Om någon gör en resa så kan han berätta något ...

På lördag den Baltic Rally 2015. Martin och Maciej är på väg som Team Aurora Hunters med en Saab 900 "Ove the Crocodile". Ett fantastiskt Saab -äventyr! Martin berättar om förberedelserna här på bloggen:

Allt började med en spännande travelogue: "The Long Way Round", en gång med en motorcykel runt om i världen. Vi ville göra något sånt. Jag visste att det var en rally runt Östersjön. Det tycktes mig ett bra sätt att få erfarenhet. Så vi anmälde till September 2014, min partner och jag själv. Vid den här tiden hade jag ingen aning om hur mycket den här händelsen skulle forma våra liv under de närmaste månaderna.

Klar för stjärnan. Saab 900 = Ove krokodillen
Klar för stjärnan. Saab 900 = Ove krokodillen

Bekräftelsen av deltagande gick snabbt, registreringsavgiften betalades snabbt. Också ett namn för laget hittades omedelbart. Aurora Hunters. Jägare i norra ljuset. En nästan ouppnåelig destination på sommaren är polarljus ett fenomen på vinterns halvår. Ändå verkade namnet lämpligt för en rally i norr. För att hålla kostnaderna under kontroll och att hålla koll på, skapades ett bord med allt vi behövde. Tält, sovsäck, madrass, bränslekostnader. Allt verkade hanterbart.

7.500 km, 10 länder, 16 dagar äventyr. En förutsättning för detta var en bil som var minst 20 år gammal. Och här kände jag min chans att uppfylla en annan dröm, eftersom det snabbt visade sig att Saab är den enda tillverkaren som erbjuder en platt, nästan 2m lång sovyta för två i en bil. Det var också klart att vi inte ville ha en turbo för de baltiska staterna. En fin Saab 900 CC för max. Att hitta 2.500 € är dock inte lätt alls. Först åkte vi till Warszawa, det fanns en lovande bil med franska tallrikar, men utan papper. Som det visade sig, ett offer för den franska miljöbonusen. Registrering i Tyskland skulle inte vara något problem, bara polska Saab-älskare (som kallar kärleksfullt 900-krokodillen) rådde oss att köpa en bil i Polen. En vecka senare då upptäckten i Luxemburg: En Saab 900i med Aero-utrustning (inom och utanför). Vi tänkte inte länge och efter 12 timmar bussresa vi satt i bilen och var på väg tillbaka till Berlin.

Nu är det inte gjort med inköpet. En bil för bara 2.000 kostar mycket nerver. Registreringsproceduren och den obegripliga nitpickingen (vi talar inte om säkerhetsrelaterade egenskaper) hos de tyska myndigheterna innebar att Saab endast registrerades i mars 2015. Således lämnade bara bara 3 månader för att testa honom i stor utsträckning. Det är verkligen inte lätt att hitta någon som är kompetent som är bekant med den här bilen. Registreringen är en sak, underhållet ett annat. Jag kände mig fortfarande inte bra, på en eller annan sätt kom en dålig känsla upp på varje resa. Budgeten var gradvis utmattad och bilen körde fortfarande inte korrekt. Jag letade efter hjälp på saab-cars.de forumet och hittade en "Saab Whisperer", som tog med vårt stora tålamod. Vid en viss tid hade jag inte längre en önskan att "göra hantverk" och följde det generösa erbjudandet om hjälp i södra Tyskland. Resultatet? En skador på cylinderhuvudet, som skulle ha fångat oss senast i Nordkappen, diagnostiserades. Med hjälp av HFT detta fixades sedan. En vecka senare löstes "Check Engine Lamp" -problemet i Sankt Augustin själv. Utan dessa två skulle Saab Whisperer och HFT, projektet definitivt ha misslyckats.

Men denna rally handlar inte bara om bilen. Det handlar också om att se främmande länder, lära känna människor, äventyr. Och för att samla in pengar till en välgörenhet. Förutom projektet Arche eV, där en del av donationerna är en förutsättning för deltagande i rallyet, har vi genom våra vänner upptäckt ett spännande projekt i Nepal, vilket brådskande behöver vår hjälp. Grundarna Daniela och Steffen bygger skolor, tar hand om sjukvården, skapar inkomstkällor för familjer. Och allt detta heders med hjälp av donationer och stort personligt bidrag.

Den administrativa delen var således i arbete. Sålunda saknades utrustningen: Ett tält bör snabbt byggas och nedbrytas. Konstruktionen på kvällen bör gruvan på morgonen inte kosta oss tid. Så blev det självklart en fängelsehålan. Rolig sak, och varje gång jag beundrar min medpilot, hur snabbt kan han sätta ihop det igen. Sängkassar måste kunna klara 0 ° graden. En spis, helst bensin, så att du kan fylla på varje bensinstation. Utländsk valuta måste också förvärvas. Men inte mycket, för i hälften av länderna vi reser finns euron.

Dimljus för bilen, en tvivelaktig "extra" strömbrytare och två USB-slitsar för laddning av den fotografiska utrustningen. Ryssland Visa också gjort. Allt tillsammans? Jag tror att jag glömde något. Men det kommer bara att visa sig på resan.

Slutligen är det fortfarande nödvändigt att kontrollera länderna och de möjliga vägarna. Vi vet bara "om" var du ska gå. Och när vi måste vara där vid de två mötesplatserna. Nu vad är redan på att göra-lista är Trollhättan, Ove födelseplats, Falun gruvan, vilket är den typiska röda husfärg i Sverige och Jokkmokk, den inofficiella huvudstad i samiska.

Vi har inte börjat än och har redan lärt oss mycket:

Att hitta sponsorer är inte utan. Vissa kom genom min arbetsgivare (möten i korridoren), några genom hjälp av den unika Saab-gemenskapen. Detsamma gäller donationerna, och här måste du vara ständigt bakom.

Det är ännu svårare att uppgradera en 23 årig bil med 281.000 km körsträcka inom ett halvt år.

Och slutligen, och viktigast, att det fortfarande finns gamla, sanna vänner som hjälper oss med dina donationer. Och nya som plötsligt blivit människor som skickas till oss av himlen. Aldrig sett, men full av entusiasm för vår handling och alltid hjälpsam och full av idéer. Tack till er alla.

Aurora Hunters laget kan följas live här, såväl som på Facebook och vi ger regelbundet uppdateringar om rallybanans gång. Förutom en massa Saab-roliga handlar det också om den goda orsaken. Hittills har Saab Team 1.256 € på donationer samla. Vi är säkra på att det finns mer.

7 tankar om “Om någon gör en resa så kan han berätta något ..."

 • blank

  Lycka till och roligt! Kan någon förklara "Check Engine Lamp" -problemet? Ibland försöker jag med mig (efter varm start försvinna igen), ha en 900 S (1994, gammal form).

 • blank

  Ha en bra resa och en bra resa med ditt äventyr!
  Låter riktigt spännande och bra ... 🙂
  Och SAAB är verkligen det rätta valet i regionen 😉!

 • blank

  Tilliten och den goda känslan är en av dessa saker - jag hoppas för dig att allt lugnar sig och att ingen börjar med ett klag.
  Har du redan försökt sova i bagaget?

 • blank

  Jag har planerat rallyt 2020, låt oss se ..., ha kul och alltid en handbredd mellan alla älgar och andra hinder! 😉

 • blank

  Jag skulle vilja vara där också ... Naturligtvis utan ett glödande CE ... Men det kommer verkligen inte att hända i Trollhättan ;-)

 • blank

  Detta påminner mig om den gången när jag åkte med min 900er förr Skandinavien och har också sovit i bilen på potten plan liggyta. Går underbart, men ingen borde sitta mitt på natten på de inbjudande breda bumpersna.

 • blank

  Fantastisk turné med en fin bil - jag skulle vilja göra det också :-).

Kommentarer är stängda.