12 månader Saab 9-5 NG

12 månader på vägen med Saab 9-5 BioPower. Möjlighet till en första slutsats till det stora Sverige. Men akta dig! Att köra en Saab 9-5 bär risker och biverkningar. På samma sätt läser denna rapport ...

Vi fotograferar landskapet. Eller?
Vi fotograferar landskapet. Eller?

Saab har sett mycket under de senaste månaderna. Korsade republiken, hade ett filmbesättning ombord och ändrats med kort varsel även indikatorn. Hans billiv var inte tråkigt.

En Saab är en Saab, är en Saab ...

Ingen hade varnat mig om 1992 när jag köpte en Saab för första gången. Med en Saab 900 Turbo en-ungewollt - fick känna utländska människor. På bensinstationen, i parkeringsplatser ... överallt Saab talar. Med åren och följande Saab-modeller blev samtalen mindre. Tills ...

... 9-5 flyttade in i vardagen. En bilgård, precis före Hamburg. Saab-bunkrarna brinner på vägen norrut. En man med en kamera styrs avsiktligt mot mig. Om han kunde ta en bild, skulle det vara den nya Saab? Ja, han kanske inte och ny är inte Saab ... Vad intresserar honom på något sätt. Bild tagen, Saab fan strålar, är glad. Och så fortsätter det. Med extrema överskott. Två galna historier:

Återparkering i huvudet ...

A3, strax före Nürnberg. Det är en sommarmorgon, strax efter 06: 00 klockan. Jag har ett mycket tidigt möte, sa Saab med 130 km / h lugnt mot huvudstadsregionen. En tyst morgon tills en insignia dockar. Motorvägen är tom, bara Saab och Opel.

Lådan med blixten sticks till stötfångaren. Inbördeskrig? Hastighetsgräns? Missade TÜV möte? Mycket långsamt, efter en liten evighet, passerar Insignia. Det unga Opel-körparet slår nästan i ögonen. Innan Saab reeved och steg på bromsarna. Så att du än en gång kan titta på Saab, som nu måste passera.

Saab spottar på Opel Art. Omvändning i huvudet. Skulle vara bra.

Sverige bland dem ...

Ett rött trafikljus, en svängbana. Saab 9-5 väntar på den gröna fasen. Plötsligt en infernal squeal på parallellspåret, åtföljd av arg honking. En Volvo XC90 har upptäckt Saab och gjort ett starkt spontant stopp.

Det drivs bakom honom cuss, honk, broms, är inte intresserad. Saab är viktigare. Båda tummen upp kan Volvo-drivrutiner hitta Saab bra. Otroligt.

Så går det. Särskilt förarna till det andra sveriges varumärke, speciellt om de sitter i en XC90 eller V70, reflekterar över Saab. Om du letar efter en inkonsekvent bil, bör du inte köpa en Saab 9-5, det finns bättre fordon.

En av mina favorit italienare har sin restaurang på en golfbana. Där garanteras endast Saab parker under ett horde av Porsches, Maseratis och premiumflocken från München, Ingolstadt, Stuttgart. Den enda bilen på parkeringen som har finger och näsa på sidofönstren efter en kort tid är inte svårt att gissa. Eller?

Saab 9-5 och hanterbarhet

De varnade mig. Otaliga människor som tror att en bil med en längd på mer än 5-meter i centrum är inte mobil. Parkeringsplatser är helvete, Tyskland peppared med små, smala gator där det inte skulle bli något att komma igenom. De såg mig redan strandsatt med min kukskepp, oupptäckligt klyvda mellan husväggar.

Inget av detta har inträffat. Parkeringsassistent bak och fram, bakkamera och en hanterbarhet som man inte misstänker bakom fordonet. Parkeringsplatser är också gratis, motorvägsbyggarbetsplatser. Paketet är rätt. Och för att vara ärlig skulle jag ha köpt lådan om den hade varit längre.

Dessutom är 9-5 körning avkopplande. På motorvägen kan man återupptäcka artighet och hänsyn till piloter av andra märken. Ut i snabbfilen? Vanligtvis inget problem. Även den flygande kransdagsljuskörningsgruppen från Ingolstadt gynnar Saab ett stort gap, vill se vad som driver där. Works!

Saab 9-5 & Förbrukning

Du kan bränna mer än en tank med bränsle på Kiel-Frankfurt-vägen. Med nöje. Turbo körs, Turbo dricker. Eftersom turboen med dess hjortans prestationsökning kan också springa snabbare än 250-saker. Om du vill! Men Saab kan också vara ekonomiskt.

Exakta 620 kilometer är från min carport till Saab Zentrum Kiel. Saab har automatiska, 19 "däck och är en tung låda. Kommer du med tankfyllning till Kiel? Det kommer när du släpper hastigheten någonstans mellan 130 och 150. Förbrukningen är en 8 i första hand, det återstående intervallet är mer än 100 kilometer. Så du kan gå till Kiel på färjan till Sverige och fortsätta med resten av tankens innehåll till Stallbacka framför Saab-fabriken. Du kan.

Saab 9-5 & Addictiveness

Der Saab 9-5 NG verdirbt für andere Autos. Nachhaltig. Woran liegt es? Es ist die Summe aller Dinge und nur zu begreifen, wenn man das Auto „erfahren“ hat. Der hauptsächlich in Trollhättan entwickelte 2 Liter Turbo ist ein faszinierender, im Antritt starker Motor. Mit der relativ leichten Frontantriebsversion geht er spontaner um, als es der V6 kann. Das ist eine Seite.

Den andra sidan är chassit med en lång hjulbas, brett spår och bra hantering. Och Saab känner sig i inredningen. Instrumentet är en reminiscens av 9000, allt är tydligt definierat och ordnat lugnande. Sitter du i de utmärkta sportsätena, tryck på startknappen, du vill inte komma ut. Du vill köra, köra, köra.

Saab i snön

Det snöar och snö är något av den naturliga miljön för varje Saab. Hur arbetar 9-5 i snö och is?

Otroligt bra. Framhjulsdriften har alltid grepp, vägen är fantastisk. Inte alla bilar från Trollhättan kunde övertyga mig på det sättet. Paketet med sätesuppvärmning och luftkonditionering ger komfort i inredningen, chassit ger en tydlig återkoppling på vägförhållandena. Typisk Saab.

Det som inte passar är de snabbförorenande sidofönstren. Isen, som kan bildas mellan bakrutan och bagageluckan och sedan orsakar skrikande ljud. Men det måste finnas något att klaga på.

Saab 9-5 & Kvalitet

Det finns material i inredningen, som är skyldiga till den röda penna. Vissa saker kunde ha varit bättre, mer värdefulla. Det här är små saker, för det finns mycket kärlek i 9-5. Han är - efter mer än 20 år - den första Saab, som inte, men inte alls, tenderar att rattle. Med ett undantag. Se Saab i snön.

Saab 9-5 är i princip en resande säkerhetsbur. Den extremt starka strukturen uppmärksammas i alla situationer; filtkvalitet som varar länge. Inga fel i 12 månader?

Ja, Lightbar gav upp service. Inget isolerat fall, penetrerande fukt och vibrationer gör LED-delen av linjen. Det är vackert - slitstarkt och robust inte. Värdena för resten av fordonet är korrekta.

Köp igen?

Det finns fordon som du älskar. Inte alla Saab de senaste åren har varit en riktig kärlek, men mer på grund av varumärkeslojalitet. 9-5 är en kärleksaffär för bilar, så många Saabs var före den. Köp igen? Vilken fråga!

36 tankar också "12 månader Saab 9-5 NG"

 • 7. April 2015 vid 9: 46 AM
  permalink

  Hi Tom,
  en bra rapport - jag kan bara hålla med allt: en sann Saab-beroendefaktor!
  Bara en gigantisk Saab!
  Saabian hälsningar

 • 7. April 2015 vid 10: 04 AM
  permalink

  Ich kann das von Tom geschriebene nur betätigen. Ich habe mir im August letzten Jahres auch einen 9-5 NG Biopower, mit Hirsch Leistungssteigerung gekauft. Er fällt überall auf. Bei der morgendliche Einfahrt zu meiner Arbeitsstelle rief ein Werkschutzmensch seinem Kollegen zu: Schau der neue Saab“.
  Fjärrsträckan förra året till södra Frankrike var en återhämtning. Men det finns också mindre brister. När min passagerare ostraffades och kom ut, slutade inte den tinkling som inget bälte satt på. Bara ett stopp, motor av och på igen, hjälpte.
  Eller skräckmeddelandet om att oljenivån är för låg, jag var två gånger i fridagen semester angivet. Varje på returresa på nästan samma plats vid 1000 m höjd. Oljenivån var alltid okej. Men i stor utsträckning överväger glädjen av det fantastiskt drivna fordonet.

  • 7. April 2015 vid 11: 44 AM
   permalink

   Bisher kennt meiner diese „Problemchen“ nicht. Wichtig ist, dass die Software auf dem aktuellen Stand ist, es wurde da noch nach dem Ende der Produktion mancher Fehler kuriert 🙂

  • 7. April 2015 på 9: 35 PM
   permalink

   Den med oljenivåmeddelandena har min TTiD synonym, jag var ny att den är synonym med bensinen. Rückklaufkanalen som sitter framför flottören i oljekanna ser ut att vara för tunn och därigenom skada oljan och flottören går ner ... Boring ska hjälpa men det är dyrt eftersom Saab inte längre ingripit ekonomiskt ...

 • 7. April 2015 vid 10: 27 AM
  permalink

  Herzlichen Dank für diesen tollen Bericht! Ich kann dem nur voll und ganz zustimmen. Mindestens ein Mal pro Woche werde ich gefragt, ob das der „neue“ Saab ist. Manchmal ist es sogar fast etwas beschämend, wenn man die interessierten, teils bewundernden Blicke anderer Autofahrer bemerkt.

  Für mich ist der 9-5 NG der beste Saab, den es je gab. Jeder gefahrene Meter, ist eine wahre Freude. Entfernungen schrumpfen zu viel zu kurzen Genuss-Etappen. „Wie, sind wir etwa schon da?!“
  Även i trafikstockningar har 9-5 sin egen kvalitet - så att du kan älska det vackra interiören i lugn och ro och rusa genom undermenyerna för fordonsinställningarna

  Ich würde ihn auch jederzeit wieder kaufen! Natürlich gibt es (trotz der Rosaroten Brille) hier und da etwas zu meckern. Immerhin hatte der Wagen eine schwere Geburt und kaum Chancen, seine „Kinderkrankheiten“ los zu werden. Die Modellpflege – wenn es sie gegeben hätte – hätte das Auto weiter perfektioniert. Aber wenn man bedenkt, unter welchen Bedingungen der 9-5 entstanden ist, kann man nur den Hut vor den Mannen aus THN ziehen. Good job!

 • 7. April 2015 vid 10: 28 AM
  permalink

  Trevlig rapport, tiden är att även en 9-5 II strider in i min flotta.

 • 7. April 2015 vid 11: 33 AM
  permalink

  Mycket bra artikel ...... 🙂

  ... att med Volvo X-drivrutinerna kan jag bekräfta här med mig i stan ... åtminstone två XC90-drivrutiner (gammal modell) vrider ständigt sina halsar när de ser min troll kommer mot ...

  • 7. April 2015 vid 11: 43 AM
   permalink

   Intressant: Det verkar bara drivrutinerna till de stora (klassiska?) Volvosna att vara absolut på 9-5-reflektionen. De mindre serierna ser inte ut ...

 • 7. April 2015 vid 11: 55 AM
  permalink

  Hi Tom,
  Tack för rapporten. Jag kan bara bekräfta varje rad.
  Biopower behöver dock mycket mer ....
  Ren beroendeframkallande potential. Även min fru är upphetsad ....

  • 7. April 2015 på 12: 47 PM
   permalink

   Med E10 har jag en förbrukning mellan 8,5 och 9,5, med E85 är det max. 12.5 liter / a00 km

   • 7. April 2015 på 1: 32 PM
    permalink

    Detta passar ungefär med det jag ser som konsumtion. I stället för E10 Super Plus kommer i tanken, med Hirsch tillrådligt.

 • 7. April 2015 på 12: 56 PM
  permalink

  Kan jag ge ett litet tips på ljusstrålen? Jag skulle vilja prova Stycast - det här är ett tätningsmedel som jag redan har tätat många permanenta fuktexponerade delar i laboratoriet. Kanske köpa privat och lämna verkstaden av ditt självförtroende för revision. Men innan du bör träna ...

  Och när det gäller bränsleförbrukning ... 150 km / h är en mycket bekväm hastighet, om du inte har några tidsgränser ...

  • 7. April 2015 på 1: 33 PM
   permalink

   Varje tips är välkomna. Sedan igår är den ena bakljuset, förmodligen på grund av det kraftiga regnet i förra veckan, inte så torrt. Verkar vara en av 9-5-hickarna ...

   • 7. April 2015 på 1: 58 PM
    permalink

    … nicht nur beim „neuen“ 9-5 … ;-(

    • 7. April 2015 på 4: 02 PM
     permalink

     Mina baklyktor är torra på mina kromglasögon. Xenons fronten är ofta försvagen från insidan ...

     Smältande iskubar, är denna avsikt eller inte?

 • 7. April 2015 på 1: 02 PM
  permalink

  Sammantaget kan jag skriva det på så sätt.
  Men förbrukningen under 9 liter upplevde jag bara på en 600Km lång motorväg. I mixen ligger den över 10 liter.
  Die Qualität war wohl auch „schwankend“. Elektrisch oder elektronisch hatte ich keine Probleme. Auch die Qualität der Innenraummaterialien war Top. Aber die Fahrwerksabstufung (Dämpfer, Federn, 245/40er Reifen war nervig. Ebenso die Rostvorsorge an Fahrwerksteilen, Auspuff und teilweise an dem Karosserieboden war gelinde gesagt verbesserungswürdig. Die Rückleuchten sowie das Band dazwischen waren nie wirklich dicht.(immer bei Kälte beschlagen), und die Kofferraumklappe ist eine glatte Fehlkonstruktion. Das Regenwasser wird direkt in den Kofferraum geleitet.
  Als Fazit bleibt ein seltener, schöner, schneller, geräumiger und liebenswerter Wagen, dem man diese kleinen „Unachtsamkeiten“ verzeiht. Man darf nicht vergessen, das es kaum Zeit gab um Verbesserungen an diesem Fahrzeug durchzuführen die noch in die Serienproduktion Einzug hielten. Ich habe ihn sehr gerne gefahren.

  • 7. April 2015 på 5: 14 PM
   permalink

   Jag kör som en bil 3er GT. Efter varje regn meddelas en noggrant noggrann öppning av bakluckan (så långt som möjligt), annars är bagageutrymmet under vatten.
   BMW säger att det är designrelaterat ...

   • 7. April 2015 på 6: 31 PM
    permalink

    ... det är det verkligen. Det är ganska mycket det enda som irriterar mig om 9000 och det blev inte bättre med CS / CSE.
    Stor rapport om 9-5, synd att han kom för sent.

 • 7. April 2015 på 1: 07 PM
  permalink

  Tom, en riktigt bra artikel där jag kan hitta 100%.
  Kom min första 9-5 NG Diesel (2010) till 170.000 KM för en 9-5 Biopower och jag hoppas att jag kan köra med den här bilen till slutet av min Burufskarriere. Den här sista 9-5 är mycket bättre än 2010.
  Måste säga att du har gjort många förbättringar under dessa två år.

 • 7. April 2015 på 1: 27 PM
  permalink

  Gör att du vill ha mer SAAB

 • 7. April 2015 på 1: 40 PM
  permalink

  Hi Tom,

  Tack för den stora rapporten. Han läser mycket bra och även din artikel smittad med bilens entusiasm.

  Es gibt nur noch ein Auto, was so einen „Must-have-Effekt“ bei mir hervorruft und das kommt aus den USA. Vielleicht mag es ja naiv klingen, aber ich liebe dieses Fahrzeug allein schon durch die ganzen Artikel und Meinungen, die ich hier auf dem Blog immer lese. Wenn ich es irgendwann mal schaffe, so einen Probe zu fahren, dann halte ich es (nach dem was ich so gelesen habe) für sehr unwahrscheinlich, dass diese „Liebe“ verpufft. Ich hoffe nur, dass es dann noch eine Auswahl an Fahrzeugen gibt und ich mir einen mit nach Hause nehmen kann.

  När jag ser en 9-5 NG, oavsett om det är på motorvägen eller var som helst, är jag lika galen på det och försöker göra min hustru Saab välsmakande och hemligt avundad förarna för hennes fordon.

  Här är tre små frågor om din 9-5NG:

  (1)
  Finns det inga problem med inställningen av motorns hållbarhet och speciellt överföringen? Jag är främst här synonymt med körsträckor> 200tkm, för jag kan också föreställa mig en sådan längdskidåkare att köpa.

  (2)
  8,x l/100km bei langsamer Fahrt ist ja schön und gut, aber ich „fliege“ eigentlich immer über die Autobahn. Hält sich der Verbrauch dann auch noch in Grenzen oder muss man eher mit >15 l/100km rechnen?

  (3)
  Har du några problem med framhjulsdriften på vintern, även på brantare vägar och lite mer snö? Jag är personligen avkopplad för att para ihop högre motorkraft (speciellt vridmoment) med automatisk och endast framhjulsdrift.

  Bästa hälsningar,
  Schu

  • 7. April 2015 på 2: 36 PM
   permalink

   Kära Schü, kombinationen 2.0 liters turbo bensinmotor och automatisk är oslagbar. Speciellt vad gäller hållbarhet är det det bästa köpet. Vid provningen av våra Hessian-vänner hade motorerna för några månader sedan redan mer än 400.000 klockan och kör fortfarande. Hirsch Tuning är inget problem, 260 PS är några av de möjligheter som kan uppnås.
   På ett snabbt flyg kan du konsumera 15 liter, men du måste vara väldigt snabb på vägen
   Framhjulsdriften är på snö (med Michelin) första kräm, bra dragkraft, det finns inget negativt att berätta!

   • 8. April 2015 på 2: 24 PM
    permalink

    Madness - då är de väldigt robusta. Eftersom du kan köpa så synonymt med 200tkm.
    Och jag var glad att min 1.2 TDI har hållit 150tkm.
    Och förbrukningen .... Tja, hur ofta flyger du djupt på motorvägen?
    Låt oss se vad som finns kvar i 1-2 (3) år sedan.

 • 7. April 2015 på 4: 58 PM
  permalink

  Utan fråga, en bra rapport. Men kärlek kan förblinda dig. Personligen finner jag 9-5 NG för massiv. Hanteringen av 9-5 I saknas,
  Nu kommer en shitstorm av 9-5 II fansen troligen att hälla över mig. Men jag kan lätt stå där.

  Hälsningar till SAAB-samhället, som i majoritetsnr
  .9-5 II-enheter ..

  Ulrich

 • 7. April 2015 på 5: 15 PM
  permalink

  Varför försökte inte bygga bilen som en Opel, jag förstår inte.

  i längd: jag kan inte tro det. När man byter från 9-3 I till 9-5 I har antalet lämpliga parkeringsplatser redan minskat betydligt. Med 5 m är du strax över den vanliga längden, som sätter sig ner genom parkering och parkering längs gatorna. Hur ska det fungera?

 • 7. April 2015 på 5: 21 PM
  permalink

  Med Saab 9-5 Ng på semesterresa, är det seinmal pasiert att Südländische familjen som träs på motorvägen hela tiden och sedan när vi körde med vår blå 9-5 ng de überhohlt oss bilder tagna undfreundlich gewumken; -).

 • 7. April 2015 på 7: 09 PM
  permalink

  Har samma förändring och därmed gjort samma erfarenheter.

  Om Tom inte uppfattar storleksskillnaden i frågan som en nackdel, kommer han troligtvis att snarare undvika stadsområden med bilen.

  Men vem skulle skylla honom för den här bilen?

  Sämre än bumpersna går det till sidorna. Min SAAB ser nu ut som att hagel faller horisontellt. Ibland blåser vissa idioter sina dörrar in. Till samarbetet ...

  • 7. April 2015 på 7: 47 PM
   permalink

   Sanningen är förmodligen i mitten ... Naturligtvis undviker du (omedvetet kanske) gamla parkeringsgarage och föredrar att besöka moderna, rymliga faciliteter. Ända sedan dörrarna blir hälsosamma. Eller du kan parkera där du tycker att Saab är säker. I enskilda parkeringsplatser, med grönområden vänster och höger - och föredrar 50 Meter dessutom ...
   Men skämtar åt sidan: 5-mätare är 5-mätare, mycket tydliga. De kan inte prata bort. Det jag ville uttrycka om manövrerbarheten är en filt liten vändkrets, en enkel hantering i parkeringsbranschen, som du inte skulle ha misstänkt bakom den här bilen.

  • 8. April 2015 på 2: 42 PM
   permalink

   Också individuellt. Jag parkerar 99% av tiden längs någon av vägarna, så lyckligtvis har jag inte sådana bulkar. Men alltid för små parkeringsplatser. Bara i morse igen. Trots att man försökte. Yuck. Bara tröst: Bara tittat tillbaka i en sjuder BMW, och har egentligen inte mer utrymme för de bakre passagerarna och är ännu längre _____________________ rums.

  • 9. April 2015 på 9: 55 PM
   permalink

   Är med mig även så med dofterna och skrapar den sidled rena huggen. Tyvärr finner jag det bara vid nästa bilvård igen.

   Annars är jag (med undantag för snön i bagaget) helt nöjd med vår exotiska stora 9-5TTiD.

   Flyga är kul!

 • 8. April 2015 vid 9: 56 AM
  permalink

  Du har gjort något, Tom. Jag har varit länge länge. Igår kväll körde jag extra 60 kilometer till Saab-återförsäljaren och spenderade mycket tid på gården. Sju (!) 9-5 NG finns där. Det är faktiskt helt orimligt att köpa en sådan enhet. Faktiskt. , ,

  • 8. April 2015 på 2: 48 PM
   permalink

   Der Wagen ist ein Konzept, dass uns Europäern ja weitgehend vorenthalten wird, insoweit dankenswert, dass GM das zugelassen hat. Ein „Mittelklasse“-Wagen mit dem Innenraum der Oberklasse. Quasi die Langversion des Insignia, plus Saab. Die Konkurrenten bieten ihre Langversionen nur in China und ggfs den USA an, zB der Volvo S70L, oder der A6L.

   I Europa betyder baksätet automatiskt lyxklass från 70000 Euro eller Van.

  • 8. April 2015 på 3: 08 PM
   permalink

   Livet är bara för kort för att vara rimligt. Igår pressade jag åtminstone en bra sak, eller
   Idag 400 kilometer 9-5 driven, sedan 05: 50 på vägen. Tillbaka över landsvägarna var A3 alltid tätt. Varje kilometer ett nöje, rent körglädje!

 • 8. April 2015 på 7: 42 PM
  permalink

  Klasse Bericht, Tom, der Lust auf mehr macht. Seit gut vier Wochen fahre ich nach vielen Monaten des Abwägens und Überlegens einen 9-5 TTiD (den roten, den Du hier im Herbst vorgestellt hast) und bin total froh darüber, diesen „unvernünftigen“ Kauf getätigt zu haben. Wie Du schreibst: das Leben ist zu kurz, um nur vernünftig zu sein. Ich kann nicht nur stundenlang drin sitzen, sondern auch davor, und mich freuen wie ein Kind!

 • 12. April 2015 vid 8: 44 AM
  permalink

  Bra rapport, hitta mig helt igen. Gruvan är bara en TiD med 160 PS, för CH men helt nog. Och på min resa till Trollhatten kunde jag också låta honom flyga; 216 km / h efter satellitnavigering, inte illa för 2t-vikt och endast 160 PS. Köp, ja, jag skulle köpa det igen omedelbart!

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish