eftersom endast några licenser ska tilldelas. Samarbete med Dongfeng garanterar NEVS-support och möjligheter på plats.

Aeolus-projektet

Dongfeng Fengshen = Aeolus
Dongfeng Fengshen = Aeolus

NEVS hjälper kineserna till ett annat projekt. Lösningen heter Aeolus. Det lilla kända Dongfeng-bilmärket, som grundades år 2007, konkurrerar med inhemska etiketter som Red Flag of FAW, Xiali och Besturn, men utvecklar märkbart mer dämpad än konkurrenten. Produkterna är baserade på samarbete med Nissan och Citroen. Aeolus (Fengshen) S30 utvecklades med Citroen på grundval av Elysee och bär under modellunderhållet och införandet i PSA-bolaget under en tid också en fransk motor under huven.

En ny generation av Aeolus (Fengshen) kan baseras på en modifierad Phoenix-plattform och bära svenska gener.

Fram till några år kommer NEVS-ingenjörer att föra Aeolus-fordon upp till europeiska standarder och mogna för världsmarknaden ... vilket på något sätt verkar vara en Trollhättansk tradition. Tidigare har Korea Opels och Korea Chevys blivit lämpliga för Europa. För närvarande ligger Geelys på platsen för det tidigare Saab Powertrain-komplexet. följer nu Aeolus. Hittills - så bra. En fråga är löst, en annan kommer.

NEVS kommer också att hjälpa Dongfeng att bygga upp distributionen av Aeolus produkter i Europa och Nordamerika, inklusive eftermarknadsverksamheten. Vad ett gammalt ämne på bordet skulle vara. NEVS har ingen erfarenhet inom eftermarknaden, har inget försäljningsnätverk - tvärtom! Service och reservdelsförsörjning till NEVS 9-3 utplacerades till Orio AB. Finns det ett svar? Inte från min sida.

Samarbetet med Dongfeng säkrar långsiktigt arbete för NEVS-ingenjörer och driver utvecklingen av företaget i Kina. NEVS har blivit lite mer solid på grund av samarbetet; Ytterligare jobb kommer att skapas i Trollhättan. Igår var en bra och lyckad dag för NEVS. Utan fråga.

Men ...

Utvecklingen av Saab AB kommer sannolikt inte att gynna. Dongfeng är också i försvaret, som konkurrerar med svenskarna. Tidigare har de redan uttryckt missnöje om det kommande samarbetet. Om yttrandet inte har förändrats i grunden kommer viljan att återanvända Saabs namn för användning reduceras ytterligare genom det nära samarbetet mellan NEVS och Dongfeng.

Ordet Saab i går gick inte till NEVS och Dongfengs mun. Så i slutändan frågan i rundan: Vad har allt detta fortfarande att göra med Saab?

Svar: Ingenting.

63 tankar också "Aeolus-projektet"

 • För några månader sedan presenterade "Pitwalk" tidningen information om Citroen C-Elysée som används av Citroen i WTCC. Det är en billig sedan som Citroen har utvecklat specifikt för marknader med lägre volymer, frankofonmarknader, speciellt i Kina och Nordafrika - i grunden hjälp med bilutveckling och återanvändning av flera äldre delkompaktkomponenter. Om NEVS samarbetar med Dongfeng på grundval av denna modell, kommer det förmodligen inte att fungera med den europeiska marknaden. Citroen själv har inte vågat på öppet för billiga bilar i södra Europa.

  SAAB. * 10.06.1947. † 17.07.2015

 • NEVS och Plan B, en ren porslinlåda, kunde inte ha varit värre. Ingen mer önskan. Min SAAB är sen länge, det är bra. Hej NEVS!

 • Det hade aldrig haft något att göra med Saab. Om du är lite bekant med kinesiska investeringar i Europa, var du tvungen att gissa att du ville "köpa" knoff-hoff i bästa fall. Den europeiska bilmarknaden är den svåraste för Kina. Så det som sägs är nu förnuftigt för kineserna också. Jag blev kallad en pessimist och ett svart får för år sedan, men tyvärr hade jag rätt. Saab som vi visste det är en lång historia. Tyvärr. Och inget kommer att förändras. Så länge det finns acceptabla Saab på marknaden, kommer jag att köra Saab. Men om tiden är slut, kommer ett varumärke in i huset också inte bland massproducenterna. Alternativen är z. Jaguar, Teslar, Infinity eller något liknande.

 • SAAB = moderna klassiker från Sverige. Kom från en liten stad på Göta kanal. Ing. Trolls var kloka och blygsamma, vilket var ogynnsamt ... Vad SAABs fördel var, livslängden, blir nu ett mönster för överlevnad ...
  NEVS: tickade av. Länge

  • Klass I sade, jag håller fullständigt med. Vi också kommer att fortsätta att bry sig så länge som möjligt, och det kommer att bli en lång tid. Jag hoppas bara att bloggarna inte drar pluggen nu 🙁

   • Det gör jag också Tja, båda av er. Försök att läsa den här bloggen varje dag och stanna till slutet av Saabist.

   • Du kan inte lova, allt kommer så småningom att komma till ett slut. Men så länge jag och laget kommer ihåg något om Saab, fortsätter bloggen

    • Hej!
     SAAB har alltid något att rapportera !!! "Förflutet" har visserligen vissa "mörka hörn" ... jag / vi ser fram emot det! 🙂 Så SAAB stannar med fansen under en lång tid ....
     Endast när det inte finns något kvar, är varumärket SAAB riktigt dött.

    • Tack Tom, vi kommer vara lyckliga !!!!!

    • Att kunna läsa SAAB varje dag är mycket viktigt. Utan en blogg och den regelbundna administrationen av SAAB-litteraturen skulle SAAB-enheten vara mycket mindre kul

  • Bergsget; det kunde inte uttryckas! Och det är precis hur jag gör det!
   Hälsning Hans S.

 • Att ingen ny bil någonsin kommer att bära en Saab-logotyp, trängs redan av mina rosa glasögon.
  Nu tror jag det är bra, jag är rädd att det som finns kvar i Saab-DNA kanske inte passar in i dagens värld. de var fantastiska bilar, min 2 är fortfarande mycket roligt varje dag. så snart min 2009er 9-3 men tiden välsignar kommer troligen att behöva stå som en daglig bil något annorlunda framför dörren.
  Vad jag fortfarande inte förstår vid NEVS är att ingen förstår att kraften inte bara kommer ut ur uttaget. Jag anser att hållbarheten ser annorlunda ut (Stichwirt kolkraftverk, kärnkraftverk, ...). Inte alla länder är lika välsignade som Österrike att vi har tillräckligt med floder och vindkraftverk och behöver inte ett enda kärnkraftverk (men har fortfarande en ;-).
  men det spelar ingen roll för mig heller. Jag tror att det för Trollhättansregionen är helt enkelt nödvändigt att en bil kör igen av spåren igen. oavsett vilken klistermärke klibbar på den. oavsett vad som ligger under huven. Det viktigaste är jobb. Jag behöver inte köpa NEVS sakerna ...

  • Om du en gång stod på plats vid de enorma knappt använda produktionshallarna och har sett många lediga utrymmen däremellan undrar du om det någonsin kommer att användas på ett meningsfullt sätt. Nevs som ingenjörsföretag behöver inte det och har inte råd med underhållet länge. Dongfeng kanske hellre, även om det inte finns några Saabs kommer ut. Det skulle vara önskvärt för de människor som bor där, att inget industriellt öde uppstår. Och kanske kommer det så småningom vara bra bilar därifrån eller inte. I slutändan köper jag inte en bil på grund av bokstäverna på den.

 • Detta kommer att leda jobb till Trollstad och kanske bygga DONGFENG-lådor där nästa år. Bra för staden men SAAB är historia. Är också bara bra, skulle inte läsa någonstans att en ny SAAB på en DONGFENG AEOLUS maränger, den absoluta super Gau!

  Killar, ta hand om din personal, vårda, smeka och bryr dig om dig. Vad bättre får du ingenstans mer!

 • Bäst av allt, jag gillade ditt sista ord, INTE har något att göra med SAAB och den svenska regeringen har förlorat några av dess DNA! Tyvärr ...
  Låt oss hålla våra fingrar korsade att Orio fortfarande gör långa delar till SAAB'S och vi har möjlighet att köra dem!

  • Låt oss hålla våra fingrar korsade att Orio snart kommer att producera fler delar till Saabs och inte bara välja russinerna. 🙂

 • Det finns också en anledning till att vi går till Trollhattan i våra Saabs; museet. Att vi då i Trollhättan sörjer för många jobb kände bara positiva.
  Men du kan bara se Saabs i museet, och naturligtvis är de utanför det som drivs genom oss.

 • 🙁 min dag har gått ... jag hoppades fortfarande att det skulle fungera på något sätt. Nu ska jag ta hand om ännu mer för mina två Saabs .. Saabine och Aero Vader. Jag hoppas att företag som Orio inte kommer att ge upp! Det är bättre att inte höra namnet Saab igen i samband med dessa billiga lådor. Lämna Saab ensam NEVS! Och snälla ändra din webbplats ... chinacars.com skulle vara ganska bra!

 • Tyvärr visar kranarna fel: Tempo, motorvarvtal, turbo och bränslenivå är noll för SAAB!

  • Är faktiskt vald medvetet. Vid hög hastighet märket mot väggen ...

   • Hög hastighet? Ser mig ganska lugnt ur att dodga ut ... i gräset.

    • Realistiskt var NEVS aldrig en automaker men en investerare som ville tjäna pengar på de ömma resterna av varumärket. Den industriella visionen saknades när som helst.
     Sett så, senast efter 1. I produktutvecklingsåret har även den största optimisten och SAAB-entusiaster insett att endast plan B och C är berättigade.

     • Helt korrekt. Därför finner jag det synd att NEVS fick flytta in i trollfabriken. För mig är den plats där verkligen innovativa svenska produkter har uppstått nu blivit en utpost från Kina. Synd att begrava de vackra traditionerna och minnena ...

 • Tack för den stora artikeln. Bilden är också topp. Junkyard stilleben.

  Vad jag har märkt har ingenting att göra med Saab (som Tom säger). Det fanns inget omnämnande av ett deltagande i NEVS av Dongfeng. Det är bara ett partnerskap. Så SAAB AB borde ha färre problem med det åtminstone vid denna punkt.

 • Varför hör du inte något från SAAB AB? De skulle behöva säga något långsamt ...

  • Bra fråga, för närvarande inget svar. Den rättsliga situationen verkar inte lika tydlig som förväntat, eftersom NEVS nu har lämnat återuppbyggnaden. Det finns, för att uttrycka det i ett nötskal, olika juridiska åsikter i Sverige om ämnet.

   • Svaret är idag i affärssektionen i vår dagliga "Der Teckbote". Det finns ett nytt tillkännagivande om Saab AB omtryckt, varefter det inte har förekommit några förhandlingar om namngivningsrättigheterna med NEVS under de senaste månaderna och kommer inte att finnas i framtiden. Mathias Bergmann citeras i artikeln att de nuvarande förhandlingarna med Saab AB inte skulle lyckas. Teckbote är ett anseddat papper och jag har, förutom de årliga skämt till 1. April, som redaktörskapet inte kan ta, har inte läst någonting i tidningen som inte var sant. Så om Saab AB säger att det inte finns några fler förhandlingar, så kommer det att bli. Men var snäll och var god och ta bort Saab-logotypen från fabrikens tak, skyltar och speciellt från NEVS hemsida. NEVS är nu NEVS och Saab Automobile var en gång och behaga inte längre associera namnet med dessa kineser. Om du tar det exakt ska det också kallas NEVC och inte NEVS.

  • Att citera din namnese: "På 17.08., Isch över."

 • Jag är glad att jag under de senaste 20-åren försökte och körde alla Saabs. Nu kör jag en 1996 900 SE Series II Cabriolet, som jag kommer att bygga för vintagebilar. Detta räddade mig från att behöva köpa en kinesisk tennlåda. min gud vad har gjort av vårt ansedda individualistiska fordon. Det är ylande.

 • Nu var inte så fruktansvärt pessimistisk. Dongfeng har bara gammal teknik. Till exempel bygger även på Peugeot 407. Är det en permanent lösning för världsmarknaden? NEVS utvecklar fortfarande en relativt modern plattform. Det kan nu äntligen gå vidare.

  Det är precis vad Dongfeng vill ha tillgång till modern teknik och kompetenta ingenjörer. De har nu så många samarbeten, det bryr sig inte om en kohud. Förutom PSA även Nissan / Renault och Kia. Och? Alla bara delar som samlas i kinesiska fabriker, kommer "kompetenspartnerna" att vara noga med att inte berätta för folket vid Dongfeng mer än nödvändigt.

  NEVS är äntligen chansen för Dongfeng att få VET i bilsektorn. Detta gör det möjligt för dem att utveckla fordon för den kinesiska marknaden och för den globala.

  Ingen aning om hur Dongfeng vill marknadsföra det, säg under vilket märke, men tänk ... Dongfeng? Feng vad? Ne. Aeolus? oh ... Jag säger bara: det är allt Quoros, um, nonsens.

  De industrialiserade länderna köper bilar från industriländer med kända varumärken. Låt oss se hur Borgward kommer in där.

 • Oh. Foxconn har en miljon arbetstagare och ändå kan de inte utveckla en iPhone.

 • Hi Tom,

  I den sista punkten nämns att Dongfeng inte nämnde ordet SAAB. Varför skulle de?

  Dongfeng vill uppnå bättre försäljning över hela världen med sin billiga järnväg - därmed bör NEVS (åtminstone i Europa) hjälpa till. Först och främst med att bygga upp det europeiska produktutbudet (teknik, kvalitet + distribution). De har förmodligen inget att göra med SAAB-märket.

  Jag antar fortfarande att NEVS kommer att återta SAAB för att förbättra sin egen finansiella ställning, om än på en annan nivå än Dongfeng med Aeolus.

  Varför ska SAAB AB göra något om högre nivåer av SAAB elektriska och hybridfordon? Tvärtom: Detta skulle till och med positivt påverka den allmänna medvetenheten / bilden av SAAB AB.

  Det är också viktigt att detta bara är ett samarbete och inget förvärv har skett - Jag ser inga kontaktpunkter i Dongfeng-armaturen med SAAB AB.

  • Jag citerar mig själv. "Ordet Saab i går gick inte till NEVS och Dongfengs mun". För antingen Dongfeng eller NEVS var varumärket Saab värt en titt eller en outlook. Det är poängen. Om du sätter varumärket som en framtid, kanske du tror att det borde vara minst en mening på NEVS. Eller har jag fel?

   • Tja, det var nog inte igår först SAAB.

    Tidigare har NEVS påpekat att SAAB - ibland i ett nötskal - har fortfarande något i det.

    Igår var det förmodligen bara om Dongfeng + NEVS när det gäller vidare samarbete. SAAB kommer förmodligen att vara på dagordningen senare vid NEVS.

    • Vi kommer att se. Skulle vara trevligt om jag har fel och du har rätt

   • Hej Tom, du har inte fel. Alla kineser vill bara dra Knoff-hoff ur marknaden för att förbättra sina egna produkter. Saab har och kommer inte spela någon roll längre. Eftersom Saab-tekniken och designen nu också är "lite gråtonad" vill man bara ha en grundpinne i Europa i Kina och kortsiktigt kunskapsskimming. Något samarbete mellan de kinesiska och europeiska partnerna har varit en uppvärmning av gamla tekniker fram till idag. På grund av detta vill kineserna spendera mycket tid och pengar för att spara sitt engagemang. Det räcker för hemmamarknaden. I Europa, enligt min mening, kommer kinesiska bilar inte att spela en roll. Vi kommer inte längre se bilar med Saab-logotypen.

   • Få ord, men träffade till punkten. Nevs ägare är en mixer.

    Ulrich

 • När jag såg bilden förväntade jag mig redan dåliga nyheter.
  Vad detta samarbete verkligen betyder kommer att bli tydligt. Dongfeng är uppenbarligen involverat över hela världen, men utan det stora genombrottet. Jag tror inte att det kommer från Trollhättan.
  Planerna för Tianjin är fortfarande i stjärnorna. Där har det bara knäckt våldsamt igen och de första huvuden rullar - Nevs har någonsin snubblat över en kinesisk explosion.

 • Om du har en känsla av verklighet är det tydligt att 300 eller 400 NEVS ingenjörer knappast är tillräckliga för att vara en seriös partner för Dongfeng. NEVS ska fixa det där Dongfeng misslyckas sedan 2007? Jag skrattar högt. 2000 eller 3000 ingenjörer, det skulle vara något, men så.

  NEVS är ett medelklassteknikföretag som drömmer om att bli rik genom Dongfeng.

  Beroendet på NEVS är farligt stort, vilket innebär att en överföring från Kina är över. Bergman berättade ttela i en intervju igår att de ska göra stora pengar nu. Victor Muller hade sitt huvud i molnen, det är sant. Men Bergman och hans tropp har ingen relation till verkligheten alls.

  • För brist på detaljer kan vi inte säga vad som händer nu. Kanske kommer Dongfeng att integrera de externa utvecklingsbyråerna tillbaka till NEVS. Kanske skickar de så mycket pengar som NEVS 2000-ingenjörer kan hyra? Allt är kvar att se.

   Men jag måste erkänna att det här inte låter som den stora knoppen som skulle starta om Saab.

   • Inte bara Tom, utan också Tim, från Saabsunited. Och han skrev bara: "Vad är så intressant, är många av mina vänner som är högt ställda ingenjörer på SAAB på väg att lämna sina jobb i Trollhättan, eller har redan anslutit sig till lag på NEVS. "

    • Vi noterade redan rapporten om Saab-festivalen. Inget nytt.

    • Sedan har Tim sålt sin BMW och stängt sin BMW blogg och är tillbaka på SAAB? Eller har jag fel?

 • Synd, synd! Jag hoppades verkligen så långt! Men nu, äta bra och verkligen över! Tom, tänk på Volvo igen! Det skulle vara bra!

  • Halloli Griffin08. Så personligen tycker jag att det här är en Saab-blogg, och inte för ett annat bilmärke. Allt som är över är att det inte kommer att finnas några nya Saabs ett tag. Det betyder inte att du inte kan eller bör inte skriva någonting om Saab längre. Bara dodging på ett annat varumärke bara för att det inte finns några nya Saabs mer, anser jag som en diehard Saab'ler nivht lämplig.

   • Hej märke Visst det här är en SAAB-blogg, ingen fråga! Och vad bra, med läsarnas stora deltagande och bloggarens stora engagemang? Livets livlighet för ett dött märkes blogg är inte annorlunda. Jag menar inte att dodging, men kompletterar.

    • Uuuuups, det borde inte vara ett frågetecken men en tjock en !!!

   • Vi kommer att få en nypa Volvo på bloggen under hösten, så planen. Men på ett rättvist sätt, om läsare gillar det kan vara mer ut av det. Vänta och överraska

    • Mycket trevligt! Alltid sant mot mottot "Det är säkert att krascha med en Volvo. Om du sitter i en Saab "

    • Jag gillar det ☺!

 • Halloli Saabist-familjen. Så jag tror att NEVS helt enkelt aldrig ska nämnas i Saab-bloggen längre. För vad? Saab har med rätta beslutat när hon tog bort varumärkesrättigheterna från NEVS, varför, är uppenbart. Kineserna var exklusivt (som GM) endast intresserade av Saabs teknik och knowhow. Det var förutsebart att NEVS inte skulle kunna få något gjort (t.ex. Saab). Vänligen skriv inte mer om det. Det finns så vackra rapporter om Saabs historia. Till exempel rallyhistorier. Eller berättelser om fullständiga restaureringar osv. Varje gång jag läser bokstäverna NEVS någonstans, är jag (verkligen) sjuk, varför förstår. Vi alla. Jag skulle vara riktigt glad över de ovan nämnda berättelserna. Grüssli från Zürich

  • Inte en dålig uppfattning om denna NEVS-bojkott. Jag är också trött på vad som gör NEVS ur resterna av SAAB Automobile AB.

   • Idén är inte helt ny och har diskuterats ofta i bloggteamet. Vi har tänkt på sommaren sedan förra sommaren. Affärsplanen som presenteras av NEVS under hösten kommer troligen att fatta beslutet. Fram till dess tålamod och tolerans!

    • Ja, det hjälper inte. Det öppna meddelandet om NEVS är verkligen obehagligt, men som du skrev så vackert håller de jobbet. Och vad hände med det skulle intressera mig redan - trots NEVS.

  • Tim säger om varumärkesrättigheter, som kanske inte är säkra. De ursprungliga kontrakten kommer antagligen från 70-åren (nanu) och har alla försvunnit.

    • Jag korrigerade det, det är bättre

 • Att du använder bilden av hastighetsmätaren för ett sådant sorgligt ämne som jag har förberett så kärleksfullt. Jag är chockad över Tom.

 • Faktum är att det inte finns något sätt för NEVS förbi Saab, för hur kunde man arbeta och behålla arbetet utan egen produktion?
  Endast genom kontraktstillverkning är det osannolikt att det lyckas (och förutsättningen är att du någonsin har anförtrotts en tillverkare av NEVS-produktion)
  Eller vill du låta dessa Kina lådor springa av församlingen en dag i Th.

 • Så Dongfeng har blivit bara en partner utan att pengarna kommer att flöda. Ingen köper något från det andra eller ger pengar till nya produkter. Bara "samarbete", som jag förstår det.
  En Tesla-motor med drivaggregat sitter i Mercedes B-klassen, Renault-motorn i Mercerdes Citan, SAAB har köpt motorer. Askkopparna i Golfen är från Audi. Audi-motorer är byggda i bland annat Ungern. Det känns som ett dussin bilhandlare har producerat Magna Steyr. Ferrari tillhör Fiat. WMF tillverkar helt i Kina. OCH? Det är den globala världen.
  NEVS saknar (endast) en annan investerare, en investerare. Väntar fortfarande på 2 år med varumärkeskiftet. Igår tittade jag på Tesla S i Hamburg. Jag saknar funktionen Nattpanel. Men annars är ett riktigt alternativ

  • En elbil, vare sig från Tesla, Saab eller någon annan, kan aldrig vara ett komplett alternativ för tillfället. Så länge du inte kan luta elektricitet lika lätt som bensin eller diesel kommer att stanna så. Särskilt om du tar namnet Saab i munnen. Vad är ofta associerat med Saab? Långtransport, resefordon. Om du vill bygga bilar måste du erbjuda eller kombinera båda teknikerna, som det är fallet med andra tillverkare som BMW, Daimler eller VW Group. Det gick också igår av pressen (inte bara i min dagstidning som jag kommenterade igår). Saab AB har tagit en klar position och vill inte släppa namnet på NEVS. Oavsett vad NEVS kommer att producera i framtiden kommer jag säkert inte att köpa en produkt från detta företag. Det har funnits några gravediggers som har tagit Saab bilar närmare slutet, men NEVS var den sista döden. NEVS hade chansen att måla om Saab och göra något av det, och de gjorde ingenting. Jag köper inte något från ett sådant företag. Det enda som NEVS har att göra med Saab är att de äger den tidigare Saab-fabriken.

   • För att uttrycka det kortfattat, med elbilen. Jag är en stor förespråkare, men vi är faktiskt för tidiga. Jag har nu formulerat kravet "trippel två" för mig, det vill säga att bilen ska kunna köra för 2 timmar vid 2 00 km / h. Och han borde få lov att dra 2 ton.

    Vi är fortfarande långt ifrån det. Med 200 hanterar Tesla S om 180 km, mindre än en timme. Min 9-5 TiD förbrukar cirka 200 liter per timme vid 28 och kommer sålunda med 70 liter i tanken så bra över 2 timmar långt.

Kommentarer är stängda.