NEVS: Fortsätt resan för att göra skillnad

Vårt första dagen i Saabfestival 2015 vad som markeras med många övertygande händelser på agendan. Förmodligen en av de mest eftertraktade elementen i presentationen av NEVS president Mattias Bergman. Detaljer om framtidsvisionen, den nya produktportföljen, distributionsstrategin, de nyuppkända kinesiska partnerna, SAAB och hur man fortsätter på resan för att göra skillnad.

100_IMG_5602

"Välkommen alla till NEVS öppna hus på Saab Festival. Jag heter Mattias Bergman och jag är president i NEVS. I morse satt jag på mitt kontor vid huvudporten och såg min bil att komma med registreringsskyltar från många olika länder från hela Europa. Riktigt fantastiskt och jag önskar er alla ett varmt välkomnande här!

Vad jag skulle vilja göra idag är att uppdatera dig. Då svarar jag gärna på eventuella frågor.

101_IMG_5605

För det första är det mycket tydligt att NEVS grundades med ett mycket tydligt uppdrag: Vi vill göra en verklig skillnad för kommande generationer. Vi vet att fossila bränslen kommer att sluta. Vi förväntar oss att detta ska hända runt 2050-2070, beroende på vilka rapporter du använder. Så vi vet att vi inte kan vänta tills fossila bränslen löper ut eftersom föroreningarna från bilarna också ska tas upp. Så om vi tittar omkring oss, är det bara i stora städer som Peking, London eller Paris som vi har förorening, effekten är bredare och bredare. 1 / 3rd av den totala föroreningen. Föroreningen dödar varje år omkring 4 miljoner människor, så vi anser att vi har ett ansvar. Vi tror på förändring och vi tror att vi faktiskt kan göra skillnad. Vi kommer inte bli en "Me too" -produkt med en stor kompromiss, men en premiumbil som bryr sig om framtiden.

102_IMG_5609

Så om du tittar på utvecklingen av bilen - och jag hoppas att många av er kommer att besöka Frank Smitseminarium om det ämnet - du måste tänka på processen och den tid som behövs för att utvecklas. Om en process är 2-3 år att utvecklas, kommer programmet automatiskt att vara i 10 år och 15 år. Det betyder att vi måste ha en mycket lång syn när vi planerar våra produkter. Och naturligtvis är den viktigaste trenden att förstå miljövård, det här är avgörande. Med detta sagt, är en annan trend att väga form av bilägande. Titta på våra barn - och jag ser fram emot att höra från dig bil. Nyckeln till dem är förmågan att transportera sig själva. Vi kan redan se idag att bilpooler blir mer populära. Och när vi börjar prata om elbilar vill affärsmodellen förändras.

103_IMG_5610

Hälften av bilens värde är batteriet och varför skulle du äga batteriet? Det finns andra företag som kan göra det och de kan också vara en del av batteriets andra livslängd. 5 till 8 år, kommer du att ha ett nytt batteri att använda för din solenergi.

Den andra trenden är connectedness. Återigen, för alla vi som har barn kan vi säga att de är kopplade till varandra. Vill du skicka en signal till akutcentret, men det vill också vara självkörande.

Då när jag pratar med många SAAB-fans säger de "varför ska en bil vara självkörande? Jag vill köra ", det är fortfarande det alternativet. Men tänk på att 90% av alla olyckor orsakas av föraren, att de inte är noga noga. Föraren distraheras via e-post eller distraheras av något annat. Så det kommer att komma, men jag tror inte allt som är klart ännu.

Även om tekniken vill vara klar snart, har vi inte rättssystemen på plats ännu. Vem vill vara ansvarig vid ett problem: Är det internetleverantören, hårdvaruleverantören, biltillverkaren etc, så det tar lite tid att sortera ut.

104_IMG_5614

Tänk på utvecklingen av våra nya bilar. Dagens bilar har ett värde som är begränsat till 5%. Men om du ser 10 framåt i år - och vi har det i vår planering - uppskattar vi att värdet av mjukvaran kommer att vara över 60%. Samtidigt har vi mindre än 10% av vår personal inom mjukvaruutveckling - och det här är en allmän trend i branschen - så måste vi antingen börja med ingenjörer från Sony Ericsson eller etc. eller vi måste arbeta tillsammans. När vi tittar på industrin är bilar sannolikt det mest konkurrenskraftiga landskapet i världen. Det är mycket kapitalintensivt, du måste verkligen göra rätt saker.

105_IMG_5615

Så utmanas de av nya aktörer. Tesla som förstår att EV är framtiden, men också av nya aktörer. Vi ser Virgin, vi ser Apple, vi ser Google som sa att EV är framtiden, självkörning är framtiden och att de inte kan ta bilen. Eller det är komponentmakarna som Bosch och Continental? Jag tror inte att de är OEM och producerar egna komplett bilar. Titta på trenderna, det kommer att bli konsolidering. Många av bilbolagen idag förstår inte vad som händer runt miljön, anslutning och förändrade affärsmodeller men vi gör det. Du kommer alla, åtminstone den svenska publiken idag, att komma ihåg Facit. Historien om ett företag som inte förstod tiden för skrivmaskiner var över och att världen flyttade till datorer. Och om du inte förstår framtida trender, är du inte en del av framtiden.

106_IMG_5617

Och då är vi här, baserat på den stolta bakgrunden i Trollhattan. Varje premiumbilstillverkare behöver sin positionering: säker och högkvalitativ kvalitet, men det tas för givet. Vad skiljer sig från en SAAB-bil, och vad är det som skiljer hur vi ser framtiden? Inte bara den yttre designen behöver vara vacker, men det finns behov av att vara baserad på enkelhet och funktioner. Du kan inte göra det överkomplicerat. Att vara ett litet företag måste vi vara innovativa. Vi följer inte bara vad andra gör och det har verkligen begränsat oss till att vi har att göra med våra egna resurser. Vi har några av de viktigaste ingenjörer som varit med i SAAB-historien vår första EV och de vill vara en del av framtiden. De har gjort turbo, sidokrockskydd, nära panel, så många fler innovationer som idag är standard inom bilindustrin. Men det här är de innovationer som har lett till genomförandet av vår vision och det är miljön. För att förstå denna trend lägger vi inte mycket på FoU för att utveckla konventionella drivaggregat. Det vill andra företag göra.

107_IMG_5624

Vi gör våra resurser våra resurser för att genomföra visionen för oss. Då kommer vi för närvarande att bygga vår framtid, och vi kommer att vara där. Idag är vi 350-personer, bara det minsta möjliga med nyckelkompetenser inom tillverkning och design, inköp och marknadsföring. Men det är nyckeln till att fortsätta resan. Vem som helst kan köpa samma maskiner, vem som helst kan köpa samma programvara för att utveckla bilar, men inte bara någon kan använda dem så vi kan. SAAB bilar är nu säkra och de gör dagens högkvalitativa, säkra och mäta SAABs DNA-är kul att köra. Folket i företaget är inte särskilt kompetent, så de har en unik attityd. Denna "vi kan göra det" attityd. Vi tror på visionen, vi tror på var vi går. När jag pratar med andra människor i branschen är de faktiskt väldigt imponerade av vår personal. Vi har ett riktigt svårt år bakom oss, men vi har inte förlorat någon, kanske 4 eller 5, men vi är alla så stolta över vad vi gör. Detta är en nyckelresurs.

108_IMG_5629

Men naturligtvis är växten en viktig resurs också. Förra året var det en del av en internationell utvärdering av GM-året 2008. Det rankades i Produktivitet som en av de högsta konkurrenterna med BMW, Mercedes, etc, verkligen toppklassiga produktionsanläggningar. Men produktionsanläggningen är som sagt, inte maskinen, det är folket. GM har försummat underhållet av anläggningen under de senaste åren och nu börjar det hända. Förra året, trots att det var svårt, betalade vi löner och behöll underhållet av utrustningen, så utrustningen i fabriken är redo att starta , Vad är i färd med att investera i kroppshandeln. Att justera kroppshandeln för att vara.

109_IMG_5631

Så människor, fysisk fabrik och sedan IP. IP eller immateriell egendom Vi har kunskap om hur man bygger kvalitet premium bilar. Det betyder allt från elektronik till framdrivningssystem, chassis, säkerhetssystem etc. Och det tillsammans med kunskapen om hur man sätter ihop en bra bil. Men det är för närvarande det starkaste i är självkörande. Detta är ett område jag kommer tillbaka till.

110_IMG_5638

Men IP-plattformen fortsätter att bygga, Phoenix-plattformen är nyckeln. Phoenix, som ursprungligen heter SAAB Automobile, är oberoende av GM-plattformar. Om du är ett stort företag kan du ha ett begränsat antal bilmodeller, men du är så bra som möjligt Använd samma delsystem och strukturer i flera modeller än en. Då måste du underlätta produktionen. Scania är förmodligen modularitetsmästaren. Från SUV till konvertiblar till bilar, från SUV till konverterar till bilar.

111_IMG_5643

Om du tittar på Volkswagen kan du dela en plattform med ett varumärke som Audi och med Skoda. Det är därför vad vi tänker göra: varumärket och delen av denna differentiering vill göras med andra företag. Detta ger oss synergier vid inköp, synergier vid delning av utveckling. Denna modularisering vill därför användas i vår kärna för framtiden: vår batteriteknik.

112_IMG_5645

SAAB Automobile hade tidigare. För att förstå vad denna modularitet har att erbjuda. Det betyder att du måste göra C, D och E segmentet bilar, så olika storlekar av bilar, men vi har så för att kunna utnyttja detta i olika modeller, olika chassi, olika drivlinor olika kroppsstrukturer, olika interiörer etc. så att de kan återanvändas. Så vi har dessa gränssnitt mycket tydligt och förstår de olika kraven som vi gör, då måste vi titta på det för en premium bil eller är det ett volymmärke. Säger vi väljer att göra en bil C-segment med en konventionell motor, inte under varumärket Saab, men efter en partner av oss så kommer vi att kunna utnyttja denna typ av transmission, drivlinor, den här typen av chassimoduler och denna typ av kroppen struktur. Och om vi då bestämmer det för oss, det här är på EV SUV för vårt märke, vårt premium märke, då kommer du att använda detta barn av drivlinjemodul, det här är detsamma och den här modulen är det du har kraften i att skapa detta tillvägagångssätt. Eftersom vi är mycket tydliga: vår framtid är elbilar. Elbilar är det enda sättet att genomföra visionen. som har hållbara drivlinor men komprometterar inte på det roliga att köra, körupplevelsen. Så det finns inte bara 100% EV, så det finns hybrider, och det finns olika stadier av hybrider. Vårt fokus är på lätta hybrider som kan ha en elektrisk spänningsförlängare. Batteritekniken utvecklas snabbt, watt-timmar per kilo förbättras, kostnader per kilo batteri minskar och genom att göra vi kan få mer kraft i batteriet. Då har vi val: antingen använder vi detta för att gå från 300km idag till 400-500kms, eller vi håller vikten densamma. Idag väger batterierna 400 kilo. Eller vi bestämmer oss för ett lättare batteri, vilket innebär lägre kostnad och en billigare bil. Olika kunder, olika behov.

113_IMG_5653

90% bilägare kör högst 100km per dag, och om du kör 100kms per dag måste batteriet ha en kapacitet på 300 kilometer för att vara på den säkra sidan. Men om du pendlar mer än 100 kms om dagen, ja, då behöver du en längre räckvidd. Och det kan göras med en intervallförlängare, där du har en liten bensinmotor som arbetar för att ladda batteriet och förlänga intervallet.

114_IMG_5655

Du har sett det utanför och du kan se det hela dagen, det här är vårt första EV. Vi är verkligen stolta över det. När jag pratar med journalister ixnumx och Nissan Leaf är det en mycket bra bil. Vi möter möjligheterna hos en större bil; Vi har till och med ett längre körområde än konkurrenterna.

115_IMG_5657

Men vår framtid kan inte uppnås av oss själva. Vi behöver samarbeta med andra. Och det vill vara olika partners, företag som delar vår vision. Det finns planer på att skapa synergier i utvecklingen, de vill dela med sig av infrastruktur, dela komponenter. När vi delar komponenter, minskar det vår kostnad men ger oss samtidigt synergier vid inköp. 3 bilar 200,000 bilar, det finns stor skillnad i kostnaden för det material du förhandlar med det som ett volymspel. Så vi behöver stordriftsfördelar. Men vi behöver också tekniska partners som lägger till moduler och teknik, så vi behöver finansiella partners. Så det är inte bara en partner vi behöver, vi behöver ett antal av dem.

Vi har förhandlat för en tid med olika partners. Internt Jag kallade det "ketchupeffekt", som vi har att skaka denna flaska för ett tag och äntligen något kom ut. Vi meddelade partnerskap inte när vi har bara en avsiktsförklaring eller när vi har en preliminär överenskommelse, men när vi har ett undertecknat avtal, är pengar på vårt bankkonto, och vi har tillstånd från dessa partners att kommunicera. Några av dem är noterade på börsen, vissa är kopplade till en regering.

116_IMG_5663

Så förra veckan kom den första delen av ketchupen ut: två strategiska partnerskap, med staden Tianjin och med SRIT. Låt mig presentera de två partnerna:
Tianjin är hamnstaden utanför Peking. men också Peking och Tianjin, som nu sammanfogar oss till en storstad och en 100 miljoner människor. På bilderna som jag visade dig tidigare, på grund av all denna förorening och på grund av den politiska makten här finns det högsta tryck för att göra en förändring och minska föroreningen. Det finns mycket press att introducera elbilar och gör det, det finns många incitament. 10,000 Euro i statligt stöd på den kinesiska marknaden, jämfört med 3,000 på den svenska marknaden. Det gör förstås en stor skillnad i affärsärendet.

117_IMG_5666

Så Tianjin, de är en stad med 16 miljoner människor och denna stad rapporterar direkt till staten. Detta är också den stad där Toyota producerar, Hawtai producerar och många andra bilföretag är närvarande. Så detta ger oss marknaden och industribasen. I Tianjin vill vi bygga en fabrik med samma storlek som Trollhattan och ett FoU-center. Inte med samma kompetens och samma inställning som här, men med komplementära färdigheter jämfört med vad vi har här.

118_IMG_5668

Det andra företaget är SRIT: State Research Information & Technology. Det är ett statligt ägt företag, som ägs av statsrådets statsråd och av China Unicom. China Unicom är den 3rd största mobiloperatören i världen. De vill vara i det område som jag påpekade tidigare, framtiden för att göra bilarna anslutna och sedan gradvis självkörande.
Så det här är ett viktigt steg för att stabilisera ägarstrukturen, stabilisera den finansiella situationen och därigenom tillgång till nyckelmarknaden och tillgång till nyckelteknik.

119_IMG_5670

Så jag vill påpeka att Kina och Sverige inte är motsägelser. Det kommer inte till Kina ELLER Sverige, det kommer till Kina och Sverige. När Geely köpte Volvo trodde folk att de var nära allt i Sverige och de gjorde inte det.
Jag tror starkt att du inte kan ta frön och växa den någon annanstans, men det är verkligen allt baserat på SAABs folk och DNA, och det är här. Men när vi ser en växande marknad för EV-apparater i Kina och vi måste betala 30% importtullar, kommer vi inte att vara konkurrenskraftiga så vi måste ha produktion där och vi måste ha produktion här. Vi måste ha FoU där och här. Men huvudkontoret och kontrollen kommer att stanna från Trollhättan.

120_IMG_5675

Så vad vi gör nu, tillsammans med våra nya ägare, förädlar affärsplanen. Tydligt fokus på elbilar där vi har vår globala produktportfölj. Så en global portfölj, och bestäm sedan vilka produkter den vill producera, och det här är vår finjustering nu.

121_IMG_5680

Vilken modell som helst kommer att produceras i vilken anläggning. Vi vill veta mer när allt är klart, men idag är Jonas Hernqvist och vårt marknadsföringsteam en av de viktigaste ingångskanalerna.
SAAB, varför har du en passion för SAAB och vår produkt, och vi vill lyssna på det. NEVS T-shirts, eller skicka den till mystory@saabcars.com.

Så vi fortsätter nu resan för att göra skillnad. Tack så mycket.

122_IMG_5683

Så nu är jag glad att besvara några frågor!

F: Vad sägs om SAAB-namnet?
A: Först och främst är SAAB som ett varumärke extremt viktigt för oss, det är viktigt för dig och Trollhattan och det är fortfarande vårt fokus. Vi fortsätter vår dialog med SAAB AB - vem äger varumärket - hur vi kan använda det i framtiden.

F: Fabriken har stått stilla i ungefär ett år, har du inte förlorat för mycket tid?
A: Det är korrekt att vi slutade produktion för ett år sedan när vi kom i ekonomiska problem. Vi kan då bara få ett minimum av nyckeltekniker att fortsätta att utvecklas, så vi kommer att gå vilse i tid. Men, kanske lite tack vare krisen, är den globala bilindustrin nu under övergång. Byte som nya aktörer kommer in nya drivlinor komma in, men vi och våra nya ägare övertygade vi kommer att vara mycket konkurrenskraftig. Om vi ​​har haft en konkurrenskraftig motor, hade det varit mycket svårt för oss att komma tillbaka och vara konkurrenskraftiga.

Q (representanten från Shanghai): Är SAABs plan att producera elbilar? Om du inte var redo än, har du funderat på det? Slutligen: Varför valde du Kina när du vill tillämpa samma affärsmodell som Volvo?
A: Under vårt eget varumärke vill vi inte producera konventionella bilar längre. Men vi vill sätta våra tillgångar på jobbet, vilket innebär att vi från ett tekniskt perspektiv utvecklar bilar till andra märken som vill använda konventionella drivlinor. Så EV och ljushybrider under vårt eget varumärke. Vår plan för fabriken i Trollhättan är att använda två fulla skift, vilket innebär att vi har en tredje skift tillgänglig för en annan OEM. Vi är faktiskt i diskussioner med andra OEM som söker en kvalitetsproduktionsbas för Europa. Vi kan erbjuda ett skifte, vilket betyder 60,000 bilar. Ja, vi vill designa och tillverka konventionella bilar, men under vårt eget varumärke kommer vi bara att göra dem med drivkraft som är miljömässigt hållbara. När det kommer till Kina stängdes SAAB som varumärke av den kinesiska marknaden av tidigare ägare, GM. General Motors ville inte konkurrera med sina egna varumärken, vilket de gjorde förresten. Idag är Kina den största bilmarknaden i världen, men också den mest konkurrenskraftiga. Varje globalt företag är dessutom på det, har du 57 kinesiska OEM-tillverkare. Jag kan lova dig, inte många av dig kommer att överleva i det långa loppet, eftersom det inte är tillräckligt att bara producera en bil som är billig. Kinesiska konsumenter kommer gradvis leta efter mer, till exempel om säkerhet och kvalitet. Och vi säger: "Vi testar dem alla tills. Vi får många besökare här och speciellt i våra laboratorier de bryter "och sedan återskapar vi dem och gör testet igen. Vi har en stor kompetens kring kvalitet och är villiga att dela detta med strategiska partners. I diskussionerna med staten på högsta nivå diskuterade vi att miljön inte har gränser. Vi är inte ett kinesiskt företag, vi har ägare från Kina, men vi är ett svenskt företag, men vi är villiga att dela vår kompetens för att göra en skillnad så i Kina när det gäller miljöförstöring. FoU och kommer att tillhandahålla god kvalitet bilar med elektriska kraftledningar.
Till din tredje fråga: Nej, vi kopierar Volvos affärsmodell. Vi lär oss mycket av Volvo. Först och främst skulle jag säga att resan är från Ford och GM till två kinesiska entreprenörer, och det är en stor kulturskillnad. Så vi kan lära av det. Men vi har ett helt annat spår på hur man ska hantera marknaden. Vi benchmarkar varje konkurrent och vi lär oss från alla konkurrenter, och vi är körsbärsplockning och kommer inte att kopiera Volvomodellen.

Fråga: Kan du prata om produktionen i Trollhattan? Det sägs att det finns överkapacitet i världen och nu bygger du en andra fabrik i Kina. Vad betyder detta för Trollhattan?
A: Först och främst är vår plan för framtiden att stödja den kinesiska marknaden från vår fabrik i Kina. Men medan de bygger sina egna växter vill de ge dem halvfabrikat. Vår fabrik här vill producera för resten av världen, men några av de bilar vi vill leverera till Kina. När det gäller att locka till sig en annan global OEM, har du rätt, det finns mycket överkapacitet. Om 30% överkapacitet i Europa ensam. Men om du pratar med någon som vill producera premiumbilar, finns det faktiskt ingen överkapacitet. Premium-tillverkare, om de pratar med europeiska företag som Jaguar, Landrover, BMW, Audi, ökar de fortfarande sin produktionskapacitet. De som inte är så framgångsrika är medellånga och lägre segmentbilar och de partners vi kan.

Fråga: Jag gillar gärna när jag kan köpa en av dina nya bilar i Manchester, snälla? Så vi har inte en elektrisk stödjande infrastruktur i Storbritannien, så jag är lite orolig för hur länge jag vill cykla.
A: Jag kan inte ge dig ett datum idag. Men självklart är Storbritannien en viktig marknad för oss. Det har alltid varit en av de två starkaste marknaderna när det gäller SAAB, med alltid många lojala kunder. När det gäller EV, är EV inte en revolution utan en utveckling. Även i Storbritannien byggs infrastrukturen. Men jag antar att de flesta elbilar kommer att debiteras medan du sover hemma. Om du bor i ditt eget hus, är det vanligtvis inget problem med infrastrukturen. Men om du bor i lägenheter och i centrum är utmaningen större. Om du kommer att pendla till London eller längre avstånd, behöver du en snabb laddningsinfrastruktur. Men för den typen av infrastruktur vill vi erbjuda dig sträckförlängare.

Fråga: Kommer du att ha hybridbilar i din portfölj och de sträckförlängare du refererar till, vad förväntar du att sortimentet ska utvidgas till?
A: Vi vill göra lätta hybridbilar, så inte de hybridlösningar som för det mesta går på bensinmotorer. Vi kommer att ha sträckförlängare, där du har en 20-liters bensintank och en liten bensinmotor och funktionen hos det här systemet är att ladda batteriet. Det betyder att batteriet kan gå till 300km, det går för 600km och det är intervallförlängaren.

F: Du pratade om "ketchup-effekten" tidigare i samband med dina partnerskapsmeddelanden. De två första dropparna är ute nu, när förväntar du dig att nästa kommer ut?
A: Vi har faktiskt fler av dessa partnerskap, med några av dem har vi till och med pengar i banken, men ingen tillåtelse att kommunicera. Det finns två typer av kontrakt: industripartner där vi kan dela utvecklingskostnaderna med, teknikpartner och finansiella partner. Och finansiellt innebär både långfristiga banklån och nya aktieägare. Så fort vi får kommunicera, kommer jag tillbaka.

Fråga: Hur är ditt förhållande till den svenska regeringen? Står de fullt ut av vad du gör?
A: Det är utmärkt och regeringen stöder fullt ut vad vi gör. Självklart nu, när vi är ute av problem är det mycket lättare för dem att reagera. Jag tror att den svenska regeringen vill lära sig mer från Norge eller Holland om hur man stöder EV-industrin och infrastrukturen.

Fråga: Kommer ditt företag att köras från Trollhattan?
A: Ja, från Trollhättan.

Fråga: Kan du utveckla vilka marknader du vill sälja dina bilar? Kommer du att sätta upp nationella försäljningsbolag?
A: Vi vill vara ett globalt varumärke med det. Vi kommer inte att lansera på alla marknader samtidigt. Den hallon jam regeln: mot dig spridar det, desto tunnare blir det. När vi säljer en bil vill vi ha bra service, reservdelar och ha kompetenta partners. Så vi ska få en gradvis utbyggnad på ett antal marknader. Det vill vara en blandning av distributionsmodeller. Med demobilar använder vi dock även våra egna dotterbolag och vi kommer att använda nya sätt att sälja Internet som en bas blandad.

Okej, tack så mycket för att komma! "

Full avskrift av "NEVS Future" presentation av NEVS President Mattias Bergman, som hölls fredagen den 5 mellan 11: 30 och 12: 30 CET i restaurang Saltes, anslutning till NEVS Technical Development Center i Trollhättan.

Läs mer Impressioner från första festivaldagen här.

6 tankar också "NEVS: Fortsätt resan för att göra skillnad"

 • Tack!!
  För uppdateringen, sa de när de börjar sälja / producera EV?

  • Det fanns inga konkreta datum under presentationen - detta borde ingå i den uppdaterade affärsplanen som Bergman hänvisade till. Tianjin inkluderade EV: er baserat på den nuvarande 9-3EV prototypen. Med tanke på att Tianjin är en bekräftad partner nu skulle jag anta att denna produktion skulle börja snarare än senare. Med detta sagt är en prototyp fortfarande en produktionsberedd modell, och det är certifieringsprocessen. Så för Phoenix-baserade EV-er måste vi vänta på den uppdaterade affärsplanen.

 • ok jag ville bara låta dig veta! Bra jobbat killar, tack! Skål från Berlin

  • Uppskattat! Tom har jobbat hårt under tiden och ser ut som saker fungerar nu. Vi testade mobiltemat på iOS, Windows Phone, Android och Blackberry, så det borde täcka de flesta mobilenheter där ute för tillfället. Om du fortfarande har problem kanske du måste rensa cachen / historiken på din enhet.

 • Tack så mycket för feedbacken. Webbplatsen fungerar inte korrekt på mobila enheter än men fungerar på det!

 • Hej Michèl, tack för ditt arbete! Och bra uppdatering med saabblog!
  Jag ville bara informera dig om att webbplatsen inte fungerar på iOS.

Kommentarer är stängda.