Saab Festival 2015: Originaldelar!

Förutom att se synen på en enorm samling av SAAB, seminarier, museumbesök och nätverkande, har Saabfestival alltid varit känd för specialerbjudanden på delar till våra älskade bilar. Och i år var det inte annorlunda! Orio (i festivalprogrammet fortfarande benämnt ”SAAB Parts”) och ANA (reservdelsavdelningen som nu fungerar som “Bildelslagret Trollhättan”) Var närvarande framträdande och för de riktiga döda var det till och med” bilgården ”jag skrev om tidigare. Medan många saker hade varit desamma är båda företagen i en omvandlingsprocess för att anpassa sig till möjligheterna på dagens SAAB-marknad ...

IMG_6272
Ida, hennes hund och SAAB 9-5 "Ida Edition"

Orio får fart
Sedan min Intervju med Orio VD Jonas Tegström i januari har en hel del saker hänt. En ny webbplats lanserades, flera ytterligare bilmärken lades till i portföljen (ökade upp till cirka 30 idag) och fart i Sverige byggde snabbt. Orio lanserade sin ”Saab Original Club” på den svenska marknaden för några månader sedan och har nu mer än 3,000 medlemmar. För många andra länder är det mer eller mindre gamla nyheter eftersom SAAB Service Club har funnits ganska länge, med till exempel ett uppskattat medlemskap i USA på cirka 20,000 40,000 och i Storbritannien ytterligare 9 3. Även om Orio hade en ganska utmanande start och möter ökande konkurrens, känns det som om de börjar komma ihop. Riktade kampanjer har lanserats för att lyfta fram fördelarna med originaldelar och senast lanserades flera uppgraderingspaket (t.ex. TX främre uppgraderingssats för XNUMX-XNUMX) på den nordiska marknaden, med mer att komma.

SAAB Välj
Jag var mycket nöjd med att höra i mina senaste diskussioner med Orio HQ-personal att inte bara SAAB fortsätter att vara huvudfokus utan också att de fortsätter att ytterligare förbättra tillgången på reservdelar. Förutom de ursprungliga SAAB-delarna utvecklas nu en ny serie högkvalitativa OEM-delar under varumärket “SAAB Select”. Dessa kommer att komplettera portföljen både när det gäller att lägga till nya - annars ej tillgängliga - delar och att erbjuda ett mer attraktivt prissatt alternativ till originalet.

Vad mer? Låt din röst höras!
Orio har börjat aktivt lyssna till SAAB-gemenskapens behov och önskemål. Baserat på feedback från gemenskapen utvecklades de tidigare nämnda uppgraderingssatserna och Orios marknadsavdelning undersöker också andra produkter som eftermarknadsunderhållning / navigationslösningar och mer. Om du har några specifika förslag eller förfrågningar, lägg till dessa i kommentarerna till den här artikeln ... Orio besättningen läser dem!

Ida Edition
Jag kan inte riktigt skriva en uppdatering på Orio utan att nämna projektet "Ida Edition". Allt detta började med en anmärkningsvärd annons på en av Sveriges största e-handelssajter som heter ”Blocket”, där en viss Magnus Eriksson erbjöd sin MY00 9-5 till salu med rubriken ”Du kommer att ångra detta”. Eftersom annonsen skrevs på ett så underhållande sätt skapade den mycket uppmärksamhet i media. Det nådde så småningom också Orios marknadsavdelning och snarare än att komma i försvar gick de in i brottet och kontaktade ägaren. Inte nödvändigtvis för att köpa bilen från honom utan för att få den fixad för att bevisa att med rätt vård och uppenbarligen rätt original SAAB-delar kunde denna bil förvandlas till en riktig pärla igen. Och så gjorde de. Videon nedan ger en bra översikt och jag var ännu mer nöjd med att kunna se ”Ida Edition” med själva Ida själv och hennes hund utanför Orio-standen på festivalen.

 

 

 

ANA / Bildelslagret Trollhättan
ANA Trollhättan har varit destinationen för SAAB-fans i många år för att köpa nya eller begagnade SAAB, att få service eller att skaffa reservdelar. Företaget meddelade för några månader sedan att de skulle omorganisera för att anpassa sig till de nya marknadsförhållandena. I praktiken innebar detta att det nästan ensamma fokuset de hade på SAAB (ANA ursprungligen till och med var ett SAAB-dotterföretag) förändrades ganska markant eftersom den stora majoriteten av ANAs showroom och servicefaciliteter nu är tillägnad andra bilmärken och vissa anläggningar till och med stängdes. Dagen före festivalen meddelade ANA ytterligare ett steg med försäljningen av deras reservdelsavdelning. Anläggningarna på Grafitvägen 4 i Trollhättan fungerar nu under namnet ”Bildelslagret Trollhättan” (”Bildelar Trollhättan”), men det gjorde det inte mindre attraktivt för festivalbesökarna att svänga förbi och försöka hitta några fynd. ! Jag antar att det faktum att fabriken inte har drivit något nära full kapacitet de senaste två åren märktes också i det tillgängliga sortimentet av (nästan) nya delar, men jag kände att inventeringen av skrotbilar hade ökat något så bra möjlighet för många gör-det-själv-fans ...

ANA specialbilar
Medan ANA fortfarande är engagerad i SAAB (se även min tidigare intervjun med sin VD Joachim Lind) genom den nya serviceanläggningen på Överbyvägen, var det sorgligt att se kapitlet för ANA: s Special Car division nu också stängs. Inte bara var "ANA Specialbilar" avgörande för att bygga många anpassade SAAB: s genom åren (t.ex. polis och brandkårsvagnar), de var också de som slutförde de sista oavslutade bilarna från SAAB Automobile-eran. Antagligen de mest kända exemplen på de senaste anpassade bilarna är de två 9-5NG: erna som byggdes för den svenska polisen. Även om polisens testrapporter var överväldigande positiva (“bästa bil vi har någonsin kört ”), förhindrade konkursen 2011 tyvärr fler av dessa bilar från att dyka upp på vägen. Dessa två kommer i själva verket att träffa vägen snart igen, men med ändrade externa detaljer - eftersom 9-5NG nu har sålts till två svenska brandkårer.

Mer om Saab Festival 2015 i de tidigare artiklarna: Pre-Tour anländer, NEVS fortsätter att göra skillnad och En strålande första SAAB-dag.

10 tankar om “Saab Festival 2015: Originaldelar!"

 • blank

  En fungerande baklykta LED-bar för NG 9-5 skulle vara en välkommen möjlighet från antingen Orio eller ANA. Alla original verkar misslyckas och det finns tydligen inget lager av utbyten var som helst ... Hjälp!

 • blank

  Jag skulle vara glad om jag kunde släppa den skrämmande gröna skärmen i min 9-4x och placera den i en fina navigationsenhet från 9-5 NG.
  Finns det någon möjlighet att få ett rimligt pris?
  Vänliga Hälsningar
  Martin

  • blank

   Det kan finnas en möjlighet att göra detta med de ursprungliga alternativen. Jag får själv den ”gröna” radioen ersatt av pekskärmsnavigeringssystemet i min 9-5NG. Autohaus Lafrentz kommer att göra jobbet och om du inte har varit i kontakt med dem ännu kan du överväga att göra det.

   • blank

    Tack Michèl. Kan du skicka över lite mer information när du har gjort det? Under tiden vill jag klämma på legeringsfliken över den gröna skräcken

 • blank

  Bra att läsa och fina bilder. 9-3 levererad utan Orio skulle vara bra: inte släppa tid och kommunikation med telefonfunktionerna vid ratten som med tunna partilösningar

  • blank

   Jag skulle definitivt hålla med det! Dessutom har min egen feedback hittills varit det mest välutvecklade underhållnings- / navigeringssystemet, som ska stödja Bluetooth för både handsfree-samtal och trådlös streaming från mobila enheter. Stöd för digitalradio (DAB) Vad de letar efter men personligen tycker jag att det är mindre viktigt, särskilt eftersom adoptionen av denna nya standard är väldigt låg (och här i Sverige är beslutet bara att skjuta upp i obestämd tid). Vad tycker du? Hur viktigt är Bluetooth och DAB?

 • blank

  Hallå.

  Navigering vill bli uppdaterad för 9-5 NG?
  Det finns ryska navigeringskarta för det? I den amerikanska versionen av NG kan du ladda ner europeiska kartor? Kommer Russification bilnavigering och BC?

  Tack.

  • blank

   När det gäller din fråga om Ryssland: det fabriksmonterade alternativet för 9-5NG (det ursprungliga Denso-baserade systemet) innehåller inte kartor för Östeuropa och tyvärr finns det inga uppdateringar tillgängliga som kan lägga till dem. När det gäller de nya eftermarknadsalternativen: Jag har ännu inte fått information om vad SAAB-modeller Orio överväger att uppgradera för underhållning / navigationssystem för (och inte heller har de bekräftat tidslinjerna) men tack för din feedback! När det finns mer information kommer jag att göra mitt bästa för att publicera dessa.

   • blank

    Tack för snabb svar

Kommentarer är stängda.