Saab 9000 CS 4wd

Det var för några år sedan. Under ett besök på Saab-museet Trollhättan kom samtalet med museumskonsulent Peter Bäckström på Saab 9000 och på allhjulsdrift. En 9000er på alla fyra hjul? Aldrig hört talas om det. Ämnet släppte mig inte ens några månader senare; historien bakom denna modell är spännande.

Saab 9000 CS 4wd
Saab 9000 CS 4wd

Berättelsen om Saab 9000 CS 4wd går ungefär så här: Saab Motorsport -avdelningen experimenterade på 70- och 80 -talet med alla möjliga idéer för att förbättra dragkraften inom sportanvändning. Sigvard "Sigge “Johansson, eller helt enkelt Saab-Sigge, uppfann en elektronisk begränsad differential 1980 för att få ännu mer dragkraft från rallyfordon.

Denna säkra Sigge Johansson är avkomma till en Saab-familj - gammal Saab-adel, om du vill. Hans svärfar Dagar Flodén arbetade som verktygsmakare i Stallbacka, vilket bidrog till att Saab 92 skulle bli varumärkets första serieproduktionsfordon. Hans son Peter Johansson var också involverad i utvecklingen för Saab. Han var med och gjorde Turbo X, Saabs första fyrhjulsdrivna seriemodell, redo för serietillverkning.

Medan motorsportsengagemanget i Sverige minskade mer och mer på 80- och 90 -talen började ett varumärke från södra Tyskland sin triumfmarsch med Quattro -konceptet. På Saab en anledning att utvecklas också i denna riktning. År 1987 skapades minst en prototyp baserad på Saab 9000 CC och Saab experimenterade med en vidareutveckling av "Sigge Johansson" -differentialen och ett fyrhjulsdriftssystem baserat på Torsen-differentialer. Minst en annan prototyp skapades 1992, nu baserad på 9000 CS.

Saab 9000 CS 4wd testfordon, utrustade med en 5-växlad manuell växellåda och en ny bakaxel utvecklad av Saab, sägs ha fungerat bra. Dragkraften sägs ha varit unik, särskilt på snö och is. Ändå stoppades utvecklingen.

Varför? Med Calibra 4 × 4 tog GM-dotterbolaget Opel en fyrhjulsdriven modell som var enklare designad än vad som färdigt fanns i hyllorna på Saab. Calibra sågs som en sportig höjdpunkt i gruppen - och som en bildbärare. Saab tog ett steg tillbaka. Frivilligt, hur man erkänner. Och det var ett misstag, som de säger idag.

Saab 9000 CS 4wd, med permanent fyrhjulsdrift och laddad 280 PS - andra källor talar om 285 PS - skulle ha varit mer än bara i nivå med det blivande märket från Ingolstadt. Under tiden fanns det redan V8-serien med Quattro-drivenhet, och lusten till en viss Mr. Piech inklusive villighet att konflikt i riktning mot Wolfsburg var inte kontrollerad. I Trollhättan undviks kampen med Detroit ...

Var det första testfordonet baserat på CC befinner sig, eventuellt mer än ett exemplar, har inte klargjorts. En Saab 9000 CS 4wd 1992 överlevde. Den står med drygt 109.000 2012 kilometer i Saab-museets depå i Trollhättan. Villkoret för den första fyrhjulsdrivna Saab är patetiskt, det finns inga pengar för restaurering. Det är inte önskvärt att ta bilder av föremålen i depån, bilden som visas är från XNUMX.

Vid Saab-festivalen 2015 var 30 års Saab ett marginellt ämne, fyrhjulsdrivna berättelsen och 9000 4wd stannade kvar i tidningen. Varför? Var det på grund av det dåliga skicket eller var det inte intresserat av en spännande historia? Även en icke-restaurerad 4wd skulle ha väckt mer uppmärksamhet än resten av den, säkert välmenande ”It's my Saab” -utställningen, som skulle ha passat in i ett år utan festival.

Medan Saab ignorerade en stor möjlighet på 90-talet kom fyrhjulsdrifthistorien till en förlåtande slutsats för familjen Johansson. Sigge Johansson lämnade Saab 1984, tog steget till egenföretagare och fick sina uppfinningar patenterade. Haldex, ett företag med internationellt rykte och vissa Saab-rötter, kom fram ur hans idéer. Saab Sigge lämnade denna värld 2011. Han kunde fortfarande se sin son Peter Johansson, i sin egenskap av Saab-utvecklare, presenterade Turbo X med nästan 25 års försening som den första fyrhjulsdrift Saab och världens första bil med Haldex4-koppling till pressen på Circuit Paul Ricard 2008. Men det är en annan historia ...

14 tankar om “Saab 9000 CS 4wd"

 • blank

  En Popel Calibra som ett premiumfordon på tronen? ? ?

  Det är bara för dumt! ! !

  I allmänhet är denna typ av intern företags konkurrenskraft bara banan. VW-gruppen bygger (och säljer) stationvagnar som är mycket lika i storlek, målgrupp och teknik utan problem. Att spela en kalibra mot en 3 är inte ens den ordspråkiga jämförelsen mellan äpplen och päron utan utan kött med grönsaker ...

  SAAB blev verkligen artificiellt liten och bruten.

  Som alltid spännande och informativ, denna artikel. Och som alltid (det handlar naturligtvis om SAAB och historien är så ledsen) det är lite irriterande.

 • blank

  Alltid spännande, vad hade Saab i skytten och har fortfarande inte tagit med.

 • blank

  en fyrhjuls 9k som skulle ha varit, som jag förmodligen skulle 9-7x inte komma in i huset, men det skulle också ha varit synd.

  Vad jag fortfarande inte förstår: Varför lät inte GM-folket bara svenskarna göra allt? ... eller till och med initierade innovationer? I slutändan skulle Saabe vara innovativa fordon av hög kvalitet i små serier och alltid framåt när det gäller pris och teknik. De saker som alla sedan vill ha optimerat för massproduktion och implementerats i globala varumärken. Det skulle ha höjt anseendet hos de andra varumärkena i gruppen och inte skadat SAAB: s. Eftersom det tyvärr gjordes tvärtom ...., ja synd !! En butik som GM borde ha råd med en utvecklingsavdelning med en bifogad testproduktion.

 • blank

  kan vi göra några insamlingar för att återställa Saab 9000 TurboX?

  • blank

   Kanske 9-5 2.8t Fwd?

   • blank

    Inte för den gröna, men för 4wd. Vi jobbar med det och vill vara tillbaka senare.

  • blank

   Vad skulle kosta en sådan restaurering för 9000 fyrhjulsdrift? Har någon någon aning? Jag tror att jag skulle helt felbedöma det. Jag hade ingenting att göra med den rostiga hobbyen hittills.

   • blank

    Vi kommer tillbaka till ämnet igen, Mark och jag är på den. För tillfället: ingen aning om vad som skulle krävas.

 • blank

  Så i år 2002 det visst företag har försökt från den lilla lugna staden nära Göteborg, 8 9 färdiga 5 med samma wheel-drive-teknik som en så 9 5 Viggen.
  Dessa fordon hade lånat från Corvette, en V8 med 5.2 och 6.0 litersförskjutning
  Tyvärr sade GM också nej till massproduktion här.
  Tyvärr vet jag inte vad som hände med fordonen, även om Angang 2002 hade bilder av dem på AMS.
  Detta skulle få de sydtyska märkena men ordentligt betade vattnet.

 • blank

  Ändå glad att det fortfarande finns Haldex idag; tekniken är fortfarande där. Stor historia Tom; Tack så mycket.

 • blank

  Som vanligtvis är fallet: svenskarna var (och är?) För blygsamma - vid den tiden särskilt när de verkade för GM.

 • blank

  Det skulle troligtvis fortfarande vara SAAB. Bilden skulle ha ändrats permanent under 90-åren, se varumärket 4-ringar. TX och den fantastiska XWD var bara för sent, 2008 hade redan sugit dropparna.

 • blank

  det skulle ha varit det! Det skulle bli en hit, (om) så skulle vi också ha 9-5 1 4wd ... OMG 🙁

 • blank

  Synd att han aldrig gick in i serieproduktion. Jag skulle ha varit glad om han hade varit där på festivalen men tyvärr ingen nein

Kommentarer är stängda.