Anna-projektet

Jag brukar berätta Saab-historier från början. Med Anna, en Saab 9000 årsdag från 1998, är allt annorlunda. Vi börjar med det lyckliga slutet. Saab har varit med oss ​​i mer än två år, och det är en slump att den hamnar på bloggen i linje med det 30-åriga Saab 9000-ämnet. Egentligen borde det ha slutat med återvinning eller export ...

Anna: Saab 9000 1998, första hand.
Anna: Saab 9000 1998, första hand.

För och det är den bittera sanningen, ingen ville ha honom våren 2013. Hmm ... Varför det är värt att investera i en försummad 9000 första hand med några kilometer är en lång historia med en sorglig eftersmak ... som vi kommer att berätta efter Saab-festivalen. Inklusive den kompletta restaureringshistorien. Anna kommer i showrummet i Kiel, i början av vår turné till Sverige. Som ett exempel på hur du kan förvandla en oälskad verktygsartikel till en stor Saab.

Det är dags för 9000-serien att hantera detta ämne. 4.937 Saab 9000 var 1. Januari 2011 antogs i Tyskland. 4 år senare har antalet nästan halverats med 2.718-fordon. Förbrukningsfordon försvinner, 9000 blir en älskare och hjärtat.

9000 är ett exceptionellt fordon. Om jag stod inför valet att köra genom livet med en modern kakburk eller med en Saab 9000, skulle jag alltid föredra Saab när som helst. Eftersom den är robust, billig att underhålla, snabb, bekväm och elegant och den perfekta multitoolen. Som en encore har han en fascinerande Trollhättan-turbo under huven. Moderna kakburkar, å andra sidan, är intetsägande och har sitt programmerade utgångsdatum. De är bara bilar. 9000 är mer. En följeslagare för livet. Om du engagerar dig ...

Återställa en klassisk bil är en känslig fråga. Pengar som du investerar i bilen får dig tillbaka i form av en längre livstid - mindre än en värdeökning. Med Anna valde vi mittvägen. Lite mer än nödvändigt, men inte showroomkvalitet. Spåren av försummelse har försvunnit tillsammans med underhållsbehovet. Listan över reservdelar är imponerande (eller skrämmande), Orio har varit lycklig.

En särskilt känslig punkt var rost i fönsterramen. Ett ämne som uppstår igen och igen på 9000. Saab är oskyldig - rosten är det olyckliga resultatet av en fönsterreparation på en viss stor kedja. Denna faktor får inte vara utgången för våra fordon. Generationer av klassiker från Porsche och Mercedes har haft problemet, men ägarna har investerat. Om vi ​​vill behålla våra fordon måste vi ta hand om dem också. Vi gjorde det, resultatet talar för sig själv!

Utseendet spelar också en roll i en restaurering. Anna var försummad. 9000 hade repor och bucklar som en gammal krigare. Dessa togs bort försiktigt och Saab målades delvis om utan att ta bort dess patina. Eftersom den har sin historia är det en bil som byggdes i Trollhättan för mer än 17 år sedan. Tecken på användning kan och bör vara, men inte tecken på användning. Vi har också använt denna filosofi på interiören. Läder med sprickor - byt ut eller reparera? Vi valde reparationen, annars skulle årenes patina också ha försvunnit, vilket skulle ha varit synd.

Anna, vår Saab 9000-årsdag, slutade inte förrän i förra veckan. Hon är redo för ytterligare 10 eller 15 års sorglös billiv, regelbundet underhåll. Att sparka av vår turné, verkstadens besättning av Saab centrum Kiel berätta mycket om Anna-restaureringen. Resultatet var värt det. En expert på plats ger Anna 3+. Mycket nära de två tillstånd, vilket är mycket sällsynt att hitta. Trevligt för en Saab som ingen ville ha ;-) ...

11 tankar om “Anna-projektet"

 • blank

  Bra 9000 har blivit sällsynt. Jag skulle också vilja ha ett sådant projekt, helst Anni från 97 eller 98. Tyvärr är erbjudanden så sällsynta att sökningen behöver en långvarig andning.

  • blank

   Min bror har en annan 9000er i trädgården som slaktas. Inredningen är nästan tom men motorn är fortfarande kvar. Om du är intresserad .. fordon finns på Kassel 37247

   • blank

    Bra skrivet! Jag kan känna din åsikt. Jag älskar våra 9000cse 2.3t. Köpt av pensionär eftersom värmaren inte fungerade för lite pengar.

    Naturligtvis kämpar han också med rost på baksidan, på bagagerummet, på fönsterramen och på taktaket. Spelar ingen roll. Jag älskar 9000. Vi har precis köpt en 901 turbo och kör fortfarande en 9-5 ng. Men jag föredrar att köra alla saab 9000. Det här är att köra bil och bara perfekt för så lite pengar!

    Även när jag bara är 25 år är jag smittad och beroende ... Beroende på de konstiga Sverige-bilarna som inte alla gillar och bara få känner. För det är just därför jag älskar varumärket så ...

    Och speciellt 9000. Vi kommer aldrig ge dig mer!

    Hälsningar från Frankfurt

  • blank

   Jag har en av de sista 600 9000 ca produceras alls (årsmodell 1998, 30.06.1998 år) och skulle på sikt en trevlig 9000 LPG växt och dragkrok som brett resa fordon och i fråga om de fall, dragfordonet.
   För att vara ärlig är den sena 9000 (en årsdag i midnattblå metallic med beige, original jubileumsutrustning), med sin ganska låga körsträcka på för närvarande cirka 171.000 km och helt originaltillstånd, för dåligt för mig. Jag är därför redo att överlämna den och föredrar då att skaffa mig en bas där det inte "skadar" så mycket, om något mer krävs när man till exempel drar 900.
   Skriv bara, kanske direkt via Tom, som ser och känner min e-postadress om du är intresserad.

   Förresten, jag slutade nyligen med Kiel, för intressets skull, för att se en 9000 med en speciell bakre del, fortfarande gömd under ett bilskydd - förmodligen överraskningen för det kommande evenemanget?

   • blank

    Kommentaren borde i sig vara direkt under Franken Trolls, jag hänvisade till den i mitt ”erbjudande”.

 • blank

  Jag är i Kiel idag och tar en titt på Anna, om han / hon redan är i showroom.

 • blank

  Repor och bucklor? Som en långvarig fläkt av franska bilar, och oftare Frankrikes förare (på semester), kallar jag det inte skada, men standardutrustning

  Men det ser fortfarande väldigt elegant ut - knappt någonting att se från användning.

  • blank

   Du kan se det på vissa ställen redan. Alternativ skulle ha varit ett komplett färgjobb. Det förstör dock historien om 17 år, inte snäll 😉

 • blank

  Jag skulle vilja ha det! Passar 100% i mitt byteprogram

 • blank

  ... och nu vill alla förmodligen ha honom?! 😉
  vad händer med bilen? Bor han på bloggen eller i Kiel, eller till och med på försäljning?

  • blank

   Anna stannar med bloggen, kan inte säljas

Kommentarer är stängda.