Premiär: Saab 9000 SC

De bästa SAAB-berättelserna är lätta att berätta. Om Sverige inte ger oss några nya bilar, bygger vi bara dem själva. Det är SAAB 9000 SportCombi-projektet i vinter 2014 / 15. En SAAB har aldrig sett dagens ljus, men firar sin premiär idag i Kiel och på bloggen.

Premiär: Saab 9000 SC
Premiär: Saab 9000 SC

Saab premiärer har blivit sällsynta med tanke på den knappa svenska produktionen. Du kan bara acceptera detta och bara fokusera på vad som finns på gatorna. Eller i den ultimata SAAB-andan kan du faktiskt bestämma dig för att bygga dig själv.

Logiskt sett har vi valt det senare, det mer utmanande sättet. Allt annat skulle bara göra våra läsare och samhället besvikna. Det finns redan tillräckligt med tristess i världen, så vi ska bygga en SAAB! För åtgärder som denna krävs rätt miljö: till exempel positiva SAAB-infekterade människor. Några av dem bor - som vi vet - i Kiel och utgör hörnstenen för denna utmaning. Då tar du lite mod, lägger till en nypa sinnessjukdom och SAAB 9000 SC-projektet är fött!

Idén för SAAB 9000 SportCombi kom från Markus Lafrentz, det moraliska stödet till projektet. Uppgiften: Att bygga en riktig SAAB.

Att transplantera baksidan av en Lancia på en 9000 hade redan gjorts av andra. Barn saker! En övning som resulterar i en hybrid av olika världar. Ingenting är verkligen meningsfullt. Den som någonsin jämförde chassit med SAAB 9000 med Lancia vill ha det gemensamt bortsett från identiska dimensioner. SAAB-säkerhetstänkande och italiensk lättvikt går inte hand i hand. Det är här livsfilosofier kolliderar.

Vi valde säkerhet, "Gjord av Trollhättan".

SAAB 9000 SC är en stor stationsvagn med baksidan av SAAB 9000 CS, är ambitiös. En utmaning som du måste behärska. Vad kan 9000 SC ha sett ut om det hade rullat av den svenska produktionslinjen i 1993? Svansgrinden, en del SAAB-DNA från 9000 till 900 II fram till den sista 2012 SAAB 9 5 SportCombi, hur vi kan integrera dem?

Operationen resulterade i ett fantastiskt resultat. SAAB. Projektet som startade på vintern. Det kunde ha blivit utrullat ur monteringslinjen i 1990. Och när det visar sig att - oväntat - passar omslaget på SAAB 9-5 faktiskt i vår 9000 SC, så skulle jag argumentera för att operationen var framgångsrik.

Idag är premiären i Kiel. Ett uttalande för SAAB, varumärkets anda och vitalitet. En 9000 Aero blev en 9000 SC. En italiensk kusin donerade taket och Alcantara-fodret, så bak- och sidofönster är så från söder. Resten är individuellt gjord, eller från Trollhättan, som i original bagageutrymmet.

Den nu nyfödda SportCombi vill följa med oss ​​till Sverige till Saabfestivalen. Självklart har jag drivit den också - det är jättekul! Testrapporten och mer information om 9000 SC-projektet kommer att visas på denna blogg efter festivalen. Det borde inte stanna med en SAAB 9000 SC bara. Det finns redan förfrågningar om fler omvandlingar. Fler drömmar kan dyka upp på vägen. SAAB, är vad vi gör av det.

3 tankar om “Premiär: Saab 9000 SC"

 • blank

  Bra gjort Markus !!! Hoppas du kan sälja några av dessa.

 • blank

  wauw; det är en väldigt fin bil !!!!!
  Perfekt projekt; älskar att se den här bilen på vägen en gång.
  Körar den i närheten av Kiel, eller någon annanstans i Tyskland?
  Jag vill hålla ögonen öppna.

Kommentarer är stängda.