Kapitel 3 i Trollhattan

Tidigare förra månaden hade jag privilegiet att intervjua tre nyckelpersoner på Saabvägen 5 i Trollhättan: Tijs Nijland (Certification Engineer), Hans-Martin Duringhof (Director Powertrain Integration & Chassis) och Frank Smit (Director Vehicle Programs CV / EV & member of the NEVS styrelse). Förutom det faktum att vi alla delar samma ursprungsland (Nederländerna) delar vi uppenbarligen också passionen för SAAB. Jag frågade dem om vad som fick dem till Sverige och NEVS och hur de ser framtiden.

Hans-Martin Aardhof (L) och Frank Smit (R)
Hans-Martin Aardhof (L) och Frank Smit (R)

 

Frank Smit: från Södertälje till Trollhättan
Frank flyttade till 2001, men hade varit på svensk jord några gånger tidigare. Min SAAB-anslutning kom verkligen tidigt. Min pappa arbetade på Scania Holland och älskade det med bilar hemma. " Men vad gjorde du flytta till Sverige? SAAB fans - vi hade vårt vanliga stopp i Trollhättan. Jag gillade det och när jag fick det på SAAB Powertrain i Södertälje i 2001 tog jag det. Så all kommunikation var på engelska antar jag? "Först ja, men jag gjorde misstaget" för att säga "jag kunde inte prata". Jag använder svenska varje dag nu.

Tijs Nijland
Tijs Nijland

 

Från försvar till bilar till Tijs Nijland
Tijs anlände bara till Sverige för ungefär ett och ett halvt år sedan, men hade en hel historia i landet tidigare. ”Jag tillbringade mycket tid i Sverige med en av mina tidigare arbetsgivare, det nederländska försvarsministeriet. De köpte militära fordon i Örnsköldsvik och när jag började där letade de efter någon som skulle kunna lokalisera besök "då och då". Det förvandlades faktiskt till en situation där jag tillbringade mer tid i Sverige som i Nederländerna så jag lärde känna landet lite. Sedan fick min flickvän jobb i Skövde, 100 km från Trollhättan och det är därför vi flyttade. " Så hur slutade du på NEVS? ”De senaste åren hade jag utfört certifieringsarbete på Dutch National Aerospace Laboratory och när jag såg på Saabcars.com att de letade efter en certifieringsingenjör ansökte jag och därifrån och framåt gick det riktigt snabbt. Och för att tillägga är passionen för SAAB något från min barndom. Vår granne arbetade hos den lokala SAAB-återförsäljaren och körde alltid de senaste modellerna. "

 

Kapitel 3 för Hans-Martin
"SAAB är verkligen en familjeaffär för mig. Mina mor-och farföräldrar startade en av de första SAAB-återförsäljarna i Nederländerna på femtiotalet. Mina föräldrar tog över verksamheten till 2008. Mitt eget engagemang startade från omkring 1993 när jag faktiskt fick vad som krävs för att kombinera mina studier med min fars arbete i IT. Jag började på NEVS strax efter Tijs, i december 2013. Jag hade jobbat hos SAAB Automobile före och efter det på AAM, båda i Trollhättan. Mitt huvudfokus var på fyrhjulsdrift, ett riktigt spännande innovationsområde med bara några patent i mitt namn! Jag hade alltid haft mycket arbete i 2013 att jag saknade något. Jag gick igenom SAAB-fabriken varje dag och jag såg antalet bilar på parkeringen. Så jag började på NEVS dagen efter att den första 9-3N hade titeln "1 är nu stängd, jag vill vara en del av kapitel 2". Vid den tiden visste jag inte vilket kapitel 2 skulle se ut, men nu är jag här för kapitel 3! "

 

Framtiden: de tre musketörerna
Titta på den nuvarande situationen vid NEVS med omorganisationsfasen bakom dig nu, vad är den största utmaningen under de kommande tre månaderna? Frank: "Vi måste få de nya partnerna ombord så snart som möjligt. Dessa signaturer måste läggas på papper så att resten av våra planer verkligen kan realiseras. Därför är det dags att vi rekryterar fler människor. Vid denna tid arbetar vi hårt för att utveckla nästa generationens bilar. Den processen har aldrig kommit i viloläge och det första behovet vi ska ha mer ingenjörer. "
Tycker du inte att det är knepigt att få dessa ingenjörer (tillbaka)? Så konstigt som det låter tror jag faktiskt att det blir enklare att rekrytera dem. Jag tycker att NEVS och den vision vi har är tvingande nog att attrahera rätt personer. Saker kommer troligen att bli ännu enklare. "

Titta på framtiden, säg 3 år, antar att du har obegränsade resurser och pengar, vad då?
"Nå då kommer vi att ge dig gåsstötar. Bilar många människor är inte till, men rör ditt hjärta. När du tittar på dem, när du är i din uppfart, och när du kör det självklart. Liksom SAAB-bilen har varit: inte som de andra och bilarna som är riktigt kul att köra. En annan aspekt är att vi har en riktigt bra relation, mycket mer kopplad. Jag tror att detta inte bara är avgörande och därför relativt enkelt genomförbart. Vi har inte ambitionen att nå Volkswagen Group-volymer och för dem verkar det mycket svårare att känna alla sina kunder med namn. För oss tycker jag att det är mycket lättare och tekniken för att möjliggöra detta är redan tillgängligt.

Vår nuvarande ägaren har en riktigt stark och övertygande vision, han verkligen går 'hela vägen' och unabhängig av vad hans framtida andel i NEVS kommer att se ut, vill Kai Johan att fortsätta att leverera ett viktigt bidrag för att förverkliga denna vision. Det finns ingen i världen som skulle börja en ny bil tillverkande företag baserat på förbränningsmotorer. De potentiella nya partners vi för närvarande talar med dela denna vision. Jag tror inte därför gjorde en ny ägare kommer att vilja ändra kurs dramatiskt, fokuserar på konventionella motorer och börja göra cubic formade Toyotas. Om bara detta inte är en konkurrensfördel. Men oroa dig inte: de tre musketörerna är här "!

 

Fotnot: detta är inlägget är en förkortad version av artikeln som kommer att visas i juliutgåvan av "Saabberichten", det officiella tidningen för SAAB Club Netherlands, Intervjunen togs före NEVS meddelanden i maj 27th.

5 tankar om “Kapitel 3 i Trollhattan"

 • blank

  gooood grejer.

  Observera detta: "Det finns ingen i världen som skulle starta ett nytt biltillverkningsföretag baserat på förbränningsmotorer."

  låter rätt, men tänk sedan på Borgwards planerade väckelse.

 • blank

  underskatta inte holländarna (även om de gör hickups, då och då)

 • blank

  Välskriven, ge lite hopp! Thx Michèl!

 • blank

  Michel, det här är den finaste intervjun jag har sett sedan en lång, lång tid; det gör min dag.
  Kanske medan jag föddes i Nederländerna och så lite förtjust genom att läsa denna utmärkta nederländska mechanketeers. Det ger mig chansen att köpa en ny Saab med de egenskaper vi alla älskar så mycket i det varumärket idag. Jag hoppas verkligen att det jag läser kommer att bli verklighet.
  Håll oss informerade om vad de gör i THT. Lycka till killar vi räknar med dig.

  • blank

   Tack så mycket och se upp för nästa upplaga av Saabberichten (jag antar att du redan prenumererar och om inte detta skulle vara en bra anledning att anmäla sig till medlemskap ...) för ännu mer information 🙂

Kommentarer är stängda.