Saab 9000 CC - var är de överlevande?

Offentliga premiären var 1984, leverans började ett år senare. De pressande artiklarna i handelspressen var minst lika långa som väntelistan. Vem hade lagt sin beställning i tid kunde sälja den nya Saab mot extra kostnad.

Saab 9000 CC
Saab 9000 CC

9000 CC, det var en bra karriär och en Saab-typiskt lång byggnadsperiod. Ett uttalande för mod och okonventionellt tänkande. Saab 900 hatchbackkoncept har omvandlats till en högre klass i kombination med en prestandamotor. Varken före eller efter många tillverkare har vågat göra det. Framgången försäkrade Saab överlevnad för ytterligare år; utan 9000er skulle ljusen i Trollhättan ha släckts under 80-åren.

Pricey, han var 9000 CC, som lyfter fram honom från cirkeln av andra hatchback bilar i sin tid. Saab spelade i ligan, medan Renault 25 och kollegor i länsklassen var hemma. För en 9000 Turbo med luftkonditionering måste köparen investera mer än 50.000,00 DM. En Mercedes 280 S var lika dyr. Med stor skillnad. Post-nivå S-Class var bara en stor bil, men Saab-kunden fick tre fordon till priset av en.

Baksidan bestämmer: Saab 9000 CC
Baksidan bestämmer: Saab 9000 CC

I detalj är den lyckliga Saab-ägaren: En sportbil, en skåpbil med baklucka och hopfällbara baksäten, och en prestige-salong, där man kan resa bekvämt. Om turboet var för dyrt för den kompletterade Saab, modellprogrammet senare till en 128 PS-injektion. Dessa kunder fick då, för mindre pengar, ytterligare två fordon till priset av en ...

Idag, runt 30 år senare, går de sista överlevande på H-skylten. Statligt erkännande som en rullande kulturell tillgång kan vara frälsningen av de överlevande exemplen. En räddningshamn för de få modiga svenskar som kunde trotsa rost, konsumtion, export och galenskap av Merkels skrotningsplan.

Bara, var är de sista modiga vikingarna? En titt runt på parkeringsplatserna och på gatorna - det ser ledsen ut. Den första stora Saab verkar bli utdöd.

Vi pratar om Saab 9000 CC, Sverige med den geniala bakluckan och stor variation. Inte 9000-CD, som senare premiärde. Sökningen, en titt på de vanliga portalerna, tar inte med det.

När allt kommer omkring, när jag skriver den här artikeln hittar jag 2 intressanta kopior. En 9000 Turbo, som bör vara känd för många fans, och en 9000i från 2. Hand med mindre än 100.000 kilometer.

En annan sökning på Blocket.se, i Saabs hemland, existerar inte längre. Urvalet under de senaste månaderna har gått tillbaka.

De första kopiorna av 9000er-serien var inte riktigt resistenta mot rost. Om du ville bevisa att det svenska stålet rustade, hade han lyckats. Under åren, med andra generationens förändring, förändrades. Bristen på rostskydd var slutet på flera tidiga 9000 CC. Synd, för att CC är den sista representanten för den gamla "sveriges stil". Vändsignalerna, delade med parkeringsljus, var kännetecknet för en hel generation av Saab och Volvo fordon.

Saab 9000 CC - Troll Rally 2014
Saab 9000 CC - Troll Rally 2014

I Skandinavien började en omprövning för några år sedan. Tidigare som billiga konsumtionsfordon på vägen, började första restaureringar. Visst var händelserna i Trollhättan också ansvariga. Den stora seriens historiska betydelse erkändes. Utanför sitt hemland är Saab 9000 CC sällsynt. Vid 2014 Troll Rally Saab vänner Erftkreis Två tidiga 9000ers var gäster, vilket gjorde mig mer lycklig än alla 900 Turbo 16 S tillsammans. Men annars - falskt.

Vi vill sätta 9000 CC tillbaka i hjärtan och hjärnan till fansen ... om det inte är för sent. Anledning nog att ta itu med två saker.

Med en vän letade jag efter en Saab 9000 CC. Härav har utvecklat en historia vars ände ännu inte är förutsebar. För en gång kommer vi inte att berätta för dem på vår Classic & Youngtimer Blog, men här där vi har större räckvidd.

Och vi hoppas på support från fansen! Vi vill veta från läsare om de har en tidig Saab 9000 i sitt garage, samling eller ladugård. Bor Saab 9000 CC fortfarande i samhället, är det närvarande i Saabs hjärta, eller är det redan förbi? Vi är väldigt glada och ser fram emot varje brev, varje foto, varje historia om ämnet.

31 tankar också "Saab 9000 CC - var är de överlevande?"

 • På Lüneburg har jag "evigt" inte mer synad ...
  Vem har faktiskt uppfunnit hatchbacken (i grunden) ???
  Män eller kvinnor hjärnor ???

  • Kvinnor (praktiskt) hatchbacken, män turboen. Eller var det det andra sättet ???

   • Män båda ... Kvinnor har uppfunnit diffusorbelysningen för sminkspegeln

  • 24.02., Om 18.30clock på A25: Golden CC med snedställd framsidan. Måste bedömas av utsträckningens utsträckning efter en 2,3er jag varit.
   Tyvärr kunde inte formulera meningsfulla hälsningar från mitt utländska varumärke, men skulle ha velat göra det.

 • Skulle det vara möjligt att ladda upp officiella bilder, som också ingår i kalendern, som bakgrundsbilder?

  • Har vi jobbat för historiska bilder och broschyrer!

 • Ja, även här ser du sällan en 9000 CC! Jag hade också en och jag älskade det! Synd!

  Generellt är SAAB betydligt mindre ... den 900 II och 9-3 kommer att dö ut ... 9000er mindre!

  SAAB eller ORIO ska göra reservdelar och kanske till och med en åtgärd för alla SAAB-drivrutiner, så att bilarna kan uppdateras igen ... och framför allt se till att delarna också är tillgängliga om du vill återställa. Eftersom det redan är beställt ganska dåligt på 9-3.

  Detta skulle också gynna verkstäderna. Höga reservdelar eller saknade delar ... skrämma människor.

  Jag känner till några som kör ännu äldre SAABs så snart dyra investeringar är i rörelse .. några SAABs försvinner igen ... och det kommer också att få allt fler negativa effekter på verkstäderna.

  ORIO krävs! Annars förr eller senare kommer reservdelsaffären att kollapsa.

  • Det du skriver är korrekt. Det finns nu reproduktioner, t.ex. Strålkastare för 9000 CS, tredje part. Produkterna är acceptabla när det gäller pris och kvalitet. Naturligtvis föredrar du med "Saab Original". Vi kommer snart att se vad som kommer från Nyköping.

  • Jag tror att 900-II inte var så hållbar. Hans försvinnande från gatuplatsen i DE började år sedan och tidigare än 900-I. 9-3 Jag verkar slå bättre, trots att jag var tvungen att ge mig vidare (Auschlacht? -) använda en Saab-återförsäljare som sniffar.

   • De slaktpartier som för närvarande erbjuds på välkända Internetplattformar är skrämmande - beståndet av vårt varumärke är bara decimerat rätt.
    Förresten är 902 mycket bättre än sitt svåra rykte. Rostförebyggandet var mycket bra, i alla fall bättre än 9-3 I och motorerna från 9000er-generationen har just kört sådan körsträcka.
    I alla fall frivilligt vi inte vår 902 Convertible.

    Jag har aldrig ångrat mig att byta från 9000 CC i sista stund (1998) till CSE och det fanns aldrig någon tanke på en växling. CSE är helt enkelt mycket reviderad och det geniala interiören förblir orörd.

 • .... Först och främst, se till att delarna också är tillgängliga om du vill återställa. Eftersom det redan är beställt ganska dåligt på 9-3. Min SAAB behövde ett nytt dubbelväggsvänghjul.
  Om 14 dagar leveranstid !!! Vad gör ORIO då ???
  Min FSH tel. sedan genom "hela Tyskland" och hittade det sista tvåmass svänghjulet hos en kollega i lägret.

 • Jag har en 86-er CCi, Odoardograu, 153.xxx km. Har du redan bilder?

 • Jag vill uppmärksamma min CC du. berätta den lilla historien här. I år 78 hade jag sålt hos företaget Engelhardt för 1Year Saab. Var sedan parkerad direkt vid Saab u. inte i återförsäljaren. Här sålde jag en 9000 CC i brun med blå velour. Jag har ägt den här supertäta Saaben för 5-veckor själv. Jag har kommit till mobilens uppmärksamhet. Enligt den gamla bilbrevet är det den tidigare köparen som körde bilen fram till september 2014. Ett komplett servicehäfte till 177000 är tillgängligt u. Bilen har nu 188000 km. Har det nu runnit Mobile.de till salu. Om du är intresserad, ta en titt
  Jag letar nu efter en 9000 Aero från de senaste två åren av konstruktion samt en Monte Carlo. Kör mig eftersom 1978 kontinuerligt Saab uzz en 9-3 Convertible Aero febr. 2005 357000 km med nu

  • Michael, jag kan inte hitta en lämplig brunbrun SAAB 9000 på mobil ... har du en länk till annonsen? Tack.

   • Hej Satans rosta,
    Ledsen för det sena svaret. Har bara bara läst ditt mail. 9000CC hittar du under platsen: Bad Bergzabern u.Braun / Braun är ett misstag som du har gjort mig medveten om. Brun utanför dig. Inuti blå velur. Måste ändra det. Nu när jag har läst så mycket om det, undrar jag om jag inte håller den. Han är verkligen toppen, ingen rost. Men måste förnya himlen eller limma. Då är han nästan där såväl som ny men inte särskilt välbehövlig.
    Hälsar dig en trevlig påsk.
    Jag ska till Sverige för 12 dagar imorgon. Självklart, titta på museet och du. Jag känner till Saab-återförsäljaren

    • Jag antar att det handlar om denna Saab. Överföringar är tillåtna om det är privat och saabiskt. Jag gillar det, reser igår med en 89er CC med samma motor. Är fortfarande ett mycket trevligt fordon, kör mycket avslappnad. Jag skulle behålla det

     • Hej,
      ja, fundera på om jag inte behåller det. Men ibland triumferar euron över den ärafulla ... ..
      Hälsning Michael

 • För ett år sedan hittade jag en annan 9000 Turbo CC, Bj.1989 i Berlin. Första sidan med original 52000 km och väl underhållen. Färg silver metallic, läder mörkgrå, automatisk luftkonditionering. Denna bil ser bara bra ut och driver fantastiskt. Det är den fjärde Saab i vår familj förutom en 900er 2.1L fem-dörr och två 900-konvertibler (Bj.1990-92).
  Vid det här tillfället vill jag tacka bloggteamet för det arbete som utförts!

  • Var är bilen nu på väg, snubblar 90?

   • Hej Saabansbraten,

    9000er är för närvarande min vardagliga bil och i området Erding - München på vägen. Från och med maj kommer 900ers att användas igen och 9000er kommer att bevaras så länge det är.
    Förresten är vår bil för alla fall en Volvo 945 från 1994.

    Jag ser då och då en uppenbarligen högst bevarad
    9000 CC från distriktet Ebersberg. Tyvärr hade det inget sätt att prata med innehavaren.

    Å andra sidan kan du knappt se någon Saab här.

    Hälsningar från Erding till alla Saabfahrer / inuti

    • Tack för den lilla informationen. I korthet hade misstänkt att det finns en även förvärvat från Berlin 9000 CC Turbo, som sedan godkändes i Jena och ner (och förhoppningsvis fortfarande är) - men så är ja är, att det fortfarande finns en mer där. Tja, några kan fortfarande samla ihop.

     Föraren av 9000 CC från distriktet Ebersberg åtminstone alltid bra hälsar med en höjd tumme om du bara träffas vid körning. Detta håller kärleken till bilen ännu längre.

 • Jag tycker att 9000-ämnet är bra, hade 2 själv. Förtjänar faktiskt mer uppmärksamhet, men kommer inte. Varken SAIO-förseglarna till ORIO tillverkar 30-åren SAAB 9000, vad eller klubbarna. Eller finns det en 9000 CC på standen på Techno Classica? Skulle överraska mig enormt

 • En vacker artikel. Vi återställer för närvarande en 9000 D5 från Italien. Bilen kommer från Italien och har angivligen bara 45000km. Han var i en hall i nästan 10 år. Igår skruvade jag helt av honom och han kommer att levereras till målaren i veckan. Foton följer om så önskas.

  • Det är en bra hitta - grattis!
   Jag skulle vara intresserad av en fotoreportage
   Bilarna från Sydeuropa kan vara intressanta, om de inte var för utsatta för den mycket aggressiva UV-strålningen och havsaltet vid kusten.

  • Kära Florian, Naturligtvis är sådana historier och bilder välkomna! Bloggen lever på den

 • @ Tom och i omgången:
  Den här är nyannonserad och förmodligen också minst som tredje i den lilla listan över bra 9000CC i Tyskland:
  http://suchen.mobile.de/auto-inserat/saab-9000-i-16v-pronstorf-strengli/207636758.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=5&scopeId=C&sortOption.sortBy=specifics.firstRegistration&makeModelVariant1.makeId=21800&makeModelVariant1.modelId=4&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT&noec=1

 • Tack för att ni nämnde!

  "Veronica" säljs nästan - tyvärr bara nästan så annonsen är fortfarande online. Vi är överens, men det är för närvarande i det faktum att den schweiziska potentiella köparen behöver bekräftelse från importören (inte längre befintlig), att bilen i avgas- och ljudbeteende motsvarar 9000-turboen för den schweiziska marknaden. (Bilen är för gammal för en CoC.)
  Annars skulle avgas- och ljudrapporter vara nödvändiga, vilket skulle tredubba köpeskillingen och göra åtgärden mycket oekonomisk.
  Med import till Schweiz verkar det vara lite erfarenhet, vi brukar få tyskar snarare schweiziska bilar - men bra CC verkar vara sällsynt i Schweiz ...

  För relevanta höjningar lovar jag i händelse av framgång tre till fem öl i Tiergartenquelle.

 • På den tiden hittade jag Lancia-temat vackert, Saab hade samma dörrhandtag som Fiat !!!

 • Jag kontaktade någon på Facebook som bor i Luxemburg och samlar 9000cc. Han äger även en röd turbo 2.0 lorrinser med 204 PS. Han ville sälja en men kostnaden för bilen är tyvärr för stor för mig eftersom jag inte skruva.

  Om någon eller du vill veta Tom mer kan jag (frågar honom!) Ge sitt namn och kanske har någon tur. Han har många reservdelar i sitt lager. Han har också flera 99 och totalt 4 9000 cc.

  Ha en trevlig söndag

  • Hallå
   skulle vilja adressen till dig. intresserad av namnet. Har också en gammal 9000 CC från år 87 u. leta efter några delar för det
   Tack

Kommentarer är stängda.