Saab 9000 CC Adventure

Efter en vecka med affärsnyheter som inte riktigt gillade oss ändrar vi ämnet. Det handlar om den första 9000er-serien att presentera sin 30 i år. Födelsedag firar. Artikeln börjar med en bekännelse och berättar om det dumaste sättet att köpa en bil ...

Saab 9000i 16V, 1989, 2. Hand.
Saab 9000i 16V, 1989, 2. Hand.

Med 9000 CC hade jag inget att göra med produktionstiderna. Min Saab-berättelse hade inte börjat än; Vänner föredrog Lancia-temat. Sanningen berättas, Lancia, som också är tillgänglig med Turbo, skulle ha varit mitt val också. Italienaren hade mer elegans, lyx, stil. Lancia var bilen för hjärtat, Saab för sinnet. Det geniala Saab hatchback-konceptet kunde inte motsätta sig Lancia, vi vill inte ens prata om passiv säkerhet.

Det finns knappast något ämne kvar idag; Lancias dog inte i värdighet, de konsumeras och brändes. Att hitta ett ämne i gott skick - bortom 8.32 - är nästan hopplöst. Det ser bättre ut med Saab, om man inte fixeras på en tidig turbo.

Förutom toppmotorn var 9000i 128 PS-varianten med den då nya B202-motorn. Eftersom priset på en liten bil var mellan Turbo och 16V var den solida och rimliga 9000i för Saab en framgång. Affärsresenärer, familjer eller äldre herrar, letar efter utrymme och komfort, uppskattade svenskarna.

Min sökning efter en 9000 CC startade på våren 2014 och borde ligga till sommaren. Erbjudandet är blygsamt. Skyddar eventuellt rost på fordonet, de manipuleras, har 1.000 års underhållsavbrott eller en depression-grå inredning. Eller allt tillsammans ...

I korthet midsommar 89er Saab 9000i var till salu, bara 70 kilometer bort, med följande uppgifter: 2. Hand, 120.000 kilometer, röd inredning, klimat, ABS, automatisk. Låter bra En visning säger mer än 1.000-ord, annonsen talar om ett gott skick. Så till turbo X och till 9000 CC.

Galaxer finns ibland mellan annonser och verklighet, men i fallet med Saab 9000 CC bör det inte vara annorlunda. Vår svensk är på en ??? - ja hur ska jag beskriva operationen? Man kan säga att Saab parkeras under fordon som väntar på sin slutliga oljning och slutliga 2 år med MOT. En affärsmodell som har sin marknad och bör inte förstås pejoratively. Eftersom ägaren, visar sig senare, är det mycket trevligt, öppet, rättvist och gästvänligt.

Mitt besök, utan telefonsamtal, faller på tiden för Fitr, och är faktiskt stängd den dagen. Tyskland är ett land med många kulturer och religioner, ibland upplever du en eller annan överraskning på grund av mångfalden. Även om en semester tar ägaren tid för mig. Mycket varm, vänlig, även om jag stör hans dagliga rutin.

Jag tar en första titt på svensken, som parkeras mellan en ännu äldre Opel och en annan som används. Saab ser relativt bra ut - vid första anblicken. Ingen rost detekterbar. Färgen är matt, med repor och tecken på fiendens kontakt, men i gott skick. Turbofälgar, inredningen i rödbrun! Japp! Jag älskar det! Det är där 80-åren lever, det är roligt! Himlen hänger, men allt är komplett, ostört, mycket originellt. Vad den goda nyheten skulle vara i slutet.

Eftersom: han kör inte. Eller inte längre. Han, Saab, körde de senaste 4 veckorna. Säljaren tycker om honom, åkte dagligen med svensken. Nu gör Saab på Systemverweigerer. Ventilskydd, kilrem och flera andra delar är redan demonterade, jag känner mig hjälplös. Och utblåsningen är också genom, som en anteckning på kanten.

"Kom tillbaka i 14 dagar, då kommer han att springa och du kan göra en provkörning," jag hör säljaren säga. 14 dagar - mycket kan hända tror jag, och det behöver inte vara riktigt bra ...

Så kom ut plan B! Köp en bil som den är, utan en provkörning. På baksidan av huvudet är underhållslagen, möjligheterna, vad som inte fungerar. Men den goda kroppen, utan oavsiktlig skada, skulle vara ett argument. Eller inte ...

Hur som helst, ingen aning om hur man seriöst köper en bil. Men riktigt dumt. Rekommenderas inte för imitation. Men jag vill ha Saab!

Okej, alla som skriver en Saab-blogg måste kunna handla och pruta. Jag frågar och ber om mer än 4 år för pengar till bloggprojekt, för händelser, vanligtvis med framgång. Så vi pratar om Saab. Vi prutar, skämt om Saab, bloggen, bilen. Och vi kommer snart att komma överens.

Saab går för ett mycket rättvist, mycket litet pris från gården. Jag köpte en gammal, gammal Saab. Förseglad med ett handslag, plockade upp två dagar senare. Tillsammans med en mycket bra vän, som redan offrar sin fritid för min Saab-galenskap, och utan vilken trolig hjälp så många saker inte skulle springa på bloggen.

Saab dras på släpvagnen och - okej - vad köpte jag faktiskt? En hög med skrot? Och har Saabs en själ? Frågor om frågor.

Nu är det bara på motorvägen mot Saab Hangar. Där väntar en överraskning på oss. Mer på nästa avdelning av vårt Saab 9000 CC-äventyr.

23 tankar om "Saab 9000 CC Adventure"

 • Jag är också glad att få min CC tillbaka på vägen.

 • Sant, sant ...
  Var annars finns det bilar med vevfönster och allt mekaniskt? Medlidande om "original" men fortfarande bättre än 3.World eller press!

 • Jag tycker personligen synd att 9000i nu uppgraderas med sin "konstig" nästan noll utrustning på oäkta standardnivå - i min mening är det så speciellt förlorad eftersom det finns tillräckligt, el. Windows etc. hade ex arbeten. (Ja, det är alls bevaras och vacker, men jag förstår inte uppgradering av sådana särskilda revisor modeller, bara för att du kan ...)

 • FB? Vad förstår jag med det?

 • SAAB Service Greenfield i Detmold har en röd SAAB 9000-CD med all utrustning vid den tiden.

 • 88 9000i steg kvartsskott på eBay. Femhastighets B202. Den inre Bokhara röda velour. Utrustningen? Konstigt ... soltak, vevfönster, manuell spegel. Konsumtion? 6,8l på 100.

  Få mycket TLC nu. Bromsarna förnyas helt. Kryssning eftermonterad, elektriska fönster och speglar kommer bara in. Manuell klimat för sommaren. Allt i egen prestation. 9000 CC? En dikt!

 • Så dum att tillvägagångssättet är inte igen ... så länge man är klar över vad som behöver göras för att bilen, och att vägas in, är processen faktiskt rent undämlich ... om de nödvändiga reparationer av verkstad ditt självförtroende har gjorts, då Körglädje med SAAB garanterat för nästa gång. Vad du inte kan säga för varje nytt bilköp.

 • Ja, det var precis vad jag gjorde. Även med gröna ögon och en liten rödaktig nyans i håret ...
  Var ett bra beslut.
  😉

  För övrigt hyrde FB tillfälligt en odoardograuer CC turbo med luftflödeskit, men uppenbarligen behövde en fullständig ombyggnad.

 • Jag känner din CC

 • Då är du ledsen!

 • Odoardo Gray är en drömfärg. Är sedan min dröm 1992, som aldrig har realiserats. 9000 CC är andra färger men också mycket bra

 • 10.5 kommer att bli svårt eftersom jag bara kommer tillbaka från ett annat Saab-projekt i helgen.

 • Den 9000CC i Odoardograu och 160 PS var min första Saab-kärlek, men på produktionstider för dyrt för en high school student med nyförvärvade körkort ... Idag vill jag inte att få FPT med full läder och SSD ... så en kopia. Inte heller som en CD ... Marknaden är tom.

 • Det är rätt, är bara några användbara på marknaden.

  Historien påminner mig lite av min Joe - men jag var en wimp och körde första 20 Km

  Jag är också väldigt nyfiken, för jag har också fått lite erfarenhet av CS. Men jag måste säga att det var kul och körning är ännu roligare efter framgångsrikt arbete!

 • Tom, bra sak, jag är verkligen nyfiken på hur det går .......

 • För att kunna omintetgöra skulle folk köpa och som (som Tom som tack och lov gör) - gnälla och inte bara alltid om försvinnandet från gatorna.

 • Exakt med denna modell har min SAAB-post inträffat. Jg. 86, vit med rödbruna interiör 2000i 16 med 86'7000 km, 7 år gammal, av en läkare. Jag körde det utan problem tills km 283'000 och sedan säljs vidare. Tyvärr hade bilen lite rost, ingen luft eller krockkuddar. Bältesspännare var endast tillgängliga sedan 87. Jag skulle inte bli förvånad om det här fordonet fortfarande fungerar någonstans. Mekaniskt kan dessa saker inte dödas.

  Då kom något annat och sedan SAAB flera gånger.

  Ha kul att återställa.

 • Jag är också väldigt upphetsad 😉 tyvärr dör 9000-talet mer och mer ... 🙁

 • Man man Tom, du kan inte bara sluta skriva och lämna oss i mörkret!
  Men vi älskar din stavning för det! Jag är nyfiken på vad som händer härnäst!

  PS: Hoppas vi ses på 10.5. i Tharadterskogen!

 • Bilköp för män. Testkörning är för ...

  Lycka till dig.

 • Låt oss se vad som händer nästa ...

Kommentarer är stängda.