Saab 9000 CC Adventure ... ladda om

För dagar sedan läste jag en bra mening om gamla bilar: Vi är bara tillfälliga förvaltare som ansvarar för att överlämna dem till händerna som följer oss. Det finns sanning där inne. En annan sak är om gamla bilar har en själ. Med Saab 9000i från 1989 kan du tro det.

Saab 9000i på släpvagnen
Saab 9000i på släpvagnen

När vi har stått vid Saab-hangaren med Saab, transportör och släpvagn, uppstår en fråga: börjar det eller inte? Återförsäljaren hade börjat demontera eftersom Saab gav den envisa systemvägraren. Vi vill veta vad som händer, ge svensken ett nytt batteri, starta och ...

... lådan är igång. Med ett brutalt ljud för att avgaserna är igenom. Men han lever. Varför han envist vägrade tidigare är hans hemlighet till denna dag. Kanske hade han ingen motivation att avsluta sin pensionskarriär i Kazakstan. Mer troligt var det våra positiva Saab-vibrationer eller den glatt väntande Saab-publiken i hangaren. Dessa överväganden är dumma, det är klart. Ändå har jag intrycket att de andra saaberna är glada när någon ny kommer in i hangaren ... slutet på den filosofiska delen.

Första testet gick, ner till hangaren, inventering. Himlen hänger, fyllningen i dörrarna också. Så snart skyen måste demonteras, och hur insatserna på dörrarna kommer att återupptagas. Tyget är 26 år gammalt, inte knäckt, kan användas på. Originalityen bevaras, vår sadelmaker gör det för lite pengar.

Det saknar en inre fender, en torkare på strålkastaren. Alla vätskor och filter ber om förändring. Brådskande! Ventilationen fungerar endast på högsta nivå, ett känt fel. Färgen är färgad vit, oljestickan för ZF automatiskt genom att ätas ned droppbatteri. På många saker märker vi försummelsen av de senaste tiderna. Små saker som kommer att kosta mycket tid, men bara lite pengar.

Annars är tillståndet mycket bra och det kommer att visas senare på scenen att det inte finns någon rost. 26 år i Rhine-Main-området, som är fattigt med vägsalt, har haft en positiv effekt på tillståndet.

Det som vaggar är den rödbruna interiören. Det ger dig gott humör och humör för denna bilgeneration. Oavsett om med eller utan turbo! Obehagliga intryck av 80-talets inredning och tillståndet när jag köpte 9000i - taget i hangaren - finns på vår Youngtimer-blogg.

En sak är tydlig: detta kommer att vara ett projekt som kommer att hålla oss sysselsatta under en längre tid. Vilket innebär att tre 9000 projekt körs parallellt, vilket inte är bra. Så för att påskynda det ger vi en till vänliga, externa händer. Ytterligare en Saab-berättelse som kommer att köras på bloggen från juni.

Innan vi börjar arbeta vill vi åka på en provkörning för att få ett intryck av mekaniken. För att inte bli inblandad i en snygg konversation med tävlingsledningen är det lämpligt att byta avgas. Vi behöver en ny mittkruka, den gamla är klar.

den Orio AB inte kan leverera, tittet på 9000 CC reservdelsinventering i Nyköping ger en tårflod i våra ögon ändå ... som jag kommer tillbaka till den här veckan. En stor leverantör av avgasdelar tror att han kan leverera, men måste backa. Det finns två versioner för Saab 9000i, med och utan katalysator. Vår bloggbil har en katalysator, varianten är inte tillgänglig.

Blogg supportrar Skandix har det vi behöver i lager. Efter att jag hade rätt reservnummer såg jag upp i Kiel för att undvika fel köp (Tack vare de alltid patienthjälpare LaFrentz) är avgas- och monteringsdetaljerna i inkommande varor nästa dag. Kvalitet, pris, leveransservice på Skandix. Super!

Installationen är utan problem; En gratis verkstad - några meter från vår Saab-hangar - tar den gamla svensken på scenen. Avgas passar, alla demonterade delar återmonteras. Saab kör!

På provkörningen! Hur kör den 26-åriga svenske enheten, kör han alls? Eller tar det dumma blinda köp sin hämnd, och äventyret slutar i katastrof?

Den första resan blir väldigt, väldigt kort. Efter några meter rapporterar Saab "Check Engine". Inte bra alls ! Normalt hoppar motorn sedan in i ett nödprogram och går bara med reducerad effekt. I vårt fall fortsätter det bara. Ändå ... vi bryter av resan, flyger till Saab -hangaren.

Vad nu? Men köpte skrot? Problem med gamla bilar måste slappna av. Först fixar vi underhållsstocken, beställer via en Saab-partner på Orio alla filter och delar, ändra alla vätskor. Så vi tar Saab till en bra status. Då flyger vi ut igen. Under de närmaste dagarna börjar vi till sista delen.

10 tankar om “Saab 9000 CC Adventure ... ladda om"

 • blank

  Mycket cool låda ... och vänligen lämna den exakt så! 🙂

 • blank

  Det är ren glädje om du läser något sådant, som redan har köpt en gammal bil, känner igen varje mening som Tom skriver här.
  vägtull; Jag ser fram emot att läsa vidare.

 • blank

  Färgkombinationen blir lite van vid, men ibland skakar jag till och med när jag ser bilder i vilken klädsel jag vågade slå på gatan på åttiotalet. Och en Saab har definitivt en själ. Jag vet inte vad det är, men ibland, när jag inte har flyttat det för ett tag, får det mig ljud som låter som en suck, som om du vill säga till mig: Pojken tar nyckeln, jag vill släppa av ånga igen.

 • blank

  Hur är det med återförsäljargarantin och omvänd transaktion? Eller var de två punkterna "förhandlingschips"?

  På Skandix har jag redan köpt den ena eller den andra delen ... om den inte var original, då OEM eller deras husleverantör. Allt har alltid fungerat och passat - ett riktigt alternativ om du vill göra jobbet själv.

  Förresten ... du pratar vår mun om interiören - men var är matchande bilder? Kommer det bästa i slutet? 😉

   • blank

    Hm, alla kan göra det, eller hur? 😉 Tja, som jag sa, så länge du vet vad du ska göra och ha pengarna ...

    För att vara ärlig besviker interiören mig lite ... så mycket som jag uppskattar en avvikelse från standard svart / grå / antracit, desto mer påminnelser påminner mig om slitna biosäten. Ganska mycket bleknat rött. Eller var det kameran?

    • blank

     Det är ganska blasfemöst. Bilderna togs i hangar, dåligt ljus, ingen extern blixt. Bättre intryck fylls på.

 • blank

  Grattis, det låter lovande.

  Men ärligt talat börjar du för ett första testflyg efter (hur många?) År utan att ändra filter och vätskor? Hardcore.

  • blank

   Nej, 9000i flyttades fortfarande fyra veckor tidigare. Så vi är inte riktigt hardcore

 • blank

  Jag ser fram emot uppföljaren.

Kommentarer är stängda.