vändning

De senaste dagarna har handlat om gamla bilar. Inte det vardagliga ämnet på bloggen, faktiskt är vår klassiska & ungdomsavdelning där för det. Gamla Saabs är passion för mig. För andra människor är de dagliga affärer. Eller framtiden.

3 x Saab 900, 1 x Saab 9000. Full workshop vid Saab Service Frankfurt
3 x Saab 900, 1 x Saab 9000. Full workshop vid Saab Service Frankfurt

Handel och service med klassiker och ungdomar är lukrativt. Så mycket att fler och fler bilhandlare ger upp sin lågavkastande nybilsverksamhet och går på de rostiga skenorna. Det fungerar, (nästan) allt som är 30 år eller äldre verkar vara efterfrågat. Åtminstone för tillverkare som alltid har fokuserat på att upprätthålla traditionen. Gamla Porsches och Mercedes är mycket efterfrågade, ibland till låga priser.

För svenskarna är det inte riktigt fallet. Varken Saab eller Volvo hade tidigare förlitat sig på sin stora förflutna. Resultatet är några gamla svenska bilar på våra gator och klassiska evenemang. Det förändras på lång sikt.

Beviset: vår blogg för ungdomar och klassiker. Den gick online den 23.11.2012 november XNUMX med en tydlig bakgrund: kul ... och nöjet att skriva om bilar eftersom du inte vill höra om företagsnyheter. Tanken på om någon skulle vilja läsa det som står där på gammal plåt var inte närvarande. En blogg för personlig njutning. Om någon läser det gör det saker och ting ännu bättre.

Själva saabblog.net-projektet är ett liv i nischen. Mindre än 60.000 Saabs reser i Tyskland. Redan det är knappast mätbart. Att skriva om klassiska Saabs är därför nischen i nischen. Vem fan bryr sig om det? I december 2012 hittade 117-läsare ämnet bra. Åtminstone!

Saker utvecklas. Den långsiktiga trenden är avgörande. I mars 2013 fanns redan 2.886-läsare, 12 månader senare 5.387, ett år 10.083. Gamla Saabs är inte längre en nisch, och i jämförelse med andra ungdomsbloggar fungerar vi bra.

Det är lätt att förutsäga att trenden fortsätter. Eftersom det inte går i Trollhättan eftersom gammal plåt är trend. Ju mer skakad, vad gör det i Nyköping när det gäller klassiker. Eller inte. Med vårt 9000 CC-projekt fanns det inget som skulle hämtas från delarna för inspektion. Med efterföljaren, 9000 CS, blir lagren alltmer tomma, en efterföljande produktion kan inte bestämmas. Du får strålkastare; inte på Orio, men via tredje part. Inte ett isolerat fall.

En vän återställde en klassisk 900. Han beställde delar för över 6.000,00 €, 10% varav kom från Orio. Inte mer. Eftersom ingenting finns tillgängligt i Nyköping längre.

Det oroar mig. Orio har visat mycket tydligt, mycket imponerande, att du står upp för namnet Saab. Köpte verktyg för klassiska Saabs från NEVS innan de försvann till Asien. Det är bra. Å andra sidan verkar trenden ignoreras. Försäljningen går förlorad varje dag även om kunderna vill köpa ”Saab Original”.

Klassiskt, det kan vara framtidens märke. Om visionerna på Göta Älv ännu en gång misslyckades på grund av den hårda verkligheten, så är våra Saabs fortfarande på gatan ... och borde vara så.

På Techno Classica, som just var slut, var det lite att se från Saab och ingenting från Orio. Vid den viktigaste klassiska showen i Europa höll den första tyska Saab-klubben flaggan upp ... och Autostadt. Den hade en fin Saab 1 Turbo från 99 på stativet. Autostadt = VW. Fantastisk !

Ja, ja, Eschborn läser med. Nyköping också. Du kan kritik - jag hoppas. Och allt är inte vad det verkar. Klassiker är ett ämne där, de arbetar med dem. Kanske inte med så mycket betoning som jag skulle vilja. Men du gör något.

Min önskan och önskan från många Saab-förare kan bli verklighet. Ett tydligt åtagande att upprätthålla Saab-traditionen, inte bara med ord, utan verkligen flagga. Kanske på Techno Classica 2016 i Essen. Sedan med en Saab 99 Turbo på Orio-stället, inte bara på VW Autostadt.

9 tankar om “vändning"

 • blank

  Bra ämne, det har skratit mig länge! Vid den tiden från 2000 försvann efter GM-övertagandet många delar!

  Orio är ett apotek! För dyrt, lite tillgängligt! Du måste hämta delar från skräpbilar. Det finns inget annat bättre bilmärke från Europa som det. Detta är också känt för många SAAB-kunder. De ger bara upp fordonen snabbt. De går till skrotpressen eller kanibaliseras!

  Synd för de vackra SAAB-bilarna som fortfarande försvinner från vägen. Det finns dagligen mindre. Alla kunde märka det.

  Orio måste återproducera alla delar! Verktygskostnaderna har länge skrivits av. Verktygen skulle säkert kunna antas billigt.

  Interiör mattor, gummitätningar, sidofönster, viktigaste plastdetaljer! Türkeder etc. Detta måste vara tillgängligt om du vill behålla fordon på vägen.

  En restaurering kostar utan billiga delar leverantörer helt enkelt för mycket och är då för dyrt att hitta delarna. För det första, utan en klassisk sektion på Orio, kommer en äkta vintagebilmarknad aldrig att utvecklas. Eftersom du måste vara för insider och det hindrar andra från att köpa och återställa en gammal SAAB trots intresset!

  inte hantera Orio, som nu ta itu med snabbt och verkligen upp en SAAB Classic reservdelar division, kommer det snart att vara för sent, eftersom fordonen går därför tillbaka! Om Orio inte investerar snabbt är det över! Det behöver inte vara företagsekonom för att känna igen det här.

  Ta itu med ämnet! Men ingen läpp service! Med snabb implementering!

 • blank

  Ett bra ämne! I den klassiska scenen är överlappningar mellan SAAB och VOLVO dagens ordning, vilket också är fallet med mig.
  Tydligen är det i detta fall fördelen med SAAB. Medan VOLVO inte gör någonting, absolut ingenting, tackar ORIO åtminstone ämnet. VOLVO, å andra sidan, slaktas helt enkelt vilket är inte längre bra, annars är lådorna inte längre kvar på gatan. Tack ORIO, snälla fortsätt, kursen är rätt!

 • blank

  Hi Tom!

  En Beritrag till min smak. All min 9 Sääbe går tillbaka till förra årtusendet och 7 dem är i år 20 år och mer (upp till 48).
  Gamla Saab har något som andra bilar (och - enligt min ödmjuka åsikt - också många nyare Saabs) saknar: individualitet, soliditet. Och en sak framför allt: karaktär!
  Att Saab har glömt sin egen historia har varit Saab fan och samlare sedan jag var. Om inte för ett privat nätverk av entusiaster och frilansleverantörer, varav en del sticker till varumärkets extrema engagemang, skulle det inte ens vara den lilla andelen gamla Saabs på vägen.
  Nära förstörelsen av museet var kulminationen av denna ledsna förnekelse av sin egen historia.
  Och så jag är intresserad av fortsättningen av Saab-märket - det har inte längre något att göra med vad Saab betyder för mig ändå.
  Fröna som betyder något för mig betyder tyvärr ingenting för Saab på många år ...

  hälsningar
  Gerald

 • blank

  Jag skulle också vara mycket tacksam för företaget Orio, om de skulle upptäcka den klassiska delhandeln som en affärsaffär för sig själva!

  Hälsningar från Schweiz

 • blank

  Bra att veta att ORIO har saken på skärmen. Vi skulle vilja köra så länge som möjligt SAAB!

 • blank

  Jag kan inte bekräfta det med de få Volvos på Oldie-evenemangen. Bultpinnar och amazons är alltid väl representerade. Förutom min 3 Saab, har jag också en 122S 1965 byggd av Volvo. Det behöver inte sägas att Volvo körs väldigt bra och orsakar inga problem. Jag ger verkligen inte ut det!

  • blank

   Synd att så många 142er, 144er och 145er obarmhärtigt ut som organdonatorer vid liv och var cannibalized.

   RUST I FRED.

   Det var också bra bilar. Speciellt de första åren av konstruktion med tunnare stötdämpare, mindre ytterspeglar och ytterdörrhandtag gör vackra klassiker.

   Tja, åtminstone växlarna och motorerna lever vidare i gupp och amazonerna, mannen - det är sant - fortfarande ganska ofta ser i själva verket och är oftast väl representerade på Classic möte.

 • blank

  Tja med Orio och Saab-delarna. Av min senaste erfarenhet kan jag förstå att försäljningen faller ... men ... på grund av de mycket höga priserna !!! ??? . Hade beställt en vindruta för min dotters 900 I från Bj '93 från en Saab-återförsäljare, den ursprungliga kostnaden var 175 €. - Två dagar senare kom jag ihåg, fönstret kostar 275 € från april. Jag kan ge ytterligare exempel.
  Nu kan alla formulera sin åsikt eller hålla fast vid det.
  Hur som helst, jag fick W-skivan för ett ännu billigare pris på en tillbehörsaffär men Original Saab.

  • blank

   Det är inte särskilt trevligt ... Tyvärr måste man också säga att ORIO "pressas" mycket. Det finns, och detta är väldigt irriterande, återförsäljare som skickar kunder från gården med ”inte längre tillgängliga” eller med felaktiga priser. Båda sakerna är irriterande, särskilt när bloggteamet får reda på att delarna är tillgängliga trots allt.
   Vårt råd: Om du är osäker, fråga bloggens supportrar som bor Saab och är rätt kontaktperson.

Kommentarer är stängda.