Premiär: Saab 9000 SC

De bästa Saab-berättelserna är lätta att berätta. Om du inte vill behandla oss till nya bilar i Sverige byggar vi oss själva lite. Så här lanserade 2014 / 15 Saab 9000 SC-projektet på vintern. En Saab som aldrig tidigare fanns, firar sin premiär idag i Kiel och på bloggen.

Premiär: Saab 9000 SC
Premiär: Saab 9000 SC

Saab-premiärer har blivit sällsynta på grund av den ihärdiga svenska vägran. Man kunde ge upp och bara bry sig om vad som är på vägen. Eller slutligen, förverkliga Saab-drömmar, bygg bilar på egen hand.

Logiskt nog valde vi den senare, svårare vägen. Allt annat skulle vara intetsägande och skulle bara ha besvikit våra läsare och samhället. Det finns tillräckligt med tristess, så låt oss bygga en Saab. För handlingar som denna behöver man rätt miljö: positivt Saab-infekterade personligheter, till exempel. Som vi vet bor några av dem i Kiel, vilket är hörnstenen i utmaningen. Ta lite mod, en nypa galenskap, så är du mitt i Saab 9000 SC-projektet.

Idén till Saab 9000 stationvagn kom från Markus Lafrentz, det moraliska stödet för förverkligandet kom från bloggen. Utmaningen: att bygga en riktig Saab.

Det har redan funnits människor som har transplanterat en Lancia Thema-bakre del till en 9000. Kid grejer! En övning som skapar en hybrid av olika världar. Vem gör inget riktigt bra. Alla som någonsin har jämfört golvet i Saab 9000 och Lancia Thema är tydliga att båda bilarna inte har något gemensamt förutom identiska dimensioner. Saabs säkerhetstänkande och italienska lätta konstruktioner går inte hand i hand. Livsfilosofier kolliderar.

Vi valde säkerheten ”Made by Trollhättan”.

Vägen till Saab 9000 SC, en stor kombination med den bakre delen av Saab 9000 CS är ambitiös. En utmaning som måste bemästras. Hur skulle han ha tittat, 9000er SC, om han hade kørt av linjen från 1993 i Sverige? Den bakre panelen, en bit DNA från Saab 9000 900 på II fram till den sista 2012er Saab 9-5 sport vagn, hur vi integrerar?

Operationen på arket ledde till ett förvånande resultat. Projektet startade på vintern med en idé har blivit en riktig Saab. Vilket faktiskt kunde ha rullat bort kassorna på 90-talet. Om lastrummet täcker Saab 9000-9 stationvagn passar det också - helt oväntat - i 5 SC, kan operationen betraktas som en framgång.

Idag är premiär i Kiel. Ett uttalande för Saab, andan och vitaliteten av varumärket. En 9000 Aero blev en 9000 SC. Taket och Alcantara-skogen donerade en italiensk kusin, bak- och sidofönstren är också från söder. Resten är skräddarsydd, eller Trollhättan, som originalfodret på lasthållaren.

Stationvagnen, som bara finns en gång, följer oss till Sverige till Saab Festival. Naturligtvis körde jag den i förväg - det är riktigt kul! Testrapporten och mer information om 9000 SC-projektet kommer att publiceras på bloggen efter festivalen. Det behöver inte stanna hos en Saab 9000 SC. Förfrågningar om ytterligare ändringar har redan mottagits. Ännu fler drömmar kan komma på gatorna. Saab, det är vad vi gör av det.

19 tankar om “Premiär: Saab 9000 SC"

 • blank

  Jag är mållös, bara fantastisk !!
  Ännu mer interiör än i CS, respekt !! Rent jobb !! 🙂

 • blank

  Häftigt!

  Riktigt bra jobbat, grattis! Och det faktum att lanseringen av en "ny" Saab äntligen kommer att firas igen är helt enkelt lysande - och det bevisar att saker kan fungera ganska bra utan NEVS 🙂

  Och grattis också till "i.ant.kal", som redan hade gissat rätt den 3 juni, med tanke på fotot som publicerades i motsvarande artikel. Varigenom: Det var inte så svårt ... ganska ganska uppenbart 🙂 Speciellt eftersom, som nämnts av "saab-uggla", det redan har gjorts liknande studier och Lancia Thema utvecklat tillsammans med 9000-serien är redan i en mycket liknande form som kombi var tillgänglig.

 • blank

  Riktigt bra, jag skulle ta en direkt! Och sedan i denna underbara mörkgröna färg! Varför blir inte gröna bilar erbjuds eller sålda längre?

  Önskar er alla bra dagar i Sverige, jag är ganska avundsjuk på dig, men jag var förra året i Trollhätten. Det är bara lite längre ifrån oss än från Kiel! Hälsningar från CH, Hans

 • blank

  Trevlig bil, jag ser det leva i Trollhättan imorgon !!!

 • blank

  RESPEKT, stor prestation!

 • blank

  Han har blivit stor! En bra prestation!

 • blank

  ”Vi gör inga kompromisser. Vi gör Saabs. "
  Starkt!

 • blank

  Bra jobbat! Jag saknar dock den bakre vindrutetorkaren som är obligatorisk för stationvagnar - ska den eftermonteras någon gång?

 • blank

  Riktigt bra! Jag drar min imaginära hatt till dig. Trevlig idé.

 • blank

  WOW! Perfekt lyckad, om det hade varit, skulle jag köra honom nu. Jag tycker om det bättre än någon annan stationsvagn (förutom den nya 9-5, som tyvärr är för stor för mig).

  Stort beröm. Och glasyren på glasyren på kakan (: D) är fälgarna.
  Jag säger det igen: perfekt.

 • blank

  Respekt!!! Jag är glad att han fick 9000 flashback. Ser riktigt intressant ut. Respekt!!! Grattis. Finns det bilder på insidan också?

  Ha kul i Sverige !!!

  • blank

   Jag ser också fram emot fler bilder.
   Till exempel, från den öppna bakluckan.

   ... och då skulle jag vara intresserad av hur mycket mer lagringsutrymme det erbjuder jämfört med CS.

  • blank

   nästa, snälla ha en 9-5 1 lucka!
   Jag har redan gjort några repetitioner ...

 • blank

  Fantastiskt!
  Grattis till den framgångsrika verksamheten på SAAB! Och sedan också i mörkgrön färg! PRECIOUS !!! ELEGANT u. TIDLÖS !!!
  Ta hand om dig…. ;-), ha en trevlig resa!
  SAAB-evenemanget börjar med ett behagligt slag! Så det kan fortsätta !!!

 • blank

  Bra jobbat ... från Citroen DS-21 pick-up till Peugeot-korsningen mellan stationvagnar och racingbåtar, jag har sett några galna unika bitar, men det här är verkligen en som kan användas i praktiken.

  Jag vet inte om det var avsiktligt - men i 9-5 kombi (gammal och ny 9-5) är C-stolpen identisk med sedan, flankerna därifrån är fyllda med fönster - precis som din engång. För mig, en tydlig fortsättning på SAAB-DNA som du lyckades med, antingen avsiktligt eller utan.

  Bra jobb!

Kommentarer är stängda.