Två nya kinesiska ägare för NEVS * Uppdaterad *

NEVS tillkännagav två nya minoritetsaktieägare i morse: staden Tianjin (THT) och Beijing State Research Information Technology (SRIT). Även om detta är ett viktigt steg framåt, finns det fler partnerskapsmeddelanden att förvänta sig. Inget omnämnande av SAAB ännu men ...

saab dag

"Vi meddelar först när saker är klart"
Ett e-postmeddelande från NEVS kommunikationsavdelning från tidigare i morse innehöll en inbjudan till en presskonferens kl. 11:00 CET med NEVS vd Mattias Bergman som värd. Mycket kort varsel, men den övergripande timingen var inte oväntad eftersom NEVS konsekvent hade sagt att de skulle tillkännage nya partners strax efter lämnar omorganiseringsfasen.

Dagens tillkännagivanden i en mening: två nya kinesiska minoritetsaktieägare, en ny global fabrik i Tianjin och ett tekniskt FoU-partnerskap, en - att tillkännages - den globala elportföljportföljen och nya ytterligare partners kommer att tillkännages snart.

Mer information finns i pressmeddelandet nedan (som för övrigt, slog ledningen två minuter innan presskonferensen började), men detta verkar uppmuntrande nyheter från två perspektiv: det erbjuder en ny post i stor  Den kinesiska marknaden och den säkrar rollen som fabriken och FoU-centret i Trollhättan, och enligt Mattias Bergman kommer NEVS snart att börja rekrytera och använda ytterligare konsultresurser i Sverige.

NEVS rapporterar också att $ 40M har betalats idag av de nya minoritetsägarna, varför det kommer att kunna betala sina utestående skulder per det senaste avtalet med fordringsägarna och bli skuldfria.

Fler meddelanden kommer snart
Mattias Bergman pratade om en "ketchupeffekt" (dvs saker tar väldigt lång tid innan de kommer ut men när de väl är ut börjar det rinna mer snabbt; precis som att försöka få ketchup ur en flaska); fler partners kommer att tillkännages och affärsplanen uppdateras just nu. Bergman nämnde att de ser tre partnerkategorier: industriell, teknologisk och finansiell, och att de snart kommer att tillkännage ytterligare partners i var och en av kategorierna. De två andra "asiatiska fordonstillverkare" (som tidigare ryktades vara Mahindra från Indien och kinesiska Dongfeng) som NEVS bekräftat att de har förhandlat med sedan förra året, är fortfarande med i bilden.
Bortsett från att producera egna miljövänliga elbilar och räckviddsförläng är NEVS talar med andra tillverkare att sälja outnyttjad produktionskapacitet i Trollhättan fabriken och att montera bilar (dvs med konventionella motorer) för andra märken.
När den nya affärsplanen är klar kommer NEVS att tillkännage den nya globala produktportföljen och produktionsvolymer och datum inom kort. Bergman lade sedan till "vi meddelar bara när saker är klara".

Så fler nyheter att vänta inom kort, särskilt kring den nya majoritetsägaren och i synnerhet licensen att använda SAAB-varumärket. Till den senare punkten sa Mattias Bergman på presskonferensen att ”SAAB är verkligen super viktigt för oss och det är en del av vår affärsplan. SAAB-DNA finns i väggarna här och det är avgörande för våra kunder och Trollhättan. Dialogen med SAAB AB pågår".

Så nu vad?
Jag måste erkänna att jag har blivit fascinerad av antalet skeptiska och tydliga negativa kommentarer på Internet som svar på dagens meddelanden. Visst, NEVS finns det inte ännu med ett långt skott men hävdar de detta? Inga nyheter idag om Mahindra, Dongfeng och SAAB-varumärket. Betyder det att det inte kommer att ske någon positiv utveckling när som helst som ger den nödvändiga starka grunden och långsiktiga åtaganden för att bygga SAAB igen? Nej, inte nödvändigtvis. NEVS har hittills hållit mer eller mindre alla sina löften, så när de säger att det nu kommer fler partnermeddelanden inom kort, varför skulle det per definition ifrågasättas som många svarande hävdar? Jag ska försöka ta itu med de två vanligaste teman:

Kinesiska partners
SAAB: s historiska erfarenheter med utländska investerare (och speciellt kinesiska investerare i synnerhet) har inte varit alla positiva. Minnet om Victor Mullers dramatiska utveckling med flera potentiella partners från Kina som Youngman, Pangda och Hawtai är fortfarande fräsch. NEVS hade sig med minoritetsägare Qingdao, vilket ledde till den efterföljande omorganisationen. Så detta intryck av kinesiska partner är opålitliga görs enkelt. Men är de verkligen? THT, SRIT och / eller några ytterligare kinesiska partners är lika strategiska och pålitliga som NEVS vill och behöver dem att vara. Kina överträffade USA inte så länge sedan som världens största ekonomi. Staden Tianjin ensam har nästan 15 miljoner invånare (mer än länder av Sverige och Danmark kombinerat) och över 1.3 miljarder bor i Folkrepubliken Kina. NEVS "har varit starkt rotad i Kina från början. Majoritetsägaren National Modern Energy Holdings Ltd är ett Pekingbaserat företag med fokus på förnybar energi i Kina och grundades av NEVS-ordförande Kai Johan Jiang. Att fortsätta resan nu med THT och SRIT verkar vara ett logiskt steg för att säkra både tillgången till denna enorma marknad och tillgång till nyckelteknik (SRIT sägs fokusera på avancerad bilkommunikation och självkörande bilar). Varför ska det fungera den här gången då? Återigen vill tiden säga att det kommer att spridas som planerat, men både THT och SRIT har en stark koppling till den kinesiska staten (medan Qingdao inte). Den anslutningen kan låta konstig i många västerns öron men ligger i det nuvarande politiska och ekonomiska klimatet. Alla utländska bilfabrikanter har en lokal joint venture-partner i Kina och jag antar att den bästa är Geely, nuvarande ägare av Volvo Personvagnar.

SAAB-märket
Det fanns inga nyheter om förhandlingarna med försvars- och säkerhetsföretaget SAAB AB om licensen att använda varumärket SAAB. Jag förstår att Mattias Bergman var mer specifik än i andra intervjuer nyligen om att SAAB är avgörande för NEVS. Detta bekräftades i flera andra samtal som jag har haft med NEVS-representanter under de senaste månaderna och jag vet att hela Trollhättan vill ha det. Problemet verkar vara i Linköping (där SAAB AB har sitt huvudkontor) eller närmare bestämt den juridiska avdelningen där. Många rykten har spridits nyligen om vilka krav SAAB AB har och att NEVS ”aldrig” skulle kunna uppfylla dem. Jag är tyvärr inte tillräckligt nära saken just nu för att sätta fingret på den ömma platsen, men det måste finnas en lösning. Så mycket som SAAB AB förmodligen hade problem med negativ publicitet kring frågorna relaterade till de Trollhättan-baserade biltillverkarna, skulle jag hävda att SAAB-bilmärket är det som faktiskt gör SAAB AB känt runt om i världen. Med rätt licensavtal på plats kommer ikoniska SAAB-bilar att fortsätta att produceras, vilket också kommer att gynna SAAB AB, på samma sätt som det fungerar för varumärken som Rolls Royce och Volvo. INTE att ha ett avtal på plats betyder dock i huvudsak förstörelsen av detta ikoniska varumärke och nedgraderar värdet av NEVS enormt. Jag har stark tro på att SAAB AB också kommer att se detta värde och snart komma överens.
SAAB är inte död, länge live SAAB!

 

Nevs växer med två kinesiska strategiska delägare

Tillsammans med två nya kinesiska delägare Nevs kommer att etablera sin andra globala fabriken med fokus på elbilar och en andra global forsknings- och utvecklingscenter i staden Tianjin, Grann Peking och Hebei-provinsen, tre högt integrerade ekonomiska regioner med en befolkning över 100 miljoner.

Tianjin City Tianjin Binhai Hi-Tech Industrial Development Area (THT) och Beijing State Research Information Technology Co, Ltd (SRIT) har Nevs två nya strategiska partners.

Tianjin är en av de största kuststäderna i Kina och har avsevärt främjat nya energikällor både i form av konsumentbidrag och offentliga upphandlingar.

Tianjin stadens snabbväxande nationell nivå demonstration zon omfattar en lång historia av bilindustrin. Här är där joint venture-produktionen planerar att byggas. Detta kommer att ge Nevs en stark fotfäste på den växande EV-marknaden i området och Kina, samt ge Nevs tillgång till den befintliga billeverantörsbasen i regionen.

SRIT är en banbrytande IT-leverantör av Kinas forskningsutvecklingscenter för statsrådet och den jätte telekommunikationsgiganten China Unicom.

Det är en unik möjlighet att ansluta sig till bilindustrins framtid, samarbetet med SRIT och dess ägare. SRIT som partner vill öppna fler möjligheter till Nevs.

Den första bilen thatwill produceras i fabriken i Tianjin är en elbil baserad på Nevs teknologi, följt av en diversifierad portfölj av EV och batteridrivna fordon och elbilar baserade på Nevs nya utvecklade fordonsarkitektur.

"Nevs" fokuserar på att producera högkvalitativa elbilar med Kina som sin ursprungliga huvudmarknad. Det långsiktiga samarbetet med utvecklingsområdet THT i Tianjin och IT pionjär SRIT kommer att hjälpa oss att uppnå vår vision och vårt mål om en global strategisk närvaro och är ett viktigt tillskott till de resurser vi har i Trollhättan ", säger Nevs vd Mattias Bergman ,

8 tankar om “Två nya kinesiska ägare för NEVS * Uppdaterad *"

 • blank

  Jag väntar på ett uttalande från SAAB AB
  om affären ....

 • blank

  Förhoppningsvis får NEVS aldrig namngivningsrättigheterna !!!

 • Pratar om en andra global fabrik.
  Och vad sägs om den första globala fabriken som står i full stånd under deras förvaltning?

  • blank

   Utan etiketten SAAB ingår i Trollhättan ingen framtid för NEVS!

  • I de planer som presenteras idag kommer Trollhättan-fabriken att producera elektriska fordon för NEVS och utföra monteringsarbeten på bilar för andra OEM-tillverkare. Tills den nya fabriken är klar (förväntas ta cirka 2 år) kommer Trollhättan också att leverera till den kinesiska marknaden.

 • GODA NYHETER

 • ok killar, jag är här borta!

Kommentarer är stängda.