Mats Fägerhag

Om två gör detsamma är det inte samma sak. Två företag i södra Sverige vars historia började under året 2012. Namnen: NEVS och CEVT. Om det första företaget - och dess otrygga utveckling - var redan på bloggen nog att läsa. CEVT - Kinas europeiska fordonsteknik - å andra sidan var ännu inte i rampljuset.

Mats Fagerhag
Mats Fagerhag

Mannen bakom CEVT är välkänd i Saab-världen: Mats Fägerhag. 1961 född i Tidaholm, studerade vid Lunds Universitet. Olika stationer hos Volvo Trucks och Saab Military Aircraft. Från 1992 i olika positioner hos Saab, 2005 förändringen som Executive Director Vehicle Systems vid GME i Rüsselsheim. 2007 återvänder till Trollhättan, förutom att arbeta för GM Executive Director Product Development Vehicle hos Saab. Efter skilsmässan stannade GM - Saab Fägerhag på Göta Älv fram till slutet av Saab Automobile AB.

2012 - Kai Johan Jiang blir redo att köpa Saab - Fägerhag har ändrat plats. Den nya arbetsgivaren är Volvo. Hans uppgift: Att hitta utvecklingspartnerskap för framtiden. En utmaning, men inte en grundläggande ny idé. Victor Muller planerade 2011 ett joint venture med sina partner från Kina, NEVS har en liknande plan.

Volvo är kinesisk, vilket inte gör sökningen lättare, framtiden verkar vid denna tidpunkt med ett eller annat ifrågavarande frågetecken. Fägerhag finner partnern - i sin egen grupp. CEVT grundas som utvecklingsleverantör för Volvo och Geely. Hemmabas: Göteborg. Med 150-anställda startar Lindholmen ett nytt intressant kapitel i Mats Fägerhags liv.

I Trollhättan utvecklas man samtidigt på den flexibla Phoenix-plattformen, jämförbar i Göteborg. Vid CEVT växer den nya basen för en global familj av små och kompakta fordon i Volvo och Geely varumärkena. Förutom ett dussin framtida Geely-fordon kommer den variabla CMA-plattformen också att ligga till grund för den nya Volvo 40-familjen med en liten SUV.

2015. Under tiden är CMA-plattformen klar, medan Phoenix i Trollhättan förmodligen aldrig kommer att svänga sina vingar. Volvo-Geely-koncernen har därmed tagit ett stort steg mot framtiden. Kraschtester är färdiga, testprototyper var i Kina på vägen. Nya utvecklingar hos Volvo och Geely kommer i framtiden att slutföras på CMA-plattformen på mindre än 24 månader. I så fall skulle CEVT ha tagit över två japanska tillverkare vars utvecklingshastighet var riktmärke.

Starten har blivit - enbart i 3 år - en stor, internationell tjänsteleverantör. Kontor i Lindholmen är alldeles för små. 1.162-anställda från 15-länder och 117-gästingenjörer från Kina arbetar för CEVT på sex olika platser i Göteborgsområdet. Många har ett Saab-förflutet, och fler och fler utvecklare av Qoros har nyligen gått med. Det finns också 500-anställda i Kina. Uppgifterna är tydligt uppdelade: utveckling och design i Sverige, test av prototyperna i Kina. Produktionsberedning och utveckling av utbudskedjor i båda länderna. Mats Fägerhag och hans team kan leverera fordon redo för produktion för Geely och Volvo.

I "NyTeknik" fanns det för några dagar sedan ett inlägg om Fagerhag, CEVT och Geely. Det handlade om den kinesiska bevisade tillförlitligheten, och Geely har tidigare levererat någonting mer till CEVT än vad man lovade. Framtiden var också ett problem. Enligt Fägerhag är hon en långsiktig satsning som Geely har på Volvo. Han rapporterar att han under de senaste 20-åren inte har upplevt så mycket aggressiv momentum hos GM och Saab som han gjorde hos Geely.

I Trollhättan kan framtiden vara över innan det ens börjar, budgetar på CEVT stiger. 270 kommer att spendera € miljoner på forskning och utveckling i år. Åtminstone! En ökning av budgeten till 300 miljoner € förväntas.

Två företag, två nystartade företag. Tre år är inte riktigt länge. Ändå kunde ett mellanresultat som inte varit mer annorlunda. Båda företagen finansieras med medel från Kina, erfarenheterna från investerarna är helt olika.

Volvo och Geely har jobbjobb i Göteborg de senaste åren. Den ytterligare tredje skiftet i Hisingen har nästan skapat nya jobb för 1.500 - även för tidigare Saab-anställda. Så Volvo-fabriken ligger nästan på gränsen. En ökning av klockfrekvensen är fortfarande möjlig, då gränsen uppnås, medan i Trollhättan sedan 12 månader är en anläggning stillastående ...

Genom Mats Fägerhag och hans kollegor har mycket Saab kunskap flyktat till Volvo. Carl Peter Forster är också närvarande på Geely och CEVT. Tack till honom Saab 9 5 NG, Saab 9 4x. Med lite tur skulle en liten SUV ha lagts till. Två personligheter med Saab-bakgrund styr en betydande del av framtiden inom den svenska bilindustrin.

I Sverige har samgåendet mellan Saab och Volvo upprepade gånger övervägt och förhandlats under de senaste årtiondena. Vad skulle ha hänt om Geely också hade tagit 2012 till Saab? Eller skulle 2015 fråga hos Saab AB? Spännande frågor, igen utan svar.

23 tankar om "Mats Fägerhag"

 • Jag säger bara ... mundus vult decipi.

 • Nil novi sub sole ... Inget, inga nyheter. 60-dagen gäller för den första avbetalningen, 50% av skulderna måste betjänas. Ett spännande datum, för utan förändringar i NEVS är det svårt att föreställa sig hur fonderna kommer ifrån.

 • Bara mycket noggrant frågade ... finns det några nyheter från NEVS om finansiering, partners etc.? Jag vill inte lägga på press på dig, men var det inte en 60-dag?

 • NEVS vi var alltid helt opåverkade, även i goda tider hade de bara sina Kina-drömmar. Som om någon hade väntat på NEVS. Därför spelar det ingen roll om de går ner i avloppet eller inte. De är inte SAAB ändå.
  Idag hörde vi igen: Bra bilar, vad de kör dit. SAAB har byggt riktigt bra bilar. För tillfället är NEVS helt galen på mig.

 • NEVS har aldrig någonsin internaliserat SAAB-DNA ändå. Det är därför Saab är vad vi kör ...

 • Det var rätt, SAAB hade vattnat av GM, 6-cylindern skulle bringa prestige. Jag trodde alltid att det kom från Holden.

 • Jag måste bekänna att det var 4-cylinder Turbo som hållit mig vid Saab. Liten, lätt motor, prestanda vid behov, 1992 verkade logiskt. Bara med 2001er Aero på motorvägen. 230 hästar, ljus bil, passage utan slut, snabb och ekonomisk. Vad mer vill du ha?

 • Man kan argumentera för "(till)".

  Idén om miljöskydd är inte längre nyfödd. Det fanns många människor framför GM som erkände och uppskattade SAABs konceptuella egenskaper och SAAB hade köpare.

  då jag läste en jämförelse mellan 9000 Aero och en 420er MB S-klass, där MB blev slagen i alla kategorier - om du skulle i förbrukningsvärden högre än bättre.

  Eftersom en svensk 4 har plattat en tysk 8-cylinder, som såg bredvid SAAB också optiskt som en vintagebil.

  Kanske var problemet snarare att SAAB med posten GMs gradvis förlorade exakt denna nimbus av progressivitet ...

  Plötsligt Opel-6 cylindrar installerades regressiv, som marknadsförs både törstigare än var mindre kraftfulla och som nya toppmotorn. Vid den tiden förstod ingen SAAB-förare.

 • Jag tror att NEVS-folket läser detta! Om stämningen inte ens är mer lutning, så är det äntligen dags att NEVS kommer ut ur kvarken och förklarar sig själv. Hur som helst ...

 • Det är verkligen det lilla ordet "förmodligen" här. Även bloggare kan vara fel 😉 Men det observeras korrekt. Min bedömning har blivit ganska negativ. Vi fortsätter att köra Saab ändå. Eller bättre: just nu!

 • En spännande underbar artikel! Tack för den här informationen!
  Citat: 2015. Under tiden är CMA-plattformen klar, medan Phoenix i Trollhättan förmodligen aldrig kommer att svänga sina vingar. ... Så långt som det ledsna uttalandet av dig Tom, menar jag, gick aldrig ... ..!
  Min SAAB kommer fortsättningsvis att bibehållas!

 • Och designen och utförandet kommer att gå igenom hela sortimentet av modeller. Du kan fortfarande vara riktigt upphetsad !!

 • Jag har redan sett den nya XC90 och är mycket imponerad, dels på design,
  å andra sidan byggkvaliteten. Han kommer att gå sin väg.

 • Saab, vi är ... Och vi borde inte låta våra bilar roa under omständigheterna i Sverige ta 😉

 • Det låga priset är bara hälften av verkligheten. Självklart är Saabs nu "upptagna" eller bättre utnyttjas. Men det finns många unga människor som gör ett medvetet val för en Saab och var det inte bara en.

 • Det är ganska naturligt att hitta fler och fler unga människor i Saab. Åtminstone för mig som var så, ju yngre smalare plånboken. På Saab finns det nu mycket bra begagnade bilar för relativt lilla pengar. Om till exempel, de använda priser från en Mercedes C - jämför klass i samma ålder med samma körsträcka och utrustning och motor med priserna på en 9-3 hittar du som ibland krävs för Mercedes till nästan dubbla priset. Situationen är liknande i jämförelse Audi och BMW A4 3er. Är det logiskt vad du kör när du inte är så tjock

 • Ett mycket intressant bidrag Tom, mycket välforskat och gör det fortfarande ledsen att läsa det.
  Hur länge borde vi fortfarande hoppas? Om du läser det, hur vill en ny investerare komma ikapp?
  Saab är så mycket roligt som också visade utgången i Sachsen förra söndagen, bara den nuvarande situationen får inte ta itu med, då är ansikten tråkiga.
  PS
  Vad märkte mer och mer, unga människor tycker om Saab !!!

 • Ja det är rätt, långt före tiden då. Till och med idag är det inte lätt att "bara" sätta på 4-cylindrar och idag har Volvo en längre ekonomisk andning än SAAB någonsin haft. Tyvärr!

 • En sammanslagning av SAAB + Volvo hade häftigt avvisat Automobile vd i januari Åke Jonsson för Saab år sedan - han var av den uppfattningen att Volvo ses som konkurrenter.

  Nuvarande SAAB-personer (NEVS) kommer förmodligen att känna sig annorlunda. Men skulle Geely fortfarande ha något intresse för tillfället?

  De flesta bra människor har vänt sig tillbaka på SAAB / NEVS eller har blivit avfyrade från NEVS. Det som återstår är främst varumärket och ett modernt arbete - så det beror på en eventuell ny investerares perspektiv.

  I vilket fall som helst, namnet SAAB ger säkert mer än namnet Borward - vilken av de yngre förarna kan göra något med varumärket Borgward? I Kina Borgward allt du kan läsa det wirlich att starta och även om det skulle erwas fått snarare än NEVS, det skulle vara för SAAB och Sverige en extremt bitter nederlag!

 • Volvo fortsätter vad Saab startade med turbomotorer. Saab var precis före matchen, idag passar det bara 100% för att använda 4-cylindrar. En 9000er med 2.3 Turbo har till exempel en grundligt odlad och kraftfull motor, ekonomisk än. Redan 20 år sedan.

 • Om du tittar på vad som händer på Volvo, kan du bara ta av din hatt. I denna dag och ålder måste du finna modet att begränsa dig till 4-cylindrar i den stora SUV. Om det fungerar? Jag håller mina fingrar korsade för Volvo.

 • Business Crime of the finest! Med alla andra investerare skulle SAAB ha haft fler möjligheter än med NEVS. Vem måste faktiskt svara på denna skandal?

 • Spännande, spännande, spännande. Volvo har dragit den stora biljetten, med Fägerhag en av de bästa engagerade. Kanske NEVS kommer slutligen att stänga och det kommer att bli för Saab den välförda comebacken med professionella som kan. Du får drömma ...

Kommentarer är stängda.