Den sista överlevande - Saab 9000 CS 4WD

Det har gått ett antal år nu. Under ett av mina många besök på Saabmuseet i Trollhättan kom samtalet med museiintendent Peter Bäckström till Saab 9000 och fyrhjulsdrift. En 9000 som drivs på alla fyra hjulen? Jag hade aldrig hört talas om det.

Även månader senare släppte ämnet mig inte; historien bakom denna modell är spännande.

Historien om Saab 9000 CS 4WD är ungefär så här: På 70- och 80-talen experimenterade Saab Motorsport-avdelningen med alla möjliga idéer för att förbättra dragkraften vid sportbruk. sigvard”Sigge” Johansson, eller helt enkelt kallad Saab-Sigge, uppfann en elektronisk låsdifferential 1980 för att få ännu mer dragkraft från Saabs rallyfordon.

Saab 9000 CS 4wd
Saab 9000 CS 4wd

Början på motorsportavdelningen

Denne visse Sigge Johansson är en ättling till en Saab-familj. Han tillhör Saab Adel från Trollhättan, om man så vill. Hans svärfar Tage Flodén arbetade redan som verktygsmakare i Stallbacka. Han hjälpte till att få ut Saab 92, märkets första produktionsbil, på vägen.

Hans son Peter Johansson arbetade också för Saab inom utveckling. Han var med och gjorde Turbo X, Saabs första verkliga fyrhjulsdrivna modell, klar för produktion.

Under 80- och 90-talen minskade engagemanget för motorsport i Sverige mer och mer, ett märke från södra Tyskland startade sitt triumftåg med Quattro-konceptet. Saab såg en anledning att även utvecklas i denna riktning.

1987 byggdes minst en fyrhjulsdriven prototyp baserad på 9000 CC, Saab experimenterade med en vidareutveckling av "Sigge Johansson"-differentialen och ett fyrhjulsdriftsystem baserat på Torsen-differentialer. 1990 fanns det en annan prototyp, som levererades av en tredje part.

1992 skapades fler fordon, nu baserade på den nya Saab 9000 CS.

Saab 9000 CS 4WD

Testfordonen Saab 9000 CS 4WD, utrustade med en 5-växlad manuell växellåda och en ny bakaxel utvecklad av Saab själva, sägs ha fungerat bra. Dragkraften sägs ha varit unik, särskilt på snö och is. Ändå stoppades utvecklingen.

Varför? Med Calibra 4×4 kom GM-dotterbolaget Opel med en fyrhjulsdriven modell som designades enklare än vad Saab (kanske) var redo på hyllorna. Calibra sågs som en sportig höjdpunkt i GM-gruppen – och som en bildbärare. Saab tog ett steg tillbaka, säger de. Antagligen frivilligt, som man medger. Och det var ett misstag, som man också säger i dag.

Saab 9000 CS 4WD, med permanent fyrhjulsdrift och kompressormatad 280 hk - andra källor talar om 285 hk - skulle ha varit mer än bara i paritet med det kommande märket från Ingolstadt. Under tiden fanns redan V8-serien med Quattro-drift. En viss Piëchs drift, inklusive en konfliktvilja, i riktning mot Wolfsburg var okontrollerad. Medan de var i Trollhättan undvek de en uppgörelse med Detroit.

En Saab 9000 CS 4WD överlevde

Var det första CC-baserade testfordonet befann sig, det kan ha varit mer än bara ett exempel, har inte klarlagts. En Saab 9000 CS 4WD från 1992 klarade sig dock. Med lite mer än 109.000 2012 kilometer finns den i Saabmuseets depå i Trollhättan. Skicket på den första fyrhjulsdrivna Saaben är bedrövligt, och det finns inga pengar till restaureringen. Att ta bilder på föremålen i depån är inte önskvärt, bilden som visas är från XNUMX.

På Saab-festivalen 2015 var 30 år av Saab 9000 ett sidoämne, historien om fyrhjulsdrift och 9000 4WD stannade i tidningen. Varför? Tvekade du på grund av det dåliga skicket eller var du inte intresserad av en spännande historia? Eller är det så att fyrhjulsdriftstekniken kom från Opel, inte från Saab själv eller Haldex?

Oavsett denna fråga skulle även en orestaurerad 4WD ha väckt mer uppmärksamhet än resten av den välmenande "Its my Saab"-utställningen, som skulle ha passat långt in i ett år utan festival.

Haldex har sina rötter i Saab

Medan Saab ignorerade en stor möjlighet på 90-talet kom fyrhjulsdrifthistorien till en förlåtande slutsats för familjen Johansson. Sigge Johansson lämnade Saab 1984, gav sig ut i egenföretagare och fick sina uppfinningar patenterade.

Född ur hans idéer Haldex, ett företag med globalt rykte och vissa Saab-rötter. Saab Sigge lämnade denna värld 2011. Han kunde fortfarande se sin son Peter Johansson, i egenskap av Saab-utvecklare, presenterade Turbo X för pressen som den första fyrhjulsdrivna Saaben och världens första bil med Haldex25-koppling 4 på Circuit Paul Ricard nästan 2008 år försenad.

Men det är en helt annan historia.

14 tankar om “Den sista överlevande - Saab 9000 CS 4WD"

 • blank

  En Popel Calibra som ett premiumfordon på tronen? ? ?

  Det är bara för dumt! ! !

  I allmänhet är denna typ av intern företags konkurrenskraft bara banan. VW-gruppen bygger (och säljer) stationvagnar som är mycket lika i storlek, målgrupp och teknik utan problem. Att spela en kalibra mot en 3 är inte ens den ordspråkiga jämförelsen mellan äpplen och päron utan utan kött med grönsaker ...

  SAAB blev verkligen artificiellt liten och bruten.

  Som alltid spännande och informativ, denna artikel. Och som alltid (det handlar naturligtvis om SAAB och historien är så ledsen) det är lite irriterande.

 • blank

  Alltid spännande, vad hade Saab i skytten och har fortfarande inte tagit med.

 • blank

  en fyrhjuls 9k som skulle ha varit, som jag förmodligen skulle 9-7x inte komma in i huset, men det skulle också ha varit synd.

  Vad jag fortfarande inte förstår: Varför lät inte GM-folket bara svenskarna göra allt? ... eller till och med initierade innovationer? I slutändan skulle Saabe vara innovativa fordon av hög kvalitet i små serier och alltid framåt när det gäller pris och teknik. De saker som alla sedan vill ha optimerat för massproduktion och implementerats i globala varumärken. Det skulle ha höjt anseendet hos de andra varumärkena i gruppen och inte skadat SAAB: s. Eftersom det tyvärr gjordes tvärtom ...., ja synd !! En butik som GM borde ha råd med en utvecklingsavdelning med en bifogad testproduktion.

 • blank

  kan vi göra några insamlingar för att återställa Saab 9000 TurboX?

  • blank

   Kanske 9-5 2.8t Fwd?

   • blank

    Inte för den gröna, men för 4wd. Vi jobbar med det och vill vara tillbaka senare.

  • blank

   Vad skulle kosta en sådan restaurering för 9000 fyrhjulsdrift? Har någon någon aning? Jag tror att jag skulle helt felbedöma det. Jag hade ingenting att göra med den rostiga hobbyen hittills.

   • blank

    Vi kommer tillbaka till ämnet igen, Mark och jag är på den. För tillfället: ingen aning om vad som skulle krävas.

 • blank

  Så i år 2002 det visst företag har försökt från den lilla lugna staden nära Göteborg, 8 9 färdiga 5 med samma wheel-drive-teknik som en så 9 5 Viggen.
  Dessa fordon hade lånat från Corvette, en V8 med 5.2 och 6.0 litersförskjutning
  Tyvärr sade GM också nej till massproduktion här.
  Tyvärr vet jag inte vad som hände med fordonen, även om Angang 2002 hade bilder av dem på AMS.
  Detta skulle få de sydtyska märkena men ordentligt betade vattnet.

 • blank

  Ändå glad att det fortfarande finns Haldex idag; tekniken är fortfarande där. Stor historia Tom; Tack så mycket.

 • blank

  Som vanligtvis är fallet: svenskarna var (och är?) För blygsamma - vid den tiden särskilt när de verkade för GM.

 • blank

  Det skulle troligtvis fortfarande vara SAAB. Bilden skulle ha ändrats permanent under 90-åren, se varumärket 4-ringar. TX och den fantastiska XWD var bara för sent, 2008 hade redan sugit dropparna.

 • blank

  det skulle ha varit det! Det skulle bli en hit, (om) så skulle vi också ha 9-5 1 4wd ... OMG 🙁

 • blank

  Synd att han aldrig gick in i serieproduktion. Jag skulle ha varit glad om han hade varit där på festivalen men tyvärr ingen nein

Kommentarer är stängda.