Farväl: Kunert Automobile AG Bonn

Idag slutar ett kapitel i Rhenish Saab-traditionen. Kunert Automobile AG, Saabs 1977-partner, stänger sina dörrar. Nästan 40 år med Saab är en lång fas; Om en långtidshandlare går, förlorar vi en del varumärkes kultur.

Saab Centre Bonn, Kunert Automobile AG
Saab Centre Bonn, Kunert Automobile AG

Fordonsindustrins karriär Hans Jochen Kunert startade med det andra svenska varumärket. Relationen med Volvo var en succeshistorie ... Kunert bilhandlare en gång den största Volvo-partnern i Förbundsrepubliken. Slutet på Volvo äktenskapet var en paus, som följde - en modig ny början.

Saab var till stor del okänd för 1977. Hans Jochen Kunert var en av de första Saab-återförsäljarna i Tyskland och början på den nya platsen Bonn Beuel blygsam.

Framgången är reproducerbar om passionen för produkten är rätt. Vad som hänt redan med Volvo, lyckades också med Saab. Ett år senare tillsattes ett japanskt varumärke som fotfäste, men med tiden var utrymme för båda representationerna knappt. Kunert-familjen, dotter Inka Spira jobbade också i företaget, plågade ett problem. Ge upp eller utöka ett varumärke?

Lösningen var inom räckhåll - i det här fallet tvärs över gatan. En fabrikshall förvärvades av 1993 och omvandlades till en modern bilhandlare. Original 3.500 kvm av hallutrymme har nedskalats till 2.000 för att göra plats för parkering och utomhusutställning.

En imponerande, ljus återförsäljare med stora glasytor skapades. 1995 var den första konstruktionstiden som slutfördes, Saab kunde flytta in i den nya bostaden. På Kunerts fortsätter det att stormas. Tre år senare omvandlas bolaget till Kunert Automobile AG, dotter Inka Spira utses till direktionen, föräldrarna Hans Jochen och Theresia Kunert utser styrelsen. Samtidigt säljer familjen den ursprungliga verksamheten tvärs över gatan och är starkt beroende av Saab.

Tiden för och med Saab blir hårdare under de följande åren. Saabs VD i Tyskland förändras snabbare och snabbare, och där Trollhättan ledde var svårt att säga. Ändå är Kunert Saab, vill bo och överleva med Saab. Två ben är bättre, och så delar Saabarna showrummet med kusiner från Göteborg från 2005. Volvo är tillbaka, som en verkstad, återvänder familjen till sina rötter.

Den senaste tiden har snabbt sagt, vi vet alla omständigheter. GM vill stänga Saab, Koenigsegg tar över. Då Spyker kommer istället Koenigsegg. De andra 9-5 generationens rullar i Bonn utställningsrummet 9-4x står i kulisserna. Optimism och hopp.

Sedan slutet av Saab Automobile AB, ett alternativ att starta om när NEVS flyttar in i Stallbacka. Hoppas det inte blev sant. Naturligtvis fanns det ingen brist på alternativ. Andra märken var intresserade av platsen i Bonn. Men vad är Saab-kompatibel, vad kan du förvänta dig av kundkretsen? Eftersom Saab-förarna är lojala, går verkstaden bra och gör det till slutet. En webbutik för Saab och Volvo delar lanseras, högt berömd och framgångsrik.

Allt detta räcker inte, det saknar Neuwagenvertrieb för att fylla den stora bilhandlaren med livet. Konsekvensen är logisk och modig. "Stäng så länge du fortfarande kan göra det själv"Säger Inka Spira till mig på telefonen. Med ansvaret för de långvariga kunderna i bakgrunden söker man således en hyresgäst för rummen. Hitta en partner med Thomas Firmengruppe, som håller en del av personalen och vill fortsätta att driva Saab-verkstaden.

Så, farväl, finns en bra lösning för Saab-bilarna i Bonn. I överensstämmelse med Kunert-familjen, som alltid har stött Saab-samhället. Inte bara för vår blogg och välgörenhetsprojektet har du alltid haft ett stort hjärta, men även andra forum i Saab-världen beaktades. Allt detta passar in i bilden av en ansvarig företagande familj. Grundaren Hans Jochen Kunert har - i åratal avgått, som inte är en - grundat en grund som hjälper unga unga med utbildning och studier.

Så är en del av traditionen! Jag säger hejdå Tack för 38 års Rhenish Saab-kultur!

22 tankar också "Farväl: Kunert Automobile AG Bonn"

 • inte allt är som du skulle vilja att det ska vara. Om du vill överleva som återförsäljare måste du oroa sig för fordon i showroom. Och priserna måste vara i linje med marknaden. Bra Saab workshops vi har här i Köln / Bonnområdet (fortfarande) nog. Ny eller nästan ny Saab existerar knappast just nu. Norr visar också hur man gör det. Kunert kunde inte eller ville inte hjälpa till med att fästa Saab körning. Då hjälper 30 års kundlojalitet i slutändan ingenting. Jag kan inte kommentera webbutiken eftersom jag har andra källor. Jag önskar kollegan mer lycka i vägen till självständighet.

 • Vem är bakom den nya webbutiken, som borde löpa från idag, den nya hyresgästen Thomas?

  • Jag är inte säker på 100%. Enligt min information vågar en tidigare anställd gå in i egenföretagande.

   • Samtidigt är den nya delbutiken online och din gissning, Tom, syftade till bullseye: En tidigare anställd hos Kunert, reservdelsmedarbetaren, driver den. Ser inte fel, hitta här: http://www.schwedenparts.info

    Spännande för mig, eftersom affären ligger i min hemstad, nästan runt hörnet - så jag kommer att kunna spara på porto.

 • Så ledsen som att se en av SAAB "fyrar" försvinner i väster om republiken, man måste förstå det ekonomiska beslutet. Det är bara svårt att leva från SAAB-reparationer, och ännu mer utan sekundär varumärke - och inte alla lägger långa avstånd till verkstaden, speciellt vid akuta reparationer. Men om verkstaden "parkeras" under taket av en annan grupp av företag och bevaras, är åtminstone den viktigaste delen av företaget för närvarande närvarande.

 • Generationsförändring, som förekommer i alla märken. I en sådan situation är det entreprenörsligt förnuft att ha en Plan B trots passion för SAAB. Ju mer så när SAAB rummer om produkterna i flera år med ett helt öppet resultat och investerar mindre än ingenting i kommunikationen med sina kunder.

  På min lokala tidigare SAAB-bas har skodas varit i showroom länge av samma skäl.

  Du kan höra det i samtalet med de ansvariga - Passionen för SAAB skulle ha funnits och det andra varumärket är en bröd- och smörlösning. Vi lever dock på bröd och smör, med all passion.

  Ett företag måste överleva även om inget nytt kommer från SAAB i åratal. Passion för varm luft löser sig ibland vid sig själv. Endast med Old- eller Youngtimern kan inte överleva operation på lång sikt.

  Icke desto mindre finns kunskaper och verktyg fortfarande tillgängliga och min SAABs servicebok är stämpel för samma företag.

  SAABs är hållbara. Men bara bilar och därmed utbytbara.

 • Tja ... här i det bredare området har Saab-återförsäljare "dött" sedan 90-talet ...

  Tyvärr var vi tvungna att söka efter nya återförsäljare om och om igen (bara den första och andra vi kunde köpa från samma återförsäljare). Återförsäljare kvar - Saab stannade!

 • Bara ledsen om du läser det! En sådan stor traditionell verkstad som lämnar oss och Saab, men du måste förstå det. Endast med hopp och optimism kan du inte leva och överleva.
  Vem kommer att vara nästa?
  I min Saabfolder av 2013 har jag fortfarande din rapport från 11.04.13 med samtalet med fru Inka Spira. En mycket fin artikel full av Saabspirit. Synd det slutar så.

 • Saab vänner i Erfkreis finns en statistik som auzeigt den "försvinnande" av SÄÄBE "försvunnit" under det senaste året 10 om 1 / 3 registrerade fordon (från vägen). Loggade ut i garaget eller med H-plattor beaktades inte. Detta visar att varje stöd från "vår SAAB-återförsäljare" gör bra! Om återförsäljaren / servicenätet skulle tunnas ut blir det svårare för alla involverade ...... 🙁

  • Tack, du pratar med mig från hjärtat. Våra Saab-återförsäljare behöver vårt stöd och våra fordon för service i verkstaden. Bara på detta sätt kan vi se till att våra saabbar körglädje!

 • Jo det är tyvärr ... Mindre och mindre Saabs på gatorna, inga nya bilar rullar av linjen och informationen i Trollhättan är lika blygsam. För framtiden betyder det ökande osäkerhet för garage. Tyvärr kan jag förstå beslut av detta slag för bra. Steg för steg bryter NEVS också ner den (internationella) verkstadsstrukturen och varumärkesanslutningen.

 • Om jag läser detta ser det ut som om återförsäljaren, oavsett vilket ledarskap och vilka ägare, omedelbart kunde fortsätta med Saab, så äntligen finns det bilar till salu igen. Inte så dramatisk, förutom att Kunert-familjen var skyldig till oskyldig och lojal förbränning.

 • Synd, ledsen, krossande: Denna del av Rheinland Saab-historien kommer att förbli i gott minne.

  Som Kunert-kund fick jag ett brev från Kunert och VW Thomas, hyresgästen, som kommer att sälja Skoda-fordon på egenskapen Kunert för några veckor sedan i ett gemensamt kuvert. Uppgifterna om nedläggningen slog mig, trots alla Saabs doomsay-scenarier, men oväntat hade jag alltid hoppet och tron ​​att Kunert skulle överleva krisen. Med det säger den sista Saab-återförsäljaren från regionen, hejdå och med honom en tradition odlad i årtionden.

  I denna återförsäljare upplevde jag spännande, välrådda och rättvisa förhandlade köpta mina brukar och han till Helmar Düx, "min luminary" när det gäller Saab, Turbo och LPG, omedelbart konvertera till LPG. Verkstaden har gjort ett förstklassigt jobb. Huset var alltid tillförlitligt, var varje svensk i goda händer där.

  En liten tröst var breven utan att framkalla: Saab tjänsten fortsätter på Auto Thomas. Ett telefonsamtal till framtida hyresgäster lyckades Klarhet: för Saab kunder ursprungligen avsedd utom etiketten ändra något. Thomas tar hans egna ord verkstads personal (inklusive Mr. Dux), hela reservdelslager, specialverktyg, diagnosutrustning, etc. och även oavkortade kundbas med alla tillgängliga data för fordon och verkstadsbesök. LPG-tjänsten fortsätter. Och just på grund av övertygande kompetens och pålitlighet jag hålla fast vid denna personal, även om synen, framtiden kan se dem i Skoda Verkstads kostymer bör användas för att.

  I Kunert adresserar jag mitt tack och de bästa önskningarna för framtiden. Jag önskar Saabs skruvmejslar kvar på Auto Thomas varje framgång med den nya arbetsgivaren och tack på förhand för den förhoppningsvis fortsatta, felfria Saab-tjänsten.

 • Så det kommer att gå längre, tyvärr, om inte något händer snart. I slutändan måste nya bilar säljas som inte är där. Har (vad en konkurs bil?) Återigen kom trots dystra förutsägelser och lätta undertoner en SAAB 9-3 COMBI (BJ slutet 2010) för inte ont om pengar. Jag hoppas att ni kanske kan andas igen. Men mycket tid har gått ... .. Hälsningar från norr

 • Jag var aldrig där, men namnet var känt i norr!
  Tack!

  Och det här fantastiska bidraget ger tyvärr den slöta eftersmakningen att det inte kommer att bli den senaste traditionella SAAB-operationen som kommer att ligga på spåren de närmaste åren ....

  • Det här kommer säkert inte vara den sista välskötta SAAB-verksamheten som kan svälta dig (NEVS, SAAB AB, ny investerare etc.) med oändlig och därmed irriterande långsamhet - förtroendet för svenska "chefer" försvinner snabbt !!!!

 • Synd.

  t.ex. Herr Waldorf från "Shop" har alltid varit en väldigt hjälpsam och humoristisk kontaktperson!

  Alla de bästa "från norr" ...

 • Jag håller med Tom: Tack så mycket för SAAB-andan!

 • Synd en bra och användbar Werkstatt.Musste en tid i Saab verkstad som jag blev liggande med min gamla 900er med en brusten Washer slang till Kunert. Hade mig att jag inte skulle göra det tills stängningstid mig var inte ett problem för Kunert de kommer det att finnas någon som väntar på dem. Den bogsera sedan tog mig till Bonn ersättningsfordon var redo för mig att kunna fortsätta min resa och nästa dag vid middagstid var min Saab tillbaka på vägen.

 • TACK, även för denna rapport. En rapport av den sorgliga sorten. Medlidande om detta familjeägda företag! Bra för en del av personalen, som uppenbarligen övertas.
  Måste det finnas tillräckligt med SAWS i garaget på Fam Kunert så att de också kan fortsätta att njuta av kul! 🙂
  Tack för ditt engagemang för SAAB!
  Allt bra, din familj Kunert!

 • Synd, nätbutiken var första kräm, råd också!

 • En bra text som gör dig ledsen. Jag är verkligen ledsen att läsa något liknande. Sc… .Gm! Jag kör fortfarande saab oavsett vad som händer

Kommentarer är stängda.