Saab 9000 SC-provkörning

En titt i backspegeln visar att något är annorlunda här. Där Saab 9000 CS vindrutan ligger harmoniskt i hatchbacken, lockar 9000 SC med nästan oändliga bredder. SC är en ståtlig kombi som visar mer närvaro än sedanen som är fint ritad av Björn Envall.

Saab 9000 SC
Saab 9000 SC

Allt i cockpiten ser bekant ut. Instrument ... Drift - för föraren förblir allt samma som i CS. Saab-förare känner sig omedelbart hemma. Endast den eleganta Alcantara-himlen avslöjar det unika stycket. Hur fungerar 9000 SC-enheten, som ser ut så mycket som en serie, men är motsatsen till Envals design?

Flashback! 90-talet. Den andra 9000 generationen var mer än utvecklingen av CC. CS, förkortningen står för Combi Sedan, fick en ny, hög bakre och en låg front. Så förverkligade Envall sin vision av kilformen - en masspassande tolkning av Saab EV-1, Som catapulted 9000 in i avantgarde ligan. Den futuristiska Wedge 80er och 90er skickade Citroen med XM i omlopp, var Saab 9000 CS sämre än fransmannen.

Stationvagnen å andra sidan är inte en kil, inte ett intervall. Han är närmare Sverige. En vinklig svans, gott om utrymme. Utility för det verkliga livet. Saab igen. Envalls kile design eller inte.

Under motorhuven på 9000 SC är en Saab B234L. 2.3 liter fördelas över 4-cylindrar. Modernt laddad tar han 200 PS till 4-växeln automatiskt. Låter mindre spektakulärt, men är full av kraft och utkast. Fordonsvikten är låg, turbo och ZF-överföring lever i harmoni. Den sofistikerade B234-familjen är fortfarande en dikt, maskinen går silkeslen enligt dagens standarder.

På motorvägen visar det sig att 200 Turbo kan fånga PS från Saab. Trygg och flotta-fotad sprintar 9000 i snabbfilen, turbo nålen visar full ånga. Rik acceleration från medellånga hastigheter är en 9000er-domän. Förskjutning, turboladdare, strömbrytare. Södertälje Turbo gör glädje, alla andra kan se till att trösta på den exklusiva boendet bakom. Är också mycket trevligt.

Ned från motorvägen går den på landsvägen. 9000 SC flyger över backarna, gör allt lekfullt och enkelt. Gatorna blir smalare och trottoaren förvärras. Vi letar efter lämpliga platser för att ta bilder. Ett praktiskt test för kombi. Hur styv är kroppen? Saab har integrerat en rullstång i C-pelaren i 9000 CS. Det ger mer styvhet än i CC, och i händelse av en rollover ger det mer överlevnadsutrymme. Under renoveringen skars rullstången upp och det nya taket integrerades. Kan något liknande fungera?

Saab 9000 SC räls inte, inte squeak, uppträder åtminstone lika osynligt stiff som salongen med luckan. Jag har intrycket att stationvagnen kanske skulle vara lite mer solid än CS.

Titta in i lastutrymmet. Om jag var motorjournalist skulle jag nu gosa över den vidöppna bakluckan, stor lastbarhet och det väldigt lättanvända bagagerummet. Det märks att 9000 SC ligger nära serien.

Exempel: Bakluckans invändiga handtag är bekant för generationer av Saab-förare, det kommer ut ur 9000 CS som hela foderet på lastutrymmet. Omslaget donerade Saab 9-5 SC, allt ser ut som en enhetlig helhet. Fliken faller helt in i lås, operationen är väldigt lätt. Varför byggde Saab inte en 9000-stationsvagn? Obegripligt.

Chassit ändrades inte under konvertering till stationsvagnen. Den kommer med sin bakre styva axel från 9000 CC, även Saab det rörde inte generationsändringen. Varför skulle de? Den är godmodig, bekväm och robust. I 90-årsklassen bedömdes det som svårt och obehagligt, åtminstone i tyska motorpressen. Idag uppfattar jag det som mjukt. Hård är suspensionen av moderna bilar i beständig sportig feber, inte SC med sin bas av 1995. Den extra vikten på baksidan på bakaxeln gör Saab-brunnen. Han kör lite fylligare än hatchbacken.

Om du accelererar lite mer än tävlingsledningen tillåter på ensamma sträckor, biter turboen och kommer riktigt bra överens med sina 4 växlar. Saab ser inte obearbetad ut och känner inte heller till en turbofördröjning. Stationvagnen flyger över banan, hanteringen är rolig, 9000 skulle ha haft det som krävs för att vara en sportstation i serien. Visst, designen är 90-tal, som hela bilen. Det är ett väldesignat fordon och ingenting är oavsiktligt med det. Formuläret följer strikt funktionen, inifrån och ut, och det är den verkliga styrkan hos Saab 9000, som stationvagnen också har.

Jag gillar Saab 9000 SC. Utan några ifs eller buts. Om det inte var 400 timmars arbete mellan mig och kombi, skulle jag fråga Markus Lafrentz om han skulle bygga ”min” åt mig. Aerosätet ger bästa sidostöd och perfekt sittplats. Motorn är en bit kaka med nästan oändlig hållbarhet. De bästa Saab-motorerna var i 9000-generationen, i det efterföljande arbetet med utsläppsbeteende och viktoptimering, vilket kom på bekostnad av robusthet.

Ja, 9000 SC är kul ... mycket! För stora familjer, hundägare, landbaroner och alla människor med ökade lastkrav skulle det ha varit den rätta, ädla snabba transportören. 200 hk skulle ha varit tillräckligt för troligen 230 eller 240 km / h. Jag försökte inte det under provkörningen. En missad möjlighet för Trollhättan? Ja, tydligt och igen. En stationvagn skulle ha blivit en stor hit och kunde ha flyttat Saabs image hållbart. Kanske mer skulle ha varit möjligt.

Drömmar! Vad skulle ha hänt om Saab hade tagit 90 SC som en stationvagn med 9000 hk och fyrhjulsdrift i början av 280-talet? En 4 × 4 superstationsvagn för den tyska autobanen, motsvarigheten till fyrhjulsdrivna fordon från ett uppåtriktat varumärke från södra Tyskland? 9000 CS 4wd fanns redan, den gick nästan i produktion. Sedan kom ytterligare 4 × 4 i vägen, 4wd träffade ytterkanten. En annan historia, kanske skulle jag berätta den på bloggen. Ja, Saab 9000 SC 4wd hade varit möjligt om saker och ting hade utvecklats lite annorlunda.

17 tankar om “Saab 9000 SC-provkörning"

 • blank

  Jag skulle vilja läsa fyrhjulshistorien också

  • blank

   Är skrivet nästan färdig, kommer före min semester!

 • blank

  Kort fråga ... har något ändrats på bakaxeln med avseende på stabilisator eller fjädrar?

  • blank

   Nej, allt är serie. Fortfarande kör mycket bra!

 • blank

  En stor hyllning till 9000er som aldrig existerade. Kanske kommer en eller annan tidigare utvecklingsingenjör att riva bort en tår eftersom en sådan stor bil inte byggdes.

 • blank

  Med risken att göra mig impopulär här, men jag skulle inte ha önskat en sådan 9k SC.
  Hittade / Hitta CS-fliken MYCKET mer elegant och i CS får du nästan lika mycket som i en modern stationsvagn.
  Så jag är mer irriterad att Saab inte lanserade en CombiSedan-version av 9-5. Så du måste bestämma efterföljaren-9-5, precis mellan chic eller praktiskt, kan 9k CS göra båda samtidigt.

  • blank

   Jag håller med dig. Personligen hade jag stannat hos CS och jag är inte en riktig kombinationsfläkt, men de skulle ha sålt.
   Jag är säker på att ingen SUV kommer in i mitt garage (inte ens från SAAB), men massorna köper de här sakerna ...

  • blank

   CS-baksidan är mer elegant, det finns ingen kombination av världen sprang. Men som ett komplement till hatchbacken hade stationen vettigt, skulle han troligen ha blivit min företagsbil då.

  • blank

   Jag håller med det. När OG 900 så ingen har missat en stationsvagn och NG 9-5 mE skulle ha en hatchback version troligen konstruera tekniskt bättre att lösa än stationen vagnen. Även min nuvarande bil är en fem dörr och jag ville inte byta den för en vagnsversion (inte ens mot den snart tillgängliga SUV).

   Det betyder inte att jag finner omvandlingen dålig, det är enligt min mening överlägset den bästa framgångsrika Kombiumbau a Schrägheckaabes,

 • blank

  Det här är två fina recensioner av 9000 SC.
  Eftersom våra fyra SAAB: er och den lilla KIA är välskötta i Lafrentz, är vi där relativt ofta och de kunde inte dölja den ”stora byggarbetsplatsen” för oss. Så jag hade förmånen att följa renoveringen steg för steg och höll Micha ibland i några minuter.
  Jag har också sett de tråkiga faserna - resultatet är lysande för en gör-det-själv-konstruktion. I en serie skulle 80-talets baklucka ha anpassats till CS-designen på 90-talet. Bilen skulle ha varit en hit med de enheter som Tom nämnde och eftersom stationvagnar alltid går bra i Tyskland, skulle det också ha varit en marknad här.
  Men hur bra den gamla 9000er-basen är, GM och andra har inte erkänt förut. det skulle behöva dyka upp vid tidpunkten för CC (istället för cd-skivan kanske?). Särskilt med kombinerade introduktioner gav SAAB bort mycket tid till tävlingen.

  • blank

   Trevligt att du har hållit vår hemlighet! Vi hade redan reservationer eftersom 9000 SC visades igen och igen i utställningslokalen och på gården

 • blank

  Varför byggde Saab inte en sådan 9000 som en kombi? Jag tror att det fanns tillräckligt med konkurrens i GMs eget lager vid den tiden (Opel Omega, Vectra, Chevrolet?) ... GM skulle ha fått en gök i boet som 901 ....

  • blank

   Om det var orsaken, GM skulle vara en helt annan sak att komma var förmodligen de var. Ett företag med flera varumärken bör vara försiktig för att lyckas med alla märken och modeller. Det bör inte ses så, att en såld Saab SC innebär att en Opel Caravan säljs mindre, men det är till exempel en Mercedes T-modell, en BMW Touring eller en Audi Avant mindre såld.

   • blank

    Men Peter var säker på att de var på fel spår. Annars skulle inte den nedåtgående utvecklingen av Saab-varumärket ha gått så snabbt. Vad kom efter 901- och 9000-serierna regisserade av GM? Halvbakade modeller som framkom från andra Opel-modeller och bara var lite bättre än Saab. (9-3 I) Med 9000 var det så att Lancia byggde sin Thema, Fiat dess Croma etc., men ingen av dem kom nära 9000 (oavsett version, oavsett som CC eller CS eller) eftersom Saab är oberoende Modellbyggd och inte, som på GM, fick en halvbakad modell från Opel, enligt mottot "Här tar det och gör något av det" ... Det kan bara gå i byxorna ...

 • blank

  verkar som om 9000 i synnerhet stimulerar fantasi och uppfinningsrikedom hos "hobbyister" (tennartister). Som Wolef föreslår finns det förmodligen en 9000 pickup någonstans. Jag känner till 9000 versioner av dragbilar i Kiel och i Tjeckien. Skulle nästan vara värt en liten serie här på bloggen för milstolpens födelsedag. Eller finns det liknande icke-original Trollhättan-versioner av andra Saab-modeller?

 • blank

  Bra rapport från en bra 9000 !! Hoppas att hämtningen är något sånt!

 • blank

  Bra bil, och båten på taket ...... ..

Kommentarer är stängda.