Saab 9000 SC-provkörning

Utsikten i backspegeln visar att något är annorlunda här. Om Saab 9000 CS passar harmoniskt med skivan i bakluckan, lockar 9000 SC med nästan oändliga avstånd. SC är en statlig stationsvagn, som visar mer närvaro än den limousin som delikat ritats av Björn Envall.

Saab 9000 SC
Saab 9000 SC

Allt ser bekant ut i cockpiten. Instrument ... Drift - allt är samma för föraren som i CS. Saab-förare känner sig riktigt hemma. Endast den eleganta Alcantaraskyen avslöjar den unika delen. Hur går 9000 SC, som ser så mycket ut som en serie, går motsatsen till Envalls design?

Flashback! 90 år. Den andra 9000-generationen var mer än utvecklingen av CC. CS, förkortningen står för Combi Sedan, har en ny, hög bak och låg front. Så Envall insåg hans vision om kilformen - en massanpassad tolkning av Saab EV-1, Som catapulted 9000 in i avantgarde ligan. Den futuristiska Wedge 80er och 90er skickade Citroen med XM i omlopp, var Saab 9000 CS sämre än fransmannen.

Stationvagnen å andra sidan är inte en kil, inte ett intervall. Han är närmare Sverige. En vinklig svans, gott om utrymme. Utility för det verkliga livet. Saab igen. Envalls kile design eller inte.

Under motorhuven på 9000 SC är en Saab B234L. 2.3 liter fördelas över 4-cylindrar. Modernt laddad tar han 200 PS till 4-växeln automatiskt. Låter mindre spektakulärt, men är full av kraft och utkast. Fordonsvikten är låg, turbo och ZF-överföring lever i harmoni. Den sofistikerade B234-familjen är fortfarande en dikt, maskinen går silkeslen enligt dagens standarder.

På motorvägen visar det sig att 200 Turbo kan fånga PS från Saab. Trygg och flotta-fotad sprintar 9000 i snabbfilen, turbo nålen visar full ånga. Rik acceleration från medellånga hastigheter är en 9000er-domän. Förskjutning, turboladdare, strömbrytare. Södertälje Turbo gör glädje, alla andra kan se till att trösta på den exklusiva boendet bakom. Är också mycket trevligt.

Nedför motorvägen, ta vägen. 9000 SC flyger över banan, gör allt lekfullt och utan ansträngning. Gatorna blir smalare, trottoaren blir värre. Vi letar efter lämpliga platser att skjuta bilder. För stationen vagn ett prov. Hur styv är kroppen? Saab har integrerat en rullstång i C-stolpen i 9000 CS. Det ger mer styvhet än CC och, vid övergång, ger mer överlevnadsutrymme. Under omvandlingen skars rullstången och det nya taket integrerades. Kan något gå bra?

Saab 9000 SC räls inte, inte squeak, uppträder åtminstone lika osynligt stiff som salongen med luckan. Jag har intrycket att stationvagnen kanske skulle vara lite mer solid än CS.

Utsikten i lastrummet. Om jag var en biljournalist skulle jag nu rave om den breda bakluckan, stor laddbarhet och mycket bra användning av bagageutrymmet. Det är märkbart att 9000 SC ligger nära serien.

Exempel: Bakluckans invändiga handtag är bekant för generationer av Saab-förare, det kommer ut ur 9000 CS som hela foderet på lastutrymmet. Omslaget donerade Saab 9-5 SC, allt ser ut som en enhetlig helhet. Fliken faller helt in i lås, operationen är väldigt lätt. Varför byggde Saab inte en 9000-stationsvagn? Obegripligt.

Chassit ändrades inte under konvertering till stationsvagnen. Den kommer med sin bakre styva axel från 9000 CC, även Saab det rörde inte generationsändringen. Varför skulle de? Den är godmodig, bekväm och robust. I 90-årsklassen bedömdes det som svårt och obehagligt, åtminstone i tyska motorpressen. Idag uppfattar jag det som mjukt. Hård är suspensionen av moderna bilar i beständig sportig feber, inte SC med sin bas av 1995. Den extra vikten på baksidan på bakaxeln gör Saab-brunnen. Han kör lite fylligare än hatchbacken.

Om du accelererar på ensamma spår, tillåter lite mer än banan, turboen biter och blir riktigt bra med 4-växlarna. Saab verkar inte odlad, även en turbolag som han inte vet. Kombinationen flyger över banan, hanteringen är kul, 9000er skulle ha haft saker för sport i serien. Visst är designen 90er år, liksom hela bilen också. Det är ett väl genomtänkt fordon som inte är en slump. Formuläret följer strikt funktionen, inifrån och ut, och det är den verkliga styrkan hos Saab 9000, som också har stationsvagnen.

Jag gillar Saab 9000 SC. Utan något ifs och buts. Vore det inte 400 timmars arbetsprestationer som står mellan mig och vagnen, skulle jag Markus LaFrentz frågar om han "min" byggt mig. Aero sittplatser ger bästa sidostöd och sittplatser i perfektion. Motorn är en kräm med nästan oändlig hållbarhet. De bästa Saabs motorer fanns i 9000er generation, arbetade efterföljaren på utsläpp beteende och viktoptimering, som var på bekostnad av robusthet.

Ja, 9000 SC är kul ... mycket jämnt! För stora familjer, hundägare, landbaroner och alla med ökad lastbehov skulle han ha varit lämplig, ädla expresstransportör. 200 PS skulle antagligen ha varit tillräckligt för 230 eller 240 Km / h. Jag försökte inte det under provkörningen. En förlorad möjlighet för Trollhattan? Ja, väldigt tydligt och igen. En stationvagn skulle ha varit en stor hit och kunde ha behållit bilden av Saab. Kanske mer skulle ha gått.

Dreams! Vad skulle ha varit om Saab Xnumx hade början på 90 SC som en kombination med 9000 PS och fyrhjul? En 280 × 4 Superkombi för den tyska autobahn, motstycke till fyrhjulsdrivna fordon av ett framstående märke från södra Tyskland? 4 CS 9000wd existerade redan, det gick nästan i produktion. Sedan kom en annan 4 × 4 däremellan, 4wd körde till sidospåren. En annan historia, kanske jag borde berätta för henne på bloggen. Ja, Saab 4 SC 9000wd skulle ha varit möjligt om saker utvecklats lite annorlunda.

17 tankar om "Saab 9000 SC-provkörning"

 • Är skrivet nästan färdig, kommer före min semester!

 • Jag skulle vilja läsa fyrhjulshistorien också

 • Nej, allt är serie. Fortfarande kör mycket bra!

 • Kort fråga ... var också på bakaxeln justerad något om stabilisator eller fjädrar?

 • Jag håller med det. När OG 900 så ingen har missat en stationsvagn och NG 9-5 mE skulle ha en hatchback version troligen konstruera tekniskt bättre att lösa än stationen vagnen. Även min nuvarande bil är en fem dörr och jag ville inte byta den för en vagnsversion (inte ens mot den snart tillgängliga SUV).

  Det betyder inte att jag finner omvandlingen dålig, det är enligt min mening överlägset den bästa framgångsrika Kombiumbau a Schrägheckaabes,

 • Peter men säker på att de var på fel spår. Annars skulle den nedåtgående trenden i Saab-märket inte ha utvecklats så snabbt. Vad kom efter 901er och 9000er, regisserad av GM? Halbgare modeller som kom från andra modeller av Opel och bara lite bättre än Saab. (9-3 I) När 9000er det vara så att här Lancia byggde sitt tema, Fiat Croma etc., men alla av dem inte (i vilken version om materia som CC eller CS eller) närmade sig 9000er eftersom Saab vara själv modellen byggdes och inte, som vid GM, var en halvfärdig modell av Opel in innan, i linje med "här ta och göra något av det" ... det kan bara gå i byxorna ...

 • CS-baksidan är mer elegant, det finns ingen kombination av världen sprang. Men som ett komplement till hatchbacken hade stationen vettigt, skulle han troligen ha blivit min företagsbil då.

 • Trevligt att du har hållit vår hemlighet! Vi hade redan reservationer eftersom 9000 SC visades igen och igen i utställningslokalen och på gården

 • En stor hyllning till 9000er som aldrig existerade. Kanske kommer en eller annan tidigare utvecklingsingenjör att riva bort en tår eftersom en sådan stor bil inte byggdes.

 • Jag håller med dig. Personligen hade jag stannat hos CS och jag är inte en riktig kombinationsfläkt, men de skulle ha sålt.
  Jag är säker på att ingen SUV i garaget (inte ens av SAAB), men publiken köper sakerna ....

 • Med risken att göra mig impopulär här, men jag skulle inte ha önskat en sådan 9k SC.
  Hittade / Hitta CS-fliken MYCKET mer elegant och i CS får du nästan lika mycket som i en modern stationsvagn.
  Så jag är mer irriterad att Saab inte lanserade en CombiSedan-version av 9-5. Så du måste bestämma efterföljaren-9-5, precis mellan chic eller praktiskt, kan 9k CS göra båda samtidigt.

 • Det här är två fina recensioner av 9000 SC.
  Eftersom våra fyra SAAB och den lilla KIA är välskötta på Lafrentz är vi relativt ofta där och vi kunde inte dölja den "stora byggarbetsplatsen". Så jag hade privilegiet att följa omvandlingen gradvis och Micha brukade ibland ta några minuter i fyndet.
  Jag har också sett de tråkiga faser - resultatet är genialt för en DIY. I en serie skulle 80er-bakluckan säkerligen ha anpassats något till 90er-designen hos CS. Bilen skulle vara med de adresser som Tom driver bråket och som i Tyskland stationer vagnar alltid gå bra, här skulle ha varit en marknad.
  Men hur bra den gamla 9000er-basen är, GM och andra har inte erkänt förut. det skulle behöva dyka upp vid tidpunkten för CC (istället för cd-skivan kanske?). Särskilt med kombinerade introduktioner gav SAAB bort mycket tid till tävlingen.

 • Om det var orsaken, GM skulle vara en helt annan sak att komma var förmodligen de var. Ett företag med flera varumärken bör vara försiktig för att lyckas med alla märken och modeller. Det bör inte ses så, att en såld Saab SC innebär att en Opel Caravan säljs mindre, men det är till exempel en Mercedes T-modell, en BMW Touring eller en Audi Avant mindre såld.

 • Varför byggde Saab inte en sådan 9000er som en stationsvagn? Tja, jag tror att det fanns tillräckligt med tävling vid den tiden i sitt eget GM-läger (Opel Omega, Vectra, Chevrolet?). Det skulle ha medfört GM som XnumXer ​​en gök i boet.

 • verkar som om speciellt 9000 väldigt mycket fantasin och uppfinningsrikedom "hobbyister" (plåtspelare) stimulerar. Som Wolef föreslår kan det vara en 9000 pickup någonstans. Jag känner till 9000 han slog lastbilversioner i Kiel och i Tjeckien. Skulle vara värd nästan en liten serie här på bloggen för födelsedagen. Eller finns det andra icke-ursprungliga Trollhättan versioner av andra Saab modeller?

 • Bra rapport från en bra 9000 !! Hoppas att hämtningen är något sånt!

 • Stora bilar och båten på taket ...... ..

Kommentarer är stängda.