Aeolus-projektet

Företagen är bra när alla parter har sin fördel. Ibland måste du söka för att se fördelarna med varje parti. Dongfeng-NEVS-partnerskapet hör hemma i denna kategori och gjorde mig lite ansträngande igår.

DSC_0331

Vad i helvete är överenskommelsen om en industrigigant som Dongfeng med sina 176.000-anställda med en dvärg som NEVS med 300-anställda? Där, vid första anblicken, verkar fördelarna bara på sidan av NEVS ...

Tillgång till Dongfeng återförsäljarnätverk i Kina, stöd till utveckling, gemensam inköp, handtaget till delhylsan. Och vad levererar NEVS? Med liten precision tillkännager NEVS sin önskan om att hjälpa Dongfeng att knacka på marknader i Nordamerika och Europa. Kinesiska produkter bör fås till europeisk standard.

Öppenhet och öppenhet har aldrig varit en del av företagskulturen vid NEVS, tvärtom. Att medvetet inte namnge saker, att lämna fakta ute, det är det vanliga förfarandet. Svar på de öppna frågorna lämnas av blogger Alfred Tian från Peking. Först och främst de fördelar som NEVS drar från sitt samarbete baserat på sin välgrundade åsikt. NEVS har ännu inte tillstånd för den kommande fabriken i Tianjin. De nuvarande lagarna gynnar tillverkare av plug-in hybridfordon och allelektriska enheter, men det är ingen garanti, eftersom endast några licenser ska tilldelas. Samarbete med Dongfeng garanterar NEVS-support och möjligheter på plats.

Aeolus-projektet

Dongfeng Fengshen = Aeolus
Dongfeng Fengshen = Aeolus

NEVS hjälper kineserna till ett annat projekt. Lösningen heter Aeolus. Det lilla kända Dongfeng-bilmärket, som grundades år 2007, konkurrerar med inhemska etiketter som Red Flag of FAW, Xiali och Besturn, men utvecklar märkbart mer dämpad än konkurrenten. Produkterna är baserade på samarbete med Nissan och Citroen. Aeolus (Fengshen) S30 utvecklades med Citroen på grundval av Elysee och bär under modellunderhållet och införandet i PSA-bolaget under en tid också en fransk motor under huven.

En ny generation av Aeolus (Fengshen) kan baseras på en modifierad Phoenix-plattform och bära svenska gener.

Fram till några år kommer NEVS-ingenjörer att föra Aeolus-fordon upp till europeiska standarder och mogna för världsmarknaden ... vilket på något sätt verkar vara en Trollhättansk tradition. Tidigare har Korea Opels och Korea Chevys blivit lämpliga för Europa. För närvarande ligger Geelys på platsen för det tidigare Saab Powertrain-komplexet. följer nu Aeolus. Hittills - så bra. En fråga är löst, en annan kommer.

NEVS kommer också att hjälpa Dongfeng att bygga upp distributionen av Aeolus produkter i Europa och Nordamerika, inklusive eftermarknadsverksamheten. Vad ett gammalt ämne på bordet skulle vara. NEVS har ingen erfarenhet inom eftermarknaden, har inget försäljningsnätverk - tvärtom! Service och reservdelsförsörjning till NEVS 9-3 utplacerades till Orio AB. Finns det ett svar? Inte från min sida.

Samarbetet med Dongfeng säkrar långsiktigt arbete för NEVS-ingenjörer och driver utvecklingen av företaget i Kina. NEVS har blivit lite mer solid på grund av samarbetet; Ytterligare jobb kommer att skapas i Trollhättan. Igår var en bra och lyckad dag för NEVS. Utan fråga.

Men ...

Utvecklingen av Saab AB kommer sannolikt inte att gynna. Dongfeng är också i försvaret, som konkurrerar med svenskarna. Tidigare har de redan uttryckt missnöje om det kommande samarbetet. Om yttrandet inte har förändrats i grunden kommer viljan att återanvända Saabs namn för användning reduceras ytterligare genom det nära samarbetet mellan NEVS och Dongfeng.

Ordet Saab i går gick inte till NEVS och Dongfengs mun. Så i slutändan frågan i rundan: Vad har allt detta fortfarande att göra med Saab?

Svar: Ingenting.

63 tankar om "Aeolus-projektet"

 • För att uttrycka det kortfattat, med elbilen. Jag är en stor förespråkare, men vi är faktiskt för tidiga. Jag har nu formulerat kravet "trippel två" för mig, det vill säga att bilen ska kunna köra för 2 timmar vid 2 00 km / h. Och han borde få lov att dra 2 ton.

  Vi är fortfarande långt ifrån det. Med 200 hanterar Tesla S om 180 km, mindre än en timme. Min 9-5 TiD förbrukar cirka 200 liter per timme vid 28 och kommer sålunda med 70 liter i tanken så bra över 2 timmar långt.

 • Bergsget; det kunde inte uttryckas! Och det är precis hur jag gör det!
  Hälsning Hans S.

 • En elbil, vare sig från Tesla, Saab eller någon annan, kan aldrig vara ett komplett alternativ för tillfället. Så länge du inte kan luta elektricitet lika lätt som bensin eller diesel kommer att stanna så. Särskilt om du tar namnet Saab i munnen. Vad är ofta associerat med Saab? Långtransport, resefordon. Om du vill bygga bilar måste du erbjuda eller kombinera båda teknikerna, som det är fallet med andra tillverkare som BMW, Daimler eller VW Group. Det gick också igår av pressen (inte bara i min dagstidning som jag kommenterade igår). Saab AB har tagit en klar position och vill inte släppa namnet på NEVS. Oavsett vad NEVS kommer att producera i framtiden kommer jag säkert inte att köpa en produkt från detta företag. Det har funnits några gravediggers som har tagit Saab bilar närmare slutet, men NEVS var den sista döden. NEVS hade chansen att måla om Saab och göra något av det, och de gjorde ingenting. Jag köper inte något från ett sådant företag. Det enda som NEVS har att göra med Saab är att de äger den tidigare Saab-fabriken.

 • Ja, det hjälper inte. Det öppna meddelandet om NEVS är verkligen obehagligt, men som du skrev så vackert håller de jobbet. Och vad hände med det skulle intressera mig redan - trots NEVS.

 • Jag gillar det ☺!

 • Så Dongfeng har blivit bara en partner utan att pengarna kommer att flöda. Ingen köper något från det andra eller ger pengar till nya produkter. Bara "samarbete", som jag förstår det.
  En Tesla-motor med drivaggregat sitter i Mercedes B-klassen, Renault-motorn i Mercerdes Citan, SAAB har köpt motorer. Askkopparna i Golfen är från Audi. Audi-motorer är byggda i bland annat Ungern. Det känns som ett dussin bilhandlare har producerat Magna Steyr. Ferrari tillhör Fiat. WMF tillverkar helt i Kina. OCH? Det är den globala världen.
  NEVS saknar (endast) en annan investerare, en investerare. Väntar fortfarande på 2 år med varumärkeskiftet. Igår tittade jag på Tesla S i Hamburg. Jag saknar funktionen Nattpanel. Men annars är ett riktigt alternativ

 • Faktum är att det inte finns något sätt för NEVS förbi Saab, för hur kunde man arbeta och behålla arbetet utan egen produktion?
  Endast genom kontraktstillverkning är det osannolikt att det lyckas (och förutsättningen är att du någonsin har anförtrotts en tillverkare av NEVS-produktion)
  Eller vill du låta dessa Kina lådor springa av församlingen en dag i Th.

 • Sedan har Tim sålt sin BMW och stängt sin BMW blogg och är tillbaka på SAAB? Eller har jag fel?

 • Jag korrigerade det, det är bättre

 • Vi noterade redan rapporten om Saab-festivalen. Inget nytt.

 • Tim säger om varumärkesrättigheter, som kanske inte är säkra. De ursprungliga kontrakten kommer antagligen från 70-åren (nanu) och har alla försvunnit.

 • Mycket trevligt! Alltid sant mot mottot "Det är säkert att krascha med en Volvo. Om du sitter i en Saab "

Kommentarer är stängda.