Anna-projektet

Jag brukar berätta Saabs berättelser från början. Med Anna, en Saab 9000-årsdag från 1998, är allt annorlunda. Vi börjar med den lyckliga avslutningen. Saab sysselsätter oss för mer än två år, och att han hamnar matcha 30 år 9000 Saab ämne på bloggen är reiner Zufall. Faktiskt borde han ha hamnat i återvinningsföretaget eller exporten ...

Anna: Saab 9000 1998, första hand.
Anna: Saab 9000 1998, första hand.

Jo, och det är den bittra sanningen, ville ingen honom under våren 2013. Hmm ... Varför är det fortfarande värt att investera i en försummad 9000er förstahandsinformation med några kilometer, är en lång historia med en sorglig klang ... vi kommer att tala om Saab Festival efter. Inklusive hela restaureringshistorien. I början av vår turné till Sverige kommer Anna att vara i showroom. Som ett exempel på hur man gör en stor Saab från en oälskad använda objekt igen.

Det är dags för 9000-serien att hantera detta ämne. 4.937 Saab 9000 var 1. Januari 2011 antogs i Tyskland. 4 år senare har antalet nästan halverats med 2.718-fordon. Förbrukningsfordon försvinner, 9000 blir en älskare och hjärtat.

9000 är ett exceptionellt fordon. Om jag hade valet att gå igenom livet med en modern kaka eller en Saab 9000, skulle jag alltid och alltid föredra Saab. Eftersom det är robust, överkomligt i underhåll, snabb, bekväm och snygg och den perfekta multitoolen. Som en encore har han en fascinerande Trollhättan turbo under huven. Moderna kakor är å andra sidan intetsägande och har sitt programmerade utgångsdatum. De är bara bilar. 9000er är mer. En följeslagare för livet. Om du blir involverad ...

En restaurering i en klassisk bil är en knepig sak. Pengar du investerar i bilen returneras i form av förlängt liv - mindre än värde. På Anna valde vi mittmarken. Något mer än nödvändigt, men ingen showroom kvalitet. Spåren av försummelse har försvunnit, så att underhållet eftersläpades. Listan över reservdelar är imponerande (eller skrämmande) länge, Orio kommer att ha varit lycklig.

En särskilt känslig punkt var rosten på fönsterramen. Ett tema som uppstår igen och igen i 9000. Saab är oskyldig - rosten är det olyckliga resultatet av en skivreparation på den stora kedjan. Denna faktor får inte vara utgången för våra fordon. Generationer av Porsche och Mercedes klassiker hade och har fortfarande problemet, men ägarna har investerat. Om vi ​​vill behålla våra fordon måste vi också ta hand om det. Vi gjorde det, resultatet talar för sig själv!

I en restaurering spelar optik också en roll. Anna blev allvarligt försummad. 9000er hade repor och bucklor som en gammal krigare. Dessa togs försiktigt bort, Saab var delvis ommålad utan att ta sin patina. Eftersom han har sin berättelse, är en bil som byggdes mer än 17 år sedan i Trollhättan. Spår av användning kan och borde vara, men inte spår av slitage. Vi har också accepterat denna filosofi i inredningen. Läder med sprickor - byt ut eller reparera? Vi valde reparationen, annars skulle sätena ha förlorat årets patina, vilket skulle ha varit synd.

Anna, vår Saab 9000-årsdag, slutade inte förrän i förra veckan. Hon är redo för ytterligare 10 eller 15 års sorglös billiv, regelbundet underhåll. Att sparka av vår turné, verkstadens besättning av Saab centrum Kiel berätta mycket om Anna restaurering. Resultatet var värt det. En bedömare på plats ger Anna en 3 +. Mycket nära till 2-staten, vilket är mycket sällsynt. Trevligt för en Saab, som ingen ville ha ;-) ...

11 tankar också "Anna-projektet"

 • ... och nu vill alla säkert ha det? 😉
  vad händer med bilen? Bor han på bloggen eller i Kiel, eller till och med på försäljning?

  • Anna stannar med bloggen, kan inte säljas

 • Jag skulle vilja ha det! Passar 100% i mitt byteprogram

 • Repor och bucklor? Som en långvarig fläkt av franska bilar, och oftare Frankrikes förare (på semester), kallar jag det inte skada, men standardutrustning

  Men det ser fortfarande väldigt elegant ut - knappast någonting att se från användningen.

  • Du kan se det på vissa ställen redan. Alternativ skulle ha varit ett komplett färgjobb. Det förstör dock historien om 17 år, inte snäll 😉

 • Jag är i Kiel idag och tar en titt på Anna, om han / hon redan är i showroom.

 • Bra 9000 har blivit sällsynt. Jag skulle också vilja ha ett sådant projekt, helst Anni från 97 eller 98. Tyvärr är erbjudanden så sällsynta att sökningen behöver en långvarig andning.

  • Min bror har en annan 9000er i trädgården som slaktas. Inredningen är nästan tom men motorn är fortfarande kvar. Om du är intresserad .. fordon finns på Kassel 37247

   • Bra skrivet! Jag kan känna din åsikt. Jag älskar vår 9000cse 2.3t. Köpt av en pensionär eftersom uppvärmningen inte gick för små pengar.

    Naturligtvis kämpar han också med rost på baksidan, bagageutrymmet, fönstret och soltaket. Oavsett. Jag älskar 9000. Vi har just köpt en 901 turbo och kör fortfarande 9-5 ng. Men jag gillar att köra från alla saab 9000. Det kör bil och bara perfekt för så lite pengar!

    Även om jag bara 25 år gammal jag är infekterade och beroende ... beroende av konstiga Sveriges bilar som inte gillar alla människor och vet minst. För det är precis därför jag älskar varumärket så ..

    Och speciellt 9000. Vi kommer aldrig ge dig mer!

    Hälsningar från Frankfurt

  • Jag har en av de sista 600 9000 ca produceras alls (årsmodell 1998, 30.06.1998 år) och skulle på sikt en trevlig 9000 LPG växt och dragkrok som brett resa fordon och i fråga om de fall, dragfordonet.
   Ärligt talat, jag är så sen 9000 (en jubileum i midnatt blå metallisk med beige, original Anniversaryausstattung), grad med sin ganska låga körsträcka av för närvarande omkring 171.000km och absolut originaltillstånd, men synd. Så jag är redo att överlämna den, och då skulle jag hellre få en bas som inte skadar så illa, till exempel när 900er drar krävs lite mer.
   Skriv bara, kanske direkt via Tom, som ser och känner min e-postadress om du är intresserad.

   Förresten har jag nyligen slutat för intresse för Kiel, det är fortfarande dolt under ett bilskydd, en 9000 med en speciell svans - förmodligen överraskningen för den efterföljande händelsen?

   • I sig själv bör kommentaren vara direkt under trollarna Franc, på honom hänvisade jag till mitt "erbjudande".

Kommentarer är stängda.