Saab 9000 CS 4wd

Det var för några år sedan. Under ett besök på Saab-museet Trollhättan kom samtalet med museumskonsulent Peter Bäckström på Saab 9000 och på allhjulsdrift. En 9000er på alla fyra hjul? Aldrig hört talas om det. Ämnet släppte mig inte ens några månader senare; historien bakom denna modell är spännande.

Saab 9000 CS 4wd
Saab 9000 CS 4wd

Saab 9000 CS 4wd berättar något om detta: Saab Motorsport-avdelningen experimenterade med alla möjliga idéer i 70 och 80-åren för att förbättra dragkraft i sportanvändning. Sigvard "Sigge "Johansson, eller bara Saab-Sigge, uppfann 1980 en elektronisk begränsad gliddifferential för att få ännu mer dragkraft till rallybilarna.

Att viss Sigge Johansson är en av Saabs äldsta Saabs adel, om du vill. Hans svärfar Dagar Flodén arbetade som verktygsmakare i Stallbacka, vilket bidrog till att Saab 92 skulle bli varumärkets första serieproduktionsfordon. Hans son Peter Johansson arbetade också för Saab i utveckling. Han var inblandad i att göra Turbo X, Saabs första fyrhjulsdrivna produktionsmodell, redo för serien.

Medan i 80 och 90 år avtog motorsportförpliktelsen i Sverige mer och mer, lanserade ett varumärke från södra Tyskland sin triumfprocession med Quattro-konceptet. En orsak till att Saab utvecklas i den här riktningen också. I 1987 byggdes minst en prototyp baserad på Saab 9000 CC, och Saab experimenterade med en utveckling av "Sigge Johansson" differential och ett helthjulssystem baserat på torso differentialer. I år 1992 skapades åtminstone en annan prototyp, nu baserat på 9000 CS.

Saab 9000 CS 4wd provfordon, utrustade med en 5 växellåda och en ny bakaxel utvecklad av Saab, borde ha fungerat bra. Särskilt på snö och is sägs att dragningen borde ha varit unik. Ändå stoppades utvecklingen.

Varför? GM-dotterbolaget Opel tog med Calibra 4 × 4 en fyrhjulsdrift, som var enklare utformad än vad som låg på Saab färdigt på hyllorna. Calibra ses som en sporthöjdpunkt i koncernen - och som bildbärare. Saab tog ett steg tillbaka. Frivillig, som man medger. Och det var ett misstag, som vi säger idag.

Saab 9000 CS 4wd skulle med permanent fyrhjulsdrift och turboladdade 280 PS - andra källor talar om 285 hk - mer än i nivå med den framväxande märke från Ingolstadt var. Det fanns under tiden redan V8 serie med Quattro enhet, lusten av en viss herr Piech inklusive beredskap för konflikt mot Wolfsburg var ohämmad. Medan uppgörelse med Detroit skonades i Trollhättan ...

Varifrån det första provfordonet var på CC-basis var det möjligen mer än en kopia, är det inte klart. En Saab 9000 CS 4wd från året 1992 har överlevt. Han står i depået på Saab-museet i Trollhättan, strax över 109.000 kilometer bort. Villkoret för Saabs första hjul är eländigt, pengar för restaurering saknas. För att göra bilder av föremålen i depået är inte önskvärt är bilden som visas från året 2012.

På Saab Festival 2015 var 30-år Saab marginellt ett ämne, fyrhjulshistorien och 9000 4wd var kvar i tidningen. Varför? Gjorde en dekorera sig på grund av dåligt skick eller man hade inget intresse av spännande historia? Även en oskadad 4wd skulle ha lockat mer uppmärksamhet än resten av den välsignade "It's my Saab" -programmet, vilket skulle ha fungerat bra på ett år utan festival.

Medan Saab ignorerade en bra möjlighet under 90-åren kom fyrhjulshistorien för Johansson-familjen till en försonande slutsats. Sigge Johansson lämnade redan Saab för 1984, satsade på egenföretagande och patenterade sina uppfinningar. Haldex föddes ur sina idéer, ett företag med världsberömdhet och vissa Saab-rötter. Saab Sigge lämnade denna värld under året 2011. Han kunde fortfarande bevittna, som hans son Peter Johansson, i sin egenskap av Saab utvecklare med nästan 25 år bakom Turbo X som den första all-wheel Saab och världens första bil med Haldex4 koppling 2008 på Circuit Paul Ricard pressen presenteras. Men det är en annan historia ...

14 tankar också "Saab 9000 CS 4wd"

 • Synd att han aldrig gick in i serien .. Jag skulle ha varit glad om han hade varit på festivalen men tyvärr nej

 • det skulle ha varit det! Det skulle bli en hit, (om) då skulle vi också ha 9-5 1 4wd ... OMG

 • Det skulle troligtvis fortfarande vara SAAB. Bilden skulle ha ändrats permanent under 90-åren, se varumärket 4-ringar. TX och den fantastiska XWD var bara för sent, 2008 hade redan sugit dropparna.

 • Som vanligt: ​​Svenskarna var (och är?) För blygsamma - speciellt i GM-utseendet.

 • Ändå glad att det fortfarande finns Haldex idag; tekniken är fortfarande där. Stor historia Tom; Tack så mycket.

 • Så i år 2002 det visst företag har försökt från den lilla lugna staden nära Göteborg, 8 9 färdiga 5 med samma wheel-drive-teknik som en så 9 5 Viggen.
  Dessa fordon hade lånat från Corvette, en V8 med 5.2 och 6.0 litersförskjutning
  Tyvärr sade GM också nej till massproduktion här.
  Tyvärr vet jag inte vad som hände med fordonen, även om Angang 2002 hade bilder av dem på AMS.
  Detta skulle få de sydtyska märkena men ordentligt betade vattnet.

 • kan vi göra några insamlingar för att återställa Saab 9000 TurboX?

  • Kanske 9-5 2.8t Fwd?

   • Inte för den gröna, men för 4wd. Vi jobbar med det och vill vara tillbaka senare.

  • Vad skulle kosta en sådan restaurering för 9000 fyrhjulsdrift? Har någon någon aning? Jag tror att jag skulle helt felbedöma det. Jag hade ingenting att göra med den rostiga hobbyen hittills.

   • Vi kommer tillbaka till ämnet igen, Mark och jag är på den. För tillfället: ingen aning om vad som skulle krävas.

 • en fyrhjuls 9k som skulle ha varit, som jag förmodligen skulle 9-7x inte komma in i huset, men det skulle också ha varit synd.

  Vad jag fortfarande inte förstår: Varför låste GM-killarna inte svenskarna göra allt? ... eller till och med incitament till innovationer? I slutändan skulle Saabe vara högkvalitativa innovativa fordon i små serier och prissatta som tekniskt alltid framåt. De saker som alla vill ha optimerat för massproduktion och implementeras i de världsomspännande varumärkena. Det skulle ha höjt de andra varumärkets rykte i gruppen och inte skadat SAABs. Tyvärr vände det sig ..., ja det är synd! En sådan butik som GM borde ha råd med en utvecklingsavdelning med bifogad provproduktion.

 • Alltid spännande, vad hade Saab i skytten och har fortfarande inte tagit med.

 • En Popel Calibra som ett premiumfordon på tronen? ? ?

  Det är bara för dumt! ! !

  Hur som helst, den här typen av koncernintern konkurrenskraft är bara banan. VW Group bygger (och säljer) 3 utan problem i storlek, målgrupp och teknik som är mycket lika stationära vagnar. Att spela en Calibra mot en 9000 är inte ens den proverbiella jämförelsen mellan äpplen och päron men av kött med grönsaker ...

  SAAB blev verkligen artificiellt liten och bruten.

  Som alltid spännande och informativ, denna artikel. Och som alltid (det handlar naturligtvis om SAAB och historien är så ledsen) det är lite irriterande.

Kommentarer är stängda.