SAAB 900 "Tommy Norlin Edition"

De internationella läsarens berättelser fortsätter ... läs om Marco Fernandezs kärlek till SAAB och 900NG i synnerhet. Nästa exklusiv SAAB-rån går till Spanien!

"Som barn blev jag fascinerad av bilar. Toybilar i början, samlingen av Matchbox miniatyrbilar, och särskilt Scalextric, som alla har förtjusta minnen av.
Jag beundrar faktiskt, men jag verkligen. Jag bryr mig verkligen inte om mig själv älskar dem och SAABs i synnerhet!

900NG "Tommy Norlin Edition"
900NG "Tommy Norlin Edition"

Marco_900s
SAAB 900 ...

"Ni un seductor mañara ni un Bradomín han sido ...
... du är en av de ledande sjuksköterskorna. " (A. Machado)

När du studerade arkitektur i 80s blev allt som rör design, teknik, kreativitet och hantverk en prioritet för mig. Ett sätt att förstå livet.

I den sena "80s och early" 90 utvecklade min passion för SAAB 9000 och speciellt 900 som fick mig tillkopplad. Kombinationen av enkelhet och gör annorlunda försvårar funktionaliteten, om jag skulle bli kär.

MY01 9-3
MY01 9-3

I 2000 kunde jag äntligen ha råd att köpa min första nya SAAB med dubbelt syfte: att jobba och njuta av ... en MY01 9-3 TiD som jag har haft mer än 300K kilometer med.

900 MY91: unik, vacker, kulturell men knepig
900 MY91: unik, vacker, kulturell men knepig

Så jag hade en fantastisk 900 MY91 i några år. Jag njöt verkligen av att köra den, det hade för många problem. En bil som gav mig känslor av "Vecchia Signora". Silvana Mangano: unik, vacker, kulturell men knepig.

Marco_900_TommyNorlin_1

900 "Tommy Norlin Edition"
Det är sommaren 2006 och vad längtar verkligen efter en annan 900. Och jag hittade en! Den "Tommy Norlin", uppkallad efter sin första ägare av svenskt ursprung som importerade bilen först till Chile och senare tog det till Sevilla (Spanien). Ganska resa ... En 900 av den nya generationen gjorde uppstått i slutet av '93 av befälhavaren händer Envall och Hareide som visste hur man kan integrera grunden för varumärket med de synergier gjorde skulle uppstå med köpet av 50% SAAB aktieinnehav av amerikanska jätte General Motors rationellt och intelligent. Som vi vet 900NG wurde den 9-3 i '98 och vad som produceras genom 2002.

Denna 900 vill alltid betraktas som en utveckling av den tidigare modellen: "Den verkliga 900" och jag tror verkligen det personligen. Formerna blev mer rundade, nyanserade och jämnare. Teknisk innovation så avancerad men många purister känner gjorde alltför många gemensamma komponenter från GM, särskilt Opel Vectra gjorde 900NG mindre "SAAB" .Men för dem som har haft de två generationer av 900 talet, finns det en brutal språng i kvalitet och framför allt tillförlitlighet.

Marco_900_TommyNorlin_2

Som ett exempel på det som jag hittat mest är motorn. Brutal. 2.0T med Trionic 5-hantering har varit marschens svanssong för att utmärka sig vid hantering av supercharged SAAB-motorer. Jag tror att man kan bryta någonting i den här bilen innan han förstör detta mirakel av teknik som är sin motor. Jag har personligen drivit många, många mil med och även på banspår, men det gav aldrig det minsta tecknet på trötthet. 100% njutning men jag antar att "ingen är perfekt" ...
En annan aspekt att tänka på är chassit och upphängningssystemet. På en skeptisk not, till skillnad från sin klassiska föregångare med det utmärkta chassit, märker jag ibland överdriven överstyrning men det kan mildras genom montering av en bakre stabiliseringsstång 22 mm.
Växellådan har lämnat ett SAAB-tryck för att komma ihåg. För en avslappnad körförhållande fungerar det perfekt. Men i mitt fall har jag upprepade gånger lidit av felaktiga problem och har fortsatt att förbättra denna aspekt.
Jag tycker att 900NG-serien har mer än tillräckliga bromsar. 288 mm främre skivor sätter verkligen den här "Made in Trollhattan" bilen till ett helt stopp. Och med en aggressiv körstil sparkar ABS-kretsarna snabbt in.

Interiör
Bilens interiör är mycket bra och överför ergonomi och funktionalitet. Allt är mycket bra och om.

Marco_900_TommyNorlin_3

900 angående tändningsomkopplarens läge i mittkonsolen på en torn i stället för en försänkt del där den hela tiden ackumuleras och sedan slår den i själva låsningsmekanismen.
Benens position, speciellt den rätta är perfekt. Jag kommer ihåg den irriterande gnidningen mot den skarpa konsolen i den klassiska 900. På långa resor blir detta alltför obekväma.
I denna aspekt har 900NG mycket god kvalitet på material och ytbehandlingar. Ta till exempel instrumentpanelen som ser ut som ny. 900 speciellt i klimat med heta somrar och stark solstrålning. Spanien, men ännu mer uttalad i föregående 900.
Så att notera den förbättrade instrumentbrädan: mycket tydligare att läsa och speciellt på natten. Du kan säga samma (mycket bättre ...) av klimatanläggningen. I Andalusien-regionen behöver AC bara fungera perfekt. Den första 900 hade egentligen inte ett felfritt system, speciellt den komplexa hydrauliken behöver verkligen förbättras. Med detta sagt tror jag verkligen att AC i 900NG är det bästa jag någonsin har haft i någon bil som jag någonsin har ägt.

Utanför
Utsidan är ett bra exempel på utvecklingen av föregångaren. Den presenterar en skarpare, mjukare form, men 900NG förlorade den ikoniska clamshell-huven. Den här nya modellen är mycket mer konventionell och mindre sofistikerad. Detsamma gäller för avsiktligt krökt vindrutan från den tidigare modellen och standardisering av det nya. Stötfångarna är mer integrerade i bilmonteringslinjen. 900. Jag antar att man kan säga att den stämmer överens med tidens estetik.

Marco_900_TommyNorlin_4

Jag är verkligen nöjd med fälgar på den nya 900. SAAB lyckades med de unika och bara fantastiska hjuldesignerna. SAAB hade inte (eller ville inte ...) bli offer för de drastiska kostnadsminskningar som bilindustrin hade blivit så van vid i dessa år.

Det är en svår jämförelse mellan 900-klassikerna och dess senare efterföljare. Min 900NG är bara en fantastisk bil som jag tyckte om (och jag hoppas fortsätta att njuta) i många år.

Å andra sidan gör det många modeller som gör det troligt att denna modell inte går ner i klassiska bilar. Även om SAAB-DNA utan tvekan inte är 100%, är det verkligen en bil att njuta av. De få ägare som fortfarande har en 900NG bör värna om dessa sällsynta men roliga och vackra SAABs. "Sign of the times".

Författare: Marco Fernandez, Spanien.

Så hur kan du få din egen SAAB-rån med begränsad upplaga?
Vi skulle vilja få dina SAAB-berättelser. Hur har SAAB blivit ett sätt att leva för dig?
För att kvalificera, skicka dina historier (mellan 400 och 700 ord i längd) i Word eller Open Office-format. För att göra saker ännu enklare kan du använda engelska, tyska, svenska eller nederländska språken (vi publicerar dem på engelska och / eller tyska). Berättelsen ska komma med minst en motsvarande bild (1280 × 850, JPG-format). För varje publicerad artikel skickar vi dig en av dessa exklusiva och begränsade upplaga SAAB-läsare muggar - så länge som förbrukningen går. Glöm inte att lämna din postadress när du skickar in. Skicka dina bidrag till: saabstory (at) saabblog.net.

4 tankar också "SAAB 900 "Tommy Norlin Edition""

 • Marco,

  Tack för den här fantastiska historien

 • Tack för att du delar Tom.

  Och tack så mycket för gåvan rånar. Det vill vara ett gott minne om SAAB-bloggen.

  Tack så mycket.

  MF

 • Hej Marco,

  ett mycket fint uttalande för 900NG.
  Jag är ägare till en 900NG sedan 2002 så. Jag njuter av det varje sommar och håller det på ett säkert ställe på vintern.
  Historien om din 900 är verkligen unik. Jag tror att det är den enda som kör i Chile (söder om ekvatorn) och återvänder till Europa. Att köra SAAB i Chile Måste vara roligt, ett vackert land med långa avstånd.

  Det finns inte så många 900NGs kvar i detta fantastiska skick som din - behåll det ...

  Hälsningar från Kiel

  • Det är sant GP362, The 900 har en mycket unik historia. Dess första ägare (Tommy Norlin) vilken känslig person som uppskattade detta SAAB att ta från Sverige till Chile och senare till Spanien.

   Det är väldigt ledsen att se att de kvarvarande 900en förstörs i skrotkropparna.

   Låt oss njuta av dessa exceptionella SAABs.

   MF

Kommentarer är stängda.