Min väg till Saab

Saab läsare berättelse.

I en ålder av ungefär 7 år fick jag hjälpa min granne att reparera sin bil. På sommaren 1983 var det inget mer spännande för mig! Efter att ha läst mina läxor sprang jag till hans garage och fick arbeta med sandpapper på navkapslar, fälgar och fender.

Saab 9-3 av Marc-Michael
Saab 9-3

Han hade en köpare för sin bil, men hade vissa villkor kopplade till köpet. Hon önskade bland annat utöver fälgar i kroppsfärg och eliminering av olycksskador och en eller annan rostpunkt. Jag kan fortfarande komma ihåg idag hur jag blev förvånad över att en bil som var minst 10 år äldre än mina föräldrars Opel hade så mycket mindre rost.

Till och med Chromelenker på min cykel (en grön Klettrad av Kettler) hade mer rost. Det var också mycket svårare att sanda färgen från plåten än att oavsiktligt orsaka skrapa i färgen på mina föräldrars bil med min cykels bromshandtag. Efter ungefär 2 veckor av det dagliga arbetet hade jag verkligen älskat bilen och var ledsen när dagen överlämnades. Som en påminnelse gjorde han bilder av mig framför sin bil, vilket han gav mig då. Det var en grön SAAB 96 Bj. 1970.

Cirka åtta år senare satt jag med klasskamrater i fönsterbrädan i vårt klassrum på andra våningen (förbjudet) under en gratis timme. Vi kunde se gatan från vårt fönster. Det var en gångväg precis under oss. Den dagen var det varmt och sommarlovet var precis runt hörnet, vi hörde på gatan den aktuella sommarhit från Roxette “Joyride”. Låten blev gradvis högre tills vi såg var den kom ifrån.

En svart cabriolet med svarta lädersäten och slående, ovanliga aluminiumfälgar stoppade framför tvärgången. Föraren såg väldigt avslappnad ut och tycktes njuta av sin åktur. Det var en SAAB 900 Turbo Cabrio - förmodligen byggd 1991. Från det ögonblicket var det tydligt för mig att min första bil skulle vara en cabriolet! Efter min lärlingstid var tiden inne. Jag hittade en VW Golf Cabriolet från 1990. Den var svart och hade svarta läderstolar. Jag hade aldrig ångrat att jag köpt min jordgubbkorg under de 12 åren jag hade kört den nästan varje dag. Min flickvän delade inte min entusiasm för denna bil i samma utsträckning. Sätena var för varma på sommaren, det fanns ingen luftkonditionering, det fanns inga krockkuddar, dörrarna var för tunna, bagageutrymmet var för liten, vinden var för hög (och gjorde samtal från 100 km / h omöjligt) och slutligen saknades en spegel solskyddet på passagerarsidan 😉. En sak gjorde hon helt klart för mig: om jag tänkte på unga människor, måste bilen gå. Så specifikationen skrevs och en kombination var den logiska konsekvensen.

Stationvagnarna var dock inte särskilt övertygande då. En VW Passat var mycket rymlig, men hade en oinspirerad inredning. Tyvärr delade han den här egenskapen med Ford Mondeo, vars bakljus jag gillade, men eftersom körupplevelsen äger rum i interiören var det fortfarande uteslutet. Trots premiumkrav var en Mercedes för mottaglig för rost. Opels inre luktade obehagligt av plast och underhållet av BMW var helt enkelt för dyrt. Det som återstod var franska, italienska eller japanska fordon - och dessa var utan tvekan för mig: för benägen att reparera, för divaliknande, för lekfull.

Som tur hade det, en morgon i januari riv 2013 på grund av den extrema förkylningen i min Golfs kilremmar. Jag hade akut behov av att arbeta. När min väns far kände igen min svårighet, gav han mig utan tvekan bilsnycklarna till sin SAAB 9-5-stationsvagn. Hans bil hoppade med självsäkerhet och lät mig genom den djupa snön tack vare hans Forderachsenantriebs som säkert gick in i trafiken. Läderstolarna var bekväma. Inredningen omedelbart efter början värms varmt. Jag hörde radio på väg till jobbet. Ljudkvaliteten var väldigt trevlig. Vid trafikljuset märkte jag kuphållarens smarta mekanik. Vad sägs om att ha en andra SAAB i familjen? På kvällen gick jag på Internet på forskning.

2 månader senare var en SAAB 9 3 1.8T Vector SportCombi Bj. 2005 över oss. Och vad kan jag säga: Även nästa generation var inte lång i kommande!

Saab läsare kopp 2015
Saab läsare kopp 2015

Tack för Saab-berättelsen! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semester, den första kontakten med varumärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab ingår i billivet. Oavsett vad det är, skriv oss. Vi belönar varje publikation på bloggen med en exklusiv Saab läsare kopp!

3 tankar om “Min väg till Saab"

 • blank

  Det läser underbart, särskilt avsnittet med Roxette-hit om det - sättet att skriva är mycket framgångsrikt. Tyvärr slutar historien så plötsligt - har den klippts, kommer det att finnas en andra del?

  Du fångade designelementet '' hockeystick '' perfekt i fältbanans bild, som visar SportCombi i en vinkel från passagerarsidan ... övergången till ytterligare väg, det är precis vad jag gillar. Jag tycker att fotot är riktigt bra gjort. Snälla mer av det om det finns mer. 🙂

 • blank

  Trevlig historia. Särskilt början med 96. Detta kan vara början på en hel bok.

  Jag önskar att färgen på mina 9-5 SC-kromglasögon också hade de kvaliteter som beskrivs. Tyvärr kan du i princip gnugga bort de översta lagren. En enda slarv och den grå grundfärgen blir synlig ...

  För färgen var förmodligen mer miljövänlig än förra seklet?
  Ett grundläggande fenomen av yngre bilar?

 • blank

  Underbart! Mycket trevligt att börja dagen med denna SAAB-historia!

Kommentarer är stängda.