Mats Fägerhag

Om två personer gör samma sak är det inte samma sak. Två företag i södra Sverige vars historia började 2012. Namnen: NEVS och CEVT. Det fanns redan tillräckligt att läsa om det första företaget - och dess osäkra utveckling - på bloggen. CEVT - China European Vehicle Technology - har å andra sidan ännu inte varit i rampljuset.

Mats Fagerhag
Mats Fagerhag

Mannen bakom CEVT är välkänd i Saab-världen: Mats Fägerhag. Född i Tidaholm 1961, studerade vid Lunds universitet. Olika positioner på Volvo Lastvagnar och Saab Militära flygplan. Från 1992 i olika befattningar på Saab, 2005 bytte han till verkställande direktör fordonssystem på GME i Rüsselsheim. 2007 Återvänd till Trollhättan, förutom att arbeta för GM Executive Director Product Development Vehicle på Saab. Efter skilsmässan från GM - Saab stannade Fägerhag på Göta Älv till slutet av Saab Automobile AB.

2012 - Kai Johan Jiang förbereder sig för att köpa Saab - Fägerhag har bytt plats. Den nya arbetsgivaren är Volvo. Hans uppgift: att hitta utvecklingspartnerskap för framtiden. En utmaning, men inte en helt ny idé. Victor Muller planerade ett joint venture med sina partners från Kina 2011, NEVS har en liknande plan.

Volvo är kinesiska, vilket inte underlättar sökningen, framtiden verkar ha några frågetecken vid denna tidpunkt. Fägerhag hittar partneren - i sin egen grupp. CEVT grundas som en utvecklingstjänsteleverantör för Volvo och Geely. Hemmabas: Göteborg. Med 150 anställda börjar ett nytt, intressant kapitel i Mats Fägerhags liv i Lindholmen-distriktet.

I Trollhättan utvecklas man samtidigt på den flexibla Phoenix-plattformen, jämförbar i Göteborg. Vid CEVT växer den nya basen för en global familj av små och kompakta fordon i Volvo och Geely varumärkena. Förutom ett dussin framtida Geely-fordon kommer den variabla CMA-plattformen också att ligga till grund för den nya Volvo 40-familjen med en liten SUV.

2015. Under tiden är CMA-plattformen klar, medan Phoenix i Trollhättan förmodligen aldrig kommer att svänga sina vingar. Volvo-Geely-koncernen har därmed tagit ett stort steg mot framtiden. Kraschtester är färdiga, testprototyper var i Kina på vägen. Nya utvecklingar hos Volvo och Geely kommer i framtiden att slutföras på CMA-plattformen på mindre än 24 månader. I så fall skulle CEVT ha tagit över två japanska tillverkare vars utvecklingshastighet var riktmärke.

På bara tre år har uppstarten vuxit till en stor, internationell tjänsteleverantör. Kontoren i Lindholmen har länge varit för små. På sex olika platser i Göteborgs stadsområde arbetar 3 1.162 anställda från 15 länder och 117 gasingenjörer från Kina för CEVT. Många har Saab-förflutna, och fler och fler Qoros-utvecklare har nyligen anslutit sig till dem. Dessutom finns det ytterligare 500 anställda i Kina. Uppgifterna är tydligt uppdelade: utveckling och design i Sverige, testning av prototyper i Kina. Produktionsförberedelser och skapande av leveranskedjan i båda länderna. Mats Fägerhag och hans team kan leverera Geely- och Volvobilar redo för produktion.

För några dagar sedan var det en artikel i ”NyTeknik” om Fagerhag, CEVT och Geely. Det handlade om kinesernas bevisade tillförlitlighet och att Geely tidigare alltid har levererat lite mer till CEVT än vad som utlovats. Framtiden var också ett problem. Enligt Fägerhag är det en långsiktig satsning som Geely har på Volvo. Han rapporterar att han under de senaste 20 åren inte har upplevt lika mycket aggressiv dynamik hos varken GM eller Saab som hos Geely.

Medan i Trollhättan kan framtiden vara över innan den ens har börjat ökar budgetarna vid CEVT. I år kommer 270 miljoner euro att investeras i forskning och utveckling. Åtminstone! En budgetökning till 300 miljoner euro förväntas.

Två företag, två nystartade företag. Tre år är inte riktigt länge. Ändå kunde ett mellanresultat som inte varit mer annorlunda. Båda företagen finansieras med medel från Kina, erfarenheterna från investerarna är helt olika.

Volvo och Geely har varit jobbförare i Göteborgsområdet de senaste åren. Den ytterligare tredje skiftningen i Hisingen har skapat nästan 1.500 12 nya jobb - också för tidigare Saab-anställda. Volvofabriken är nästan på sin gräns. Klockfrekvensen kan fortfarande ökas, då når gränsen, medan en anläggning i Trollhättan har stannat i XNUMX månader ...

Genom Mats Fägerhag och hans kollegor har mycket Saab kunskap flyktat till Volvo. Carl Peter Forster är också närvarande på Geely och CEVT. Tack till honom Saab 9 5 NG, Saab 9 4x. Med lite tur skulle en liten SUV ha lagts till. Två personligheter med Saab-bakgrund styr en betydande del av framtiden inom den svenska bilindustrin.

I Sverige har samgåendet mellan Saab och Volvo upprepade gånger övervägt och förhandlats under de senaste årtiondena. Vad skulle ha hänt om Geely också hade tagit 2012 till Saab? Eller skulle 2015 fråga hos Saab AB? Spännande frågor, igen utan svar.

23 tankar om “Mats Fägerhag"

 • NEVS har ändå aldrig riktigt internaliserat SAAB-DNA. Så Saab är vad vi kör ...

 • Jag tror att NEVS-folket läser med här!? Om stämningen inte skulle förändras ännu mer är det äntligen dags för NEVS att komma ut ur kvarken och förklara sig själv. Hur som helst …

  • blank

   NEVS vi var alltid helt opåverkade, även i goda tider hade de bara sina Kina-drömmar. Som om någon hade väntat på NEVS. Därför spelar det ingen roll om de går ner i avloppet eller inte. De är inte SAAB ändå.
   Idag hörde vi igen: Bra bilar, vad de kör dit. SAAB har byggt riktigt bra bilar. För tillfället är NEVS helt galen på mig.

 • blank

  En spännande underbar artikel! TACK för denna info också! 🙂 Även om detta är platt för SAAB….
  Citat: 2015. CMA-plattformen är nu klar, medan Phoenix i Trollhättan förmodligen aldrig kommer att svänga sina vingar igen. .... Det var det sorgliga uttalandet från dig Tom, jag menar, gick aldrig ... ..!
  Min SAAB kommer fortsättningsvis att bibehållas!

  • blank

   Det lilla ordet "förmodligen" finns där. Även bloggare kan ha fel 😉 Men det är korrekt observerat. Min bedömning har blivit ganska negativ. Saab fortsätter vi ändå. Eller bättre: nu mer än någonsin!

   • Frågade bara mycket noga ... finns det några nyheter från NEVS (i slutet av återuppbyggnaden en månad) angående finansiering, partners etc.? Jag vill inte sätta press på mig, men fanns det inte en tidsfrist på 60 dagar?

    • blank

     Nil novi sub sole ... Ingenting, inga nyheter. 60-dagarsperioden gäller för den första delen, 50% av skulderna måste betalas. Ett spännande möte, för utan förändringar på NEVS är det svårt att föreställa sig var medlen kommer ifrån.

     • Jag säger bara ... mundus vult decipi.

 • Är det inte helt naturligt att fler och fler unga hittar Saab. Det var åtminstone så för mig, ju yngre ju mindre plånboken. Saab har nu mycket bra begagnade bilar för relativt lite pengar. Till exempel, om du jämför priserna på en Mercedes C - klass i samma ålder med samma körsträcka, utrustning och motorisering med priserna på en 9-3, kommer du att upptäcka att ibland upp till nästan dubbelt så mycket pris som debiteras för Mercedes. Det ser ut liknande i jämförelse med Audi A4 eller BMW 3-serien. Är det inte logiskt vad du kör när du inte är så stor

  • blank

   Det där med det billiga priset är bara halva verkligheten. Naturligtvis är Saabs nu "utbrukade", eller snarare förbrukade. Men det är många unga som medvetet bestämmer sig för en Saab och som då inte bara stannar kvar med en.

 • blank

  Ett mycket intressant bidrag Tom, mycket välforskat och gör det fortfarande ledsen att läsa det.
  Hur länge borde vi fortfarande hoppas? Om du läser det, hur vill en ny investerare komma ikapp?
  Saab är så mycket roligt som också visade utgången i Sachsen förra söndagen, bara den nuvarande situationen får inte ta itu med, då är ansikten tråkiga.
  PS
  Vad märkte mer och mer, unga människor tycker om Saab !!!

  • blank

   Vi är Saab ... Och vi borde inte låta omständigheterna i Sverige ta bort det roliga med våra bilar 😉

 • blank

  För många år sedan avvisade SAAB Automobile CEO Jan Ake Jonsson en sammanslagning av SAAB + Volvo - han ansåg att Volvo skulle ses som en konkurrent.

  Nuvarande SAAB-personer (NEVS) kommer förmodligen att känna sig annorlunda. Men skulle Geely fortfarande ha något intresse för tillfället?

  De flesta bra människor har vänt ryggen mot SAAB / NEVS eller har fått sparken från NEVS. Det som återstår är först och främst varumärket och en modern anläggning - så det beror på perspektivet hos en eventuell ny investerare.

  I vilket fall som helst tar namnet SAAB verkligen mer än namnet Borward - vem av de yngre förarna kan göra vad som helst med varumärket Borgward? Hos China-Borgward är allt verkligen i början och om de skulle få något mer än NEVS, skulle det vara ett extremt bittert nederlag för SAAB och Sverige!

 • blank

  Om du tittar på vad som händer på Volvo, kan du bara ta av din hatt. I denna dag och ålder måste du finna modet att begränsa dig till 4-cylindrar i den stora SUV. Om det fungerar? Jag håller mina fingrar korsade för Volvo.

  • blank

   Volvo fortsätter vad Saab startade med turbomotorer. Saab var precis före matchen, idag passar det bara 100% för att använda 4-cylindrar. En 9000er med 2.3 Turbo har till exempel en grundligt odlad och kraftfull motor, ekonomisk än. Redan 20 år sedan.

   • Ja, det stämmer, långt före tiden då. Än idag är det inte lätt att "bara" förlita sig på 4 cylindrar och Volvo har mer ekonomisk uthållighet än vad SAAB någonsin haft. Tyvärr!

    • blank

     Man kan argumentera om "(till)".

     Idén om miljöskydd är inte längre nyfödd. Det fanns många människor framför GM som erkände och uppskattade SAABs konceptuella egenskaper och SAAB hade köpare.

     då jag läste en jämförelse mellan 9000 Aero och en 420er MB S-klass, där MB blev slagen i alla kategorier - om du skulle i förbrukningsvärden högre än bättre.

     Eftersom en svensk 4 har plattat en tysk 8-cylinder, som såg bredvid SAAB också optiskt som en vintagebil.

     Kanske var problemet mer att SAAB gradvis förlorade just denna nimbus av progressivitet med införandet av GM: er ...

     Plötsligt Opel-6 cylindrar installerades regressiv, som marknadsförs både törstigare än var mindre kraftfulla och som nya toppmotorn. Vid den tiden förstod ingen SAAB-förare.

     • blank

      Jag måste bekänna att det var 4-cylinder Turbo som hållit mig vid Saab. Liten, lätt motor, prestanda vid behov, 1992 verkade logiskt. Bara med 2001er Aero på motorvägen. 230 hästar, ljus bil, passage utan slut, snabb och ekonomisk. Vad mer vill du ha?

     • Det var rätt, SAAB hade vattnat av GM, 6-cylindern skulle bringa prestige. Jag trodde alltid att det kom från Holden.

  • blank

   Jag har redan sett den nya XC90 och är mycket imponerad, dels på design,
   å andra sidan byggkvaliteten. Han kommer att gå sin väg.

   • Och design och utförande kommer att gå igenom hela modellutbudet. Eftersom du fortfarande kan vara mycket upphetsad !!

 • blank

  Business Crime of the finest! Med alla andra investerare skulle SAAB ha haft fler möjligheter än med NEVS. Vem måste faktiskt svara på denna skandal?

 • Spännande, spännande, spännande. Volvo drog jackpotten och tecknade en av de bästa i Fägerhag. Kanske kommer NEVS äntligen att stängas av och Saab gör en förtjänad comeback med proffs som kan. Du kan drömma ... 😉

Kommentarer är stängda.