Saab 9000 SC-projektet

Mycket har skrivits om Saab Spirit. Rolf Bleeker har ägnat en hel bok till ämnet, vilket har varit ett standardarbete för alla fans i flera år. Saab Spirit kan vara vad som helst. Kärleken till bilar som inte längre är så unga; glädjen att upptäcka en Saab i trafiken; Konversationer med likasinnade människor ... eller beslutet att bygga din egen Saab.

Saab 9000 SC
Saab 9000 SC

Den ursprungliga situationen ...

Familjen Lafrentz har nu byggt upp en anmärkningsvärd Saab-samling - nu i andra generationen. Förutom Saab Sonett ingår också olika Saab 2, 900, 99 och Saab Viggen, en Saab 9000-9 NG-sportdräkt från pre-serien och en Saab 5-9x. Sällsynta fordon - exklusiviteten kan bara toppas med en enda bit.

Projektet att bygga en kombi med baksidan av CS passar in i jubileumsåret för Saab 9000. Idén, som föddes hösten / vintern 2014, lät inte galigare för mig än att skriva en blogg och dig själv att hantera Saab varje dag i 5 år. En 9000 SC? Ja tack, varför gjorde vi inte det förut?

preparat

De sökta objekten för omvandlingen återfinns snabbt. En 95er Saab Aero 9000 automatisk drygt 200.000 kilometer på klockan, och genom att försumma mogen för restaurering, är grunden. Inte så lätt var sökandet efter den italienska motsvarigheten. Lancia har just byggt 20.000 tema SW, inte många har överlevt. Genom goda kontakter finner artefakterna av en Lancia temapostvagn vägen norrut. Vi skulle behöva aldrig slaktas vår hedersord eller en bra rettbaren tema kombination för vår Saab 9000 SC-projektet. Vi har alla för mycket bensin i vårt blod, för de goda Italo stationvagnarna är för sällsynta.

Till skillnad från tidigare omvandlingar som genomförts i Sverige är strategin för SC-projektet annorlunda. Saab bör tappa taket, ämnet donera sitt tak inklusive bakluckan och bakre sidorutor. Skalet skulle vara färdigt. Så planen ...

Svårigheter?

Saab-teamet i Kiel skulle ha räddat den stabila golvskålen på 9000 CS, vilket skulle garantera en solid svensk stationvagn i slutprodukten. Även om Lancia och Saab har identiska dimensioner ner till millimetern, är detaljerna i golvaggregaten som eld och is. Lancia har elegant plåt som gärna hänför sig till kall deformation vid stötar. Medan italienaren skulle dö i skönhet, gör 9000 poäng med förstyvningar och stöttor. En Saab - byggd för att hålla. Eftersom de slappa europeiska säkerhetsbestämmelserna spelade en roll i Lancia var de amerikanska riktlinjerna irrelevanta, Saab och Thema skiljer sig väsentligt.

Till detta är den grundläggande inställningen till fordonssäkerhet i Trollhättan. En Saab måste alltid vara bättre och säkrare än den lag som krävs. Det var maximet till slutet av året i 2011.

Svårigheter!

Djävulen är som sagt i detaljerna. En plan som låter bra har fallgropar och den skyldige i vårt projekt identifieras snabbt. Hans namn: Björn Envall. Medan den bakre delen av 9000 CC hade en rak ände, som om den ritades med en linjal, skapade 2: a generationens designer Envall en rundad ände. På så sätt formade han Saabs designspråk under de närmaste decennierna fram till Saab 9-5 NG.

I 9000 SC orsakar Envall problem. Liksom den första 9000-generationen driver Lancia Thema SW också världen med en rak svansänd. Lancia bakfönster och flik gillar inte kurvor.

Men först tacklas de stora sakerna. Efter att 9000 taket inklusive bakluckan förlorats transplanteras det italienska arket. Fina detaljer som den inbyggda takspoilern och de ädla aluminiumapplikationerna i stationens vagn ritade av Pininfarina antas och ger 9000 SC en individuell touch. När det gäller italienska är aluminiuminläggningarna kontrastfärgade från resten av kroppen, i 9000 SC-projektet målades de senare i fordonsfärgen. Ett beslut som jag skulle ha tagit i efterhand om det var min stationvagn. Små saker på kanten ... och det fanns fortfarande problemet med den rundade bakre änden ...

Rundan måste vara fyrkantig

En stylingfunktion hos 9000 CS är det kontinuerliga, rödfärgade bandet på baksidan. 900 II hade det, Saab 9-5 NG och 9-4x och den planerade 9-3 efterträdaren citerade Envalls designspråk i form av en kontinuerlig ljusfält. I framtiden kommer ett bilföretag från Ingolstadt att använda det för att fira designutvecklingen, men det är en helt annan historia.

Den röda 9000 bakluckan, utsåld på Orio till skräck av fansen, plockar upp bulgen på 9000 bakluckan. Och medan taket, sido- och bakrutan passar perfekt, finns det problem med detta i slutet. Lösningen är radikal. Nedanför bakrutan skärs Lancia plåt och byggas om till 9000 SC. Teamet i Kiel behöver mer än ett försök på väg till perfektion. Lösningar uppstår, kasseras igen. Tillbaka på sena vinteren fortsätter 2014 / 15 tills resultatet är rätt. Vid något tillfälle faller klaffen helt i låset, bakpanelen passar. Saab 9000 SC finns där, eftersom det skulle ha kunnat uppstå i början av 90-åren i samarbete med Pininfarina och Björn Envalls lag.

shower

Medan kroppen handlar i Bilhandlare Lafrentz När skalet är klart och 9000 SC rullar för målning renoveras läderklädseln med aerosätet professionellt. Små saker som gummitätningen på bakrutan ger problem. På Lancia finns inget tillgängligt längre; Den som är upprörd över Orio och den förmodade låga nivån på entusiasm för ungdomar och klassiker borde stanna vid Lancia! För bakrutan finns en lösning i form av gårdsgods som är något bredare än originalet, men tätt.

På grund av att Saab 9000-stammen inte berördes passar den ursprungliga inredningen. Detta sparar tid och anpassning. Endast Alcantara-himlen påminner om Lancia, liksom i jämförelse med 9000er-lilla soltaket. Allt annat är Trollhättan original. För omslagets grepp tar SC ett lån till efterträdaren. Den del av Saab 9-5 sportdräkten är något modifierad och passar.

9000 Aero-tekniken är fortfarande otrolig. Motorn har precis kommit in på drygt 200.000 kilometer, B234 är bra för en halv miljon och mycket mer. Bärande delar förnyas, vätskor bytas ut, inget mer måste vara.

Tillbaka från målaren är SC avslutad. Det första intrycket: framför oss är en stilig stationsvagn mer present och mindre petit än sedan. Med de enda mycket mjukt tonade sidofönstren överför den dock för mycket genomskinlighet och 80 år, för lite dynamik. Efter en kort diskussion beslutar laget i Kiel att låta bak- och sidofönster. Gentle, inte för intensiv. Resultatet passar.

I den slutliga räkningen flöt 400 timmar in i projektet. 9000 SC byggdes för personliga standarder och är avsedd att förbli i familjens samling. Han är inte tillgänglig för köp. Under resan till Trollhättan fanns det mycket beröm, mycket publicitet; Stationvagnen filmades, fotograferades och begärdes. Saab veteraner blev våta ögon, ordern var framgångsrik. Eftersom det här är den sanna bakgrunden handlar det också om saker som varumärke och livlighet.

Det blir mer spännande hur det kör. En Saab 9000 Herrgårdsvagn, som tyvärr aldrig funnits från fabriken. Skulle Saab ha haft en chans mot den ädla Lancia Thema SW och Mercedes T-modellen? I vilket fall som helst var Lancia väl betalt för den vinklade bakänden. Köpare fick överföra en avgift på upp till 9.000,00 20.000 DM till limousinen, mer än XNUMX XNUMX personer tyckte att det var okej. Körrapporten för motsvarigheten från Sverige kommer imorgon på bloggen.

9 tankar om “Saab 9000 SC-projektet"

 • blank

  Jag tänkte länge vad jag saknade i bakänden eller varför det inte riktigt gillade det - även i de tidigare posterna.
  Den sista bilden gjorde det klart.
  Det är den lackerade remsan mellan ljusremsan och bakrutan, som finns med 9-5ern och även med 9-4x.
  Han var fortfarande där vid Lancia-strängen.

  Ändå respekt för projektet. Om min första Saab (9000I) hade varit en kombi - skulle jag fortfarande ha den. Det är så jag kör 9-5 Aero 🙂

  @ Tom: Trevligt att Youngtimer visas här också. Loosens kommersiella poster med något tekniskt.

 • blank

  Jag har nu läst varje artikel om den här bilen och varje bild 3 visningar.
  Jag kan fortfarande inte komma ihåg vad en bra bil skapades här.
  Kanske eftersom vi hade gånger B4 en grön Passat i familjen, som visserligen inte har mycket likheter med 9000 SC, men på något sätt jag kände på användarvänlighet och hade mig tillbaka när de små tots filt, sitter tillbaka i skvätt mina föräldrar och nyfiken på att världen ser honom gå.

 • blank

  Jag tror omedelbart att den här artikeln inte kommer att vara lätt att formulera. När allt kommer ihåg eller vad som dyker upp kring NEVS, drar du nu exakt vad som meddelades från början av NEVS. Det betyder att det kommer att finnas produkter med namnet Saab, men med de bilar vi känner och älskar, kommer det inte heller i tradition eller i anda att ha någonting gemensamt. Det kommer bara vara NEVS-produkter som bara är Saab på den. Jag tror med mig det kommer troligen att bli mycket mer så att båda ögonen gråter.

 • blank

  Tvärtom: Förhoppningsvis lutar inte viktningen här på bloggen mot det förflutna - jag föredrar faktiskt aktuella ämnen från Trollhättan och omgivningen.

  Ändå: Stationcar ser väldigt bra ut - scarabgrön bidrar verkligen också till ett framgångsrikt utseende.

  Den gröna färgpaletten bör också spela en roll i framtida kroppsfärger. Senast fanns det bara en ljusgrön för SAAB 9-3. För 9-5 II kunde ingen grön ton väljas - för köpare med svaghet för grönt är detta helt klart en nackdel!

  • blank

   Bloggen kommer att hålla balansen, ingen tvekan. Vi tog tillbaka vårt klassiska / klassiska ämne tillbaka till bloggen, så det kommer att bli lite mer om klassiska bilar, men inom gränserna.
   De aktuella händelserna kring NEVS är svåra att beskriva, man kan se situationen med ett skrattande och ett gråtande öga. En artikel om detta, som inte är så lätt att formulera, pågår ...

 • blank

  Respektera insatserna, men du kan se väldigt bra varför Saab inte har skapat en kombinationsbok av 9k: Trevligt är något annat.

  • blank

   Detta är alltid i ögat av den som ser. Smaker är olika, det är bra.

   • blank

    Utan tvekan.

 • blank

  Ett strålande projekt och tack för historien! Snälla, mer av det, men mindre av NEVS 😉

Kommentarer är stängda.