Uphill Battle

Det är år 5 i bloggkalendern! Som ett resultat av det förflutna visar bloggaren tecken på trötthet. I det anglosaxiska språkområdet finns det en term som beskriver de senaste åren. "Uphill Battle", en tuff kamp som kan vara hopplös.

Uphill Battle
Uphill Battle

Lista över strider som kämpade för Saab är lång. Att stanna med militärpolisen: det var en tid då kampen för och för Saab var ett uppdrag. Dessa dagar är härliga förflutna; Uppdraget har blivit ett uppåtgående slag.

Detta hotar att gå in i en ny omgång. NEVS kommer sannolikt att lämna rekonstruktionen på tisdag. klockorna återställs till noll. I Trollhättan får NEVS en andra chans. Under tillsyn, med en prövklausul. En ny start möjliggjort av lagen. Den som förväntar mig en prognos för framtiden från mig nu kan lugnt gå offline och ägna sig åt mer meningsfulla saker. Jag har ingen !

Bloggteamet hör mycket från Sverige - från officiella och inofficiella källor. Jag noterar det. Jag vill inte skriva om det.

Alltför ofta har NEVS besvikit och om och om igen har de värsta rädslorna blivit sanna. Minnet av september 2013 Jag har fortfarande närvaro när NEVS firade en slags produktion startar uteslutande av allmänheten. Jag skulle nu kunna lista en lista med frustrationer, vilket skulle vara kontraproduktivt. Så låt oss lämna den. Bara så mycket som läsarna är vana vid, formulerade med fasthållning: Samarbetet med Stallbacka, min bedömning av samspelet mellan NEVS och bloggen ligger inte i det positiva resultatet i resultatet.

Motivationen är passé, tecken på slitage kan kännas och läsas. Oroa dig inte, det här kommer inte att vara en avskedsartikel, även om jag känner för det när det gäller NEVS. Snarare bör det handla om andra chansen och om det ska ges till NEVS.

Mekanismer som återuppbyggnad finns för det. Den legendariska andra chansen ... Inte alla får det. Muller nekades dem. I en tid då det fortfarande fanns substans för att rädda varumärket. Kai Johan Jiang får det. Även om det inte finns något kött kvar på benet vid Saab. Kommer och kan NEVS också använda dem?

En tydlig, stark, positiv signal för en ny början - det skulle vara nödvändigt. Redan för att få tillbaka varumärkesrättigheterna. Inte längre som tidigare, men NEVS 2.0. Och för att vara ärlig är detta det enda sättet att Uphill-striden har en liten chans att ta en segrande vänd.

Kan vi, fansen och Saab-ryttarna ge NEVS chansen? Man bör tänka på det bra, ge inte svaret lätt. Faktum är att vi måste fortsätta att leva med företaget. Oavsett om vi gillar sin kultur och förbi eller inte. De som hade hoppats att konkurs skulle rensa vägen för nya saker som hade byggt på sand. Om du inte vill ge upp budet om en Saab comeback måste du engagera dig i National Electric Vehicle Sweden AB. Ett alternativ är inte inom räckhåll.

Perspektivet att NEVS kommer att uppfinna sig själv, att allt kommer att vända i rätt riktning med en ny majoritetsägare, är inte helt absurt. NEVS går på rättegång från återuppbyggnaden på tisdag. Fakta och processen är tydliga. 60 dagar: det är antalet som betyder något. Då måste NEVS avveckla den första delen av de utestående skulderna.

Det är inte ensamt. NEVS har ett mycket begränsat tidsfönster för att fira en tydlig ny början, för att återuppbygga partnerns förtroende, för att vinna fansens hjärtan. Och ta tillbaka Saabs varumärke till Trollhättan. Var det hör hemma, var det föddes, där det första flygplanet med Saab-namnet tog till himlen. Samarbetspartner och nya aktieägare måste presenteras - kort sagt: varje skott måste vara på plats.

Michèl pratade med Mikael Östlund förra veckan. Det var signaler från Saabvägen 1 som var positiva. Låt oss hoppas att de är sanna. Annars kommer det att bli ett mycket kort uppbrottsslag.

32 tankar om “Uphill Battle"

 • blank

  Ah ja ... -> Saabcars.net
  @tom: finns det någon information idag? Jag är väldigt nervös 🙂

  • blank

   Bzw varför .net och vad betyder det?
   På den officiella webbplatsen har än en gång gjort ingenting.

 • blank

  Under GM minskade Saab-märket betydligt när det gäller kostnader. I slutändan spelar det ingen roll om det bara fanns 200 eller 450 anställda i utvecklingsavdelningen. Eftersom nästan alla anställda har försvunnit under NEVS. Det som återstår är hallen. Livet är över i Stallbacka. Detta faktum och dessutom hela denna NEVS-berättelse är helt enkelt ovärdigt för Saab. Tror inte att jag kan föreställa mig en ny bil under NEVS-ledning. Jag litar inte på dem för att etablera en ny bil på marknaden; kanske bara kryssade av för det känslomässigt. Andra chansen eller inte, flera år är nog en chans. När allt kommer omkring ignorerades vi, potentiella kunder, helt. Tåget har redan lämnat mig när det gäller NEVS….

 • blank

  Vad ska detta göra?
  När NEVS förvärvade Saab hade Saab varit ett tomt skal i några 10 år. Förutom Spyker-försöket till återupplivning var Saab en av många arbeten inom GM-föreningen utan egen utvecklingsavdelning utan rätt och kompetens att göra och kontrollera sin egen utveckling.

  Under den här perioden har inte en enda bil utvecklats i Trollhättan, en var underordnad Opel och fick endast arbeta med vad som bestämdes där eller hos GM. Dessa arbeten var inte begränsade till Saab men gjordes för hela GM-bolaget.

  Alternativet till NEVS är och krossade automotive kompetens i Trollhättan.

  Under de närmaste dagarna kommer du att lära dig mer och om det Nevs ekonomi att hålla företaget, är detta redan ett stort steg, för om NEVS inte, så även med den lokalt tillverkade reservdelar krets. Orio har knappt styrkan att organisera detta utan NEVS så ser dåligt som deras ekonomiska data.

  • blank

   Var var Saab ett tomt skal? GM-gruppen var ett kompetenscenter för turboteknologi, dieselmotorer, optimering av utsläpp, prototypkonstruktion och mycket mer. Att du utvecklat bilar i gruppen är det normala. Den senaste Saab-proprietära utvecklingen var, förutom motorn, 99. Senare bosatte sig de på samarbeten, som 9000.
   När det gäller Orio finns det inget beroende av NEVS. Bilkroppsdelar kan tryckas överallt i världen, inte bara i Trollhättan. Det bästa exemplet är engelska märken, där tillverkare har försvunnit länge. Där, genom klubbarnas engagemang, finns det även kompletta bodyshells att köpa.

   • blank

    Det är bra, Tom. Men hoppas att det kan komma bredvid denna möjlighet också till den nya utvecklingen.
    Men detta exempel på engelska märken är en säkerhet för oss alla som fortfarande vill köra Saab. Åtminstone gör jag det till slutet av min chans att köra bilar. bara SAAB !!!

  • blank

   Jag tror att man måste skilja mellan faserna och ta hänsyn till den svenska bondens list: Det fanns faktiskt en tid då Saabs utvecklingsavdelning halverades, i början av 2000 -talet, till 450 personer. Då trodde jag att det var det. Men några år senare ökades det betydligt igen, och jag tror att anledningen var att man kan visa upp sig mer med ett ”Saab” kompetenscenter än med Opel eller Chevrolet.

   Och på något sätt verkar Saab ha lyckats göra sin egen sak om och om igen, trots att han hängdes ovanifrån. En åtgärd verkar ha varit att ändra plattformarna så att de bara kunde byggas i Trollhättan. Och 9-5 II har antagligen varit till stor del utformad av Saab.

   Egentligen hittade jag Saab efter fullständig övertagning av GM inte längre acceptabelt. Kära köp från en mindre tillverkare från EU. Men på något sätt har de kämpat för en oberoende profil, och åtminstone delvis bevarad. Kanske är det på minus sidan och anledningen till att GM inte byggde 9-5 som Opel Senator eller något.

   • blank

    På något sätt har SAAB lyckats att, mot alla odds, bygga bra bilar och framkalla en ny överraskning. Det är mitt stora hopp att det på något sätt kommer att gå och fortsätta den här tiden. I morgon vet vi nog mer.

 • blank

  Tom, Din fråga till läsaren, jag tar också en fråga till mig och formulerar därför ett personligt svar för mina omständigheter.
  Ett svar som inte bara uppstod i samband med din fråga, men ett kondensat av min befintliga sedan slutet 80ern entusiasm för varumärket under åren miliziösen nuvarande situationen i varumärket.
  En entusiasm som började som barn, som fortsatte som ägare och som fortfarande är obruten som tidigare ägare och fortsätter att vara en daglig läsare av den här bloggen.

  Mitt svar på din fråga är: Nej! Ingen ytterligare chans för NEVS. Ingen ytterligare hjälplös återupplivning av ett 10 år gammalt fordonskoncept. Inget ytterligare utnyttjande av varumärket för en annan löjlig stoppplats.

  Mitt svar är detsamma: ja! För en helt ny början, för en djärv rörlighetslösning anpassad till dagens behov. Ja, för ett fordonskoncept som förnuftigt tolkar de viktigaste fördelarna med en bil i stället för den tredje pekskärmen, det femte hjälpsystemet och den tionde appen.
  Ja, för ett svensk distinkt, störande alternativ till det nuvarande "tjockare, tyngre, dåliga loppet" av de etablerade varumärkena i återvändsgränd.

  Min riktiga bil är en Saab .. och ingen korrigerad fix.
  Det är dags för ett slut.
  Och en helt ny början.

  Hälsningar,
  Daniel

  • blank

   Tack. Särskilt den andra delen (från: ja!) Jag gillade verkligen. Tänk, det talar några läsare från hjärtat.

  • blank

   Du kan knappast komma till rätta. Danke1

 • blank

  för mig är bloggen källan till information om de senaste sakerna om Saab! om händelserna i Sverige, reservdelar och händelser. , ... ..och mycket viktigt för de andra smittade som inte kan lämna varumärket. Jag hoppas verkligen på nya innovativa SAAB-bilar!

 • blank

  Om det är en produkt som kan inspirera och leva upp till namnet Saab när det gäller kvalitet och anda (förutsatt att namnet kommer tillbaka) kan jag till och med föreställa mig mycket bra eller jag skulle mycket vilja köpa en ny Saab. Men trots allt som hände har jag stora tvivel om NEVS kan åstadkomma något sådant.

 • blank

  Även om de producerades skulle jag förmodligen inte köpa någonting, för äldsta ära är helt förbrukad.

  • blank

   Om vi ​​alla analyserar, oavsett hur gamla vi är och hur länge, varför vi föredrog SAAB - bilar - så har alla omedelbart en viss känsla, en historia, en mycket specifik utlösare redo att kallas upp.
   Du köper aldrig eller köper en SAAB utan en medföljande berättelse, bara i förbigående.
   Är vi ärliga - förväntar vi oss det igen?
   Oavsett vad eller av vem vi erbjuds något, denna effekt, är denna speciella känsla aldrig igen. Ingen chans!
   Kom ihåg, och du vet vad jag menar.

   • blank

    Det är mycket sanning i det. NEVS har hittills varken varit intresserade av återförsäljarstrukturer eller av oss ”galna människor”, så jag tvivlar också på att andan från svunna dagar kommer att återuppstå där igen.
    Å andra sidan ser det inte ut så mycket bättre med andra tillverkare. Bilen är idag en bortkastad produkt, som mobiltelefon, TV, etc. Många (inte alla) vill ha det.

  • blank

   Frågan är om du vill köpa berömmelse eller en matchande bil (grundläggande koncept, design och naturligtvis kvalitet).

   Köparnas erfarenheter (inklusive hårda SAAB-finsmakare som Josef Zabel) kan redan beskrivas som bra till mycket bra med NEVS SAAB 9-3 Sedan - varför skulle inte framtida fordon med ännu mer modern, sensuell teknik + bra design också övertyga helt?

   Ingen av oss borde fatta brådskande beslut - snarare observera vad som faktiskt rullar!

   • blank

    SAAB brukade vara något mer än en "lämplig" bil.
    Om du bara ville ha en lämplig bil fick du aldrig köpa en SAAB.
    SAAB hade lösningar, stora, små, tekniska eller till och med dolda, som "de andra" aldrig kom på.
    Otaliga siffror kunde räknas upp - vem tänkte på formen på A-pelaren (som den gamla 900), eller den geniala framaxeln i samma bil - dubbla solskydd i 9/5, frånvaron som gör mig galen i DB, handbroms Handlar på framaxeln, en super nödbroms utan att bilen slirar, dörrtrösklar som skyddar dig från smuts när du går ut, etc. etc. etc.
    I 9/3 kunde du knappast hitta något av det - en bil - bara en lämplig bil.
    Har de uppfinningsrika uppfinnarna blivit utdöda, har alla ersatts av Chicimici Designer och Rotstiftheinis?
    Vem ger något nytt som också är vettigt?
    Det behöver inte berömmelse - det behöver idéer - uppfinningsrikedom!
    Jag är rädd Ingenting rullar!

 • blank

  För att vara ärlig, om NEVS inte verkligen presenterar nya partners, nya aktieägare och motsvarande obligatoriska kontrakt de närmaste dagarna, vad mer kan förväntas. NEVS förhandlar nu efterhand med 2-olyckliga bilmakare från Asien i minst ett år. För det första sägs att förhandlingarna inte kan slutföras inom den fastställda tidsramen. Sedan går NEVS i rekonstruktion och förlorar varumärkesrättigheterna. NEVS får 2-tidsförlängning eftersom det påstås att ett avtal tecknades om införandet av en ny stor aktieägare. Nu kan den nya aktieägaren inte komma in så länge som NEVS är under återuppbyggnad. Dongfeng och Mahindra förnekar regelbundet förhandlingar med NEVS. Saab AB förnekar förhandlingar om varumärket. NEVS talar om att förhandla med 2 stora asiatiska biltillverkare hela tiden och heter inte namn. Om NEVS nu kommer ut ur rekonstruktionen, kommer de nu att släppa katten ur väskan och det kommer att visa vad ramblingsna om det senaste året måste vara sanningsenliga. Jag önskar att jag inte ljugit ordentligt men jag förväntar mig inget bra.

 • blank

  Så länge Tom fortfarande skriver är hopp!

 • blank

  Egentligen trodde jag att jag hade läst att det skulle vara dags att lämna återuppbyggnaden för nya (med) ägare? Eftersom NEVS verkligen inte längre har några pengar måste de därför sänka eller höja visiret under de kommande 60-dagarna.

  • blank

   En brist på likviditet kommer att vara drivkraften för att snabbt nå målet. Slutet på rekonstruktionen gör det också lättare för en ny partner / aktieägare att "komma ut". Så mycket för teorin. För närvarande saknar jag fortfarande tron ​​på en positiv vändning, men det kan fortfarande hända 😉

   • blank

    Jag tror att kai jing jong betalar själva skulden

 • blank

  Låt oss nu se vad NEVS kommer att göra (under de närmaste två åren) och låt oss överraska oss i denna kriminella thriller. Ibland misstänker jag att SAAB också har tappats politiskt. Möjligen för att ägghuvudena lyssnades för mycket, som sa att det inte fanns någon plats i världen för SAAB, eller ännu bättre för två bilmärken, Sverige. En helt dum uppfattning som spricker av trångsynthet och lathet. NEVS har nu två problem: å ena sidan att definiera ett uppnåeligt mål, å andra sidan att säkra sin finansiering. I grund och botten är min åsikt: det skulle vara bättre för alla inblandade om NEVS skulle byta händer och göra en grundläggande omstart under olika förhållanden. En bilfabrik borde helt enkelt utveckla och bygga fantastiska bilar - det har vi inte sett så mycket under de senaste tre åren. Annars hoppas jag att den här underbara bloggen kommer att upprätthållas. Bra jobbat ! Fortsätt så - vad ska jag göra med mina pauser utan informationen? Tack igen ! Om du har ett problem (eftersom NEVS inte har något nytt), skriv sedan om historiska SAAB-fordon, anekdoter (t.ex. de första SAAB-ingenjörerna hade inte alla körkort etc.) och intressanta företagsuppgifter, som bakgrunden till övertagandet General Motors ...

  • blank

   Mycket bra jobb. Och efter Saabsunited bara halka framför honom, också viktigt arbete!

 • blank

  Låt oss hoppas på det bästa ... jag är fortfarande rädd ...

 • blank

  Det återstår bara att hoppas att Jiang & Crew tar rätt partner ombord.

  Framtiden i Trollhättan beror på framtida partners. Förhoppningsvis kommer NEVS inte att stråla av glädje till oss med Plan B - det globala SAAB-samhället väntar verkligen inte på det!

 • blank

  Det är så det är! Vi är bara Zaungäste ändå!
  Hoppet varar i slutändan! Men folket i och runt Troll City skulle behöva njuta av ett positivt resultat av drama! 🙂
  Och, Tom, din "meningskris" har länge varit begriplig för mig! Men jag skulle också sakna information om SAAB…. 😉
  60 dagar ..., cirka 8,5 veckor ... vad mer kommer vi SAABier att uppnå! 🙂

  • blank

   Det är precis vad det är. För en gång finns det mycket potential för NEVS 🙂

 • blank

  Det finns en annan engelsk mening som har att göra med perspektiv: "Du kan inte klippa hörn här!"

  I vanlig engelska: Det finns ingen genväg.

  Vägen till framgång är genom uppfyllandet av verkliga kundbehov. Det finns tillräckligt med dem.

  Dessutom till och med passion för SAAB. Bloggen bidrog mycket för att se till att den fortfarande finns där idag. Samhället har levt i flera år utan verkliga framtidsutsikter och har gett flera risker en chans. Vi får se. Trollhättan-platsen skulle vara eftergiven.

  Krukan går till brunnen tills den bryts.

 • blank

  Låt oss hoppas på det bästa men förvänta sig det värsta. Så fortsätt som tidigare.

 • blank

  Jag känner mig som Tom, jag skulle vilja undertrycka ämnet. Hittills har inget bra kommit från NEVS, jag hoppas att det ändras nu. Hopp dör alltid i slutet. Fingrar korsade 😉

Kommentarer är stängda.