Saab 9000 CC Adventure ... ladda om II

Det sägs att Saab 9000 CS, från 1992, är mycket bättre än Saab 9000 CC. Låt oss se vad Saab gjorde för 30 år sedan och flyga Saab ...

Saab övre klass. Första och sista generationen.
Saab övre klass. Första och sista generationen.

9000i, årsmodell 89, med B202-motorn har den egenskapen att ventilerna klickar hörbart när de startas. Det ovanliga ljudet gör ont i öronen, men försvinner så snart Saab har nått arbetstemperatur. Det beror på oljepumpen med en kammare under det här modellåret ... ingen anledning att vara rastlös. När alla vätskor har bytts ut och underhållsunderskottet har lösts är vi säkra på vår andra resa.

Plastratten signalerar inte premium, men den typiska 80-tals atmosfären. Sittplatsen är vanligtvis bra för Saab, och den röda sittplatsen är fortfarande bekväm efter 26 år. En soffa på hjul, avslappnad, som alla 9000-talet. Motorn spinner efter att den är varm, hela lasten går förvånansvärt bra. En liten bil vill påskynda oss på motorvägsingången. har nackdelen. Allt detta vid 128 hk, en liten 170 Nm, vilket resulterar i ett deprimerande förhållande mellan vikt och vikt på drygt 10 kg per PS. Det kan inte vara kul. Eller?

Men han gör det, även om Saab inte skulle dra en älg från platsen. Av två skäl: 128 HP är inte riktigt 128 HP, men lite mer; PS-informationen från den tiden beror på försäkringsklasserna, inte på verkligheten. Automatväxeln är kort, vilket säkerställer en bra start. Även efter 26 år växlar ZF-transmissionen smidigt och utan ryck och sorterar växlarna som du förväntar dig. Nackdelen: det blir bullrigt på motorvägen från 130.

Den gamla, billiga lådan är ett slags överraskningsägg. Det kör tyst, vindljudet, som vi känner det från vissa CS, sker inte. Är det bara så här med denna CC, eller är det regeln? Saab skramlar inte. Vilket är verkligen förvånande eftersom det är en Ikea-bil. Exempel: Bakstycket är en utkragningsstol, fladdrar framför den bak, fästet skiljer sig från den senare CS. Du kan enkelt följa dina sportaktiviteter i backspegeln. När den öppnas, kläms den fast mellan gummitätningarna på bakrutan och orsakar ful slitage. Svenskt geni och bekymmersfri 80-tal. Ferdinand Piëch skulle ha fått huvudet att rulla med denna konstruktion.

Under de närmaste dagarna är de röda siffrorna kvar på den, den går på motorväg, väg, stad. Saab och jag, vi gör vänner. Bor med en gammal bil, det har något. Vi kör till sadelaren, där jag hämtar Saabs sittplatser från det andra projektet. Han tittar på den röda bruna 80er års interiören, finner boxen till 100% cool och ser fram emot arbetet.

Tidskapseln 9000 CC är kul. Utan turbo, med ZF automatisk. När Nyköpings stereoradio krånglar, är världen bra. Inget pip, varnar, irriterar. Om du vill sakta ner, känner du inte som rusar, det här är platsen för dig. CC är avstötningen av allt snabbare och mer produktiv. En 9000 CC som receptbelagd behandling skulle reformera vårt vårdsystem.

Förbrukningen är begränsad. Den tidigare plågas underhålls lagring 9000 anta sparsamma, en 8 kommer först efter några dagar Saab klassiska bilar kul.

Check Engine-lampan tänds en gång i några sekunder den första dagen. Det är allt. Saab är lämplig för daglig användning, praktisk, bekvämare än nuvarande bilar. Det är mer filigran än CS, och den generösa glasrutan på baksidan ger ljus och utsikt. Verksamhetskonceptet är fortfarande helt nytt efter 30 år. Det finns saker som inte kan förbättras.

Bilarna i den tiden var mer tankeväckande än idag. Svarta, robusta, omärkta stötfångare tar strängen av främlingar. Fångade sidokjolar håller benen rena. Stora, tydligt definierade knappar säkerställer enkel användning. En bil i 80-åren var inte ett rullande uttryck för fåfänga, men ett verktyg för ändamålet. Tiderna kommer aldrig igen. Inte i Europa. 9000 CC efterträdare var redan förgäves, ädel, snobbig. 90er flyttade mot premium, Saab var där.

9000 CC och min Kärcher har nu blivit vänner. En eftermiddag med grundläggande rengöring, den femte körningen som fortfarande kör svart lager från Saab, ger en syn på hur bra färgkvaliteten var på 5-talet. 80% av alla repor avlägsnas magiskt, främmande färger - som beror på kontakt med fiender - har eliminerats med färgrenaren. Med lite polermedel skulle det vara i nivå med en år gammal bil. Så trevligt! Bildgalleriet med de aktuella bilderna var tillgängligt på vår youngtimer-blogg i helgen.

Vad kommer härnäst? CC försvinner i hangaren igen. Vi kommer att expandera himlen, göra vad som verkar vara 100 små saker. Under tiden flyttas den regelbundet - som alla projektfordon. Vid någon tidpunkt kommer han tillbaka på gatan, kanske mitt första fordon med en H-skylt.

Kommer han att stanna på lång sikt? Känns som minst två eller tre fordon är för mycket. Ett lyxproblem som jag måste lösa en dag och med ett tungt hjärta.

Resultatet av Saab 9000 CC-äventyret är positivt. Inträde i en mycket omtyckt bil är tillgänglig för lite pengar. Mindre är inte möjligt. Investeringarna är hanterbara, sinnet och den inre revisorn är för att få 80-talet hem. Med en lyxig Saab. 9000 CC är en som du får en startplats vid varje klassiskt evenemang. För det är så sällsynt.

Det finns få överlevande som kommer att höja priserna när H-märket är inom synhåll. Hur som helst blir det inte billigare. En smart investering i en smart tillverkad bil? Definitivt!

15 tankar om “Saab 9000 CC Adventure ... ladda om II"

 • blank

  Vad du kallar rödbrun är SAAB-velourfärgen ”Bokhara”. Namnet är valt eftersom färgen påminner om persisk matta ... Jag kör så här i min 88 9000i rosenkvarts. Jag märker att UV-strålningen också har blekt Bokhara i ditt exemplar lite ...

 • blank

  Att sakta ner träffar spiken på huvudet ....
  Jag kör för närvarande en Volvo 1992 240 sedan, och det i fältet ...
  Definitivt har mindre bussar än med 9-5 Aero 😉

 • blank

  TACK Tom för rapporten från "goda gamla dagar" 😉
  Och 9000-han gör fortfarande en bra siffra! Underbart!

 • blank

  Trevligt äventyr! Den röda insidan kommer väldigt snyggt ut på bilderna, inte jordgubbar som i vissa italienska fordon, men mer ädla, mer bruna. På tal om Tom: "flytta regelbundet", hur ofta och enligt vilket "schema" flyttar du bilarna i din hangar? Ibland gör bristen på tid mig desperat ....

  • blank

   Min tidigare älskling! Från utsidan var det identiskt och även vitt, där innehöll 2 skillnader! Gruvan hade manuell växellåda och grå mocka stol.
   Det var fortfarande tider där hela kylskåp transporterades i bagaget. Jag kommer också ihåg en mycket lång bilresa till Bayern där alla mina eskortbilar skulle fylla på förut. Vid Tempo 200 körde jag alltid avslappnad på motorvägen och från tid till annan fick vänta på kamraterna. Till slut var det en otrolig förbrukning av 7,5 liter. Saab behövde bara rulla, så gick det nästan själv!
   Idag heter det segling ...
   Jag skulle ta det igen i gott skick ...

   • blank

    Jag kan bara bekräfta allt! Jag hade 9000i som omkopplare och utan klimat, men en jätte soltak, inuti i identiska färger som Tom.
    Det var den första bilen som varade längre än jag. I andra bilar förr körde jag alltid tanken tom och tog sedan en paus. Det var inte möjligt med 9000i. Efter 750-800 km var du fysiskt i toppform, men din koncentration ...?! Förbrukningen av 7,5 liter var lätt möjlig på rutten, medan simning med en 6 ibland kunde ligga före decimalpunkten.
    Min 902 konvertibla 2,3i är den enda med liknande konsumtion.
    Därefter var det fantastiska värden för en stor bil och även idag kan de bara nås på testställen.

    Vi har också kylskåpnumret bakom oss. Hushållsupplösning med mor-och farföräldrar, returresa med fyra personer i kylskåp som är osynligt under bagageluckan och många små saker - inga problem och bra körbeteende utöver det.
    För övrigt kunde VAG patriarken ha tagit SAAB-omslaget som ett exempel. Mot Flatterrollos till denna dag, Speerholzabdeckungen vad konkreta och är också lämpliga som ett picknickbord eller liknande. 🙂.

  • blank

   Vi försöker sätta fordonen på vägen var tredje månad. Vanligtvis på helgerna, en liten tur genom Spessart. Ibland fungerar det ganska bra, men inte alltid. Eftersom det finns "favoriter" som du flyttar oftare än andra fordon. Men vi är vid gränsen någonstans, och vi har inte heller tid. Men - separationer är alltid en känslig fråga ...

   • blank

    Så vem jag ska hjälpa dig att flytta det måste bara säga. 😉

 • blank

  Skrivet snyggt. Det är synd att det vid varje möte huvudsakligen är 900-talet och 9000 är utrotade. Håll det upp Tom 🙂

 • blank

  Sir Peter Ustinov kommer att titta entusiastiskt från någonstans ovan - hans 9000 CC dök upp för flera år sedan i en TV-biografi om honom. En vacker SAAB i rosenkvarts.

  • blank

   Brilliant video, 80er var redan galen. Inte bara hos Saab 😉

   • blank

    Planerar du redan byggandet av en landningsbanan på hangar för att träna detta privat? 😉

 • blank

  Jag ber i alla former om ursäkt för jämförelsen av biosätet ... i de nya bilderna ser platserna tydligt rött / brunt ut och ser bättre ut än de första bilderna antyder.

  Om du behöver några fler kassetter för den 80-talskänslan kan jag hjälpa dig 🙂 Jag har fortfarande en leverans från mina 405 och 9-5 😉

  Ha kul med din CC ...

  • blank

   Tack! Saab-kvaliteten i 9000er var första kräm, sätena kommer fortfarande att vara spända, bra och vackra röda under andra 20-år. Jag tycker att Nyköpings radio är tillräckligt för känslan, även utan band 😉

Kommentarer är stängda.