Saab Story av Stefan

Vår Saab läsare koppar är i produktion. En kopp från den begränsade upplagan kommer snart att vara på väg till Stefan i Schweiz. Saab läser roligt på helgen!

När jag var i dagis fick jag ofta vårdare och vårdgivare för min eftermiddagsslapp, för jag visste alltid vilken typ av bil som var framför dörren. Från Fiat 600 till Lamborghini Countach (supercar den dagen par excellence) var inget okänt för mig. Jag hörde först om Saab när jag var en 1985 / 1986 utbytesstudent i USA. Det talades om krocktest säkerhet resultatet av US Department of Transportation, där Mercedes S-Class första hand, men strax efter ett så kallat Saab 9000 andra plats, de säkraste bilarna i världen certifierade.

2 Saabs i Sverige
2 Saabs i Sverige

Jag kom ihåg att när jag var 10 år senare, letar jag efter en ersättare för min första egen bil, en svart Peugeot 205 GTI. Jag körde på en nordtyska FSH en ljusbrun 900 SE Kombi senaste genus till provet och fick dra sig tillbaka som en komplett Saab nybörjare svårigheter Zundschlüssel. Jag var inte väldigt entusiastisk när FSH öppnade för mig att köpeskillingen skulle läggas till olika reparationer. Det enda som gjordes vid tiden för att presentera bilen är, förutom den allmänna rengöringen, att färga däcken svart.

Ändå var jag i princip villig att engagera mig mer med varumärket och framför allt med 900er. Vid den här återförsäljaren såg jag också en broschyr av föregångaren av en 900er turbo coupe i svart. Och så började min sökning efter exakt den här bilen. En motivation att vilja ha en Saab och inte en Golf var min permanenta rädsla för döden, som jag inte längre har idag. Men det är en annan historia.

Till sist hittade jag en specifikt för en familj man som nu behövde en efterträdare till hans 1989er 900 16Vs och redan valt en Volvo kombi i norra Tyskland. Jag tog en vän som vet om bilar. Han certifierade mig att kopplingen av min framtid andra egen bil var i sin ordning. Med en körsträcka på ca 169.000 km och en kostnad av cirka 10.000 THE gick jag glatt därifrån och var glatt på väg från den stora turbo förvånad. Även vid acceleration runt 180 km / h runt, var fortfarande en hel del hästar lösa och gjorde km tills 220 / h var final.

Senare bestämde min far också att köpa en ny Saab-bil för att ersätta sin ljusröda Audi 80 1.9. Han valde en 9000 CSE med 146 icke-turbo hk.

Dessutom hade mina föräldrar köpt ett hus i Sverige för sin pensionering. Där var vi med hela familjen och två Saabs framför dörren (foto).

En morgon efter en mycket frostig natt hade de ett enormt islag, men de hoppade båda som en. Super sak med de lokala bilarna.

Mest av allt jag gillade skärliknande ljudnivå av mina svarta 900er kupéer, så jag var en dag så ledsen när jag var i Berlin ett ark-imprinting kontakt med en fortkörning Smart hade (detta var följaktligen en total förlust) och ekonomisk Total förlust (reparationskostnaderna översteg fordonets värde). Därför sålde jag den här bilen till 800 DEM till en hobbyist i södra Tyskland, som organiserade en släpvagnstransport. Min bil åkte dit som en källa till reservdelar.

Många år har gått sedan dess, men nyligen (sen 2013) fanns det ett bra tillfälle att köpa Saab-kromglas. Sedan dess har jag njutit av smarta designdetaljer av de svenska ingenjörerna från Trollhättan.

Men jag önskar mycket att 9-5 NG (speciellt stationvagnen) skulle byggas om. Den organiska hybriden är också ett bra koncept. Kan rätten till dessa fordon falla i de rätta händerna och varumärket Saab frigörs från militäravdelningen. Då skulle Saab-världen vara bra igen.

2 tankar om “Saab Story av Stefan"

 • blank

  Chic bild ovan med Sveriges stuga, som i bildboken!

 • blank

  900 har på något sätt lyckats från alla perspektiv.
  Tack för rapporten och särskilt för den vackra Fotis!
  Med vänliga hälsningar
  Martin

Kommentarer är stängda.