NEVS: Fortsätt resan för att göra skillnad

Du har nu möjlighet första dagen i Saabfestival 2015 var markerad med många övertygande händelser på dagordningen. Förmodligen en av de mest efterlängtade delarna av allt var presentationen av NEVS-president Mattias Bergman. Detaljer om visionen för framtiden, den nya produktportföljen, distributionsstrategi, de nyligen tillkännagivna kinesiska partnerna, SAAB och hur han fortsätter på resan för att göra en skillnad ...

100_IMG_5602

”Välkommen alla här till NEVS öppna hus vid Saab-festivalen. Jag heter Mattias Bergman och är ordförande på NEVS. I morse satt jag på mitt kontor vid huvudporten och jag såg bil efter bil komma med registreringsskyltar från många olika länder från hela Europa. Riktigt fantastiskt och jag önskar er alla ett mycket varmt välkomnande här!

Vad jag skulle vilja göra idag är att uppdatera dig. Då svarar jag gärna på eventuella frågor.

101_IMG_5605

För det första är det mycket tydligt att NEVS grundades med ett mycket tydligt uppdrag: Vi vill göra en verklig skillnad för kommande generationer. Vi vet att fossila bränslen kommer att sluta. Vi förväntar oss att detta ska hända runt 2050-2070, beroende på vilka rapporter du använder. Så vi vet att vi inte kan vänta tills fossila bränslen löper ut eftersom föroreningarna från bilarna också ska tas upp. Så om vi tittar omkring oss, är det bara i stora städer som Peking, London eller Paris som vi har förorening, effekten är bredare och bredare. 1 / 3rd av den totala föroreningen. Föroreningen dödar varje år omkring 4 miljoner människor, så vi anser att vi har ett ansvar. Vi tror på förändring och vi tror att vi faktiskt kan göra skillnad. Vi kommer inte bli en "Me too" -produkt med en stor kompromiss, men en premiumbil som bryr sig om framtiden.

102_IMG_5609

Så om du tittar på utvecklingen av bilen - och jag hoppas att många av er kommer att besöka Frank Smitseminarium om det ämnet - du måste tänka på processen och den tid som behövs för att utvecklas. Om en process är 2-3 år att utvecklas, kommer programmet automatiskt att vara i 10 år och 15 år. Det betyder att vi måste ha en mycket lång syn när vi planerar våra produkter. Och naturligtvis är den viktigaste trenden att förstå miljövård, det här är avgörande. Med detta sagt, är en annan trend att väga form av bilägande. Titta på våra barn - och jag ser fram emot att höra från dig bil. Nyckeln till dem är förmågan att transportera sig själva. Vi kan redan se idag att bilpooler blir mer populära. Och när vi börjar prata om elbilar vill affärsmodellen förändras.

103_IMG_5610

Hälften av bilens värde är batteriet och varför skulle du äga batteriet? Det finns andra företag som kan göra det och de kan också vara en del av batteriets andra livslängd. 5 till 8 år, kommer du att ha ett nytt batteri att använda för din solenergi.

Den andra trenden är connectedness. Återigen, för alla vi som har barn kan vi säga att de är kopplade till varandra. Vill du skicka en signal till akutcentret, men det vill också vara självkörande.

Då när jag pratar med många SAAB-fans säger de "varför ska en bil vara självkörande? Jag vill köra ", det är fortfarande det alternativet. Men tänk på att 90% av alla olyckor orsakas av föraren, att de inte är noga noga. Föraren distraheras via e-post eller distraheras av något annat. Så det kommer att komma, men jag tror inte allt som är klart ännu.

Även om tekniken vill vara klar snart, har vi inte rättssystemen på plats ännu. Vem vill vara ansvarig vid ett problem: Är det internetleverantören, hårdvaruleverantören, biltillverkaren etc, så det tar lite tid att sortera ut.

104_IMG_5614

Tänk på utvecklingen av våra nya bilar. Dagens bilar har ett värde som är begränsat till 5%. Men om du ser 10 framåt i år - och vi har det i vår planering - uppskattar vi att värdet av mjukvaran kommer att vara över 60%. Samtidigt har vi mindre än 10% av vår personal inom mjukvaruutveckling - och det här är en allmän trend i branschen - så måste vi antingen börja med ingenjörer från Sony Ericsson eller etc. eller vi måste arbeta tillsammans. När vi tittar på industrin är bilar sannolikt det mest konkurrenskraftiga landskapet i världen. Det är mycket kapitalintensivt, du måste verkligen göra rätt saker.

105_IMG_5615

Så utmanas de av nya aktörer. Tesla som förstår att EV är framtiden, men också av nya aktörer. Vi ser Virgin, vi ser Apple, vi ser Google som sa att EV är framtiden, självkörning är framtiden och att de inte kan ta bilen. Eller det är komponentmakarna som Bosch och Continental? Jag tror inte att de är OEM och producerar egna komplett bilar. Titta på trenderna, det kommer att bli konsolidering. Många av bilbolagen idag förstår inte vad som händer runt miljön, anslutning och förändrade affärsmodeller men vi gör det. Du kommer alla, åtminstone den svenska publiken idag, att komma ihåg Facit. Historien om ett företag som inte förstod tiden för skrivmaskiner var över och att världen flyttade till datorer. Och om du inte förstår framtida trender, är du inte en del av framtiden.

106_IMG_5617

Och då är vi här, baserat på den stolta bakgrunden i Trollhättan. Varje premiumbilstillverkare behöver sin positionering: säker och premiumkvalitet, men det är givet. Vad kännetecknar en SAAB-bil, och vad skiljer oss åt hur vi ser på framtiden? Inte bara den yttre designen måste vara vacker, utan också den måste baseras på enkelhet och funktioner. Du kan inte göra det för komplicerat. Eftersom vi är ett litet företag måste vi vara innovativa. Vi kan inte bara följa vad andra gör och det har verkligen format oss att med begränsade resurser måste vi hitta vår egen bas och du måste vara en del av att sätta standarder för framtiden. Vi har några av de viktigaste ingenjörerna som har varit en del av att bygga SAAB-historien vår första EV och de kommer också att vara en del av att bygga framtiden. De har skapat turbo, sidokollisionsskydd, nära panel, så många fler innovationer som idag är standard inom bilindustrin. Men dessa innovationer måste riktas för att genomföra vår vision och det är miljön. För att förstå denna trend lägger vi inte mycket FoU för att utveckla konventionella drivlinor. Det kommer andra företag att göra.

107_IMG_5624

Vi gör våra resurser våra resurser för att genomföra visionen för oss. Då kommer vi för närvarande att bygga vår framtid, och vi kommer att vara där. Idag är vi 350-personer, bara det minsta möjliga med nyckelkompetenser inom tillverkning och design, inköp och marknadsföring. Men det är nyckeln till att fortsätta resan. Vem som helst kan köpa samma maskiner, vem som helst kan köpa samma programvara för att utveckla bilar, men inte bara någon kan använda dem så vi kan. SAAB bilar är nu säkra och de gör dagens högkvalitativa, säkra och mäta SAABs DNA-är kul att köra. Folket i företaget är inte särskilt kompetent, så de har en unik attityd. Denna "vi kan göra det" attityd. Vi tror på visionen, vi tror på var vi går. När jag pratar med andra människor i branschen är de faktiskt väldigt imponerade av vår personal. Vi har ett riktigt svårt år bakom oss, men vi har inte förlorat någon, kanske 4 eller 5, men vi är alla så stolta över vad vi gör. Detta är en nyckelresurs.

108_IMG_5629

Men naturligtvis är växten en viktig resurs också. Förra året var det en del av en internationell utvärdering av GM-året 2008. Det rankades i Produktivitet som en av de högsta konkurrenterna med BMW, Mercedes, etc, verkligen toppklassiga produktionsanläggningar. Men produktionsanläggningen är som sagt, inte maskinen, det är folket. GM har försummat underhållet av anläggningen under de senaste åren och nu börjar det hända. Förra året, trots att det var svårt, betalade vi löner och behöll underhållet av utrustningen, så utrustningen i fabriken är redo att starta , Vad är i färd med att investera i kroppshandeln. Att justera kroppshandeln för att vara.

109_IMG_5631

Så människor, fysisk fabrik och sedan IP. IP eller immateriell egendom Vi har kunskap om hur man bygger kvalitet premium bilar. Det betyder allt från elektronik till framdrivningssystem, chassis, säkerhetssystem etc. Och det tillsammans med kunskapen om hur man sätter ihop en bra bil. Men det är för närvarande det starkaste i är självkörande. Detta är ett område jag kommer tillbaka till.

110_IMG_5638

Men IP-plattformen fortsätter att bygga, Phoenix-plattformen är nyckeln. Phoenix, som ursprungligen heter SAAB Automobile, är oberoende av GM-plattformar. Om du är ett stort företag kan du ha ett begränsat antal bilmodeller, men du är så bra som möjligt Använd samma delsystem och strukturer i flera modeller än en. Då måste du underlätta produktionen. Scania är förmodligen modularitetsmästaren. Från SUV till konvertiblar till bilar, från SUV till konverterar till bilar.

111_IMG_5643

Om du tittar på Volkswagen kan du dela en plattform med ett varumärke som Audi och med Skoda. Det är därför vad vi tänker göra: varumärket och delen av denna differentiering vill göras med andra företag. Detta ger oss synergier vid inköp, synergier vid delning av utveckling. Denna modularisering vill därför användas i vår kärna för framtiden: vår batteriteknik.

112_IMG_5645

SAAB Automobile hade tidigare. För att förstå vad denna modularitet har att erbjuda. Det betyder att du måste göra C, D och E segmentet bilar, så olika storlekar av bilar, men vi har så för att kunna utnyttja detta i olika modeller, olika chassi, olika drivlinor olika kroppsstrukturer, olika interiörer etc. så att de kan återanvändas. Så vi har dessa gränssnitt mycket tydligt och förstår de olika kraven som vi gör, då måste vi titta på det för en premium bil eller är det ett volymmärke. Säger vi väljer att göra en bil C-segment med en konventionell motor, inte under varumärket Saab, men efter en partner av oss så kommer vi att kunna utnyttja denna typ av transmission, drivlinor, den här typen av chassimoduler och denna typ av kroppen struktur. Och om vi då bestämmer det för oss, det här är på EV SUV för vårt märke, vårt premium märke, då kommer du att använda detta barn av drivlinjemodul, det här är detsamma och den här modulen är det du har kraften i att skapa detta tillvägagångssätt. Eftersom vi är mycket tydliga: vår framtid är elbilar. Elbilar är det enda sättet att genomföra visionen. som har hållbara drivlinor men komprometterar inte på det roliga att köra, körupplevelsen. Så det finns inte bara 100% EV, så det finns hybrider, och det finns olika stadier av hybrider. Vårt fokus är på lätta hybrider som kan ha en elektrisk spänningsförlängare. Batteritekniken utvecklas snabbt, watt-timmar per kilo förbättras, kostnader per kilo batteri minskar och genom att göra vi kan få mer kraft i batteriet. Då har vi val: antingen använder vi detta för att gå från 300km idag till 400-500kms, eller vi håller vikten densamma. Idag väger batterierna 400 kilo. Eller vi bestämmer oss för ett lättare batteri, vilket innebär lägre kostnad och en billigare bil. Olika kunder, olika behov.

113_IMG_5653

90% bilägare kör högst 100km per dag, och om du kör 100kms per dag måste batteriet ha en kapacitet på 300 kilometer för att vara på den säkra sidan. Men om du pendlar mer än 100 kms om dagen, ja, då behöver du en längre räckvidd. Och det kan göras med en intervallförlängare, där du har en liten bensinmotor som arbetar för att ladda batteriet och förlänga intervallet.

114_IMG_5655

Du har sett det utanför och du kan se det hela dagen, det här är vårt första EV. Vi är verkligen stolta över det. När jag pratar med journalister ixnumx och Nissan Leaf är det en mycket bra bil. Vi möter möjligheterna hos en större bil; Vi har till och med ett längre körområde än konkurrenterna.

115_IMG_5657

Men vår framtid kan inte uppnås av oss själva. Vi behöver samarbeta med andra. Och det vill vara olika partners, företag som delar vår vision. Det finns planer på att skapa synergier i utvecklingen, de vill dela med sig av infrastruktur, dela komponenter. När vi delar komponenter, minskar det vår kostnad men ger oss samtidigt synergier vid inköp. 3 bilar 200,000 bilar, det finns stor skillnad i kostnaden för det material du förhandlar med det som ett volymspel. Så vi behöver stordriftsfördelar. Men vi behöver också tekniska partners som lägger till moduler och teknik, så vi behöver finansiella partners. Så det är inte bara en partner vi behöver, vi behöver ett antal av dem.

Vi har förhandlat ganska länge med olika partners. Internt kallade jag det ”ketchupeffekten” eftersom vi har skakat den här flaskan ett tag och äntligen kom något ut. Vi tillkännagav partnerskap inte när vi bara har en avsiktsförklaring eller när vi har ett preliminärt avtal utan när vi har ett undertecknat avtal finns pengar på vårt bankkonto och vi har tillstånd från dessa partner att kommunicera. Vissa av dem är noterade på börsen, andra är anslutna till en regering, så vi måste respektera när och hur vi meddelar.

116_IMG_5663

Så förra veckan kom den första delen av ketchupen ut: två strategiska partnerskap, med staden Tianjin och med SRIT. Låt mig presentera de två partnerna:
Tianjin är hamnstaden utanför Peking. men också Peking och Tianjin, som nu sammanfogar oss till en storstad och en 100 miljoner människor. På bilderna som jag visade dig tidigare, på grund av all denna förorening och på grund av den politiska makten här finns det högsta tryck för att göra en förändring och minska föroreningen. Det finns mycket press att introducera elbilar och gör det, det finns många incitament. 10,000 Euro i statligt stöd på den kinesiska marknaden, jämfört med 3,000 på den svenska marknaden. Det gör förstås en stor skillnad i affärsärendet.

117_IMG_5666

Så Tianjin, de är en stad med 16 miljoner människor och denna stad rapporterar direkt till centralregeringen. Detta är också staden där Toyota producerar, Hawtai producerar och många andra bilföretag är närvarande, vilket innebär att det finns en befintlig bas av kvalificerade arbetare och kritiska leverantörer. Så detta ger oss marknaden och den industriella basen. I Tianjin kommer vi att bygga en fabrik med samma storlek som Trollhättan och ett FoU-centrum. Inte med samma kompetens och samma inställning som här, utan med kompletterande färdigheter jämfört med vad vi har här.

118_IMG_5668

Det andra företaget är SRIT: State Research Information & Technology. Det är ett regeringsägt företag som delvis ägs av statsrådet för staten och av China Unicom. China Unicom är den tredje största mobiloperatören i världen. De kommer att förse det område som jag påpekade tidigare, framtiden för att ansluta bilarna och sedan gradvis självköra.
Så det här är ett viktigt steg för att stabilisera ägarstrukturen, stabilisera den finansiella situationen och därigenom tillgång till nyckelmarknaden och tillgång till nyckelteknik.

119_IMG_5670

Så jag vill påpeka att Kina och Sverige inte är motsägelser. Det kommer inte till Kina ELLER Sverige, det kommer till Kina och Sverige. När Geely köpte Volvo trodde folk att de var nära allt i Sverige och de gjorde inte det.
Jag tror bestämt att du inte kan ta bort rötterna och tro att fröna kommer att växa någon annanstans, men det är egentligen allt baserat på folket och DNA från SAAB, och det är här. Men när vi ser en växande marknad för elbilar i Kina och vi måste betala 30% importtullar, kommer vi inte att vara konkurrenskraftiga så vi måste ha produktion där och vi måste ha produktion här. Vi måste ha FoU där och här. Men huvudkontoret och kontrollen kommer att förbli från Trollhättan.

120_IMG_5675

Så vad vi gör nu, tillsammans med våra nya ägare, förädlar affärsplanen. Tydligt fokus på elbilar där vi har vår globala produktportfölj. Så en global portfölj, och bestäm sedan vilka produkter den vill producera, och det här är vår finjustering nu.

121_IMG_5680

Vilken modell som helst kommer att produceras i vilken anläggning. Vi vill veta mer när allt är klart, men idag är Jonas Hernqvist och vårt marknadsföringsteam en av de viktigaste ingångskanalerna.
SAAB, varför har du en passion för SAAB och vår produkt, och vi vill lyssna på det. NEVS T-shirts, eller skicka den till mystory@saabcars.com.

Så vi fortsätter nu resan för att göra skillnad. Tack så mycket.

122_IMG_5683

Så nu är jag glad att besvara några frågor!

F: Vad sägs om SAAB-namnet?
A: Först och främst är SAAB som ett varumärke extremt viktigt för oss, det är viktigt för dig och Trollhattan och det är fortfarande vårt fokus. Vi fortsätter vår dialog med SAAB AB - vem äger varumärket - hur vi kan använda det i framtiden.

F: Fabriken har stått stilla i ungefär ett år, har du inte förlorat för mycket tid?
S: Det är korrekt att vi stoppade produktionen för ett år sedan när vi fick ekonomiska problem. Vi kunde då bara ha ett minimalt antal nyckelingenjörer att fortsätta utveckla, så vi tappade verkligen lite tid. Ändå, kanske lite tack vare krisen, är den globala fordonsindustrin nu under övergång. Förändringar när nya aktörer kommer in, nya drivlinor kommer in, men vi och våra nya ägare tror bestämt att vi kommer att vara mycket konkurrenskraftiga. Om vi ​​skulle ha varit ett företag som bara hade tävlat med konventionella motorer, hade det varit mycket svårt för oss att komma tillbaka och vara konkurrenskraftiga.

Q (representanten från Shanghai): Är SAABs plan att producera elbilar? Om du inte var redo än, har du funderat på det? Slutligen: Varför valde du Kina när du vill tillämpa samma affärsmodell som Volvo?
S: Under vårt eget varumärke producerar vi inte längre konventionella bilar. Men vi kommer att sätta våra tillgångar i arbete, vilket innebär att vi ur ett tekniskt perspektiv utvecklar bilar också för andra märken som använder konventionella drivlinor. Så EV och lätta hybrider endast under vårt eget varumärke. Vår plan för anläggningen i Trollhättan är att använda två fulla skift, vilket innebär att vi kan ha en tredje skift tillgänglig för en annan OEM. Vi är faktiskt i diskussioner med andra OEM-företag som letar efter en kvalitetsproduktionsbas för Europa. Vi kan i princip erbjuda ett skift, vilket innebär 60,000 57 bilar. Så för att svara på den första delen av din fråga: ja, vi kommer att designa och tillverka konventionella bilar, men under eget varumärke gör vi bara bilar med drivlinor som är miljömässigt hållbara. När det gäller Kina stängdes SAAB som varumärke från den kinesiska marknaden av den tidigare ägaren GM. General Motors ville inte ha konkurrens med sina egna varumärken, som förresten var ganska sent tillåtet att sälja på den kinesiska marknaden i första hand. Idag är Kina den största bilmarknaden i världen, men också den mest konkurrenskraftiga. Varje globalt företag är närvarande och dessutom har du XNUMX kinesiska OEM-tillverkare. Jag kan lova er, inte många av dem kommer att överleva på lång sikt, eftersom det inte är tillräckligt bra att bara producera en bil som är billig. Kinesiska konsumenter kommer gradvis att leta efter mer, till exempel när det gäller säkerhet och kvalitet. Vi hade många besökare här och särskilt i våra laboratorier - och jag hoppas att många kommer att se våra laboratorier idag - vi får frågor som "hur många gånger testar du den här komponenten?" Och vi säger: ”vi testar dem alla tills de går sönder” och sedan gör vi om dem och gör testet igen. Vi har en stor kompetens kring kvalitet och är villiga att dela detta med strategiska partners. I våra diskussioner med staten på högsta nivå diskuterade vi att miljön inte har gränser. Vi är inte ett kinesiskt företag, vi har ägarna från Kina men vi är ett svenskt företag, men vi är villiga att dela vår kompetens för att göra skillnad även i Kina när det gäller miljöföroreningar. Och de gillar vad vi säger och därför sätter vi upp en andra produktionsanläggning och en andra FoU och kommer att erbjuda bilar av god kvalitet med elektriska drivlinor som är överkomliga för ett större antal kinesiska kunder.
Till din tredje fråga: Nej, vi kopierar Volvos affärsmodell. Vi lär oss mycket av Volvo. Först och främst skulle jag säga att resan är från Ford och GM till två kinesiska entreprenörer, och det är en stor kulturskillnad. Så vi kan lära av det. Men vi har ett helt annat spår på hur man ska hantera marknaden. Vi benchmarkar varje konkurrent och vi lär oss från alla konkurrenter, och vi är körsbärsplockning och kommer inte att kopiera Volvomodellen.

Fråga: Kan du prata om produktionen i Trollhattan? Det sägs att det finns överkapacitet i världen och nu bygger du en andra fabrik i Kina. Vad betyder detta för Trollhattan?
A: Först och främst är vår plan för framtiden att stödja den kinesiska marknaden från vår fabrik i Kina. Men medan de bygger sina egna växter vill de ge dem halvfabrikat. Vår fabrik här vill producera för resten av världen, men några av de bilar vi vill leverera till Kina. När det gäller att locka till sig en annan global OEM, har du rätt, det finns mycket överkapacitet. Om 30% överkapacitet i Europa ensam. Men om du pratar med någon som vill producera premiumbilar, finns det faktiskt ingen överkapacitet. Premium-tillverkare, om de pratar med europeiska företag som Jaguar, Landrover, BMW, Audi, ökar de fortfarande sin produktionskapacitet. De som inte är så framgångsrika är medellånga och lägre segmentbilar och de partners vi kan.

Fråga: Jag gillar gärna när jag kan köpa en av dina nya bilar i Manchester, snälla? Så vi har inte en elektrisk stödjande infrastruktur i Storbritannien, så jag är lite orolig för hur länge jag vill cykla.
A: Jag kan inte ge dig ett datum idag. Men självklart är Storbritannien en viktig marknad för oss. Det har alltid varit en av de två starkaste marknaderna när det gäller SAAB, med alltid många lojala kunder. När det gäller EV, är EV inte en revolution utan en utveckling. Även i Storbritannien byggs infrastrukturen. Men jag antar att de flesta elbilar kommer att debiteras medan du sover hemma. Om du bor i ditt eget hus, är det vanligtvis inget problem med infrastrukturen. Men om du bor i lägenheter och i centrum är utmaningen större. Om du kommer att pendla till London eller längre avstånd, behöver du en snabb laddningsinfrastruktur. Men för den typen av infrastruktur vill vi erbjuda dig sträckförlängare.

Fråga: Kommer du att ha hybridbilar i din portfölj och de sträckförlängare du refererar till, vad förväntar du att sortimentet ska utvidgas till?
A: Vi vill göra lätta hybridbilar, så inte de hybridlösningar som för det mesta går på bensinmotorer. Vi kommer att ha sträckförlängare, där du har en 20-liters bensintank och en liten bensinmotor och funktionen hos det här systemet är att ladda batteriet. Det betyder att batteriet kan gå till 300km, det går för 600km och det är intervallförlängaren.

F: Du pratade om "ketchup-effekten" tidigare i samband med dina partnerskapsmeddelanden. De två första dropparna är ute nu, när förväntar du dig att nästa kommer ut?
A: Vi har faktiskt fler av dessa partnerskap, med några av dem har vi till och med pengar i banken, men ingen tillåtelse att kommunicera. Det finns två typer av kontrakt: industripartner där vi kan dela utvecklingskostnaderna med, teknikpartner och finansiella partner. Och finansiellt innebär både långfristiga banklån och nya aktieägare. Så fort vi får kommunicera, kommer jag tillbaka.

Fråga: Hur är ditt förhållande till den svenska regeringen? Står de fullt ut av vad du gör?
A: Det är utmärkt och regeringen stöder fullt ut vad vi gör. Självklart nu, när vi är ute av problem är det mycket lättare för dem att reagera. Jag tror att den svenska regeringen vill lära sig mer från Norge eller Holland om hur man stöder EV-industrin och infrastrukturen.

Fråga: Kommer ditt företag att köras från Trollhattan?
A: Ja, från Trollhättan.

Fråga: Kan du utveckla vilka marknader du vill sälja dina bilar? Kommer du att sätta upp nationella försäljningsbolag?
A: Vi vill vara ett globalt varumärke med det. Vi kommer inte att lansera på alla marknader samtidigt. Den hallon jam regeln: mot dig spridar det, desto tunnare blir det. När vi säljer en bil vill vi ha bra service, reservdelar och ha kompetenta partners. Så vi ska få en gradvis utbyggnad på ett antal marknader. Det vill vara en blandning av distributionsmodeller. Med demobilar använder vi dock även våra egna dotterbolag och vi kommer att använda nya sätt att sälja Internet som en bas blandad.

OK, tack så mycket för att du kom! ”

Fullständigt transkript av presentationen "NEVS Future" av NEVS President Mattias Bergman, som hölls fredagen den 5 juni mellan kl. 11 och 30 CET i restaurang Saltes, intill NEVS Technical Development Center i Trollhättan, Sverige.

Läs mer Impressioner från första festivaldagen här.

6 tankar om “NEVS: Fortsätt resan för att göra skillnad"

 • blank

  Tack!!
  För uppdateringen, sa de när de skulle börja sälja / producera EV?

  • blank

   Inga konkreta datum bekräftades under presentationen - detta borde vara en del av den uppdaterade affärsplanen som Bergman hänvisade till. I ett annat samtal förstod jag att planerna för Tianjin inkluderar EV-baserade på den nuvarande prototypen 9-3EV. Med tanke på att Tianjin är en bekräftad partner nu skulle jag anta att denna produktion skulle börja snarare än senare. Med detta sagt är en prototyp inte nödvändigtvis en produktionsfärdig modell ännu och saker som certifiering, som bekräftar leverantörsbasen och slutför leveranskedjan behöver fortfarande göras och det tar flera månader. Så för de Phoenix-baserade EV: erna måste vi vänta på den uppdaterade affärsplanen.

 • blank

  ok jag ville bara låta dig veta! Bra jobbat killar, tack! Skål från Berlin

  • blank

   Uppskattad! Tom har jobbat hårt under tiden och det ser ut som att saker fungerar nu. Vi testade mobiltemat på iOS, Windows Phone, Android och Blackberry så att det skulle täcka majoriteten av mobila enheter där för tillfället. Om du fortfarande har problem kan du behöva rensa cacheminnet / historiken på din enhet.

 • blank

  Stort tack för återkopplingen. Vi är medvetna om att webbplatsen efter den senaste ändringen av layouten inte fungerar ordentligt på mobila enheter ännu men arbetar med den!

 • blank

  Hej Michèl, tack för ditt arbete! Och bra uppdatering med saabblog!
  Jag ville bara informera dig om att webbplatsen inte fungerar på iOS.

Kommentarer är stängda.