Fakta & alternativ

Saker utvecklas ... långsamt - som det ser ut. Men - och detta är förvånande för mig i detta specifika fall - i en positiv riktning. Långvarig patient NEVS verkar vara på väg till återhämtning om man lägger till fakta de senaste dagarna.

Saab-anläggningen Trollhattan
Saab-anläggningen Trollhattan

Fakta: 469 573-fordringsägare är fullt betalda, medan de återstående företagen igår har den utlovade första avbetalningen i sina konton. Tidsfristen var 13.Juni, och NEVS betalades några dagar tidigare. I mitten av oktober betalas balansbetalningarna, varför NEVS skulle vara skuldfri.

Som meddelats på fredagen, senare bekräftat av TTELA och igår av Schwedenradio, har en annan partner hittat vägen till Stallbacka. Det är oklart om det är en ny större aktieägare eller bara en ytterligare aktieägare. Kontrakten har undertecknats, men NEVS och den okända parten är ännu inte redo att kommunicera detaljer, som presschef Östlund meddelade.

Detta är inte särskilt tillfredsställande för oss som bloggare, och samhället vill äntligen se fakta. Men beteendet visar att man har lärt sig av tidigare misstag. Ett kontrakt är bara ett kontrakt när pengarna finns på kontot, enligt maximalt. En hälsosam attityd.

Den senaste utvecklingen är spännande, och ytterligare ett kapitel kan bara läggas till i Saabs saga. Under dagarna fram till festivalen var det ett stort antal besökare på Stallbacka, vilket är svårt att klassificera. Delegationen kom från Asien, men inte från Kina. En prognos: det kan finnas mer än en större aktieägare i framtiden för att säkra finansiering och framtid för anläggningen och (kanske) varumärket Saab. Om långsiktig finansiering och de nya aktieägarnas industriella bakgrund stämmer skulle det finnas en chans för varumärket att återvända till Trollhättan. Vi får se ! Låt oss komma till alternativen!

Snart produktion på fabriken igen?

En framtida pelare av NEVS bör vara kontraktsproduktion och utveckling. Vid presskonferensen framför internationella fans talade NEVS VD Bergman om den framtida distributionen av produktionskapacitet. Vid 3-skiftoperation kan 180.000-fordon byggas per år. Två tredjedelar ska ha Saab-logotypen (!). En tredjedel är planerad som framtida kontraktstillverkning. Dessa fordon skulle ha ett annat märke på huven. Var det bara tillfällighet eller avsikt att talet kom till detta ämne?

Kontraktstillverkningsplanerna verkar mer konkreta och mer avancerade än de verkar. Efter sommarlovet bör förberedelserna för kontraktstillverkningen börja, då kan upp till 60.000 XNUMX fordon av ett tredjepartsmärke rulla av produktionslinjerna i Saabs fabrik. Som jag sa är detta ett obekräftat alternativ, men det finns en viss sannolikhet att det kan vara korrekt.

För Trollhättan och Saab-fabriken skulle denna utveckling vara mer än välkommen. Labor och utsikterna fortsätter att vara en viktig fråga i Saab City, men inte lika förtryckande som ett eller två år. att ta anläggningen igång, för att hålla den i 1-skift vid liv tills skulle kunna rulla av linjen i 2 att 4 år nya Saab-modeller, är utmaningen för NEVS. Om det är möjligt ett stort steg mot stabilitet och framtiden för bilindustrin i Trollhättan skulle göras. Jag skulle önska det!

35 tankar om “Fakta & alternativ"

 • blank

  Vad händer? Jag kan inte fortsätta utan ett nytt bidrag ...

  LG från Berlin

  • blank

   Vid uttag? Vi arbetar med en större uppdatering av bloggen ... I morgon (förhoppningsvis) kommer den att vara online!

 • blank

  Vissa pratar dåligt, andra bär rosafärgade glasögon och tror redan på nya SAAB i höga, överlevande antal. Vad kan ses på marknaden - natt.
  Vad vissa PowerPoint-bilder kan göra - gäspa. Varken den ena eller den andra har något väsentligt.

 • blank

  Anden vid den tiden räckte bara inte! Och pengarna i avsnittet heller. Jag kommer att hålla fast vid det. Först och främst behövs kapital för att säkra Daniel Nozzles mat. Ett bilmärke lever inte för att det producerar bilar utan också säljer dem. Allt annat är borta, döden med öppna ögon.

 • blank

  De nämnda företagen fanns, hade ett namn och intakta distributionsnät etc.
  Varor eller är så levande!
  En namnlös fabrik med viss utrustning och byte ägare är inte ett bilmärke.
  Naturligtvis kan nuvarande eller framtida ägare bygga något där, reservoarpennor eller latexartiklar, något med fyra hjul om du vill - men vad har det med SAAB att göra?
  Jag känner inte till kriterierna för en eventuell ny namngivning, men jag kan tänka mig att de är mycket höga och bara kunde uppfyllas med en speciell unik produkt.
  Var har det varit sedan GM: s tid - fram till idag?
  En galen, genial visionär skulle bara behöva det, med en revolutionerande idé, bara de är alla utdöda eller på annat sätt upptagna.
  Pengar ensamma är inte ett tillräckligt krav - på SAAB var det alltid tätt, redan från början, men geni, grepp och uppfinningsrikedom formades tidigare.
  Jag ser det inte!

  • blank

   Bilen är inte konstruerad och byggd på verkställande nivå. Men ingenjörer och arbetare som har varit med Saab i årtionden. Därför håller jag med ovanstående: om tillräckligt med pengar tas i hand, kommer laget vid Saab också att kunna bygga bra bilar igen.

   • blank

    Då är det enkelt!
    Den som är rik nog är också ett geni - eller köper en.
    Det finns många av dem i specialerbjudandenet.
    I klarspråk kommer vi snart alla att köra kinesiska bilar - för de har för närvarande de nödvändiga pengarna.
    Konstigt nog brukade vissa tillverkare ha mycket pengar och bra begåvade ingenjörer, men de byggde fortfarande inte bilar som SAAB.
    Du kan se skillnaden om du kan se den.
    Att läsa boken ”The Spirit of SAAB - more than one car” av Rolf Bleeker är till hjälp.

 • blank

  Jag vill inte gå med i det! Jag tror att något kan komma ut av det. Det beror bara på produkten. Det finns så många exempel på detta inom bilindustrin, även från bilmärken som har en dålig eller ingen bild att det fungerar. Se Opel med mockan, eller Adam, Fiat med 500, eller premiummärken Jaguar, Volvo! Var var de ?! Och SAAB har en bra image och har därmed en mycket bättre utgångsposition. Förutsatt att pengarna är säkrade. Då fungerar det!

 • blank

  Vänner - tro mig - Schmarrn har inget att göra med SAAB (åtminstone vad bokstäverna en gång betydde).
  Här är bara gräshoppor här - men väldigt små, som inte kan flyga eller hoppa, i inlärnings- och hantverksläge.
  Den som till och med har en liten känsla av SAAB eller den tidigare andan bakom dessa brev, förväntar sig inte något från dessa praktikanter i fordonsprogrammet Punch and Judy.
  Vad ska komma av det, vem som ska sälja det och framför allt - VEM KÖPER SÅ SÅ!
  I bästa fall bygger de något för någon. Myror Lohngewerkel.
  Ingen ande och absolut inte en av SAAB.
  Här i år har varje chans blivit dumpad!
  Länge leve den inkompetenta traditionen - en skräck.

 • blank

  Spännande att läsa 🙂 och för vacker att vara, skulle jag säga tålamod som alltid och vänta. Men faktiskt oavsett, det viktigaste är att något går i rätt riktning, vi håller fingrarna korsade för alla saabier. Tack Tom, att du alltid stannar, vi behöver denna (DIN) nuvarande info !!!

  Lg från Thüringen

 • blank

  Det återstår att se om de även kan använda Saab-logotypen igen. Jag är fortfarande skeptisk om NEVS killar fortfarande får något anständigt bakat. Efter de senaste åren är mitt förtroende för NEVS fortfarande långt under noll. Innan det har ändrats fortfarande några kaniner från hatten.

 • blank

  120000 XNUMX bilar ska ha SAAB-logotypen!? Och vem ska köpa dem? När freaksna är nöjda igen, vad då? Poach från Audi och BMW .... Nej, det kommer definitivt inte att flyga.

  • blank

   Nu måste nästa steg tas och nya aktieägare kommer ombord. Om några år kommer de nya produkterna att avgöra vad som händer. Är fortfarande väldigt länge, för tidigt för prognoser.

  • blank

   När allt kommer omkring har freaks från hela världen ett uppdämt behov att komma ikapp ...

   Även varumärkeslojaliteten hos icke-freaks är mycket mindre än till och med för två decennier sedan. Att människor nästan köper en livslång Mercedes, en Opel, BMW eller en VW efter en annan, inträffar knappast längre.

   Också, knappt en modell av de nämnda varumärkena är inte längre lämplig att bilentusiaster skulle förankra nacken på gatan på grund av dem. För vad? Nästa av den här typen kommer att komma runt hörnet i 10 sekunder senast.

   Jag räknar här hellre till de depressiva svarta ögonen. Åtminstone ur optimistiska synvinkel. Jag anser mig vara en realist. Som sådan tror jag SAAB - om det var tillräckligt med kapital i bakgrunden, lanserades goda och aktuella produkter och framför allt väl marknadsförda - faktiskt skulle ha denna försäljningspotential.

   Bara igår parkerade jag på en parkeringsplats för motorvägen en bredvid en svart Bentley Continental. Han var beundrad unreservedly av två äldre herrar, som nu omväxlande ägnade sig åt båda bilarna - vilket gav en profane SC samma uppmärksamhet som lyxvarorna.

   Det är inte de få freaks som fortfarande håller fast vid sina SAABs, men den stora massan av dem som är intresserade av önskan om individer som skulle kunna möjliggöra sådana försäljningsuppgifter. Omvänt skulle 120.000-bilar över hela världen och varje år inte stå i vägen för individens nimbus.

   Felt 120.000 Audis och BMWs Jag såg igår ensam i Tyskland, på bara 600 Km-spår och på en enda dag, men bara 2 SAAB (en från insidan).

   Hur som helst, för en Saab skulle NEVS behöva sträcka sig avsevärt. Och jag är också en realist (eller ett nonsens, om du vill).

   • blank

    Jag känner mig också så. Fenomenet är att alla som kör i en svart Audi eller BMW, hur individuella de är på väg!

    SAAB sålde bara bilar runt 120000 under de allra bästa åren! Hur ska det fungera på en mättad marknad inom en snar framtid? Konkurrensutsatt marknad? Ja, ok, men om du vill undertrycka dem?

    • blank

     Hans Hürsch kommentar gjorde det hela troligt - rovkonkurrens eller rovmarknad menas inte här. Det handlar om det faktum att varumärkeslojalitet inte längre är i förgrunden idag och kunder av vanliga märken som BMW eller Audi etc. skulle alternativt få tillgång till ett välgjordt fordon från en annan tillverkare (varken BMW eller Audi etc. skulle avlägsnas från marknaden av denna anledning. förflyttas).

     Sådana köpbeslut utöver köpbeslut av så kallade freaks skulle säkert kunna säkerställa överlevnad för NEVS / SAAB.

  • blank

   Var i linje med vanliga försäljningsfrekvenser före krisen, och skulle bara tillåta överlevnad men inte hård blomstring. Verkar inte överdriven. Och helt möjligt var Alfa också nere, och sedan kom 156 och gick bort som varma kakor. Bentley och Maserati har också varit närmare avgrunden. För att inte tala om Skoda vild succéhistoria.

 • blank

  Jag tror inte det förrän transportbandet går igen och de första ”nya” är hos återförsäljaren.

  Min 9-5 har bara 50tsd. Ned, kan vänta lite.

 • blank

  Båda är väldigt intressanta - både när det gäller andra spelare (förhoppningsvis blir det inte för många kockar ... ..) och när det gäller tredjepartsprodukten som körs bredvid.

  Mer information från Sverige är nu välkommen!

 • blank

  Jag gav aldrig upp tro på SAAB och NEVS. Men min 9-5 SC har gett vägen till en E-UP och jag har blivit en engagerad e-bilförare. Min 9-3 SS från '08 håller också minst 2 år. Då beställer jag en 9-3 EV. Nyheten låter som om min plan skulle kunna komma upp 🙂

  • blank

   Vad är en 9-5 SS? Salladsolja slicer så kanske biodiesel

   • blank

    SC = Sportcombi, ss = Sportsedan = Limousine, finns också i olika broschyrer. Det var tidigare CC = CombiCoupe eller 16S = 16 ventiler Sport

 • blank

  Boa trycker bara på tummen: ')

 • blank

  Oavsett vad som helst !! Skulle någon fortfarande ha trott att NEVS faktiskt fortfarande är på bollen och är intresserad av produktionen med SAABs (när som helst) att börja!? Nej !! Det är som om du säger Tom, fantastiskt !! Och så borde vi ta det. Den ena, två månader till nästa info, hej, för oss har det blivit ett ögonblick ;-)!

 • blank

  82% av fordringsägarna har 1. Tranche (!) På deras konton.
  Detta betyder inte att 82% av fordringsägarna har fått sina medel som har gjorts. Eller har jag fel? 🙁 Dessutom saknas 18% av fordringsägarna fortfarande.
  Citat: Ett kontrakt är bara ett kontrakt när pengarna är på kontot, så maximen. En hälsosam inställning. 🙂 🙂
  Därför kommer jag att fortsätta vänta neutralt ... dessa 3,5 månader fram till oktober är inte längre ett "problem".
  Att företagets lokaler ska fyllas med billiv (vilket märke som helst ...) är goda nyheter för lokalbefolkningen. Men goda nyheter måste också backas upp med gärningar ....
  Citat: Men beteendet visar att man har lärt sig av tidigare misstag.
  Vad är det här för en entreprenör, tror NEVS nu inte på kontraktet?
  Om jag personligen som entreprenör undertecknar ett KONTRAKT med en PARTNER, så står jag skriftligen vid det. Avtal. Punkt. 🙂 Om det inte finns "avsiktsförklaringar" ...
  Eller min avtalspartner kan någon gång tillhöra "fel" part .... 😉
  Dessutom har en hel del rökstrålar runt NEVS. Synd.

  • blank

   Det finns de små fordringsägarna med belopp upp till 500.000-kronor var fullt betalda, resten fick den första avbetalningen. Det var lite mer än 10 miljoner €.
   När det gäller PR, kan du inte vara nöjd med det. Antingen håller du fast tills allt är fixat till 100% eller inte. Meddelandena på 99,99% gör det inte riktigt bättre. Vi känner till historien om det förflutna med en viss stad i Kina, som trots bindande kontrakt (stängda under konstiga omständigheter) inte idag
   har betalat.

 • blank

  åh, 11. Juni vid 11: 11 klocka 🙂

  • blank

   Perfekt tidsbestämd! 😉
   Trevlig hälsning 🙂

 • blank

  Hej,
  Egentligen var jag igenom med ämnet SAAB för att aldrig sluta negativ historia. Trots allt kan jag inte lämna det och följa utvecklingen dagligen med lite återstående hopp om framtida Saabs. När jag såg en ny 93 i showroom för en traditionell SAAB-partner för några dagar sedan, brann elden upp igen, förstås. Jag önskar att NEVS-killarna hanterar denna härliga uppgift. Också och särskilt på grund av de anställda, försörjningsindustrin och regionen runt SAAB City. Men också för att jag någon gång vill ha en ny SAAB igen. För närvarande tänker jag på produkterna från Göteborg och de kommunicerar nu en bra skandinavisk anda för tillfället. Den nya XC 90 kommer till vår dörr! En nigel spik nya SAAB konvertibel skulle vara min dröm. Så som ett tillägg. Jag är tålamod och vänta! Tom; Tack för de positiva nyheterna.

  Erik 900

  • blank

   Jag har inte köpt en ”helt ny cabriolet”, utan en 2009T Aero 2.0 med bara 40 000 km. Köpt för knappt en månad sedan. Det ska hålla kvar ett tag 🙂

 • blank

  Puh ... först måste jag sätta mig ner och smutta på en espresso! Du är inte van vid så "positiva" klingande nyheter från och om NEVS! 😉 😉

 • blank

  Är arket vänd? Det verkar som om döda människor lever längre. Det är spännande igen.

 • blank

  Fina planer för en anläggning vid gränsen för kapacitet ... men vilka anställda tack? Var ska de kvalificerade personerna komma ifrån, är kärnteamet fortfarande kvar som producerade de sista delarna?

  • blank

   Enligt NEVS försvann färre än 5-anställda under rekonstruktionen. Tidigare Saab-anställda för att vinna produktionen, så att laget ska förstoras, borde inte vara svårt. Arbetslösheten är fortfarande mycket hög i detta yrke.

Kommentarer är stängda.