HUD för Saab 9-5 NG

Ett stenfall är en otäck och irriterande historia ... å ena sidan! Å andra sidan öppnar detta möjligheten att eftermontera en head-up-skärm ...

Saab 9-5 med HUD
Saab 9-5 med HUD

Vad som saknas i min Saab 9-5 är HUD. Du behöver inte ha det - tror du. Och tills ett stenfall dödade min vindruta var det inte heller ett problem. Men om en ny skärm krävs, varför inte en som är lämplig för en head-up-skärm? I Kiel gör du lite övertalning, den initiala skepsisen försvinner, vägen är gratis!

De ursprungliga delarna till HUD eftermontering är nästan alla på Orio tillgängliga. Det saknas vid konverteringen enbart en liten kabel, och den är tillgänglig från en annan källa. Hela åtgärden har lite ansträngning. Instrumentpanelen måste vara ute; Med en mall skärs en öppning till den avsedda platsen. Den ursprungliga omslagsramen är utrustad. En skillnad mellan fabriksinstallation och eftermontering kan inte fastställas. Läser lätt, men kostar tid.

Det är spännande att se 9-5 "naken". Skillnaden mellan den första och andra 9-5-generationen är signifikant. Saab har gjort mer än bara ett generationsskifte. Där det är mycket luft i den gamla 9-5, i den nya är elektroniska element grupperade kring en imponerande förstyvning. En fjäderben i XXXL-format hukar sig bakom panelen på instrumentbrädan och gör det klart varför 9-5 NG är en mobil säkerhetsbur.

Efter installationen av projektionsenheten kommer 9-5 att slutföras, HUD kommer att upplåsas via programvara och helpdesk. En dags arbete, gjord av Kiel Saab centrum, så går in i projektet.

Hur går det med HUD?

Jag gillar HUD, bara på grund av Saab-planet, som projekterar det i skivan varje gång jag hälsar det. Saken är bara snyggt gjort och bra för bilens själ.

Det som betyder mer är värdena när man kör på natten. Head-up display och nattpanel bildar en perfekt symbios. Det verkar som att panelen bara har väntat på HUD 1993 sedan lanseringen 2010. Nattpanelen aktiverad, Saab-instrumentbrädan blir sittbrunnen, har flugit genom natten nästan helt mörkt med HUD. Det finns inget bättre och mer avslappnat sätt att resa; den gröna belysningen är lätt för ögonen och mycket mer lugnande än de röda från några av våra konkurrenter.

Där styrkor är, hittar du också svagheter. Två saker är märkbara. Matt svart täckramen reflekterar lätt i fönstret när du är ute och om under dagen. Inte påträngande, och efter några dagar märker du inte längre. När man passerar genom tunnlar speglar projektionsenheten ibland tunnelbelysningen, vilket är lite irriterande med små blixtar i början. Men för andra märken finns det också dessa märkningar.

Retrofitting eller inte?

Man kan säga att det är en lyx. Du kan avvisa det eftersom du kan gå någonstans utan det. Du kunde! Men saker och ting förändras, och det är tragiskt nog att klockorna stannade i Trollhättan 2011.

Efter några månader på vägen med HUD är slutsatsen positiv. Under den mörka säsongen älskar du uppspelningen i Saab. Det slappnar av ögonen, bidrar till den avslappnade körstilen, är en aktiv del av säkerheten. Dessutom kommer en del av cockpit känslan in i Saab. Det som ensam kan göra dig lycklig.

20 tankar om “HUD för Saab 9-5 NG"

 • blank

  Tyvärr,
  med mig kom kommentarerna först efter att jag hade gett min ost, frågar jag i Kiel.

 • blank

  Hi Tom,
  vad kostar det här kulet?

 • blank

  Imponerande inre arbete, aldrig sett så här förut. Lusten att byta 9-3 mot en 9-5 NG växer mer och mer. Har något av konstruktion för tiderna ...

  • blank

   Men bara om det finns 9-5 som en konvertibel

 • blank

  HUD är bara bra och körde en gång med det kör alltid med det.
  Jag kan inte leva utan det.

 • blank

  Komplimang ... Det är vad jag kallar en strut 🙂 och isolering.

  Min första HUD-upplevelse var i en bil från en annan (fransk) tillverkare för några veckor sedan, och jag blev positivt överraskad. Hittills har jag alltid trott att det var en gimmick, men det var väldigt trevligt, presentationen kontrasterad och väl läsbar även i ljuset.

  Även om det är den enklaste versionen av teknik, så var flygplanets känsla också fallet. I stället för att skjuta ut på vindrutan speglades data på en typ av (elektriskt) implementerbar reflexsynsyn. Nästan hade något av jägare 😉

  • blank

   Har i min bil också en sådan HUD, bättre än ingen och det har verkligen något av ett stridsflygplan.

   • blank

    Men det kan också ha en fördel: En sådan enhet har sin projektionsyta och är därför mer ”integrerad” än en vindruteprojektor, så det är också billigare att eftermontera. Dessutom är projektionen på en plan yta lättare än på vindrutan, som vanligtvis är krökt i olika riktningar, så att optiken också blir enklare.

    Och trots Top Gun Feeling (passar på något sätt SAAB)), är vindrutan projektor naturligtvis mer elegant variant.

 • blank

  Jag har också den i min 9-5 NG. Sedan jag kör en US 9-5 visar han mig i Hud den rätta hastigheten och klockan bara ett felaktigt värde. Jag njuter av Hud varje dag och har det alltid på.

  Eftersom jag inte ser så bra på natten ändå, stör vindrutan mig några saker och jag är förvirrad. Du kan se bilar delvis dubbla .. Men okej! Jag kan leva med och hitta den tillsammans med nattpanelen bara lyckad och bra

  • blank

   Jag hade / hade inte fenomenet ”fördubbling” och kunde testa före och efter-effekten av de olika typerna av skivor. Jag har intrycket att HUD-skärmarna tenderar att reflektera lite mer än icke-HUD-skärmar. Dock bara minimalt och så att du inte längre märker det efter några dagar.

 • blank

  Vad kostar installationen?

   • blank

    Han svarade inte på e-post

     • blank

      Hej Markus!

      Det här är din e-postadress? Eller har jag fel

 • blank

  ... och hur mycket €?

  • blank

   Torgeir kallar Markus, som kan säga nuvarande priser. Vi ses på Saabfestivalen?

   • blank

    Tyvärr kommer vi inte till SAAB-festivalen

 • blank

  Visst inte dåligt den ursprungliga lösningen, men med din beskrivning och bilderna oundvikligen pressar kostnadsfaktorn sig in i hjärnan - en hel arbetsdag + delar - för det var en bra bunt nödvändig, eller hur?
  Jag vet att du inte pratar om pengar ...

  • blank

   Nej, du pratar inte om det. Åtminstone inte där alla kan läsa. Priserna är individuella och beror främst på aktuell tillgänglighet. Därför vågar jag inte ringa summan.

Kommentarer är stängda.