Kärlek vid första ögonkastet

En annan Saab-historia! vår Saab läsare kopp , som vi skickar för första gången efter festivalen, går den här gången till Marco i Upper Lusatia!

Min Saab, som dagligen gör livet lite trevligare för mig och för oss (min fru, vår son och jag), är en 9-3 SC BJ 2007. När denna 2005-serie visades för första gången var det klart för mig att jag måste ha kört en sådan bil i mitt liv.

Saab syskon bland dem själva
Saab syskon bland dem själva

Det var, eller är fortfarande som den berömda kärleken vid första anblicken. Men först till början av min Saab-historia.

I DDR var urvalet för mig (som inte särskilt bilintresserat barn) av ovanliga favoritbilar inte särskilt stor. Men sedan några år efter sekelskiftet (om 1995) körde vår konstlärare till skolgården med en Saab 900 Turbo, bekantskapet av varumärket gjordes i Sverige. Först gick jag till 900er flera gånger om dagen för att undra om han skulle tycka om mig eller inte. De andra modellerna från Saab kunde inte leda mig till ett snabbt resultat vid den tiden. Intresset för varumärket var fortfarande stort, eftersom dessa fordon var något av deras eget.

10 År senare upptäckte jag oavsiktligt Saab 9-3 SC på internet och jag började återinträda med varumärket och den här gången utan att lämna den igen.

Efter många år reser verksamheten och därmed använder alla typer av märken, hade mitt senaste köp av 2010 inga stora påståenden utom långdistansförmåga. Allt granskades och plötsligt kom tanken att se på Saab. Som tur skulle ha det fanns det ett rimligt erbjudande om en 9-3 SC med nästan full utrustning (endast värmaren saknas).

Sedan dess har jag kört många kilometer Saab och nästan alltid med ett leende. Trots vissa ekonomiska KO kriterier var bilen och repareras alltid. Från kopplingsskada, till defekta virvelklaffar med inloppsrörsmedelsbyte, till en nästan odetekterbar läcka i kylkretsen.

Även om jag inte behöver köra eller köra och bara gå förbi bilen, måste jag le. Detta gäller även andra Saabs, som man ser nu och då i området. Dessutom finns det några mindre historier som markerar bilen eller varumärket dessutom.

- I kön framför en barriär kom det plötsligt en bank i mitt fönster. En trevlig man från Ingolstadt bakom mig var tvungen att berätta för mig att han ångrat mycket att han bytte ut sina 9-3 mot en A4. Han önskade mig alltid en säker resa och lämnade ett leende.

- När du köper en ny xenonbrännare sa säljaren just "ha kul att byta". Jag vet inte vad han menade. Jag är ute till bilen, öppnar motorhuven, tar bort och installerar senare påfyllningshalsen på torkarsystemet, byter brännaren och du är klar. På Internet kan du läsa att 99% av tillverkarna kräver omfattande demontering av stötfångare och mer. Otrolig.

- När du installerar barnstolen för avkomman innehåller installationsinstruktionerna något av "fumling" om hur man fäster en reboarder med bälten på framsätet. På Saab finns extra fästöglor i skenan på framsätena. Ingen fumling, band, gjort.

Andra små saker är Nightpanel, dold gasfjäder i bagageluckan, motorhuven utan irriterande räcke eller den snygga "snabba bälten" noten i 9-5 (verkstadsbil).

En del av det kan också vara tillgängligt från andra tillverkare, men i det övergripande paketet gör det Saab så otroligt värdefullt. Jag hoppas att vi har ledsen glädje med honom. Och låt honom förlåta mig för att ibland leta efter en yngre modell. Men det talar tydligt för honom att det hittills inget erbjudande kunde byta ut det med ett tungt hjärta kanske.

Det finns säkert många fler vackra, bra och säkra bilar, men ingen som fascinerar mig som en sann icke-bilentusiast. Och nu behöver bara thrillern i Trollhättan en lycklig avslutning ☺

2 tankar om “Kärlek vid första ögonkastet"

  • blank

    Rätt så är det som det är. Och det snygga är att du aldrig satte upp saker på Saab, men det gjorde det, och det gör Saab speciellt för mig.

  • blank

    Trevligt till saken. Det är verkligen de många väl genomtänkta små sakerna som gör våra bilar så söta och annorlunda från folkmassan.

Kommentarer är stängda.