Saab Vs. framtid

1999. Det går i framtiden. Den nya Saab 9-5 sportbilen rullar till kunderna. Saab är bättre positionerat än någonsin. Kvaliteten på produkterna är rätt, optimismen sprider sig.

Saab 9-5 sportkläder 1999
Saab 9-5 sportkläder 1999

150.000-fordon planeras för året 2.000, ytterligare tillväxt, ny marknadsstrategi. Det som lät så ambitiöst vid den tiden skulle hamna i ruiner drygt ett decennium senare.

Varför gick det så fel? Produkterna kanske inte har varit rätt. Kvaliteten på den då färska 9-5 var i nivå med de bästa konkurrenterna. För detaljerade lösningar var Saab framåt. Ventilerade säten, infällbar lastgolv, bästa turbomotorer.

Var det hatchbacken som saknades på den nya 9-5? Det faktum att man inte vill köra varje stationsvagn, vilket bara behöver ibland ladda upp utrymme? Vanliga kunder nekade att stanna hos 9000. Men antalet förvärvsköp inspirerades ... som senare förlorades eftersom Saab kunde leverera några nyheter.

Kanske 1999 gick med på kursen - men Saab förlorade äntligen syn på 2002. Den nya 9-3 - han kom bara som en sedan. Chock! Ingen hatchback, ingen kupé, ingen vagn. Den senare var redan klar, bibehölls och erbjöds endast 2005. Coupe, det försvann för alltid i Saabs avgrundar aldrig byggt.

Hur som helst, 17 minuters film ger insikt om varumärkets tidigare ambitiösa tider.

Digitaliseringen av gamla Saab-filmer fortsätter - med stöd av Saab-partner. Saab Service Frankfurt har släppt en stor stack av gamla Saab-videor. För filmleveranser tas om hand, berget berget långsamt. Tack vare Frankfurt till Gerard Ratzmann och hans lag!

Även om detta är bortom vår kontroll med Saab och framtiden, har vi idag tagit hand om bloggen och dess framtid. Designen har fått en uppdatering. Det är renare än tidigare, passar kraven på språket för språk och tablett och smartphone. Vi hoppas att du gillar det!

25 tankar också "Saab Vs. framtid"

 • Jag kan fortfarande medvetna om hur i min Toyota-backspegel, när jag lämnar Barcelona, ​​har 3-4 av dessa stationsvagnar med svenska skyltar blivit uppenbarade och övertaget mig. Jag såg bilarna med entusiasm och övertog dem flera gånger, så att jag kunde låta dem gå vidare. Det var 1999 på våren och i juli var det dags. Jag tog nycklarna till min helt nya 9.5-stationsvagn i rött ... Vacker och säker värld!

 • ... Grattis till den nya designen Tom!

 • Jag vet att det är en mycket svår uppgift att definiera den tid då Saab gick nerför. Detta har redan använt otaliga Saab fans och kommer att vara dagens ämne i slutet av varje tredje öl. Jag vågar dock en avhandling: Det var redan utfört, eftersom GM har deltagit i varumärket till 50%! Hade VW slog då skulle varumärket vara lika viktigt idag som aldrig tidigare. Se Skoda. Se Seat, även om Seat bara har fört med sig förluster för moderbolaget. Varför kom inte VW in vid den tiden? Skälet till det skulle intressera mig mycket. Det måste ha varit en del, för VW var i början av sin multi-brandstrategi och hade kontakter med Wallenbergs. Möjliga orsaker till det icke-engagemang som jag misstänker. Kanske kommer det att finnas fler intresserade för detta ämne, och vi kan då göra lite forskning i arkiven och intervjua ögonvittnen ....

 • ... Jag gillar verkligen den nya outfiten! Passar ännu bättre med SAAB.
  Också ett stort tack till Tom igen; Bra information.
  Utan bloggen - otänkbar.

 • Jag gillar den nya designen ... och jag skulle fortfarande köpa Aero X.

  • ... jag också, mot det ser nästan allt annat bokstavligen "gammal" ut. GM förstod inte heller att ...

 • Hej Tom, bra design! Passar märket, kanske ett tecken på en ny början!

 • HejTom,
  Jag gillar design lika mycket som Aero X! Mycket trevligt. Jag älskar rena linjer.

 • Moin moin, Tom!
  KLASS design! Helt SAABig! ... och AERO X för "Welcome" är otroligt !!! Det var med mig högst upp på listan
  TACK och grattis till den nya sidan!

  • Moin moin i norr! Jag är glad att det gläder mig! Som en rubrik har vi valt 3 Saab drömbilar, som visas alternerande. Aero X, 9x Air och Turbo X. En av dem kan du (lyckligtvis) köpa

 • Det finns produktkonceptet Blue Ocean vs Red Ocean. En Blue Ocean är en marknad där det finns få eller inga konkurrenter. Alla är livliga i Röda havet.

  Innan GM var Saab en Blue Ocean-produkt för mig. Jag vill inte ens fokusera på turboladdade motorer och framhjulsdrift, trots att de också var poäng, men mer på vad de menade:
  -Var tvärgående installation och små motorer förblev på samma längd mer utrymme för inredning och bagage kvar.
  Lägg till den goda kompromisspaketet, vilket var nästan en unik försäljningsplats i fordonskategorin.
  - Eftersom begränsade medel strömmat in i motorn, blev pengar kvar för andra innovationer. Här är några unika försäljningsställen.

  Varför Blue Ocean? Majoriteten verkar inte bryr sig om hur mycket inre utrymme är bakom sig. Och de köper notchback eller station wagon, för där kan de kategorisera sig själva. Notchback: vill ha toppen, kan transportera, äntligen transporteras i Bentley och ingenting. Combi: vill göra det själv, så du behöver takräcken och rutiga skjortor ;-). bara människor som också hade tänkt på lösningar som tittade på Saab och fann ingen konkurrens.

  GM ville sedan positionera Saab strax ovanför Opel, men annars detsamma, och i konkurrens med de andra leverantörerna, som en del av den vanliga amerikanska varumärkesstrategin (som visade sig vara oöverförbar till Europa). Säg, Saab borde plötsligt gå med i Röda havet. Så det fanns bara de mönster som hade alla, och det hade givetvis en V6 sedan, och plattformen kommer att överföras som möjligt etc.

  Och det fungerade inte. Cheats of the competition, memes, vad som gör en bil (checklista mentalitet) kunde inte nå Saab.

  • Välskriven, jag gillar det! Drama tog sin kurs med 9-3 sedan, som besegrade GM. BMW 3er ville placera. Det gick fel. Och med avgången av hatchbacken var värdefulla nischpositioner rensade utan behov. Resultatet är känt.

 • Förstod jag något fel?
  Vill inte någon meddela någonting i slutet av april?
  Var det inte ett sådant "murmur" från en ny investerare från ett hittills helt okänt hörn?
  Eller behöver den PATIENCE igen?
  Eller (galg) humor.

  • Du var bara inte uppmärksam. April är korrekt, men året heter aldrig. En konfidentiell deklaration som undertecknats av alla parter förbjuder att kommunicera året. (Jag hoppas att läsarna känner igen det avancerade ironi-läget ...)

   • Vi känner till uppenbarelsens dag!

    Groundhog Dag

   • illa

    Men spelet är aldrig över. Fabriken är städad och till och med optimerad, utvecklarna finns i Trollhättans företag på fotdatorer etc. Även om NEVS äntligen levererar skeden, återkommer en likvidator som säljer saker till nästa. Och det kommer bli en annan igen.

    • Det är så som det är. Det är bara över när de får Saab-bokstäverna från byggnaderna. Allt är öppet, i alla riktningar ...

 • Det är den välkända NEVS trovärdigheten igen ... Jag kan bara säga en gång till, en ny bil Saab, där NEVS också har blandat lite, är inte av frågan för mig. Därför ser jag här mycket mindre på bloggen, för för mig är det enda "bra" resultatet slutgiltigt pensionering av NEVS ... och det kan ta en stund. Därför väntar jag med ökat avstånd för en ny start i Trollhättan, eller inte, och kommer inte i framtiden att överväga hur jag designar min flotta med en riktig Saab.

  LG

  • Åh, jag tycker att det är kritiskt. I huvudsak är NEVS bara en gaaaaaanz liten grupp människor som verkligen kommer från utsidan, och annars väsentligen från den vanliga Saab-veteranen. Jag ser inte nu, vad borde vara problematiskt.

 • Jag gillar också den nya designen.
  När det gäller NEVS var det då med dem som hoppas att det fortsätter efter konkursen med en professionell investerare.
  Vistas meddelas ... ..

 • Coupesna har försvunnit, beror på den allmänna smaken och jag tycker att du inte ska lugna gamla saker. Saab var tvungen att försöka komma in i affärer med företagsfordon, det lyckades också ganska bra med 9-5. Vi nämnde artikeln, men saknade efter 2004 efterträdaren, eftersom konkurrenterna åtminstone vart fjärde år, en ny modell eller åtminstone en bra ansiktslyftning.
  Även om Saab-fansen är en lojal märkesälskare är han som en kund en katastrof. Saab saknade köparna som regelbundet köper en ny bil och tillämpar inte sina 20-år. Det bästa exemplet var den mycket dåliga försäljningen av 9-5 NG, idag är det här lugnat efteråt, köp vid den tiden, ingen ville ha honom.
  Detta kommer också att vara problemet med en eventuell Saab-efterträdare, han får inte bygga Saabs, men måste erbjuda attraktiva flottafordon som representerar ett alternativ till Audi and Co.

  • Och hur kan framgången för BMW 1-serien förklaras? Till och med idag verkar det som att mer 9-3 I än 9-3 II är på väg. Du kan inte sälja för många sedans. Den enda Saab efter 2002 Saab var konvertibel. Jag gillar också de andra modellerna, men hatchbacken var identitetsskapande, "The" Saab.

 • Menar du med Coupes två dörrar? De har inte försvunnit. Titta hur många A5 och BMW 3er säljs som kuponger. Även Bentley får de sakerna ut.
  Eller menar du hatchback-varianten? Sedan räknar jag med Porsche Panamera, Skoda Superb och Audi A5 Sportsback, som alla är så framgångsrika att varje modell ensam skulle ha sparat Saab.

 • En intressant video där du också kan se utbildningsmaterialet till återförsäljarna.

  Otroligt, jag kan också relatera Toms inledande ord till nutiden (nästa månader):

  "2015. Det går i framtiden. Den "nya" Saab 9-5 sportvagnen rullar till kunden. Kvaliteten på produkterna är rätt, optimismen sprids. "

Kommentarer är stängda.