Erfarenheter av en junkyard junkie

Svenska skrotverk är inte bara på grund av den nyligen tvungna begravningen av de nya 9-5er prototyper blev intressant för Saab-freaks. Nej, för över 30 år utövar dessa kyrkogårdar, åtminstone för en junkyard junkie som mig, en oemotståndlig överklagande. I grund och botten återvände jag så långt efter varje vistelse i Sverige med en fullare bagageutrymme som i början av resan, naturligtvis, fylld med Saab-delar.

Junkyardintryck från Sverige.
Junkyardintryck från Sverige.

På sommaren 2006 bör detta inte förändras enligt mina planer. Efter utgången av en affärsresa till Köpenhamn lockade "låg" avståndet till Trollhättan så mycket att även spritta av Weckergeklingel till 4 pm utlöste tidigt stor förväntan som inte ens bilen, en Volkswagen Touran skumma.

Efter ankomsten i Trollhättan var naturligtvis det första ett besök på Saab Museum på programmet, först då gick vi till vår svenska representation, som ligger till all lycka bara 300 meter bredvid museet. Den viktigaste frågan i början: Var är nästa skymning? Denna fråga kunde inte styra någon, eftersom nästan alla visste min Saab mania.

Stor, en bra plats var bara om 10 km utanför staden. Så in i Touran, förbi den vackra Kopparklinten och vidare in i den mörka skogen. Slutligen var det önskade tecknet "Bilskrot" på vägkanten och - den mycket höga porten strax före 12 klockan inbjöd öppen. Ren lycka! Efter 100-mätare, den första adrenalinhastigheten: Fanns inte en förtrollare Rover 2000 TC ur buskarna för att hälsa på dig? På vägen till kontoret var det ett vanligt Ford-badkar, vilket utlöste en Granada-piggybackresa. En Mercedes ponton utan fönster, som säkert hade trossat det svenska regnet i åratal. En hunchback Volvo, fortfarande i ett ganska passabelt skick.
Men var är det hoppas på Saab?

På kontoret är den återlösande informationen: "Titta på den andra änden av torget, det finns dussintals runt". "Stand around" var verkligen diskret. Perfekt uppradade alla Saab stod sida vid sida: 96, 99, 900, 9000, 93 även två sågs. Fyra runda 96er ryggar i alla färger bredvid varandra och väntar på bättre tider, bara bra!

Allt som också bär denna Schrotti bacill i sig kan förstå vad som hände under de närmaste två timmar: Varje liten gata i skroten användes i jakten på allt mer vackra bilder. Den här platsen andades bilhistoria i varje hörn. Utan souvenir jag inte kunde gå här: En komplett Front för 96, men rostiga men strålkastare och torkarmotor som ny, hade det gjort för mig. Det kunde inte vara för dyrt.

Nu var det 15 klocka, tiden hade gått i en blixt. Så tillbaka till kontoret, den sista kronan räknar redan i handen. Men det jag såg gjorde andan faller. Dörren var låst, ingen annan var synlig. Ska de verkligen .... ???

Med mörka förmaningar klättrade jag på Touran och körde till utgången. I själva verket var det nästan 3 meter höga målet också !!! Oöverstigligt och monstrous stod hindret framför mig. Gärdet bredvid porten var inte heller lägre. Nu upptäckte jag också tecknet på staketet: fredag ​​öppet till 14 klocka, lördag och söndag "stativ". Sällan har ett ord chockat mig så mycket. Stängt. Point. Av. Tillbringa två dagar utan mat här, också färjan var reserverad för sen kväll. Panik steg långsamt.

Å andra sidan: Varje staket kan övervinnas, du behöver bara leta efter rätt plats. Detta var då också 20 meter bredvid grinden. Endast 1,5 meter hög, den här delen av staketet var att skapa. Okej, jag var ute, men inuti Touran såg frågan om mig. En promenad till nästa gård följde, där jag berättade för den fina svenska familjen min situation. Försonande svar: "Visst, vi vet ägare, vi kallar honom rätt på."

Med ett skyldigt samvete trotade jag tillbaka till den stängda porten och förväntade mig en hjärtlig pomp. Efter 15 minuter bröt ett sällsynt rattlande ljud tystnaden på eftermiddagen. Och en ljusblå Citroen BX med en porös avgas stoppade framför mig. Vad skulle följa nu? ...
En äldre man blev lite besvärlig, självklart var lite alkohol involverad. I stället för att förolämpa mig med legitima anklagelser han hälsade mig varmt, öppnade låset på dörren - och Touran befriades. Och nu kom det obegripliga: Han bjöd in mig till BX och körde till sitt kontor, där han visade mig hans riktiga skatter. En Mercedes från 30er år skyddades i en lada, intill en Panhard PL 17 en Facel Vega, en Saab 95. All stress glömdes, skroten junkie var tillbaka i min kropp.

Men avgångstiden pressade. Alltför kort var detta oförglömliga möte med den karismatiska svenskar. Naturligtvis utbyttes adresserna och framsidan av 96 gav han mig som gåva på resan.

Vilken bra dag, Sverige var denna fredag ​​mycket, mycket mer sympatisk än någonsin!

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack till Uli för hans Saab-berättelse! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, en restaurering, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

2 tankar om “Erfarenheter av en junkyard junkie"

  • Man, jag vill ha en sådan kopp också ... bra historia förresten!

  • Mycket trevlig historia.

Kommentarer är stängda.