Sorg i Trollhättan (Del 2 / 2)

Det senaste Saab-förflutet är fullt av unika bitar och obesvarade frågor. Där är de Kombi prototyp av Saab 9-5 NG, som tyvärr skrotades. 9 5 med V6-kraftdiesel; 9-5 sportserierna i förserien som hamnade i återvinningsföretagen; de många varianterna av 9-5 NG sedan.

V6 FWD - nej XWD
V6 FWD - ingen XWD

Saab 9-5 Turbo6 XWD, endast tillgänglig med automatisk enligt prislistan, fanns också med manuell växellåda. Varför? Oklart. En annan, mystisk Saab står i en skrotgård nära Trollhättan och väntar på att demonteras. Jag blev medveten om 9-5 när jag gick över området på grund av dess ovanliga målar ...

Den enda 9-5 NG i grön metallisk?

Färgen, en rik mörkgrön metallisk, fanns aldrig i serie. Det är den här klassiska Saab-färgen som många Saab 9000 och tidiga Saab 9-5 hade i den första serien. Kanske är det inte riktigt trendigt, men det är en tidlös färg som gör att bilarna ser respektable och ädla ut. Sedan gör det väldigt bra, och i samband med den ljusa interiören som Saab. Varför finns det bara den här bilen i färgbutiken, men inga andra fordon i den här färgen? Ett alternativ för senare modellår? Det är också ett mysterium.

V6 - framhjulsdrift. En unik bit.

Det som vid första anblicken ser ut som en vanlig Saab 9-5 NG sedan i en skrotgård är - om vi tittar noga - i verkligheten en tredubbel engångsartikel. Saab 3-9 Turbo5 är ... ja vad egentligen? En V6 utan XWD. Vi känner bara till 6 turbohk med fyrhjulsdrift, detta har framhjulsdrift. Var det inte officiellt, skulle det bara vara vettigt om Turbo300 XWD ansågs vara för tung och törstig. Det är, om vi är ärliga. Några kilo mindre skulle ha gjort honom bra. Vad planerade Saab att göra med V6 FWD? Ett tillägg till erbjudandet? Vi vet inte det.

Den första Saab 9-5 NG?

Turbo6 sedan i linjär konfiguration - med en bakre spoiler ex fungerar och framhjulsdrift - är verkligen unik, men bara för att den första Saab 9-5 Linear från den andra serien som rullade av linjen i Trollhättan är här. VIN 00001 säger sanningen, tillåter inte tolkning. Egentligen!

Eftersom, och det gör historien mer förvirrande, finns det minst en andra gång i Saab 9-5 NG-nummer 1. Dubbel men officiell Lottchen med VIN 00001 finns i Bilmuseet. En 9 5 NG Aero V6 Aero med XWD, grå, USA-specifikation. Förklaringen till detta: VIN-numret 1 spelar i detta fall med utrustningskoden. Det finns en linjär, möjligen en vektor, en aero med numret 00001.

Faktum är att museet inte behöver oroa sig för exklusiviteten av sin utställning. Vårt nummer 1 från junkyard, V6 med framhjulsdrift, är fortfarande relativt komplett, villkoret bra. Men hans öde verkar oundvikligt, han blir nedskuren. Om inte en samlare har mod, pengar och tur och kan köpa Saab. Men det ser inte ut så efteråt.

Främlingar, utan mycket goda lokala förbindelser, har ändå liten chans med sådana historier i Sverige. Kanske finns det en svensk Saab-fan som läser bloggen och känner skräpet nära Trollhättan. Turbo6 är ett samlarobjekt, inget för vardagsbruk, inget för godkännande. Och inte heller användbar, eftersom Orio-programvaran inte känner till denna konfiguration och dess komponenter.

Om det fanns en räddningsaktion skulle jag vara glad! Unika bitar som ingår i Saabs historia bör inte hamna i skräpgården!

Tillägg: Det fanns 4 Saab 9-5 NG i detta liv, Saab som presenteras är den sista överlevande. 9-5 V6 FWD monterades inte på det vanliga bältet utan "för hand" i Trollhättan.

26 tankar om “Sorg i Trollhättan (Del 2 / 2)"

 • blank

  Lysande, förstås

 • blank

  En lättvikt skulle störa mig

 • blank

  Wow vilken fantastisk färg! Jag har redan skrivit tidigare, varför finns det inga fler bilar med dessa mörka, rika nyanser av grönt? Min 95 NG skimrar då och då lite i grönt ... som en glaciär silvermetall. Det är bara mer silver än grönt, men 2012 hade jag inget färgval längre, så jag var tvungen att ta det eller lämna det! Och jag tog det och jag är väldigt nöjd med det!

 • blank

  "Vad planerade Saab att göra med V6 FWD?"

  Kan föreställa sig att detta och andra unika bitar endast fungerade för att spänna komponenter under testdrift på rätt sätt. Till exempel kopplingen och manuell växellåda eller bara FWD.

  Om dessa kombinationer håller ut V6, då speciellt 2.0. Det var inte otypiskt för SAAB, först och främst att överdimensionera kvalitet och säkerhet, och för det andra att sätta det på syretestet.

 • blank

  Finns det faktiskt mer information om V6 diesel från VM Motori? Varför byggdes han inte i serie och var han också planerad med XWD?

  • blank

   Enligt rykten fanns det - GM-liknande - problem med EU5 och ännu mer logiskt med EU6-standarden. Eller kanske var hela projektet för dyrt. Vad en motor kan kosta för en tillverkare vid inköp är inte så mycket.

  • blank

   9-3 var också tillgänglig med 300ps och fwd

   • blank

    Med 9-5 Og fanns också en hjortjustering på 300 hk ... där framhjulsdriften borde ha varit lite överväldigad där.

    Motsvarar den gröna 9-5-motorn verkligen 300 Ps eller har man en gasning med avseende på Fwd?

    • blank

     eller datorstyrd. Problemet uppstår framförallt i vissa körsituationer, till exempel sökordet Kavalierstart, och det kan förmodligen lätt avbrytas idag.

    • blank

     Enligt VIN-frågan har han 300 hästar!

   • blank

    När jag hade min viggen körde jag en gång 306 PS HP Viggen! Bilen kunde knappt köra rakt ut ur ren kraft! Eftersom gränsen tydligt uppnåddes vid FWD resp. överskridits. Men självklart var passagen i 306 PS Viggen bara fantastisk!

    • blank

     Naturligtvis kan du inte jämföra 9-3 / Viggen med 9-5 NG. Med 9-3 I är suspensionen i princip nära 230 PS nära gränsen. 9-5 NG 260-hästkraften från Turbo4 / BioPower-enheten är väldigt behaglig, bara vid full kraft, återkallar du att du märker Turboelche. Jag tror att Saab skulle ha gjort 300 PS på något sätt ganska bra, V6 ger även några extra kilo på framaxeln.

     • blank

      Ja Tom självklart har du helt rätt! Hälsningar från CH. Hans

  • blank

   Bara jämförda bilder på internet. RA 629 DOHC är mycket lik den för närvarande tillgängliga L 630 DOHC. Detta används enligt Wikipedia av:

   L630-applikationer (US):
   2014 243 Jeep effekt PS (kW 179, 240 hk) @ 3600 rpm, vridmoment 420 Ib · ft (570 N · m) @ rpm 2000

   2014 Ram 1500 243 effekt PS (kW 179, 240 hk) @ 3600 rpm, vridmoment 420 Ib · ft (570 N · m) @ rpm 2000

 • blank

  Är detta en manual eller en automatisk? Vad heter junkyardens namn / adress? Tack.

  • blank

   Automatiskt. Skrotgård: Redox Bilfarm, Knuts Väg 4, Skepplanda (nära Trollhättan).

 • blank

  Egentligen skulle en sådan bit av Saabs historia hamna i museet och inte i skräpgården ... vad synd om denna unika 9-5

 • blank

  Jag kan föreställa mig att 300 PS FWD sorterades på grund av körbeteendet - 300 PS som bara fungerar på framaxeln, det låter som glid och understyrning vid kurvtagning.

 • blank

  Toppfärgskombination! För mig är grönt i kombination med beige läder fortfarande en symbol för tidlös elegans. Färgen kommer definitivt tillbaka - varje satsning! En gång hade jag en 9-5 I AERO i skarabegrön metallic med lätt läder och en (delvis) träratt, träpanel och automatisk träspak, jag har aldrig sett det så här igen. Även en sådan bil som jag aldrig skulle ha fått sälja ... :-(. Kör idag (förhoppningsvis fortfarande) i Norge.

  • blank

   Det var precis vad min var!
   Hingehuched exakt 3 år sedan.
   Utan jämställdhet.

 • blank

  Varför erbjuder de dem inte till fans till ett rimligt pris "som är var är"?

  • blank

   De brukar inte ha bilarna tillbaka på vägen!

 • blank

  Var är priserna för ett sådant fordon?

  • blank

   Okänd. För 9-5 i orange orange var förväntningarna mellan € 9 och € 11.000.

 • blank

  Om du läser allt detta så skulle det behöva tänka så att det finns många rekonditionerade delar för relativt sällsynta 9-5 NG rätt?

  • blank

   Tillgången till reservdelar är relativt avslappnad. Klyftor som kan existera som med någon tillverkare är stängda av Saabs partners engagemang.

Kommentarer är stängda.