Saab Festival 2015: Grand Finale

Jag antar att du måste välja en av festivaldagarna, det måste vara sista dagen. Väl över en 1,000 SAABs från hela världen i bilutställningen, loppmarknaden, museet runt museet, prisutdelningen och den enorma publiken som bär sin oändliga passion för SAAB. I år fick vi den officiella lanseringen av en helt ny SAAB-modell!

9-4X_winner_Saabfestival2015

 

Dag 3 ... finalen
Fredag och Lördagens aktiviteterna hade varit ganska intensiva redan och jag såg verkligen fram emot den sista festivaldagen på söndagen. Efter att ha gjort lite forskning slutade vi göra en carwash (endast handtvätt 9-5NG och 9-3 Convertible ägare var redan frantically närande deras "babyer" när vi kom fram! Den faktiska utställningen är en ganska utmaning från ett logistikperspektiv, men alltid - festivalorganisationen gjorde ett utmärkt jobb som riktar alla till rätt plats. Vid ankomsten fick varje deltagare ett papper där de kunde ge detaljer om sin bil och dess ägare, och bara lägga till den extra professionella smaken till utställningen. Att fylla på museet tog slutligen timmar men när alla bilar var på plats var sikten bara fantastisk!

Den första konkreta SAAB
SAAB är känt för att vara okonventionellt. Annorlunda. Och så vad lanseringen av den nya modellen ... Trollhättans stad charterade den lokala konstnären Simo Heinonen för att designa en ny SAAB. Inte bara någon SAAB, men en som verkligen skulle återspegla det unika arvet av varumärket. Men varför skulle Trollhattans kommission utarbeta och producera en ny SAAB? Tja ... att ha blocken av betongblock i och runt stadsgatorna! Så den första konkreta SAAB lanserades på söndagen 7 juni med många fler "bilar" att följa snart ...

Presse
Vad jag tycker gör festivalen extra speciell. Förutom flera bloggar var Trollhättan-baserade tidningen TTELA och Swedish Radio P4 också på plats, tillsammans med besättningar av olika bilmagasiner, bland annat Sveriges största: Bilsport. Något oväntat skapades en NEVS-videobesättning för att täcka täckning och utföra intervjuer med festivaldeltagare kring deras passion för SAAB.

I memoriam: Erik Carlsson
Vad hade Erik "på taket" Carlsson sagt om hur han skulle ha velat komma ihåg. Och det var vad som hände. I stället för en minut av tystnad, det karakteristiska ljudet av hans "283" och två andra röda tvåtakts SAAB 96 vad hedrar detta "Mr. SAAB".

Och vinnarna är ...
Saabfestivalen skulle inte vara komplett utan prisceremonin ... Festivaldomarna hade en tuff tid igen att gå runt den massiva parkeringsplatsen som bedömde varje bil i utställningen. I år var kategorierna: 1) SAAB 92, 93, 95 2) SAAB 96 3) SAAB 99, 90 4) SAAB OG900 5) SAAB 9000 6) SAAB NG9000 + OG9-3 7) SAAB 9-5 8) SAAB Sonett 9) SAAB NG9-3 10) SAAB custom 11) SAAB 9-2X, 9-4X, 9-7X. Tävlingen var stark med tanke på att många ägare verkligen hade gjort sitt yttersta för att se till att deras skönhet såg perfekt ut. Medan detta var mitt tredje Saabfestival, hade jag aldrig tävlat i utställningen tidigare och det kändes desto mer spännande att få SMS på min telefon som jag vann med min 3-9X! Alla vinnarna fick en stor trofé från Erik Carlssons dotter Susie (hjälpt av sina egna två döttrar) medan museumdirektör Peter Bäckström meddelade juryns argumentation. Orios direktör för Sverige Michael Backman avslutade bilden genom att överlämna ett presentkort på 4 SEK (cirka 500 EUR).

Det var äntligen dags att köra hem till Stockholm igen och även om jag kände mig trött efter 3,5 riktigt intensiva dagar, kände jag mig också energisk. Vilket fantastiskt evenemang det hade varit ... Många, många bilder togs under de tre underbara festivaldagarna. Jag tog mer än 1,400 själv men jag ville också dela några länkar till bra jobb från andra fotografer:
Johanna Matsfelt: dag 2 (68) / dag 3 (52)
Johan Lööf: festivalsintryck från dag 2 och 3
Henrik Zaar: Saab museum och dag 3 visningar
Robert (Saabrobz): dag 2 (241) / dag 3 (190) / konvertibler (26) / 9-5NG SportCombi (13)

IMG_5845

2015-upplagan från Saabfestivalen var återigen otroligt. Det största SAAB-mötet i världen och den ultimata bevispunkten för den enorma passion som fortsätter att leva på väldigt starkt. En stor tack till alla människor som var involverade i att göra allt hänt! Jag kan inte vänta till nästa festival i 2017, men fram till dess kan vi åtminstone njuta av täckningen från årets utgåva: Pre-turnen anländer (dag 0-1), Framtiden för NEVS och SAAB (dag 1), En strålande första dag (1-dag), SAAB-originaldelar (dag 1-2), Racing på Kinnekulle Ring (dag 2).

Festivaldekal-2015_blue

5 tankar om “Saab Festival 2015: Grand Finale"

 • blank

  den "nya saab -modellen" är lite trist, eller hur?

  • blank

   Jag antar att om du gillar designen eller inte alltid är en personlig åsikt, men "bilen" lanserades officiellt av staden Trollhättan och även om det definitivt var några skratt involverade var det ganska seriöst företag 🙂

 • blank

  Tack för den här historien och för de extra bilderna. Visst kompenserar inte bilderna för det faktum att jag inte kunde vara där den här gången.
  En bra händelse och hoppas att detta inte är det sista.

 • blank

  Trevligt att se att du gillade mina bilder.

  • blank

   De är verkligen mycket trevliga! Jag tog inte så många inifrån museet den här gången så din kompletterar mycket bra!

Kommentarer är stängda.