NEVS lämnar omorganisation

Tingsrätten i Vänersborg godkände idag NEVS tidigare ansökan om avslutningsreorganisation. 230 dagar har gått sedan omorganisation Fasen startade igen i augusti 2014 och vägen borde nu vara tydlig för partnerna ombord och de sällan nödvändiga betydande investeringarna låses och laddas. Samtidigt är NvS utsedd att utse Volvo verkställande Stefan Tilk till styrelsen.

NEVS president Mattias-Bergman-ägare-Kai-Johan-Jiang
President Mattias-Bergman-ägare-Kai-Johan-Jiang (foto: NEVS)

Styrelsen ändras
Stefan TilkStefan Tilk (50 år), har en lång erfarenhet av fordonsindustrin, med tidigare ledande befattningar inom Volvo Trucks och Geveko och för närvarande som SVP och vice verkställande direktör i Nord- och Sydamerika på Volvo Bussar. Detta innebär att den nya styrelsen kommer att bestå av Mattias Bergman (NEVS VD), Stefan Tilk och Kai Johan Jiang, nuvarande NEVS majoritetsägare. Tilk är det andra tillskottet i styrelsen som tidigare Mikael Kubu utnämndes i samband med omorganisationsprocessen. Stefan Tilk och Kai Johan Jiang har en gemensam historia på Volvo, där den senare fungerade som rådgivare till tidigare Volvo Trucks VD (och tidigare NEVS styrelseordförande) Karl-Erling Trogen. ** uppdatera 2 juli: NEVS har bekräftat sin utnämning till Tilk som vice ordförande i NEVS: s styrelse. Ronnie Hermansson (Union) utsågs till ordinarie ledamot, och Stefan Larsson (IF Metal) som suppleant i styrelsen. **

tidslinje
Juni 2012: NEVS förvärvar de viktigaste tillgångarna i SAAB-bilar
Januari 2013: Varumärkeslicens med SAAB AB, ny (svart bakgrund) logotyp lanserad
September 2013: Första pre-serie SAAB 9-3 monterad
December 2013: Regelbunden produktion av MY14 SAAB 9-3 startar
April 2014: Första partiet MY14 9-3 når marknaden
Maj 2014: Produktionen avbröts
Augusti 2014: Första prototyp för elbil (SAAB 9-3EV) visas
August 2014: NEVS går omorganisation, diskussioner om SAAB varumärkeslicens suspension
Februari 2015: Den sista satsen MY14 9-3 är klar
April 2015: NEVS lämnar omorganisation

Skepticism (eller ambitiösa planer)
När NEVS tog över SAAB Automobiles tillgångar i 2012 var det mycket skepticism om planerna att utveckla och producera elbilar. Det är faktiskt svårt att hitta någon som inte hade tvivel. "Hur kan de lyckas utan att man stänger av en bil, utan en återförsäljareskanal, med ett allvarligt skadat förtroende och en redan överfull marknad? Trollhättan, bilindustrin, leverantörer, press och SAAB-entusiaster. Utöver detta var det mycket debatt om varför de fokuserade på elbilar och prioriterade den kinesiska marknaden (jämfört med att SAAB traditionellt hade sålt bäst).

9-3 producerades igen, mot alla odds.
9-3 producerades igen, mot alla odds.

Produktionen startade, mot alla odds
Om jag ser tillbaka nu tror jag att många av tvivlen grundades eftersom det uppenbarligen inte alls har varit lätt att få företaget på fötter och FoU att utveckla något som faktiskt kan produceras och säljas. Med det uttalade fokuset på elfordon tillkännagivandet om att börja producera MY14 9-3 med en konventionell bensinmotor kom som en överraskning, men mottogs generellt med glädje: fler människor skulle anställas, Stallbacka-produktionslinjen skulle köras igen och nya SAAB skulle vara tillgängliga för försäljning igen.

När visste du följande: "Vi fick en ny minoritetsägare ombord i form av Qingdaos kinesiska stad , och de ville börja producera en förbränningsmotorbaserad bil så snart som möjligt. I själva verket lagt en order på flera hund röda. "Den andra huvudsakliga faktorn för att starta MY14 9-3 vad i själva verket att få den verkliga produktionsanläggningen kommer igen. Fabriken har stått stilla sedan 2011 och har mer eller mindre normal produktion.

Med producerade bara 411 bilar, den MY14 9-3 vad kortlivad, som främst Qingdao aldrig helt fullgjort sina finansiella åtaganden, som så småningom ledde till en betydande kassaflöde problem, produktionsstopp och ansökan om rekonstruktion. Medan jag fortfarande tror att MY14 modellen är bästa 9-3 någonsin producerad i Trollhättan, av ett antal uppenbara skäl. Detta kan fortfarande hända (substantiv, neuter). NWS är inte längre i omorganisation, men det är troligtvis att bli beroende av de nya finansiella partnerna.

Ingen framtid utan engagerade partner
Anmälan till ny medlem av styrelsen. Mycket har skrivits redan om de ryktas nya partnerna för NEVS och vill arbeta med kinesiska DongFeng vill vara redo först. Som meddelats tidigare är målet med detta partnerskap att starta ett joint venture med Phoenix-baserade komponenter och kompletta fordon. Förstudier har redan genomförts och NEVS: s president Mattias Bergman sade: "Multi-billion contract" är mycket nära. Dessutom har flera andra aktörer nyligen visat intresse för att samarbeta med NEVS om samutveckling och / eller användningen av Trollhättans produktionsanläggningar. Under min senaste fabriken besök Jag hade bekräftat att någon produktion för Volvo Personvagnar redan hade utförts.

Den stora (indiska) elefanten i rummet är Mahindra, företaget sa att de vill ta en majoritetsandel i NEVS. Även om det har funnits några rumblings om Mahindra, menas att de har tappat ur processen och att de senare nekades (utan att bekräfta företagets namn). Förhandlingarna med "större asiatiska fordon OEM" har sagt att de kommer att behöva gå ut. Denna affär måste nu slutföras för att få "planera A"Av marken med målet att utveckla och producera bilar under SAAB-märket.

SAAB annonserar flygplanets arv som betonas.
SAAB-annons där flygplanet fortfarande betonades.

Varumärkesfrågan är fortsatt viktig och jag förväntar mig mer detaljer att bli tillgängliga inom kort.

10 tankar om “NEVS lämnar omorganisation"

 • blank

  Var hittade du nyheterna om Stefan Tilk? Jag har inte sett det någon annanstans.

 • blank

  fortfarande inte ett ord eller tecken ... kommer det att vara Plan A eller Plan B ... vi behöver lite nyheter, riktiga nyheter, nu!

  • blank

   Vill vi inte alla det ... Som nämnts, ser det ut som att joint venture-scenariot (“Plan B”) kommer att sparka in först och min bästa gissning är att “Plan A” kommer att sparka in strax efter, eventuellt till och med kompletterad med ytterligare intresserade partners NEVS kan arbeta med och / eller för.
   Som det engelska ordspråket säger ... "Tålamod är en dygd" ...

   • blank

    "Tålamod är en dygd" ... ja.
    Jag hoppas att vi får lite information ... snart.
    Tack för ditt arbete.

 • blank

  Goda nyheter. Låt oss fortsätta den här striden - uppför eller nedför. Det är ändå ett kamikaze-uppdrag 😀 Saab på!

  • blank

   Min mening är att det inte nödvändigtvis alls är ett självmordsuppdrag Ja, det finns många frågetecken och det finns många hinder, men betyder det per definition att NEVS kommer att misslyckas? Jag tror inte det. Om den principen var sant hade vi aldrig heller lagt en man på månen 😉

   • blank

    Lita på mig - att vara Saab-återförsäljare har alltid varit ett slags självmordsuppdrag, men hej: chansen är att du överlever det uppdraget! Det viktigaste är att vara positiv. Jag tror att det här var ett bra steg för NEVS, hoppas att det också blir ett stort steg för Saab och alla "Saabistas" där ute.

Kommentarer är stängda.