Sorg i Trollhättan (Del 1 / 2)

Inte varje historia kommer till en lycklig avslutning. En av våra Saab-berättelser, som 2012 började med ett besök från Mark och jag själv till Trollhättan, har nu funnit sin invecklade slutsats. Allt började under året 2012. Under en längre tid var två Saab 9-5 NGs i Amber-Orange på leveransparkeringen vid Saab-fabriken.

Livets tecken från Saab 9-5 NG i Amber Orange. 2013.
Livets tecken från Saab 9-5 NG i Amber Orange. 2013.

En av dem, en tidig V6 testbil från Rüsselsheim, hade en matt och en blank lever på varje sida. Amber orange skulle ha varit en av de många extra alternativen för 2013 eller 14 modellåret. Saab skulle ha visat det förlorade modet för färg. Ämne På bloggen var 9 5 2013 på våren; Vid den här tiden var han redan på en stor skottkammare i Sverige. På ett oförklarligt sätt hade det gjort mig ursprungligen målade i Arctic White Saab, och igen och igen kom livsskyltar från Sverige.

I september kom 2013 en annan Bild i min brevlåda. Så 9-5 levde fortfarande. Tiden gick, vintern kom, Saab flyttade om och jag försökte köpa sedan ... som är galen och som det egentligen inte är motiverat för. Ingen chans för godkännande, ett nedlagt testfordon på Opel-fälgar, med bara en nödsäte som interiör. Vad vill du ha med det? Men - det är en del av Saabs historia. För mycket av detta har redan kasserats.

Under tiden hade 9-5 tappat sin bakre ljusstång i den orange-orange testfärgen, ytterligare demontering kunde förhindras för närvarande. En god vän tog med sig sina goda kontakter och räddade - för tillfället - en av de sista pre-serien 9-5 före slutet. Frågan: Vad är ett sådant fordon värt?

Inte mycket, faktiskt. Motorn och fyrhjulsdrift kommer från pre-serien, fönster, dörrar, huva och andra små föremål skulle kunna användas. Interiören saknas, Insignia-fälgarna har inget särskilt tilltalande. Och ja - naturligtvis bör detta fordon inte användas på vägen. En Saab för en samling. Mitt bud till skräpgården i det 4-siffriga € -området. För mycket ? För lite ?

Beror på synvinkeln! Världens bästa fru kommer att ha orolig för sin galna man ... med rätta. Budet var för lågt för det svenska skrotverket. Först 9.000,00 11.000,00 euro, senare 9 5 euro önskades för 2014-15, som har varit utomhus med andra sällsynta Saabs i flera år. Klart för mycket! Historien går hur sådana drama slutar. Kommunikationen haltar, svenskarna skapar fakta istället. Vintern 2015/XNUMX kommer, testbilen demonteras, berättelsen kommer att ta slut på Saab Festival XNUMX.

Jag besöker återvinningsanläggningen nära Trollhättan - eller snarare resterna av vår Saab 9-5 NG i röd orange. Det är svårt att uppskatta hur många € 100,00 de enskilda delarna har inlöst. Det kunde inte ha varit ett företag, utan en förstörelse av värden och svensk industrihistoria. Precis som det har körts i Saab Automobile without Borders-fallet sedan 2012.

Den andra Saab 9-5 NG i gult orange är också historia. Skräpgården är full av Saab-lik, som alla ligger mer eller mindre bakom. Förseriefordon, enskilda delar, resterna av Saab Automobile AB. Det är tråkigt att promenera över marken denna fredag ​​eftermiddag i Sverige. Huvudsakligen för att det finns ett annat "lik" som inte borde vara där. Efterföljaren följer.

14 tankar om “Sorg i Trollhättan (Del 1 / 2)"

 • Synd att det var tvungen att sluta med bilen så
  Finns det åtminstone färgkoden så att du kan lak eller folie din egen bil?

  • Tyvärr finns det ingen färgkod ...

 • Historiskt sett ett intressant fordon, men jag skulle aldrig köpa en Saab som inte kan flyttas på vägen ...

 • Om man påminner om insolvensdirektörernas behandling, ökar oundvikligen ilska.

  Hela denna siffra, vars ”kronprestation”, som känt, var urvalet av NEVS, är fortfarande en stor hit!

  De tänkte aldrig riktigt på SAAB som en tillverkare med en historia eller på SAAB-entusiaster runt om i världen - det enda viktiga var förmodligen ditt eget kontosaldo. Hur kortsiktig!

  • rätt, pengar ingången räknas med sowas, ingen tid för sentimentaliteter.

 • 9-5 hatchbacks har skrotats sedan 2012. De skrotades på SDCC.

 • Förhoppningsvis är det andra Saab-liket inte en av 9-5 Ng-snedstrålarna.
  Det skulle vara mer än sorgligt ...

 • Den redan sorgliga situationen i Trollhättan är här igen en snap på toppen 😉. Nå då Skål!

 • Synd, skulle verkligen ha varit en bra färg och en verklig förändring i vardagen mellan svart och silver.

  Men så vitt jag vet är det omöjligt för någon tillverkare att köpa förproduktionsfordon utan chassinummer (därför inte berättigade). De drivs alltid endast på fabrikens lokaler och hamnar så småningom i pressen.

  • Men finns det inte ett chassinummer på bilden?

 • Hjärtat blöder redan ("... fordon från förproduktionsserien, engångsartiklar, resterna av Saab Automobile AB ..."), Vad ska komma i del 2?

  • Jag skriver på en helt ny 9-5 SC.

   • Inte riktigt, men nära!

   • 9-5 II CC kanske? Kombi?

Kommentarer är stängda.