Saab 1999 i Barcelona. Saab vs. Framtid!

Barcelona, ​​Spanien 1999. Det är på väg mot framtiden. Den nya Saab 9-5 sportdräkten rullar till kunderna. Saab är i en bättre position än någonsin. Kvaliteten på produkterna är rätt, optimismen sprider sig.

Saab vs. Future. Barcelona 1999!
Saab vs. Future. Barcelona 1999!

150.000-fordon planeras för året 2.000, ytterligare tillväxt, ny marknadsstrategi. Det som lät så ambitiöst vid den tiden skulle hamna i ruiner drygt ett decennium senare.

Varför gick det så fel? Produkterna kanske inte har varit rätt. Kvaliteten på den då färska 9-5 var i nivå med de bästa konkurrenterna. För detaljerade lösningar var Saab framåt. Ventilerade säten, infällbar lastgolv, bästa turbomotorer.

Var det hatchbacken som saknades i de nya 9-5? Det faktum att inte alla vill köra en stationvagn som bara behöver laddningsutrymme då och då? Vanliga kunder vägrade att stanna kvar på 9000. Antalet erövringsköp var entusiastiskt. Dessa förlorades senare eftersom Saab inte kunde leverera några nya produkter.

Kanske var kursen rätt 1999 - fortfarande, vilket Saab först äntligen förlorade synen 2002. Den nya 9-3 - den kom bara som en sedan. Chock! Ingen kombi, ingen kupé, ingen stationvagn. Den senare var redan färdig, hölls kvar och erbjöds först 2005. Kupén, den försvann för alltid i avgrunden från Saabs som aldrig byggts.

Hur som helst, 17 minuters film ger insikt om varumärkets tidigare ambitiösa tider.

Vår digitalisering av gamla Saab-filmer fortsätter - med stöd av Saab-partnerna. Saab Service Frankfurt har släppt en stor bunt med gamla Saab-videor. En filmisk påfyllning säkerställs, berget bearbetas långsamt. Tack till Frankfurt till Gerard Ratzmann och hans team!

Även om detta är bortom vår kontroll med Saab och framtiden, har vi idag tagit hand om bloggen och dess framtid. Designen har fått en uppdatering. Det är renare än tidigare, passar kraven på språket för språk och tablett och smartphone. Vi hoppas att du gillar det!

25 tankar om “Saab 1999 i Barcelona. Saab vs. Framtid!"

 • blank

  En intressant video där du också kan se utbildningsmaterialet till återförsäljarna.

  Otroligt, jag kan också relatera Toms inledande ord till nutiden (nästa månader):

  "2015. Det går i framtiden. Den "nya" Saab 9-5 sportvagnen rullar till kunden. Kvaliteten på produkterna är rätt, optimismen sprids. "

 • blank

  Menar du med Coupes två dörrar? De har inte försvunnit. Titta hur många A5 och BMW 3er säljs som kuponger. Även Bentley får de sakerna ut.
  Eller menar du hatchback-varianten? Sedan räknar jag med Porsche Panamera, Skoda Superb och Audi A5 Sportsback, som alla är så framgångsrika att varje modell ensam skulle ha sparat Saab.

 • blank

  Coupesna har försvunnit, beror på den allmänna smaken och jag tycker att du inte ska lugna gamla saker. Saab var tvungen att försöka komma in i affärer med företagsfordon, det lyckades också ganska bra med 9-5. Vi nämnde artikeln, men saknade efter 2004 efterträdaren, eftersom konkurrenterna åtminstone vart fjärde år, en ny modell eller åtminstone en bra ansiktslyftning.
  Även om Saab-fansen är en lojal märkesälskare är han som en kund en katastrof. Saab saknade köparna som regelbundet köper en ny bil och tillämpar inte sina 20-år. Det bästa exemplet var den mycket dåliga försäljningen av 9-5 NG, idag är det här lugnat efteråt, köp vid den tiden, ingen ville ha honom.
  Detta kommer också att vara problemet med en eventuell Saab-efterträdare, han får inte bygga Saabs, men måste erbjuda attraktiva flottafordon som representerar ett alternativ till Audi and Co.

  • blank

   Och hur kan framgången för BMW 1-serien förklaras? Till och med idag verkar det som att mer 9-3 I än 9-3 II är på väg. Du kan inte sälja för många sedans. Den enda Saab efter 2002 Saab var konvertibel. Jag gillar också de andra modellerna, men hatchbacken var identitetsskapande, "The" Saab.

 • blank

  Jag gillar också den nya designen.
  När det gäller NEVS var det då med dem som hoppas att det fortsätter efter konkursen med en professionell investerare.
  Uthållighet är dagordningen ...

 • blank

  Det är den välkända NEVS-trovärdigheten igen ... Jag kan bara säga igen att en ny Saab-bil, där NEVS till och med var lite inblandad, inte längre är ett alternativ för mig. Därför tittar jag nu mycket mindre på bloggen, för för mig är det enda "bra" resultatet den slutliga eliminering av NEVS ... och det kan ta ett tag. Därför väntar jag på en ny start i Trollhättan med ökande avstånd, eller kanske inte, och i framtiden kommer jag att överväga hur jag kan utforma min flotta med en riktig Saab.

  LG

  • blank

   Åh, jag tycker att det är kritiskt. I huvudsak är NEVS bara en gaaaaaanz liten grupp människor som verkligen kommer från utsidan, och annars väsentligen från den vanliga Saab-veteranen. Jag ser inte nu, vad borde vara problematiskt.

 • blank

  Förstod jag något fel?
  Vill inte någon meddela någonting i slutet av april?
  Var det inte en "viskning" från en ny investerare från ett tidigare helt okänt hörn?
  Eller behöver den PATIENCE igen?
  Eller (galg) humor.

  • blank

   Du var bara inte uppmärksam. April stämmer, men året gavs aldrig. Det är förbjudet att kommunicera året genom ett sekretessavtal undertecknat av alla inblandade parter. (Jag hoppas att läsarna känner igen det utökade ironiläget ...)

   • blank

    Vi känner till uppenbarelsens dag!

    Groundhog Dag

   • blank

    illa

    Men spelet är aldrig över. Fabriken är städad och till och med optimerad, utvecklarna finns i Trollhättans företag på fotdatorer etc. Även om NEVS äntligen levererar skeden, återkommer en likvidator som säljer saker till nästa. Och det kommer bli en annan igen.

    • blank

     Det är så det är. Det är bara över när du får Saabs bokstäver från byggnaderna. Allt är öppet, i alla riktningar ...

 • blank

  Det finns produktkonceptet Blue Ocean vs Red Ocean. En Blue Ocean är en marknad där det finns få eller inga konkurrenter. Alla är livliga i Röda havet.

  Innan GM var Saab en Blue Ocean-produkt för mig. Jag vill inte ens fokusera på turboladdade motorer och framhjulsdrift, trots att de också var poäng, men mer på vad de menade:
  -Var tvärgående installation och små motorer förblev på samma längd mer utrymme för inredning och bagage kvar.
  Lägg till den goda kompromisspaketet, vilket var nästan en unik försäljningsplats i fordonskategorin.
  - Eftersom begränsade medel strömmat in i motorn, blev pengar kvar för andra innovationer. Här är några unika försäljningsställen.

  Varför Blue Ocean? Majoriteten verkar inte bryr sig om hur mycket inre utrymme är bakom sig. Och de köper notchback eller station wagon, för där kan de kategorisera sig själva. Notchback: vill ha toppen, kan transportera, äntligen transporteras i Bentley och ingenting. Combi: vill göra det själv, så du behöver takräcken och rutiga skjortor ;-). bara människor som också hade tänkt på lösningar som tittade på Saab och fann ingen konkurrens.

  GM ville sedan positionera Saab strax ovanför Opel, men annars detsamma, och i konkurrens med de andra leverantörerna, som en del av den vanliga amerikanska varumärkesstrategin (som visade sig vara oöverförbar till Europa). Säg, Saab borde plötsligt gå med i Röda havet. Så det fanns bara de mönster som hade alla, och det hade givetvis en V6 sedan, och plattformen kommer att överföras som möjligt etc.

  Och det fungerade inte. Cheats of the competition, memes, vad som gör en bil (checklista mentalitet) kunde inte nå Saab.

  • blank

   Välskriven, jag gillar det! Drama tog sin kurs med 9-3 sedan, som besegrade GM. BMW 3er ville placera. Det gick fel. Och med avgången av hatchbacken var värdefulla nischpositioner rensade utan behov. Resultatet är känt.

 • blank

  Moin moin, Tom!
  KLASS design! Helt SAABig! ... och AERO X för "hälsning" är otroligt !!! Det var sååå högt på min lista 🙂 Men det visade sig "annorlunda" ...
  TACK och grattis till den nya sidan!

  • blank

   Moin moin i norr! Jag är glad att det gläder mig! Som en rubrik har vi valt 3 Saab drömbilar, som visas alternerande. Aero X, 9x Air och Turbo X. En av dem kan du (lyckligtvis) köpa

 • blank

  HejTom,
  Jag gillar design lika mycket som Aero X! Mycket trevligt. Jag älskar rena linjer.

 • blank

  Hej Tom, bra design! Passar märket, kanske ett tecken på en ny början!

 • blank

  Stor design! Klart faktiskt, vänligt, bara "Saabisch"

 • blank

  Jag gillar den nya designen ... och jag skulle fortfarande köpa Aero X

  • blank

   ... också jag, nästan allt annat ser bokstavligen "gammalt" ut mot honom. GM förstod inte heller ...

 • blank

  ... Jag gillar verkligen den nya kläderna! Passar ännu bättre med SAAB.
  Också ett stort tack till Tom igen; Bra information.
  Utan bloggen - otänkbart.

 • blank

  Jag vet att det är en mycket svår strävan att definiera tidpunkten när Saab gick nedförsbacke. Otaliga Saab-fans har redan varit oroliga över detta och det blir ett hett ämne vid varje ordinarie bord senast efter den tredje ölen. Ändå vågar jag en avhandling: saker har redan gått nedåt sedan GM tog 50% av varumärket! Om VW hade slagit tillbaka då skulle varumärket vara lika viktigt idag som aldrig tidigare. Se Skoda. Se Seat, även om Seat bara har medfört förluster för moderbolaget. Varför kom inte VW ombord då? Jag skulle vara mycket intresserad av orsakerna till detta. Det måste ha varit några, för VW var i början av sin strategi för flera varumärken och hade kontakter med Wallenbergs. Jag misstänker att det finns solida skäl för att inte engagera sig. Kanske kommer det att finnas andra intressenter för detta ämne och vi kan sedan göra lite forskning i arkiven och intervjua samtida vittnen ....

 • blank

  ... Grattis för den nya designen Tom!

 • blank

  Jag kan fortfarande tydligt komma ihåg hur 3-4 av dessa kombivagnar med svenska registreringsskyltar dök upp i backspegeln på min Toyota när jag lämnade Barcelona och passerade mig. Jag stirrade på bilarna med entusiasm och körde dem några gånger så att jag kunde låta dem passera igen. Det var våren 1999 och i juli hade tiden kommit. Jag tog över nycklarna på min helt nya 9.5 stationwagon i rött ... Vacker och perfekt värld!

Kommentarer är stängda.