Sorg i Trollhättan (Del 2 / 2)

Det senaste Saab-förflutet är fullt av unika bitar och obesvarade frågor. Där är de Kombi prototyp av Saab 9-5 NG, som tyvärr skrotades. 9 5 med V6-kraftdiesel; 9-5 pre-seriens sportkombinationer som landade på recycleren; De många varianterna av 9-5 NG sedan.

V6 FWD - nej XWD
V6 FWD - nej XWD

Att ha Saab 9-5 Turbo6 XWD prislista endast med automatisk växellåda, fanns också med en manuell växellåda. Varför? Oklart. En annan, mystisk Saab står på en skymning nära Trollhättan och väntar på demontering. Jag var uppmärksam på 9-5, när den gick genom terrängen, genom sin ovanliga färg ...

Den enda 9-5 NG i grön metallisk?

Färgen, en rik mörkgrön metallisk, fanns aldrig i serie. Det är den här klassiska Saab-färgen som många Saab 9000 och tidiga Saab 9-5 hade i den första serien. Kanske är det inte riktigt trendigt, men det är en tidlös färg som gör att bilarna ser respektable och ädla ut. Sedan gör det väldigt bra, och i samband med den ljusa interiören som Saab. Varför finns det bara den här bilen i färgbutiken, men inga andra fordon i den här färgen? Ett alternativ för senare modellår? Det är också ett mysterium.

V6 - framhjulsdrift. En enda bit.

Det som ser ut vid en första anblick som en vanlig Saab 9-5 NG sedan vid en skroten, är - om vi tittar noga - i själva verket en 3 gånger unik. Saab 9-5 Turbo6 är ... ja, hur? En V6 utan XWD. 300 turbo hk vi vet bara fyra hjul, har framhjulsdrift. Det var inte officiellt, skulle bara vara meningsfullt om du vill titta på Turbo6 XWD som alltför tung och törstig. Han är också, om vi är ärliga. Några kilo mindre skulle ha gjort honom bra. Vad planerar Saab med V6 FWD? Ett tillägg till erbjudandet? Vi vet inte.

Den första Saab 9-5 NG?

Korrekt unik är Turbo6 limousine linjär utrustning - med bakspoiler från fabriken och framhjulsdrift - men bara av det faktum att här den första spillts i Trollhättan Saab från band 9-5 Linear är den andra serien. VIN 00001 berättar sanningen, tillåter inte tolkning. Faktiskt!

Eftersom, och det gör historien mer förvirrande, finns det minst en andra gång i Saab 9-5 NG-nummer 1. Dubbel men officiell Lottchen med VIN 00001 finns i Bilmuseet. En 9 5 NG Aero V6 Aero med XWD, grå, USA-specifikation. Förklaringen till detta: VIN-numret 1 spelar i detta fall med utrustningskoden. Det finns en linjär, möjligen en vektor, en aero med numret 00001.

Faktum är att museet inte behöver oroa sig för exklusiviteten av sin utställning. Vårt nummer 1 från junkyard, V6 med framhjulsdrift, är fortfarande relativt komplett, villkoret bra. Men hans öde verkar oundvikligt, han blir nedskuren. Om inte en samlare har mod, pengar och tur och kan köpa Saab. Men det ser inte ut så efteråt.

Strangers, utan mycket bra lokala relationer, har liten chans att göra sådana historier i Sverige ändå. Kanske finns det en svensk saab-fan som läser bloggen och känner till jakten nära Trollhättan. Turbo6 är en samlarobjekt, inget för daglig användning, inget för godkännande. Och inte heller användbar, eftersom programvaran på Orio inte känner till denna konfiguration och dess komponenter.

Om det var en räddningsoperation skulle jag vara glad! Unika bitar som ingår i Saab-berättelsen bör inte hamna i skymningen!

Tillägg: Det fanns 4 Saab 9 5 NG i denna lever, den presenterade Saab är den sista överlevaren. 9-5 V6 FWD var inte monterad på vanligt band men "för hand" i Trollhättan.

26 tankar också "Sorg i Trollhättan (Del 2 / 2)"

 • Om du läser allt detta så skulle det behöva tänka så att det finns många rekonditionerade delar för relativt sällsynta 9-5 NG rätt?

  • Tillgången till reservdelar är relativt avslappnad. Klyftor som kan existera som med någon tillverkare är stängda av Saabs partners engagemang.

 • Var är priserna för ett sådant fordon?

  • Okänd. För 9-5 i Amber-Orange var förväntningarna på 9 - 11.000 €.

 • Varför erbjuder de inte dem till fans till ett rimligt pris?

  • De brukar inte ha bilarna tillbaka på vägen!

 • Top färgkombination! Grön i kombination med beige läder är för mig fortfarande epitomen av tidlös elegans. Färgen kommer definitivt tillbaka - varje satsning! En gång hade en 9-5 I Aero i Scarab grön metallic med ljus läder och (delvis) trä ratt, instrumentpanel trä och automatisk hävstång, så jag har aldrig sett igen. Trots detta, en bil :-( jag aldrig ska behöva sälja .... Stänger idag (förhoppningsvis) i Norge.

  • Det var precis vad min var!
   Hingehuched exakt 3 år sedan.
   Utan jämställdhet.

 • Jag kan tänka mig att det 300 hästkrafter FWD pekades ut på grund av körbeteende - 300 PS, som verkar enbart på framaxeln, som låter svårt att glida och understyrning vid kurvtagning.

 • Faktum är att en sådan Saab-historia borde hamna i museet och inte i skymningen ... synd om denna unika 9-5

 • Är detta en manual eller en automatisk? Vad heter junkyardens namn / adress? Tack.

  • Automatiskt. Skrotgård: Redox Bilfarm, Knuts Väg 4, Skepplanda (nära Trollhättan).

 • Finns det faktiskt mer information om V6 diesel från VM Motori? Varför byggdes han inte i serie och var han också planerad med XWD?

  • Det fanns rykten om GM-liknande problem med EU5 och ännu mer logiskt med EU6-standarden. Kanske hela projektet var för dyrt. Vad en motor kan kosta för att köpa för en tillverkare är inte så mycket.

  • 9-3 var också tillgänglig med 300ps och fwd

   • När 9-5 Og det fanns också en hjortstämning på 300 Ps ... .Where var det att framhjulsdriften skulle ha varit lite överväldigad.

    Motsvarar den gröna 9-5-motorn verkligen 300 Ps eller har man en gasning med avseende på Fwd?

    • eller datorstyrd. Problemet uppstår framförallt i vissa körsituationer, till exempel sökordet Kavalierstart, och det kan förmodligen lätt avbrytas idag.

    • Enligt VIN-frågan har han 300 hästar!

   • När jag hade min viggen körde jag en gång 306 PS HP Viggen! Bilen kunde knappt köra rakt ut ur ren kraft! Eftersom gränsen tydligt uppnåddes vid FWD resp. överskridits. Men självklart var passagen i 306 PS Viggen bara fantastisk!

    • Naturligtvis kan du inte jämföra 9-3 / Viggen med 9-5 NG. Med 9-3 I är suspensionen i princip nära 230 PS nära gränsen. 9-5 NG 260-hästkraften från Turbo4 / BioPower-enheten är väldigt behaglig, bara vid full kraft, återkallar du att du märker Turboelche. Jag tror att Saab skulle ha gjort 300 PS på något sätt ganska bra, V6 ger även några extra kilo på framaxeln.

     • Ja Tom självklart har du helt rätt! Hälsningar från CH. Hans

  • Bara jämförda bilder på internet. RA 629 DOHC är mycket lik den för närvarande tillgängliga L 630 DOHC. Detta används enligt Wikipedia av:

   L630-applikationer (US):
   2014 243 Jeep effekt PS (kW 179, 240 hk) @ 3600 rpm, vridmoment 420 Ib · ft (570 N · m) @ rpm 2000

   2014 Ram 1500 243 effekt PS (kW 179, 240 hk) @ 3600 rpm, vridmoment 420 Ib · ft (570 N · m) @ rpm 2000

 • "Vad var Saab planering med V6 FWD?"

  Kan föreställa sig att detta och andra unika bitar endast fungerade för att spänna komponenter under testdrift på rätt sätt. Till exempel kopplingen och manuell växellåda eller bara FWD.

  Om dessa kombinationer håller ut V6, då speciellt 2.0. Det var inte otypiskt för SAAB, först och främst att överdimensionera kvalitet och säkerhet, och för det andra att sätta det på syretestet.

 • Wow, vilken bra färg! Jag har skrivit förut, varför finns det inga fler bilar med dessa mörka, rika gröna? Min 95 NG skimrar lite i grön från tid till annan ... som en gletsjersilver metallisk. Men det är mer silver än grönt, men i 2012 hade jag inget val på färgen, eftersom det kallades ta det eller lämna det! Och jag tog det och är väldigt nöjd med det!

 • En lättvikt skulle störa mig

 • Lysande, förstås

Kommentarer är stängda.