Saab Festival 2015

Saab Festival 2015 i Trollhättan är över. Det var en anmärkningsvärd händelse och de 3 galna dagarna i Sverige ger hopp om varumärkets framtid. Den allra första dagen var det en spännande start - vi kunde uppleva NEVS 2.0.

Saab 9000 SC och Saab 9-5 NG SC från Saabblog.net Blogger Michèl
Saab 9000 SC och Saab 9-5 NG SC från Saabblog.net Blogger Michèl

I början av festivalen var NEVS utesluten från deltagande. Ett beslut som inte var helt förståeligt från fläktens synvinkel. Vid händelser av detta slag borde det bara handla om fans, varumärke kult, inte om ekonomiska och politiska känslor. När allt var på söndagen var det en NEVS 9-3 EV framför museet, en bra signal.

NEVS presenterade sig därför på fredagen i sina egna lokaler och utnyttjade möjligheten. Kommunikativ som aldrig förut - en ny typ av öppenhet. Laboratorierna var öppna för besökare, de kunde uppleva Saab-historien och kanske (?) Framtiden på guidade turer.

I alla fall fanns det mycket Saab-ande att upptäcka, eftersom väggarna berättar om det härliga förflutna. Saab 900 och 9000 finns fortfarande i korridorerna på laboratorievingen som om produktionen bara hade stoppats för några veckor sedan. Charmig…

NEVS chefer och andra personligheter som har Saabs förflutna var på plats för helgen. Bakgrundsförhandlingar var överdådiga som aldrig tidigare, att jag knappt kunde tro på det. Så vi hade aldrig upplevt NEVS. Hoppas i horisonten? Möjligen! NEVS, det vill säga kommer snart att rapportera mer om framtiden.

Om du ville kan du jaga testbanan med NEVS 9-3, och många fans gjorde det. Lördagen var tystare. Svenskarna firade sin nationella helgdag. Inte alla festivalbesökare drogs till Racetrack, många använde tiden för att besöka Göteborg eller för att utforska området kring Trollhättan.

För Saab Spirit började på söndag verkligen. Efter en lite tveksam start fyllde området kring Saab Bilmuseum med bilar. Kön i uppfarten tillfälligt fastnade från parkeringsplatser tillbaka till rondellen. De förutspådda 900-bilarna var säkra, förmodligen ännu mer. Ett tydligare uttalande för Saab entusiasm kan inte existera. Alla serier var på plats, från Saab 92B till 9-5 NG. Kvaliteten på de utrustade bilarna var märkbart bättre än tidigare år; den sista Saab-serien muterade i en samlarobjekt.

9000, vars födelsedag bara firades marginellt, tilldelades åtminstone parkeringsplatser direkt framför museet, och vissa utställningar påminde om modellens historia. Tyvärr stannade de riktigt intressanta kopiorna i tidningen, ett missat tillfälle för en annars fantastisk festival.

19 tankar om “Saab Festival 2015"

 • Jag tycker att idén och det är implementerat något genialt. Bara riktiga fans kan göra det.

 • Saab 9000 SC skär en riktigt bra siffra bredvid Saab 9-5 NG SC och ser ut som om den faktiskt rullade av produktionslinjen på exakt samma sätt ...

  Jag var inte säker på hur man hittat projektet hittills. Batty det är alltid. Jag var tvungen att bestämma mig själv om jag tycker det är positivt bra. Saken är fantastisk!

 • Det var en bra händelse !!! Jag tänkte ständigt, hur kan ett varumärke med sådana fans bara utrotning? Det fanns gott om tyskar, holländare, ryssar, polakker och många fler från utlandet.
  Om man beräknar alla Saab tillsammans på plats kommer man säkert över 1000-bilar.

  Men många lokalbefolkningen visste inte ens att en Saab-festival ägde rum. Varumärket är förmodligen så närvarande endast hos oss fans. Den genomsnittliga bilföraren köper vad han blir billigast eller har mycket prestige.

  Ändå ger jag inte upp hoppet !!!

  • Även om du knappast tror på det från dagens synvinkel:
   AUDI existerade inte mellan 1945 och 1965. Efter kriget demonterades fabrikerna i Zwickau. Bara under år 1965 tillverkades en ny bil under namnet AUDI i Ingolstadt.
   En comeback kan fungera. Till och med idag står bilindustrin inför en förändring. Därför behöver SAAB en stark partner. Och då kan det fungera.
   Jag hoppas verkligen att SAAB-berättelsen uppdateras snabbare än AUDI.

   • Detta kan inte jämföras, eftersom den nya Auto Union introducerades sedan 1949 i Förbundsrepubliken och förstås från förkrigstiden som kändes. Varumärket var de fyra sammanflätade ringarna, det var sant för alla märken i gruppen, det vill säga Audi, DKW, Horch och Wanderer. Den efter 2. Auto Union GmbH grundades i Ingolstadt under första världskriget, återupplivade varumärket DKW först. Efter att Daimler-Benz tog över företaget blev de stora DKW-modellerna bytt namn till Auto Union, medan de små modellerna (Junior senare F11 / F12) fortfarande såldes som DKW. Eftersom allt gick under 4-ringarna märktes dessa omnämnanden knappast. På samma sätt uppträdde den med F103 efterföljaren av den sista DKW-modellen F102. Båda sprang samman för en kort stund tillsammans från bandet och stod sida vid sida i försäljningsrummet och annonserades i vanliga flygblad. Huruvida Audi eller DKW var där ganska obetydliga, för att båda fanns Auto Union-återförsäljaren!

    Om det inte fanns varumärkesproblemet hos Saab, skulle vi säkert redan använda namnet. Du kan se på BAIC-Shenbao som använder Saab-bokstäverna i Kina hur man gör det och hur man använder de verktyg och rättigheter som har köpts för att testa konkurrenskraftiga bilar på provet.

    • Förresten, kan det vara att några teckningar av DKW Junior har tagit den tillbaka till Audis hemland och användes där som en mall för Trabant?

     • Mest troligt var det baserat på det, DKW var väldigt snyggt. Specifikationerna för Sachsenring var så styva att ritningarna inte skulle ha använts.
      Chassit, framskärmar och dörrarna från föregående modell måste användas på 601.

 • Enligt Swade var 900 och 9000 uppenbarligen så närvarande i laboratorievingen eftersom de inte ville visa det aktuella arbetet och istället klämde äldre bitar i mätanordningarna eftersom NEVS för närvarande utvecklas för kunder från bilindustrin som inte nödvändigtvis vet detta vill låta. För att inte tala om Phoenix ...

  Om det är sant, skulle det vara ett gott tecken.

  • Naturligtvis var laboratorierna "förberedda". Sedan pre-facelift 9-3 togs ut för att demonstrera något. NEVS gjorde verkligen ett försök att visa besökarna. Och vad Swade säger är sant.

  • Uppdragsarbete för andra biltillverkare ger också pengar till kassan - å andra sidan är nyheter om det värderade varumärket naturligtvis av mycket större intresse för det globala SAAB-samhället. Efter det som känns som en evighet vill vi äntligen få synliga resultat för de berömda fyra bokstäverna!

 • Till sist….. ! 🙂
  Underbara bilder och intressant information föreslår en resa till Trollhättan som är spännande i alla avseenden ...
  Fanbasen är tillgänglig!
  NEVS ...., tiden kommer att visa! 😉
  Tack Tom!

  • Det var riktigt bra, Saab har de bästa fansen i världen! Jag kämpar bara lite med efterdyningarna ... Så bara en kort artikel 😉

   • Verkar ha varit riktigt spännande och mycket stressiga dagar. Är verkligen konstigt och ovanligt tyst sedan här på bloggen. Jag önskar dig god vila Tom och ser fram emot artiklarna efter blekningen av din efterdyning

    • För att inte glömma: Mark & ​​Michèl och jag har också jobb och familj. Båda har prioritet. På kvällen finns det något att läsa på bloggen 😉

 • Var det några nyheter om NEVS-framtiden eller var NEVS framtida trend ska gå i bakgrundsdiskussionerna eller föreläsningen av Bergman?
  Framför allt, naturligtvis, vad gäller namngivningsrätterna, eller vad gäller den framtida större aktieägaren, som rimligen borde vara från fordonsindustrin. Kineserna som nämns nyligen kan inte vara den sista frälsningen och hållbarheten för NEVS.

  • Som förväntat innehöll Bergmans föreläsning inga nyheter. Det var en gest för de internationella fansen, och helt bra för mig. Bakgrundsinformationen är positiv, men tyvärr inte tillräckligt för att vi ska kunna publicera den. Vårt intryck är att NEVS snart kommer att ge fakta om utvecklingen via de officiella kanalerna. Lite mer tålamod ...

Kommentarer är stängda.